Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Ogólnie tuning

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz
Posty: 270 • Strona 8 z 14 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez krynix » 19 mar 2016, o 11:45

U mnie teraz jest zmierzone 320nm i limp włącza się często niespodziewanie bez takiego głupiego deptania - bo tak nie robię.
Nie licząc P1966 i P1970 kiedy łapię overboost - co jest znacznie bardziej uciążliwe bo na limp a)da sie jechac do 4k rpm b) mozna podczas jazdy wyłaczyc silnik i to zresetowac. natomiast przy drugim przypadku jechac sie nie da (max 50 km/h) a resetuje sie po wyłączeniu na minute czyli podczas jazdy odpada, trzeba zjechac lub czasem udaje się na światłach. Poza tym nie ma sensu zmieniać turbiny dopóki się z tym nie uporam, wstrzymuje to moje plany.
krynix

Dostał piw: 14
Auto: Colt CZT Ralliart Stage 2
Województwo: Mazowieckie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Fador » 5 kwi 2016, o 09:21

Znalazłem w serwisówce dane dotyczące waste gate samego turbo. Z tego co ja rozumiem to wyjaśnia to róznice w mocach osiąganych w CZT i CZT ralliart. WG montowany do CZT puszcza przy 1.05b - i tyle zarówno ja i Tovija osiągam, WG w RA puszcza przy 1.35b.

Obrazek

a tu info dla potomnych jak wygląda ralliart box

Obrazek
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez krynix » 6 kwi 2016, o 21:45

Pewnie każdy już dawno widział poniższe :)

https://www.youtube.com/watch?v=lFky8nxd4IE
https://www.youtube.com/watch?v=cw4dRno ... tml5=False

całkiem przyjemnie

no ale tu mamy konkretne tłoki i korby, o metanolu nie wspomnę
turbo wstaje dość późno
odcinka na 7300
AEM Fuel/Ignition Controller FIC Piggyback - ten punkt najbardziej mnie ciekawi - może to rozwiązuje problemy z ECU -a jest znacznie tansze niz EMU.

niestety mój brak znajomości niemieckiego uniemożliwia mi skuteczne buszowanie po tamtym forum :(
krynix

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Fador » 7 kwi 2016, o 18:59

jak dla mnie to już nie ma sensu, w tych pieniądzach jest EVO
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez ledziu » 7 kwi 2016, o 19:52

krynix napisał(a):Pewnie każdy już dawno widział poniższe :)

https://www.youtube.com/watch?v=lFky8nxd4IE
https://www.youtube.com/watch?v=cw4dRno ... tml5=False

Fajne colciki tylko że:

nic nie wiadomo na temat zaprezentowanej kucizny
nie ma wzmianki o głowicy
no i kiedyś patrzyłem na ceny kutych gratów to robią się spore koszty

krynix napisał(a):AEM Fuel/Ignition Controller FIC Piggyback - ten punkt najbardziej mnie ciekawi - może to rozwiązuje problemy z ECU -a jest znacznie tansze niz EMU.

Sądzę że nie wyjdzie taniej a miałbym obawy czy będzie lepiej...
ledziu

Dostał piw: 28

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Tovija » 8 kwi 2016, o 08:32

Niestety limp znowu nie daje żyć, o dziwo im cieplej tym częściej się zdarza, teraz wystarczy za szybko wcisnąć pedał gazu nawet przy 5 tyś obr i wywali człowieka w awaryjny, co gorsza, najczesciej jak trzeba wyprzedzać a samochód znajduje się już na lewym pasie, nie ma się gdzie skryć a z daleka jedzie samochód na czołowe... najczęściej ECU złapie CE o treści P1963 czyli Trustful Check Manifold Absolute Pressure Sensor. Czasami wpieprzy się w limp a ECU jest czyste. Przez ostatnie 2 dni starałem się ponownie poszukać informacji na ten temat na necie, ale powiem szczerze, że brak konkretów. Myślę, że albo odpowiadają za to: nie podniesione pod nową mapę limitery air flow, torque, ignition, fuel etc. (niestety ECU jest w owe bardzo uzbrojone), albo wyrzucajacy za duzo powietrza do atmosfery blow off, albo seryjny sterownik turbiny. Jak widać "albo" jest dużo :/ Kurde oddałbym moje białe felgi za konkretną informację co jest przyczyną tego shitu i za rozwiązanie tego problemu bez niepotrzebnych podmianek i kombinowania :D

Zastanawiam się, czy nie kupić używanego lapka i nie zainstalować sobie evoscana. Być może poprzez logi live data udało by sie dojść do tego co się dzieje.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez jabberkonto » 8 kwi 2016, o 09:06

Zrob test na Boost Leak'i.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez ledziu » 8 kwi 2016, o 13:36

Tovija napisał(a):Zastanawiam się, czy nie kupić używanego lapka i nie zainstalować sobie evoscana. Być może poprzez logi live data udało by się dojść do tego co się dzieje.

Było sprawdzane też nie bangla :evil:
ledziu

Dostał piw: 28

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez krynix » 8 kwi 2016, o 21:34

jabberkonto napisał(a):Zrob test na Boost Leak'i.

u mnie jest to samo, leaków nie ma było sprawdzane.
P1963 lub P1966 przy overboost lub gwałtownych podbiciach obrotów np przy poślizgu w zakręcie

P1970 nawet na niskim programie, przy dodaniu gazu na 4 biegu tak do 60% przepustnicy, wywala się przy doładowaniu 0,7 bara, dokładnie to sobie zapamiętałem. Więc nie overboost, raczej coś z monitorowaniem momentu.

Gdyby udało mi się z tym uporać to po małym apgrejdzie liczyłbym na coś takiego - nie przekracza 1,5 bar ale góre trzyma do 1,2 bara zamiast do 0,8
i odcinka na 7300 ma większy sens przy takim wykresie.

http://www.rt-dynamics.com/products/preview.php?id=985
krynix

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Fador » 10 kwi 2016, o 22:17

ta, tylko przesuwanie odcinki na seryjnych gratach to jak się okazuje w CZT kontrowersyjny pomysł :)
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Re: [CZT] Ogólnie tuning

Postprzez ttomo » 11 kwi 2016, o 14:24

Dlaczego?

Wysłane z mojego XT890 przy użyciu Tapatalka
ttomo

Dostał piw: 6
Auto: Mitsubishi Colt CZT

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez poziom1989 » 11 kwi 2016, o 20:32

Podejrzewam, ze z powodu ukladu korbowo-tlokowego.
poziom1989

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Spiochu » 12 kwi 2016, o 00:01

Niestety limp znowu nie daje żyć, o dziwo im cieplej tym częściej się zdarza, teraz wystarczy za szybko wcisnąć pedał gazu nawet przy 5 tyś obr i wywali człowieka w awaryjny, co gorsza, najczesciej jak trzeba wyprzedzać a samochód znajduje się już na lewym pasie, nie ma się gdzie skryć a z daleka jedzie samochód na czołowe... najczęściej ECU złapie CE o treści P1963 czyli Trustful Check Manifold Absolute Pressure Sensor. Czasami wpieprzy się w limp a ECU jest czyste. Przez ostatnie 2 dni starałem się ponownie poszukać informacji na ten temat na necie, ale powiem szczerze, że brak konkretów. Myślę, że albo odpowiadają za to: nie podniesione pod nową mapę limitery air flow, torque, ignition, fuel etc. (niestety ECU jest w owe bardzo uzbrojone), albo wyrzucajacy za dużo powietrza do atmosfery blow off, albo seryjny sterownik turbiny. Jak widać "albo" jest dużo :/ Kurde oddałbym moje białe felgi za konkretną informację co jest przyczyną tego shitu i za rozwiązanie tego problemu bez niepotrzebnych podmianek i kombinowania :D

Zastanawiam się, czy nie kupić używanego lapka i nie zainstalować sobie evoscana. Być może poprzez logi live data udało by się dojść do tego co się dzieje.

Chyba musisz zejść ze strojeniem do jakiegoś racjonalnego poziomu. U mnie przy mapie 189km 268NM prawie nie łapie żadnych błędów a jeśli już to tylko zimą. Limiter NIE jest wyłączony, posiadam natomiast nieznanej produkcji BOV. Błędy pojawiały się częściej gdy było za dużo powietrza a więc:
- gdy były nieszczelności dolotu
- gdy zmieniono BOV na DV
- gdy zmieniono BOV na inny z twardszą sprężyną
- gdy jest zimno czyli powietrze jest gęstsze
Spiochu

Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez krynix » 12 kwi 2016, o 19:12

To ciekawe bo w tym aucie DV jest standardowo (czyli recyrkulacyjny)
a właśnie to przy BOV (atmosferycznym) pojawiają się błedy
a nie odwrotnie.

jakie konkretnie błędy miałeś?
krynix

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Tovija » 12 kwi 2016, o 19:24

Inaczej, DV jest recyrkulacyjny a teraz jest HYBRYDOWY BOV (odpowiednia ilosc powietrza wraca spowrotem do ukladu a jej jakas okreslona czesc ulatuje do atmosfery), auto wczesniej przed modami nigdy nie łapało błędu od hybrydowego BOV'a (nawet nie mam pojecia jaki kod ma błąd od zamontowania atmosferycznego - złego BOV do cztki) który zamontowałem 2 lata temu z pro perfekt. Zastanawiam sie po prostu czy nie jest czasami tak, że jak ostro się depta przy targaniu i wyprzedzaniu czy nie dzieje sie cos takiego, ze po zbyt energicznym odpuszczeniu pedału gazu bov nie wyrzuca przypadkiem za duzo powietrza do atmosfery zamiast spowrotem do układu - to taka moja luzna teoria i dywagacja tylko. Ostatnio jednak zauwazylem, że limpy mam takie lekkie - jeżeli po paru sekundach od zalapania limp'a wylacze silnik na chwile i wlacze to juz auto pracuje znowu normalnie a ecu nie pokazuje CE i nie ma zadnego bledu. Błąd P1963 pojawia się dopiero jezeli zalapie limpa i np zatrzymie sie na poboczu po palowaniu i po prsotu poczekam dluzej np z 1 -2 minuty zanim wylacze silnik. Wtedy jest cos takiego ze ECU tak jakby szuka winnego i wywali mi blad MAP/MAF sensora, który przecież jest sprawny.
Po długim czytaniu roznych zrodel i mysleniu sklaniam sie powoli coraz bardziej do teorii, ze nie zostaly podciagniete w górę limitery torque, airflow, boost, ignition etc i po prostu przy ostrym traktowaniu jednostki na zmienionej mapie paliwowej po modach, te limitery dają do ECU sygnal ze cos jest nie tak, ze samochod łapie za duzego boosta, za duzą dawkę paliwa etc etc. Myślę, że wprzeciagu nastepnego miesiąca lub dwoch pojadę z Konradem z GG Caru do Krakowa i podniesiemy te limitery w górę i zobaczę czy to rozwiaze problem. Bedzie to robione na gwarancji więc... czemu nie skorzystać, można spróbować.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Spiochu » 12 kwi 2016, o 19:37

To ciekawe bo w tym aucie DV jest standardowo (czyli recyrkulacyjny)
a właśnie to przy BOV (atmosferycznym) pojawiają się błedy
a nie odwrotnie.

jakie konkretnie błędy miałeś?

Tak, wiem, że standardowo jest DV. U mnie jest BOV i to w pełni atmosferyczny.
Auto było strojone w Bergamo zanim je zakupiłem. Nie wiem co tam Włosi zmajstrowali ale ich układ wydaje się działać jeśli się przy nim nie grzebie. Po poprawieniu nieszczelności dolotu i zostawieniu reszty tak jak było autko nie sprawiało problemów a jechało też nieźle. Dmuchało do 1.4 bara więc chyba całkiem sporo. Nie pamiętam już numeru błędu bo zbyt długo się nie pojawiał ale chodziło o zbyt duży moment obrotowy albo coś podobnego. Czyli wspominany przez wszystkich limiter. Pojawiał się tylko jeden rodzaj błędu.
Spiochu

Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez tomchuck » 12 kwi 2016, o 22:37

Tovija napisał(a):... Wtedy jest cos takiego ze ECU tak jakby szuka winnego i wywali mi blad MAP/MAF sensora, który przecież jest sprawny.
...

Dlatego samochody sterowane MAF sensorem wyposażone sa w zawór DV. Tym bardziej jeśli ecu ma tak restrykcyjne limitery. Wyrzucenie powietrza w atmosferę może wywoływać błędy.
Nie mówię ze tak jest w tym przypadku, ale istnieje taka możliwość.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Tovija » 13 kwi 2016, o 08:27

No właśnie... dlatego też zastanawiałem się przez chwilę, czy nie wrzucić na próbę metalowego zwykłego DV z fmic (jest akurat taki, który wejdzie do czT na przylacza 35 mm) -koszt ok. 160 zł- i zobaczyć jak to będzie banglać na DV. Hmm...
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez poziom1989 » 13 kwi 2016, o 10:22

tomchuck napisał(a):Dlatego samochody sterowane MAF sensorem wyposażone są w zawór DV. Tym bardziej jeśli ecu ma tak restrykcyjne limitery. Wyrzucenie powietrza w atmosferę może wywoływać błędy.
Nie mówię ze tak jest w tym przypadku, ale istnieje taka możliwość.

Jestem podobnego zdania, Mitsubishi jak wiecie są wyposazone w przeplywomierz, zakladanie atmosferycznego BOV-a itp. powoduje zaklamanie komputera i jak wyzej, wywolywac bledy. Do Czt DV są bardzo popularne od EVO 8 & 9.

Obrazek
poziom1989

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Tovija » 13 kwi 2016, o 10:30

Są z wersji MR... szczegolnie EVO 8, ale znajdz mi taki do kupienia... :mrgreen: tu jest problem :) Ja narazie przestowalbym o wiele tansza i bardziej dostepna opcję, czyli DV z fmic, bo nie wiadomo czy NASZ problem wynika z tego, ze mamy hybrydę zalozona zamiast DV.
I uściślijmy jeszcze raz, ja, Fador, ttomo, Dominik jezdzimy na HYBRYDOWYCH BOVach a nie ATMOSFERYCZNYCH. To jest dużą różnica w tematyce, którą poruszamy, Śpiochu ma atmosferyczny założony, ale ma też przerobiony dolot.

http://allegro.pl/zawor-dv-recyrkulacyj ... 15227.html

Tak wyglada ten DV z fmic.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz