Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Tarcze hamulcowe-takie tam pogaduchy

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez Patryk Cj0 » 11 sty 2014, o 23:18

ja przegrzalem swoje hamulce w cj non stop 160 ,170 i to nie byla mila sytulacja bo juz nie hamowaly tak dobrze jak powinny ;D nie zycze tego nikomu
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez eddie19 » 11 sty 2014, o 23:24

Oświeć mnie, bo nie rozumiem. Rozpędzałeś się do 160 i hamowałeś do zera hamulcami? Potem znów to samo? :o
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Postprzez Tekaj » 11 sty 2014, o 23:45

To prawda hamowanie CJ ze 150 nawet niekoniecznie do 0 podnosi ciśnienie. Porównując do różnych aut, Colt ma dosyć słabe hamulce. :)
był (10.2010-10.2013) Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
jest (10.2013) Vw Scirocco
Obrazek
Tekaj

Dostał piw: 5
Auto: VW Scirocco
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez rapart » 11 sty 2014, o 23:49

eddie19, nigdy nie hamowałeś awaryjnie? To przecież logiczne, że nawet hamulce w 126p są wystarczające do zwykłego kulania się po mieście, ale sytuacja zmienia się o 180 stopni, kiedy trzeba hamować nagle. Wtedy dowiadujemy się, że z reguły mamy w aucie spowalniacze, a nie hamulce. A zagotować małe, fabryczne tarcze to żaden problem.
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6

Postprzez Patryk Cj0 » 11 sty 2014, o 23:59

szalalem po obwodnicy jakies 40 km i caly czas przyszpieszalem i zwalnialem zajedzali mi droge caly czas ktos i niestety jak zaczelem hamowac to delikatnie zwalnialy w cj sa slabe hamulce strasznie i tez daltego myszle nad swapem hamulcow na jakies lepsze :D a te seryjne sa dobre tylko przy malych predkosciach gura do 100 potm tu juz nie jest dobrze
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

• Strona WWW

Postprzez marceliszpak » 12 sty 2014, o 00:18

Kolega ma audi S8 z silnikiem V10 5.2 (z lambo).
Mówił to samo co Patryk - szybka jazda lewym pasem autostrady, co chwila hamowania z dużej prędkości przed autami, które nie zauważyły go w lusterkach i po 15 minutach hamulców już nie było...

Miał seryjne tarcze i klocki, ale przecież w S8 powinno siedzieć coś konkretnego...
marceliszpak

Dostał piw: 2
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez rapart » 12 sty 2014, o 01:14

Tekaj napisał(a):To prawda hamowanie CJ ze 150 nawet niekoniecznie do 0 podnosi ciśnienie. Porównując do różnych aut, Colt ma dosyć słabe hamulce. :)

Czy ja wiem... CA4A ma przyzwoite hamulce - 258 mm przy niskiej wadze daje radę w normalnym użytkowaniu. U mnie w sumie chyba tylko raz skończył się hamulec. Jak mam porównać do innego seryjnego auta, którym jeżdżę, Forda Pumy, w Colcie są znacznie lepsze.
rapart

Postprzez SPAM » 12 sty 2014, o 02:03

Jak już rozmawiamy o hamulcach i przegrzewaniu to też jest zależne jaki mamy płyn. Dot-3 i dot-4 mają inną górną granice pracy, a tych dot-ileś tam o ile się orientuje jest więcej rodzai.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Postprzez macieekg » 12 sty 2014, o 14:24

rapart napisał(a):Czy ja wiem... CA4A ma przyzwoite hamulce - 258 mm przy niskiej wadze daje radę w normalnym użytkowaniu.

Gdzie w CA4A masz 258mm? Normalnie są 236mm...

256mm jest w CA5A
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez eddie19 » 12 sty 2014, o 14:37

rapart napisał(a):eddie19, nigdy nie hamowałeś awaryjnie? To przecież logiczne, że nawet hamulce w 126p są wystarczające do zwykłego kulania się po mieście, ale sytuacja zmienia się o 180 stopni, kiedy trzeba hamować nagle. Wtedy dowiadujemy się, że z reguły mamy w aucie spowalniacze, a nie hamulce. A zagotować małe, fabryczne tarcze to żaden problem.

Hamowałem awaryjnie parę razy, ale nigdy nie narzekałem na to, nie stwierdziłem, że 'colt chciał mnie zabić brakiem hamulców' :)
Ale dobra, i tak kazdy ma swoje zdanie, więc się nie dogadamy, a nie mam zamiaru się z wami sprzeczać. :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez Zelpin i Stefcia » 12 sty 2014, o 15:42

Strasznie namieszaliscie mi w glowie teraz i zrobiliscie metlik. Hehe. Dzieki za taka duza dyskusje az 31postow. Widac ze kazdy ma inne zdanie na temat hamulcow. Niektorzy z was nie jezdza agresywnie i do codziennego uzytkowania wystarczaja wam oryginaly. Ja jednak mam w sobie zylke rajdowca. Marzenie chocby startowac kiedys w kjs. Jednak podczas codziennej zwyklej jazdy ponosi mnie czasem adrenalina i przekraczam dozwolone predkosci czasami nawet ponad 2krotnie. Eddie 19 jechalem twoim coltem i jednak czulem ze do moich potrzeb twoje hamulce mi by nie wystarczyly. Potrzebuje czegos mocniejszego chocby dla bezpieczenstwa tak jak napisal SPAM. Wywnioskowalem rowniez z waszych wypowiedzi ze te czarne nacinane hamulce brembo produkowane w polsce. To tylko wyglad a i tak sa slabe i szybko sie zuzywaja ktos napisal. Chyba ze cos zle przeczytalem i zrozumialem. Tez piszecie ze liczy sie grubosc tarczy a te sa za male. Wiec jaka proponujecie alternatywe z tarcz tuningowych w tych cenach. Bo nie chce oryginalow montowac skoro kiepsko hamuja. :D
Zelpin i Stefcia

Postprzez Patryk Cj0 » 12 sty 2014, o 15:49

to wszystko zalezy od kierowcy jak jezdzi ja lubie agresywna jazde i te hamulce mi nie wystarczaja sa za slabe ; ) a jak ktos jedzi przepisowo to im seria wystarczy
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

• Strona WWW

Postprzez rapart » 12 sty 2014, o 16:19

Zelpin i Stefcia napisał(a):Wiec jaka proponujecie alternatywe z tarcz tuningowych w tych cenach. Bo nie chce oryginalow montowac skoro kiepsko hamuja. :D

podwozie/swap-hamulcow-co-i-jak-t1570-20.html
rapart

Postprzez Kleju » 12 sty 2014, o 16:40

Jak to napisałeś:
"...ponosi mnie czasem adrenalina i przekraczam dozwolone predkosci czasami nawet ponad 2krotnie..."
to Ci nawet hamulce za 1000€ nie pomogą, jeśli w głowie...

Wracając do tematu, był już podany kilka razy zestaw jaki siedzi u kilku osób w coltach. Nawet nad moim postem jest link :roll:
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Zelpin i Stefcia » 12 sty 2014, o 23:18

Kleju w głowie pustke to mają ci co wyprzedzają na pasach albo jeżdżą szybko w centrach miast obok przystanków co duzo ludzi chodzi. Ja jesli sie bawie to na pustych drogach :)
A tak wracając do tematu :) Dzieki za wszystkie rady i waszą pomoc. Dzieki wam nie popełnie błedu i nie kupie tych czarnych nacinanych. Czyli rozumiem ze najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest kupno:
Zacisk od Sigmy 3.0 V6 za komplet 200zł http://allegro.pl/zacisk-hamulcowy-mitsubishi-sigma-3-0-v6-i3866214320.html
Oraz tarcze Brembo z Mini: http://archiwum.allegro.pl/oferta/brembo-tarcze-przod-mini-one-cooper-r50-r52-r53-i3596206170.html
Klocki jakie do tego? Niech ktos zapoda link:)
Rozumiem ze przewody na miedziane trzeba zmienic bo oryginalne stalowe nie wytrzymają i jakies sruby do kuł bo tarcze z colta mają szpilki a z mini mają dziurki.
Cos jeszcze do tego?:)
Zelpin i Stefcia

Postprzez piorun » 13 sty 2014, o 00:18

Zelpin i Stefcia napisał(a): Rozumiem ze przewody na miedziane trzeba zmienic bo oryginalne stalowe nie wytrzymają i jakies sruby do kuł bo tarcze z colta mają szpilki a z mini mają dziurki.
Cos jeszcze do tego?:)

Kto ci takich bzdur naopowiadał z tymi szpilkami i dziurkami hahaha. Zmieniając tarcze nie zmieniasz piasty. Piasta ma otwory albo szpilki a nie tarcza. Z tymi przewodami swoją drogą to też ktoś z tobą dobrze poleciał....
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez Fador » 13 sty 2014, o 00:33

jak widzisz, forum przydatna rzecz na zweryfikowanie tego co słyszałeś :D
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez Kleju » 13 sty 2014, o 01:00

Co najwyżej to możesz przewody elastyczne wymienić (na seryjne lub jakieś wzmacniane np w stalowym oplocie), bo mogą być problemy przy odkręceniu starych :D
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Przemcio » 13 sty 2014, o 01:42

Raz zagrzałem hamulce, nieświadomy tego, jak łatwo to zrobić. Dosyc dynamiczna jazda, szybkie ruszanie i hamowanie przy krzyżówce, światłach, po jakims czasie poczulem słabą efektywność hamowania. Niemiłe uczucie, ale teraz jak juz doświadczyło się tego, czlowiek wie jak łatwo przekroczyć granice.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum