Tovija napisał(a):Rufuz, Panowie z GG CAR'u robili u mnie i Fadora program patrząc m.in. na AFR (Air Fuel Ratio) więc nie mam powodów do obaw. Panowie w Mapteku uważają, że każdy poza nimi robi remapy w stodole wśród świń i krów a wiedzę zdobył przez płot od sąsiada. Spokojnie, na świecie jest więcej ludzi którzy mają sprzęt, wiedzę i umiejętności, nie tylko drogi Maptek czy 4turbo gdzie za uścisk dłoni trzeba dać 10 tyś zł i op*lić gałę w kiblu
rufuz napisał(a):już pisalem, ze temat remapu 4G15T maja rozpracowany w Poznaniu w Mapteku. Gajor smiga od paru lat na ich remapie i jest ok, ja mam ich remap od paru m-cy i tez jest ok.
z tego co gadalem z Piotrem z Mapteka to remap 4G15T nie jest latwy, dlatego w Mapteku kompletny koszt remapu to ok 3 tys. Piotr mowil, ze najczesciej "czipowcy" podnosza tylko cisnienie doladowania i tyle a to jest zdecydowanie za malo.
ledziu napisał(a):rufuz napisał(a):już pisalem, ze temat remapu 4G15T maja rozpracowany w Poznaniu w Mapteku. Gajor smiga od paru lat na ich remapie i jest ok, ja mam ich remap od paru m-cy i tez jest ok.
z tego co gadalem z Piotrem z Mapteka to remap 4G15T nie jest latwy, dlatego w Mapteku kompletny koszt remapu to ok 3 tys. Piotr mowil, ze najczesciej "czipowcy" podnosza tylko cisnienie doladowania i tyle a to jest zdecydowanie za malo.
Według mnie troszku Cię poniosło ponieważ z "czipowcami":![]()
1) tak naprawdę masz doładowanie 1,0b więc w 100% zachowawcze i niczym się nie wyróżniające... skoro tak jest to nic Ci się nie dzieje z trybem awaryjnym. U mnie było 1,45-1,55b więc chyba różnica jest istotna.
2) wykres Twojego auta wygląda jak przerysowany z innych firm tuningowych więc za takie coś raczej kwoty rzędu 3k są abstrakcją tym bardziej że Panowie mieli problem z EBC więc gdzie ta innowacyjność za którą zapłaciłeś słoną kasę? I co ciekawe Twoje autko ma zrobiny komplet
3) A do tego wszystkiego sprawdź jeszcze dokładnie jak wygląda mój wykres a jak wygląda Twój czyli jak szybko uzyskujesz Nm i jak długo go utrzymujesz i to samo z mocą... oczywiście pamiętając że masz konkret pod maską (mam na myśli wartość frutów). Więc teoretycznie przy takim bździdle jak 1,5 i przy większym doładowaniu o 40% u mnie powinno pokazać się max wartości przez 1sec a jest ok. więc jakoś nie mogę dopatrzeć się tej superanckości...nie "czipowców"![]()
p.s
Patrzyłem na opis modów w MapT. evo9 które mam znacznie lepiej rozpracowane no i delikatnie mówiąc ... średnio - nazwę to dyplomatycznie zachowawczo... na 100% nie skorzystałbym nawet za darmoszkę
rufuz napisał(a):Tovija napisał(a):Rufuz, Panowie z GG CAR'u robili u mnie i Fadora program patrząc m.in. na AFR (Air Fuel Ratio) więc nie mam powodów do obaw. Panowie w Mapteku uważają, że każdy poza nimi robi remapy w stodole wśród świń i krów a wiedzę zdobył przez płot od sąsiada. Spokojnie, na świecie jest więcej ludzi którzy mają sprzęt, wiedzę i umiejętności, nie tylko drogi Maptek czy 4turbo gdzie za uścisk dłoni trzeba dać 10 tyś zł i op*lić gałę w kiblu
Spokojnie panowie easy, easyPatrzyli na AFR a i tak spieprzyli. Chyba jednak GG Car robia remapy w stodole
Swoja droga nie dziwie się Wam bo mnie tez by szlag trafil gdybym oddal dobre auto do "tunera" ktory spieprzyl robote
Ciekawe komu nastepnemu rozłupie tloki. Byle nie mi
Pamietajcie ze nie ma zbyt dużo uzywanych 4G15T w dobrym stanie na rynku
choc dziwne ze spartaczyli bo z tego co widze to GG CAR korzysta z V-Techu a to znany i ceniona firma na rynku

Tovija napisał(a):Hmm... w zasadzie to on objaśnił tylko w wielkim skrócie terminologię, hardware i software do przeprowadzenia remapu, ale ... nic nam to nie daje

za 200% mniej

Tovija napisał(a):Jakie modyfikacje masz porobione ? Robiłeś remap ? Jakie błędy wyskakiwały ? U nas po wywaleniu awaryjnego wyskakuje akurat błąd jasny i czytelny w treści którego jest napisane "Torque Monitor". Układy dolotowe i wydechowe mamy szczelne, BOV'y tak samo. Przed modyfikacjami jezdzilem na tym samym BOV-ie i z wywalonym restriction pillem ze sterownika turbiny przez prawie rok i żadne tryby awaryjne nie wyskakiwały, ani nawet zwykły check engine się nie pojawiał, tak samo u Fador'a. Potem na przelocie 2,5" przez 3 miesiące i też nic, dopiero po remapie gdy zrobiono krechę, zaczęły się problemy z awaryjnym przy mocnym deptaniu na 4 i 5 biegu, tak jak u Fadora i jeszcze kogoś tu z naszego forum, który w tym samym czasie robił te same mody co my.
Pozatym wystarczy poszukać na zagranicznych forach o problemie z limiterem i wpadaniu w awaryjny więc... ani ja, ani Fador nie jesteśmy odosobnionymi przypadkami i nie wymyślamy sobie tutaj jakieś teorii, gdyż jest to powszechny problem gdy w czasie remapu tych limiterow się nie dzwignie.
P.S.
Gdybyś zadał sobie trochę trudu zauważyłbyś, że piszą o tym też w poradniku z linka który zarzucił kolega krynix.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości