Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Ogólnie tuning

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz
Posty: 270 • Strona 7 z 14 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14

Re: [CZT] Ogólnie tuning

Postprzez ttomo » 22 wrz 2015, o 21:28

Szczególnie że w sam maptek kupuje mapy w UK...
Rufuz jakbyś czytał to byś wiedział, że u mnie żadne tłoki nie spłynęły do miski, ale cóż, teraz to każdy mądry... i na tym zakończę żeby nie odbiegać od wątku.
ttomo

Dostał piw: 6
Auto: Mitsubishi Colt CZT
Województwo: Śląskie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez rufuz » 22 wrz 2015, o 22:32

Tovija napisał(a):Rufuz, Panowie z GG CAR'u robili u mnie i Fadora program patrząc m.in. na AFR (Air Fuel Ratio) więc nie mam powodów do obaw. Panowie w Mapteku uważają, że każdy poza nimi robi remapy w stodole wśród świń i krów a wiedzę zdobył przez płot od sąsiada. Spokojnie, na świecie jest więcej ludzi którzy mają sprzęt, wiedzę i umiejętności, nie tylko drogi Maptek czy 4turbo gdzie za uścisk dłoni trzeba dać 10 tyś zł i op*lić gałę w kiblu ;)

Spokojnie panowie easy, easy :D Patrzyli na AFR a i tak spieprzyli. Chyba jednak GG Car robia remapy w stodole :D Swoja droga nie dziwie sie Wam bo mnie tez by szlag trafil gdybym oddal dobre auto do "tunera" ktory spieprzyl robote :x Ciekawe komu nastepnemu rozłupie tloki. Byle nie mi :lol: Pamietajcie ze nie ma zbyt duzo uzywanych 4G15T w dobrym stanie na rynku :D
choc dziwne ze spartaczyli bo z tego co widze to GG CAR korzysta z V-Techu a to znany i ceniona firma na rynku
Ostatnio edytowano 22 wrz 2015, o 22:51 przez rufuz, łącznie edytowano 1 raz
VAG to obciach dla fanów motoryzacji Nie cierpię klepać w qwerty :-(
rufuz

Dostał piw: 12
Auto: colt ralliart
Województwo: Wielkopolskie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez ledziu » 22 wrz 2015, o 22:47

rufuz napisał(a):już pisalem, ze temat remapu 4G15T maja rozpracowany w Poznaniu w Mapteku. Gajor smiga od paru lat na ich remapie i jest ok, ja mam ich remap od paru m-cy i tez jest ok.
z tego co gadalem z Piotrem z Mapteka to remap 4G15T nie jest latwy, dlatego w Mapteku kompletny koszt remapu to ok 3 tys. Piotr mowil, ze najczesciej "czipowcy" podnosza tylko cisnienie doladowania i tyle a to jest zdecydowanie za malo.

Według mnie troszku Cię poniosło ponieważ z "czipowcami": ;)

1) tak naprawdę masz doładowanie 1,0b więc w 100% zachowawcze i niczym się nie wyróżniające... skoro tak jest to nic Ci się nie dzieje z trybem awaryjnym. U mnie było 1,45-1,55b więc chyba różnica jest istotna.

2) wykres Twojego auta wygląda jak przerysowany z innych firm tuningowych więc za takie coś raczej kwoty rzędu 3k są abstrakcją tym bardziej że Panowie mieli problem z EBC więc gdzie ta innowacyjność za którą zapłaciłeś słoną kasę? I co ciekawe Twoje autko ma zrobiny komplet

3) A do tego wszystkiego sprawdź jeszcze dokładnie jak wygląda mój wykres a jak wygląda Twój czyli jak szybko uzyskujesz Nm i jak długo go utrzymujesz i to samo z mocą... oczywiście pamiętając że masz konkret pod maską (mam na myśli wartość frutów). Więc teoretycznie przy takim bździdle jak 1,5 i przy większym doładowaniu o 40% u mnie powinno pokazać się max wartości przez 1sec a jest ok. więc jakoś nie mogę dopatrzeć się tej superanckości...nie "czipowców" :ugeek:

p.s

Patrzyłem na opis modów w MapT. evo9 które mam znacznie lepiej rozpracowane no i delikatnie mówiąc ... średnio - nazwę to dyplomatycznie zachowawczo... na 100% nie skorzystałbym nawet za darmoszkę :lol:
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez rufuz » 22 wrz 2015, o 22:55

ledziu napisał(a):
rufuz napisał(a):już pisalem, ze temat remapu 4G15T maja rozpracowany w Poznaniu w Mapteku. Gajor smiga od paru lat na ich remapie i jest ok, ja mam ich remap od paru m-cy i tez jest ok.
z tego co gadalem z Piotrem z Mapteka to remap 4G15T nie jest latwy, dlatego w Mapteku kompletny koszt remapu to ok 3 tys. Piotr mowil, ze najczesciej "czipowcy" podnosza tylko cisnienie doladowania i tyle a to jest zdecydowanie za malo.

Według mnie troszku Cię poniosło ponieważ z "czipowcami": ;)

1) tak naprawdę masz doładowanie 1,0b więc w 100% zachowawcze i niczym się nie wyróżniające... skoro tak jest to nic Ci się nie dzieje z trybem awaryjnym. U mnie było 1,45-1,55b więc chyba różnica jest istotna.

2) wykres Twojego auta wygląda jak przerysowany z innych firm tuningowych więc za takie coś raczej kwoty rzędu 3k są abstrakcją tym bardziej że Panowie mieli problem z EBC więc gdzie ta innowacyjność za którą zapłaciłeś słoną kasę? I co ciekawe Twoje autko ma zrobiny komplet

3) A do tego wszystkiego sprawdź jeszcze dokładnie jak wygląda mój wykres a jak wygląda Twój czyli jak szybko uzyskujesz Nm i jak długo go utrzymujesz i to samo z mocą... oczywiście pamiętając że masz konkret pod maską (mam na myśli wartość frutów). Więc teoretycznie przy takim bździdle jak 1,5 i przy większym doładowaniu o 40% u mnie powinno pokazać się max wartości przez 1sec a jest ok. więc jakoś nie mogę dopatrzeć się tej superanckości...nie "czipowców" :ugeek:

p.s

Patrzyłem na opis modów w MapT. evo9 które mam znacznie lepiej rozpracowane no i delikatnie mówiąc ... średnio - nazwę to dyplomatycznie zachowawczo... na 100% nie skorzystałbym nawet za darmoszkę :lol:

nie ma sie co sprzeczac ;) zobaczymy, praktyka pokaze jak bedzie bo sam jestem ciekaw skad takie jaja a trybem awaryjnym po remapie. Tylko koledzy pochwalcie sie co bylo nie tak ;)
rufuz

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Tovija » 23 wrz 2015, o 08:17

rufuz napisał(a):
Tovija napisał(a):Rufuz, Panowie z GG CAR'u robili u mnie i Fadora program patrząc m.in. na AFR (Air Fuel Ratio) więc nie mam powodów do obaw. Panowie w Mapteku uważają, że każdy poza nimi robi remapy w stodole wśród świń i krów a wiedzę zdobył przez płot od sąsiada. Spokojnie, na świecie jest więcej ludzi którzy mają sprzęt, wiedzę i umiejętności, nie tylko drogi Maptek czy 4turbo gdzie za uścisk dłoni trzeba dać 10 tyś zł i op*lić gałę w kiblu ;)

Spokojnie panowie easy, easy :D Patrzyli na AFR a i tak spieprzyli. Chyba jednak GG Car robia remapy w stodole :D Swoja droga nie dziwie się Wam bo mnie tez by szlag trafil gdybym oddal dobre auto do "tunera" ktory spieprzyl robote :x Ciekawe komu nastepnemu rozłupie tloki. Byle nie mi :lol: Pamietajcie ze nie ma zbyt dużo uzywanych 4G15T w dobrym stanie na rynku :D
choc dziwne ze spartaczyli bo z tego co widze to GG CAR korzysta z V-Techu a to znany i ceniona firma na rynku

Nie wiem o czym Ty piszesz w tym momencie bo ttomo któremu tłok wystrzelił przez blok nie miał robionego remapu w GG Car'ze, ba sam nie robił remapu nigdzie, gdyż samochód kupił już porobiony przez poprzedniego właściciela, który faktycznie mógł dłubać u kogoś na gnojowniku, ale to zupełnie osobny temat... Nie czytasz ze zrozumieniem i mylisz fakty to po pierwsze, po drugie nic nie zostało u mnie i Fadora spartaczone - kreska została zrobiona u nas nie na wynik tylko tak, aby seryjny układ paliwowy został w pełni wykorzystany z zachowaniem zdrowego AFR. Jedynym minusem jest to, że chyba przeoczyli fakt dzwigniecia limiterów, ale nie widzę tutaj zadnego problemu, gdyż jeżeli będzie to mozliwe za pomoca ich oprzyrządowania, w ramach gwarancji bardzo chetnie to poprawią. Poza tym ECU czT to fenomen pod względem ilości zabezpieczeń i programów kontrolujących tak wiele parametrów pracy silnika, więc nie jest to rutyna a sprawa dosyć bardziej złożona, a ludzie uczą się całę życie. Jak to poprawią to nasze samochody będą porobione lepiej niż Twój i to za połowę kwoty którą Ty wydałeś więc mnie akurat dupa nie boli.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Fador » 23 wrz 2015, o 09:17

Rufuz, nie wyrywaj się. Nie sztuką jest wydać worek kasy i zlecić zrobienie wszystkiego komuś innemu za nieproporcjonalnie wysoką kwotę. Nie wiem czy rusza Cię jakaś zazdrość, że doszliśmy do tego samego za 1/3 wydanych przez Ciebie funduszy, czy co. Auta jeżdżą, działają, nic im nie jest. Błąd wpada przy depnięciu gazu w opór z niskich obrotów, co i tak zdarza się sporadycznie ze względu na troskę o sprzęgło. Jak widać człowiek, który robił nam remap zobligował się do poprawy nieodpłatnie w ramach gwarancji, którą dostaliśmy na 2 lata. Gość siedział i tworzył program sam, nie kupił go z zagranicznego oddziału jak w zwyczaju ma to Maptek.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez figi » 23 wrz 2015, o 12:42

Wracajac do boost limit ...bo tu widze rozmowa zeszla na temat jak bardzo komu gula skacze ze kolega Rufuz mial i wylozyl sporą kasę na mody.

Na tej stronce ten parametr jest jasno opisany - wiec chyba jest tam troche wiecej niz sama "terminologia", czy sie myle?
Obrazek

Tovija napisał(a):Hmm... w zasadzie to on objaśnił tylko w wielkim skrócie terminologię, hardware i software do przeprowadzenia remapu, ale ... nic nam to nie daje :)
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Tovija » 23 wrz 2015, o 14:38

Obrońco Ucieśnionych,
Muszę to jeszcze raz przeczytać w domu na spokojnie, bo ciągle jestem w pracy i nie mam za bardzo czasu aby to na spokojnie przeczytać i przeanalizować, więc tutaj faktycznie moje przeoczenie.
A gul to mi skacze tylko w momencie, gdy słyszę, jak ktoś z powodu ingorancji i komformizmu myli notorycznie fakty i piszę jakieś głupoty wyssane z palca. To, że nie mam majtek z Adidasa to też znaczy, że nie spełniają one swojej funkcji ? Można dać za remap i 100 zł, jeżeli ktoś wie jak to robić i ma gest za taką kwotę tę robotę wykonać. Wy chyba jesteście z tych, co wolą jechać kupić laptopa z Sony w Salonie SONY, przepłacając 300% za ten sam chiński laptop który na allegro wisi za 200% mniej :) Macie kasę (ja akurat i wielu mi podobnych nie mam, więc licze się z każdą złotówką) to proszę bardzo. Ja nikomu przecież nie bronię. Tylko proszę mi nie narzucać tej drogi "rzucania milionami" jako panaceum na wszystkie problemy tego świata. Jeżeli to jest wasza rada, to wyłączmy wszystkie fora motoryzacyjne, pozamykajmy się w domach, wezmy kredyty na "obsługę" dla uber drogich "specjalistów" od robienia kokosów na frajerszczyznie i walmy konia.
Z mojej strony to wszystko, nie odpowiadam więcej na zaczepki "dzieci Audi". Basta.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Spiochu » 23 wrz 2015, o 20:02

A u mnie śmiga 1.4 bara i w awaryjny nie wchodzi. Ale jest jeden warunek, muszę jeździć w gaciach Atlantica. Jak raz ubrałem nie firmowe to od razu wywaliło błąd i nie chciał jechać ;)

A wracając do tematu to u mnie po zakupie wywalało błędy jak był nieszczelny dolot. Wystarczy też wymontować tego włoskiego BOVa lub nawet zmienić go na inny i też wywali błąd. Ale jak jest wszystko szczelne i BOV zamontowany to nie ma żadnych błędów, niezależnie jak się operuje gazem. Chyba ta firma z Bergamo jakoś inaczej obeszła problem niż przesuwając limitery. Co myślicie?

za 200% mniej

Chętnie kupie od Ciebie laptopa za 200% mniej niż w salonie sony.
Właściwie to chętnie kupie cokolwiek wartościowego za 200% mniej niż kosztuje w dowolnym salonie ;)
Spiochu

Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Tovija » 23 wrz 2015, o 20:36

Jakie modyfikacje masz porobione ? Robiłeś remap ? Jakie błędy wyskakiwały ? U nas po wywaleniu awaryjnego wyskakuje akurat błąd jasny i czytelny w treści którego jest napisane "Torque Monitor". Układy dolotowe i wydechowe mamy szczelne, BOV'y tak samo. Przed modyfikacjami jezdzilem na tym samym BOV-ie i z wywalonym restriction pillem ze sterownika turbiny przez prawie rok i żadne tryby awaryjne nie wyskakiwały, ani nawet zwykły check engine się nie pojawiał, tak samo u Fador'a. Potem na przelocie 2,5" przez 3 miesiące i też nic, dopiero po remapie gdy zrobiono krechę, zaczęły się problemy z awaryjnym przy mocnym deptaniu na 4 i 5 biegu, tak jak u Fadora i jeszcze kogoś tu z naszego forum, który w tym samym czasie robił te same mody co my.
Pozatym wystarczy poszukać na zagranicznych forach o problemie z limiterem i wpadaniu w awaryjny więc... ani ja, ani Fador nie jesteśmy odosobnionymi przypadkami i nie wymyślamy sobie tutaj jakieś teorii, gdyż jest to powszechny problem gdy w czasie remapu tych limiterow się nie dzwignie.
P.S.
Gdybyś zadał sobie trochę trudu zauważyłbyś, że piszą o tym też w poradniku z linka który zarzucił kolega krynix.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez krynix » 23 wrz 2015, o 23:38

U mnie wyskakiwał P1963 "CHECK MAP SENSOR" oraz jeszcze inne, ale nie pamiętam, mam zapisane w telefonie, który został w aucie (jest na przeglądzie)
Co ciekawe tryb awaryjny włącza się przeważnie bez żadnego błędu, check engine się nie zapala.
krynix

Dostał piw: 14
Auto: Colt CZT Ralliart Stage 2

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Spiochu » 24 wrz 2015, o 00:21

~Tovija

Czytałeś w ogóle co napisałem? Gdzie ja pisałem, że coś sobie wymyślacie?

Mój był mapowany przez Włochów zanim go kupiłem. Ma zamontowany jakiś BOV nieznanej mi firmy, dłubnięty był też wydech włącznie z katalizatorem no i standardowo filtr powietrza K&N. Według wykresu poprzedniego właściciela 189KM 268NM mierzone zanim naprawiono te nieszczelności i podobno coś świrował wtedy na hamowni. Ja nie mierzyłem więc aktualnych danych nie znam. Turbina dmucha 1.4 bara w piku a przynajmniej tak wskazuje czujnik. Wcześniej występował błąd momentu obrotowego więc chyba to samo co u was. Teraz tylko jest błąd drugiej sondy ale on na nic nie wpływa i nie powoduje trybów awaryjnych.
Spiochu

Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez rufuz » 24 wrz 2015, o 20:45

Tovija napisał(a):Jakie modyfikacje masz porobione ? Robiłeś remap ? Jakie błędy wyskakiwały ? U nas po wywaleniu awaryjnego wyskakuje akurat błąd jasny i czytelny w treści którego jest napisane "Torque Monitor". Układy dolotowe i wydechowe mamy szczelne, BOV'y tak samo. Przed modyfikacjami jezdzilem na tym samym BOV-ie i z wywalonym restriction pillem ze sterownika turbiny przez prawie rok i żadne tryby awaryjne nie wyskakiwały, ani nawet zwykły check engine się nie pojawiał, tak samo u Fador'a. Potem na przelocie 2,5" przez 3 miesiące i też nic, dopiero po remapie gdy zrobiono krechę, zaczęły się problemy z awaryjnym przy mocnym deptaniu na 4 i 5 biegu, tak jak u Fadora i jeszcze kogoś tu z naszego forum, który w tym samym czasie robił te same mody co my.
Pozatym wystarczy poszukać na zagranicznych forach o problemie z limiterem i wpadaniu w awaryjny więc... ani ja, ani Fador nie jesteśmy odosobnionymi przypadkami i nie wymyślamy sobie tutaj jakieś teorii, gdyż jest to powszechny problem gdy w czasie remapu tych limiterow się nie dzwignie.
P.S.
Gdybyś zadał sobie trochę trudu zauważyłbyś, że piszą o tym też w poradniku z linka który zarzucił kolega krynix.

Panowie, panowie spokojnie, nie klucic mi sie tutaj :x :x :x :lol:
Zrozum, ze zdarzaja sie ludzie z nieco zasobniejszym portfelem dla ktorych zrobienie weekendowej zabawki w postaci colta nie jest szczytem marzen. Nie bede sie licytowal jakie ja auta jeszcze posiadam bo to moja prywatna sprawa. Roazumiem, ze zal Cie sciska, ze ktos zrobil cos lepiej, ze kogos stac na nieco wiecej. Fakty sa takie, ze jak na razie to Twoje auto jest spartaczone i oby skonczylo sie tylko na klepnieciu w pare klawiszy kompa przez kolesi z GG Caru (choc zycze Cie szczerze oby tak bylo to w to nie wierze).
Tak jak napisalem zycie pokaze czy jest tak jak piszesz ;)
Po drugie panie Moderator przychamujcie troche jezyk bo wypisywanie wyjetych z rynsztoka frazesow pod adresem rzetelnie dzialajacych firm nie jest na miejscu "...10 tyś zł i op*lić gałę w kiblu"
Mam to gdzies skad pochodzi moja mapa niech bedzie nawet z UK, wazne ze dziala.
Z zyczliwymi pozdrowieniami ;) ;)
rufuz

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Tovija » 24 wrz 2015, o 22:53

Niech ci będzie... bo to jak grochem o ścianę.
Uwaga Coltmanio ! Jutro jadę do Herb koło Lublińca w celu zutylizowania mojego czT bo... mam tylko małą kosmetyczną poprawkę do zrobienia w ECU ale według rufuza auto już jest do niczego, jest "spartaczone" i nadaje się tylko do przerobienia na żyletki :lol:

P.S.
Żeby było jasne - nie mam wątpliwości co do jakości wykonywanych prac przez firmę MAPTEK, lecz pozwoliłem sobie skomentować cenę ich usług, która moim zdaniem jest mocno przesadzona - mam do tego prawo. To tak na marginesie gdybyś miał za dużo wolnego czasu :)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez krynix » 27 wrz 2015, o 21:49

Na greddy miałem ustawione 1.40 na high. Tak wyjechało od tunera? Ustawiłem 1.44 i jak pocisne nic sie nie dzieje złego, choć trudno powiedzieć czy jest lepiej czy gorzej. On koryguje oprócz ciśnienia dawkę paliwa? coś jeszcze? Czy jak dam więcej to coś może się spier...?
(pytanie w zasadzie do Ledzia, ale wrzucam tutaj może ktoś podzieli się wiedzą, tego nigdy za mało)
krynix

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez krynix » 8 paź 2015, o 12:26

tu jeszcze są konkretne kody błędów które trzeba zmienić i wtedy sie nie będą pojawiać
http://s422.photobucket.com/user/ianber ... t.jpg.html

Teraz pytanie za 100 punktów - kto w Wawie lub okolicach ogarnia ten soft tak aby przeprogramować ECU według podanej instrukcji :)
Tzn wyłączyć niektóre błędy i przede wszystkim podnieść boost limit. Jakoś nie wierzę, że nikt tego nie ogarnia, wygląda to na dość standardowy soft Ecuflash, Evoscan itp. Przecież robiąc nowy program u tunera on MUSI to mieć aby wgrać nową mapę. Chyba, że czegoś nie rozumiem
krynix

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez krynix » 10 paź 2015, o 11:59

Dzień zaczął się cudownie czyli od ułamania kawałka zderzaka o krawężnik.
W każdym razie nie o tym chciałem
Tak jak podejrzewałem mój colt niedomaga i jest coś za słabo w porównaniu do tego jak jeździł rok temu:
(to zanim go kupiłem więc nie doświadczyłem wrażeń z tej mocy)
Obrazek

Miałem wrażenie, że przy tych kreskach powinno być jednak lepiej i nie pomyliłem się, to dzisiejszy pomiar:
Obrazek
Auto z dołu w ogóle nie jedzie i przy 3000 rpm brakuje mu 100NM momentu, przy końcu brakuje mu nadal 50NM
Obstawiam nieszczelność układu dolotowego ale zobaczymy jaka niespodzianka mnie czeka
Mam nadzieję, że to jakaś rurka lub opaska a nie dziurawy intercooler
krynix

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez krynix » 14 paź 2015, o 17:55

haha
Zasyfiony filtr powietrza i przepływomierz, cały układ szczelny, nic nie ucieka. Drobne poprawki z jakimś wężykiem i wygląda to lepiej
Obrazek

ale wciąż mało, czemu ten wykres się wspina zamiast spadać.
krynix

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Tovija » 18 mar 2016, o 23:25

Dzisiaj gruntownie przebadałem temat torque limitera, dobrze jest zostawić to fabryczne zabezpieczenie przed bardzo niekorzystnym zjawiskiem jakim jest rod knock. Sworznie tłoka nie lubią dużych przeciążeń przy niskich obrotach na wysokich biegach (4 i 5 przede wszystkim) w związku z czym mitsu zastosowało ww limiter, w celu ochrony silnika przed tym zjawiskiem , w związku z czym nie widzę sensu aby ów limiter wyłączać, wręcz przeciwnie. Po dwógodzinnych testach ustaliłem ( w moim przypadku czT 211 HP i 291Nm), że od 4 tyś obr/min dla 4 biegu i około 4,5 - 5 tyś obr/min dla 5 biegu, można deptać już w opór z małym ryzykiem wystąpienia limp mode (trybu awaryjnego). Będę prowadził oczywiście dalsze testy ;)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

[CZT] Ogólnie tuning

Postprzez Fador » 19 mar 2016, o 11:31

Ja też spędziłem trochę czasu wczytując się w zagadnienie. Jest opcja usunięcia limitera ale faktycznie się tego nie zaleca a podsumowane jest to tak - jeśli w modzonym turbo deptasz full gaz z niskich obrotów - to nie wiesz jak tym jeździć. Ani to zdrowe dla silnika, ani nie spowoduje przyspieszenia lepszego niż redukcja.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz
Posty: 270 • Strona 7 z 14 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum