jerrylos - emulator wtrysków nic nie da CE zawsze będzie nie w każdym ale będzie, emulator służy do rozłączania wtrysków w momencie przerzucenia na gaz. Skąd wiem, bo go mam. Nie mam emulatora sondy lambda, a jak go nie będzie czy będzie uwalony CE zawsze się zapali, również emulatorem wtrysków nie oszukujesz komputera. Zasada działania? 4cyl 2xprzekaźnik, wpinasz we wtryski. 1 przekaźnik steruje załączaniem 2 wtrysków. Emu działa na zasadzie, dostaje prąd załącza przekaźnik w sobie co za tym idzie wtrysk, zdejmujesz mu zasilanie rozłącza. Rozłącz emulator, wystarczy kostkę od niego to nie odpalisz na benzynie, lecz na gazie odpalisz.
moim zdaniem rozlacza to przekaznik. a emulator oszukuje komputer ze wszytsko jest oki. ja nie mam ani emulatora wtryskow ani sondy. i ze co, bo nie mam to mi podaje benzyne i gaz jednoczesnie? bzdura. jeszcze raz: emulator np sondy lambda mowi komputerowi ze sklad mieszanki po przelaczeniu na gaz jest w zakresie takim jak powinien byc (dlatego trzeba dobrac odpowiedni emulator do samochodu)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny COLT "CA6A" czyli 2.0 V6 150KM CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96 CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91 Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
Emulator tak oszukuje dlatego tak się nazywa, do tego rozłącza wtryski, i dla tego emuluje info do kompa że chodzą i wszystko jest ok. Lecz nie zmieni Tobie odczytu mieszanki.
ja nie mam ani emulatora wtryskow ani sondy. i ze co, bo nie mam to mi podaje benzyne i gaz jednoczesnie? bzdura.
Bzdura masz rację, ale nie w tym co piszę, musi coś ci rozłączać wtryski, bo jak ich nie rozłączy to będzie pracował na 2 paliwach. Jak nie masz to masz odcięcie pompy paliwa, i wtryski chodzą na sucho, co skraca ich znacznie żywotność. Emulator wtrysków możesz mieć ze sterownikiem wtedy masz przełącznik dotykowy, lub osobno, przełącznik ze sterownikiem. Jeśli pod maską masz skrzyneczkę na której napisane jest choćby emulator, to to rozłącza również wtryski. W 4cyl masz 2 w środku czarne kosteczki (przekaźniki) pod jeden są podłączone 2 wtryski. W 6cyl masz 3 w środku czarne kosteczki (przekaźniki) również pod każdym po 2 wtryskiwacze.
Siemka dziś po remoncie głowicy po przejechaniu 1000km ba samej benzynie włączyłem jazdę na LPG i jak zawsze na LPG jeździłem paliła mi się Kontrolka check engine tym razem to samo jest ale to norma od początku jak mam LPG to się pali mam instalację STAG 4 Sekwencję odczytałem błędy i widzę co to coś chyba jest oto filmik:
A skad wiesz ze komputer, widzac zla rezystancje cewek wtryskiwaczy, nie zaczyna zmieniac ustawien mapy paliwa?? A moze w ramach bezpieczenstwa zaczyna wzbogacac mieszanke?
To jest sekwencja, wiec instalacja nowej generacji. Ma byc zalozona tak, zeby check sie nie swiecil.
Ja bym podjechal z tym do gazownika. Moze nie koniecznie do tego, ktory to zakladal. Jesli wystarczy wlutowac odpowiednie rezystory, to nie powinno kosztowac majatku.
Samochód zaczął szarpać od paru dni koło 4tys obrotów. Czasami jest to wyżej czasami sporo niżej. Miałem nawet sporadycznie te objawy koło 2-2,5k rpm. Początkowo myślałem, że zalałem takie "świetne" paliwo ale jak zaplił się check postanowiłem to sprawdzić.
Błąd 12, 15 i 23. Jeden wskazuje na przepływomierz. Można go jakoś sprawdzić bez podmianki?
Jutro mam trasę 950km - chciałbym się z tym dziś uporać.
Ostatnio edytowano 29 kwi 2014, o 17:03 przez RoXall, łącznie edytowano 1 raz