Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Nasze auta ‹ Nasze inne auta
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

"Miatkołak" Mazda mx5 NA - SPAM

Nasze auta, niebędące Mitsubishi.

Postprzez rapart » 16 cze 2014, o 09:06

Mistrzem? Każdy tak myśli :P Pamiętam swój pierwszy start w KJS A-grupowym malcem - "objadę wszystkich, przecież to proste" :D Taaaa, jasne (wylądowałem na krawężniku na pierwszym OSie), dlatego teraz mam dużo pokory do wszelkich startów.

Jedna ręka to nawet nie zły nawyk, tylko najgorszy z możliwych... Tutaj ślisko, ale o takiej płynności myślałem:
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

Postprzez SPAM » 16 cze 2014, o 09:37

Dokładnie tutaj ślisko i zupełnie inny tor. nie ma tego momentu prostowania i łapania przyczepności mocnej przez koła. On tutaj ciągle mieli. I trzeba podkreślić 20x większe umiejętności :D oraz 2x lepszy stosunek mocy do wagi.
teraz mam już ekipę i myślę że co miesiąc będę na torze. Trzeba przyznać racje jak czytałem w necie że kilka godzin na torze = wieki nauki po parkingach i nocą gdzieś tam xD

Najważniejsze że w zimę podnosimy moc :D 115km na 2 kołach mielenia to bida straszliwa.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Postprzez rapart » 16 cze 2014, o 10:08

A jaki plan? Turbo, czy idziesz w NA?
rapart

Postprzez SPAM » 16 cze 2014, o 10:39

Mam już 3/4 gratów do NA. Tak naprawdę został tylko montaż. brakuje mi tytanowych sprężynek oraz przerobienia elementów które już mam czyli ostre wałki z nowej głowicy oraz oddania zamachu do zmiany a no i kolektora wydech.
Gdyby nie to że już tyle mam rzeczy w garażu czekałby 13b gotowy do swapa.
13b-rew to silnik wankla z rx7, to nie mistu więc może już ktoś nie wiedzieć.
Po prostu przyjdzie na to czas jak ten padnie, bo przy takiej jeździe i przesunięciu odcinki w koncu to zrobi. A mi też przeskok 115> poniżej 200 > poniżej 300koni dobrze zrobi a nie od razu 2,3x mocy więcej.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rapart » 17 cze 2014, o 08:29

Rotory... piękna sprawa :) Jakbyś chciał wiedzy w tym temacie zaczerpnąc pytaj o Kojota, Pita i Kaliego - na forum MS będą wiedziec. NB już jest w 13B u nas, o NA nie słyszałem.

ITB też już masz przygotowane?
rapart

Postprzez SPAM » 17 cze 2014, o 10:55

kupione jest, został montaż. mam małe problemy z podciśnieniami różnych układów które standardowo wchodziły do kolektora dolotowego a ja nie chce puchy za trąbkami. Ale jest taki koleś w PL "Śruba" który to już ogarniał na "NA" więc będę korzystał z jego wiedzy.

Tutaj Śruba czyli najbardziej bokolotna Miata w Polszy:

Oraz NB o której mówiłeś :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

--------------------------
Edit:

A u mnie taka sytuacja po torze :mrgreen:

martwe linki

Tak się kończy słaba stara guma. Zrywa ją kawałami, lepsze po prostu schodzą do drutów.
Teraz też zamontowałem jakieś śmietniki na miesiąc, kolejne już będą moje ukochane daytony (cena/jakość). Zobaczymy ile wytrzymają nówi lacie na tyle. Bo moje z colta przód mam na Miacie, a tył poszedł do Modusa Oli
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 17 cze 2014, o 11:24

Ta brązowa mazda jest z Poznania? Czasami jakieś brązowe widuję. Muszę pamiętać żeby z takimi nie startować spod świateł :D
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez tomchuck » 17 cze 2014, o 13:00

zawieszenie i fotele to szczegół, który można poprawić w jeden dzień... Ale przede wszystkim "mocy przybywaj" :D masakra, te 115 KM nie jest w stanie dociągnąć miaty bokiem do końca łuku.
Co do silnika to nie myślałeś o 2,5 v6 z mx-6? wiem że japoński KL-ZE ciężko dostać ale można ;) Wolnossące 200KM z dobrym momentem i ryk v6 w mx-5 byłoby całkiem ciekawe. Na ścisłość motorownia która szła na europę słabsza o 30KM też dałaby radę ;)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 527
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez rapart » 17 cze 2014, o 13:35

KL-ZE, który ma 200KM jest dużym wyczynem - remont, kompletny dolot, kolektory, wydech i dopiero moc oscylująca w okolicach 200 ;) Zwykłe KL do katalogu również nie ma podejścia... Pamiętam klubową hamownię, na której byliśmy z Mazdami. Znajomego MX-6 z KL pod maską wypluło, o ile dobrze pamiętam, 138 KM ;) Poza tym to moim zdaniem za ciężki silnik i zaburzy idealne prowadzanie MX-5. Tak mi się wydaje. Lepiej 1.8 uturbic, albo konkretnie już wykładac czas i pieniądze na 13B, z czego pierwsza opcja jest bardziej... przyziemna ;) W mojej głowie rodziłaby się raczej taka droga - 1.6 na 1.8, 1.8 na 1.8T. Pomijam też fakt, że silnik robiłbym na końcu, najpierw zawieszenie, hamulce, fotele i pasy.

Tak, to oczywisie ta NB 13B. Tak to pracuje i jeździ:

rapart

Postprzez SPAM » 17 cze 2014, o 14:06

moc to też nie problem o ile nic się nie wys*** :P
Największy problem mam z przesunięciem odcinki, najwięksi odważni przesunęli w NA 115km z 7,500 do 8,200 mnie interesuje ok 10,000 Do tego dochodzi też splanowanie głowicy na 1,1 bo będę miał górę z NB i nawet przy tak mocnym zachowam bezkolizyjność która jest fajnym asem w rękawie :D a kompresja dobrze pójdzie. Ale to przesunięcie wierzę się z tytanowymi elementami które nie wiem skąd wyrwać w ludzkich pieniądzach.

KL odpada myślałem nad tym przez sek.

Mam zdrowego 1,6 uturbione 1,6 są podobne mocą do 1,8 wogóle to minimalna różnica między tymi silnikami z uwagi na przełożenia. Różnią się najbardziej dołem, bo niżej ciągną. Jako do bokolota to i tak tylko góra mnie interesuje.

Ja już zdecydowałem kończę co rozpoczęte ile wyjdzie mocy tyle wyjdzie na 10000% będzie się lepiej wkręcał a 150-200km oraz moment w tak lekkiej budzie i 185 laciach i tak zrobią swoje.
potem 13B

hamulce już zmieniłem z 230 na 255 i są wystarczajce, nawet hydraulicznego ręcznego nie potrzebuje bo blokuje aż miło na prostej przy każdej prędkości. A nowe tarcze będa nacinane. Teraz zadanie nr 1 zawieszenie szukam rozglądam się

------------------------
Edit:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzis kupiłem zawiechę z NB razem z sprężynami obniżającymi. Dlaczego NB i jaka marka później wyjaśnię.
Dziś szukałem też kubłów mam już swoje typy :D

-------------
Edit 2

martwe linki

Jak wiecie jestem dość mocnym estetykiem wykonania, elementy z nierdzewki wnętrze już zamontowane po cięciu laserowym. Zewnętrzne robiłem ręcznie ale już przeniesione do kompa i czekają na wycięcie laserem z większymi otworami na powietrze.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez SPAM » 19 wrz 2015, o 12:11

A więc trochę mnie tutaj nie było. Nudzę się w pracy to i napiszę bo sporo sie działo :)

-) była wymiana jakiegoś tam elementu zawieszenia chyba sworzeń wahacza ale już nie pamiętam.
-) Zbieżność z ustawieniami sportowymi flyin miata
-) Potem przekładka na Medium Brake z tych malutkich, Taaaaaak ręczny w końcu łapie jak należy! :lol: nowe klocki i układ zalany Motul RBF 660
-) Był też windshot z plexi, ale brzydki zły kolega pożyczył i pogryzł :twisted: teraz zimno i nie mam :lol:
-) regeneracja tłoczka bo się blokował. (z mojej winy bo sam uszkodziłem uszczelkę wcześniej) :roll:
-) Jest też nowa chłodnica sklepowa oraz dodatkowy wiatrak od klimy, podłączony szeregowo pod ten normalny.
-) nowe nowki sklepówki opony bridgestone potenza adrenalin re002 << cos pieknego, chyba jedna z ostanich opon przed półslikami
-) wskazniki drażnią mnie te festynowe swiecace, jest VDO oraz cześć z samolotu jak EGT
-) wydech totalny przelot
-) turbo td04-13 z volvo
-) fake HKS Bov
-) złączki FMIC
-) sprzęgło tarcza spiekowa 4łopatkowa
-) IC nowy uniwersalny
-) zawieszenie konwersja na to z noweszego modelu NB oraz utwardzone i obniżone
-) nowe felgi bo kocham ten wzór i są łatwo dostępne po przywaleniu ewentualnym na sztuki.
-) inne które zapomniałem.

Obrazek

martwe linki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

martwe linki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Auto do chwili obecnej pracowało tylko na 8PSI (ok 0.55bara) potencjał silnika seryjnego konczy sie przekraczajac 1bara.
i do tej granicy bede starał sie przesunąć w przyszłym roku.

Obecnie auto ma ok 170-180km
przy 1bar powinno wyjsc 230km
nawet obecne doładowanie i masa 990kg robi cholerną robotę.

porównanie miaty takiej jak moja ;) z ibiza 1.8T 230km
Dopiero uczył sie koleś ;) ruszać i słaby start, potem gonił ibizę mocno :D

Przyszły sezon to poprawki silnika, dokończenie odzielenia dolotu od komory silnika.
Spokojne podnoszenie doładowania,
I wygląd
nowy lakier ten juz jest tragedią.
bikini (mam juz drugi dach :) tylko dokończyć i montować.
dokładka przednia już w moich rękach tylko montować.
upskirt tylnego zderzaka
moze jakies progi z nierdrzewki i jakieś tam smaczki.

Tutaj foto z urodzin Gołabek i *MysterY* z coltmanii :D

Obrazek

P.S: wiecie że gołabek ma dwa colty, dawnego cz3 i kupił już CZT?? :P
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 23 wrz 2015, o 05:03

Gratulacje Spam projektu uturbienia Miaty koniecznie musisz mnie przewieź nawet specjalnie wpadnę do łodzi :D
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 152
Auto: CZT i Space Runner II

Postprzez Fador » 23 wrz 2015, o 08:23

Lubie to! :D
fajnie, ciągnęło mnie już pare lat temu na mx5, ale brakowało mi w nich mocy. Z turbo to zaczyna mieć sens :D
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez Rysiek » 23 wrz 2015, o 08:39

jaki wymiarowo masz IC?
sam to wysterowałeś na det3 ?
i jeszcze jak możesz daj namiar na ludzi którzy kolektor Ci pospawali, może być PW :) (też zbieram graty na softa)
i powiedz jeszcze jaką masz średnicę wydechu?
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez SPAM » 26 wrz 2015, o 11:01

bonsao napisał(a):Gratulacje Spam projektu uturbienia Miaty koniecznie musisz mnie przewieź nawet specjalnie wpadnę do łodzi :D

Niestety spóźniłeś się, miata jest już rozebrana :D na wiosne jak wyruszy pomyślimy :D

Fador napisał(a):Lubie to! :D
fajnie, ciągnęło mnie już pare lat temu na mx5, ale brakowało mi w nich mocy. Z turbo to zaczyna mieć sens :D

Teraz przy tej mocy oraz "szpera 100%" to ma najwiekszy sens na świecie :D

Rysiek napisał(a):jaki wymiarowo masz IC?
sam to wysterowałeś na det3 ?
i jeszcze jak możesz daj namiar na ludzi którzy kolektor Ci pospawali, może być PW :) (też zbieram graty na softa)
i powiedz jeszcze jaką masz średnicę wydechu?

Pakuj najwiekszy jaki wejdzie, róznica w napełnianiu wielkiego a małego to żadna róznica. A wiesz że IC spełni swoje zadanie.

jaki wymiar IC nie pamietam, był wyciągniety z innego projektu który wywalił się 5godz po złożeniu :D więc okazja i brałem. Do mx5 wejdzie wszystko miejsca jest od cholery. Pakuja LS, 2JZ, wszystko wejdzie

średnica wydechu, miało być 2,5cala ale pamietam że coś tam mi nie poszło w zakupie, bo okazało się że wlot do tłumika był mniejszy i dostosowaliśmy rury do tego wymiaru o nie chciało mi sie zwracać. to jest coś miedzy 2.25 a 2,5 cala spr później w notatkach

Strojeniem zajmował się człowiek zawodowiec w tym temacie, moim zdaniem amator taki jak ja. Kompletnie nie powienien sie tym zajmować.
Ogólnie całość projektu robił Heniek jest tutaj na forum bo ma też CA swoje oraz lancery i EVO. tylko stroił jego znajomy.
On ma warsztat co sie zajmuje uturbianiem i grubymi robotami.
Tutaj masz cały kontakt do niego.
https://www.facebook.com/jakusik.motorsport
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez piorun » 26 wrz 2015, o 22:09

tak patrze na te sprzęgło , raczej sprzęgiełko, jakieś takie małe się wydaje chyba że masz taką łapę. 50 kuca w górę robi różnice na bank w tych 990kg. powodzenia w modach
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez jabberkonto » 26 wrz 2015, o 23:18

Ja na jednym z zdjec widze czarna pokrywe zaworow z silnika 4g63 Mitsubishi....? pszypadek ? :D
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t

Postprzez SPAM » 5 paź 2015, o 08:19

Tak sprzegło seria jest małe to 200mm ale seria to exedy
Troche z nim walczyłem i było nieudanych prób,

próba pierwsza to koło zamachowe i tarcza docisk z K8 (taki mazdowski 6 cylindrowiec jak KL tylko 1.8) zamach zamach okazał się na inna ilość śrób chyba 8 a ja mam na 6 o ile dobrze pamietam. Tak wiec internet sie pomylił.

próba druga 220-225mm z 323 BJ nastepnie jak za szybko sie skonczy nabic kevlarem. zamach ok tarcza ok ale była spora różnica w budowie dociku z BP bagiety (BP mazdowski blok 1.8). Z BP jaki jest w mx5 1.8. z uwagi na inny napęd. A pierwsze porównania internetowe na to nie wskazywały.

Straciłem Cierpliwość i nie chciało mi sie polować i znowu testować z BP 1.8 bo czas oraz i tak pewnie było by za słabe.
Oddałem serie 200mm na spieka i tak mam 4 łopatkowca sprawdza sie idealnie

4g63 to garaż Henka :D on ma swoje evo, CA oraz rzeźbi coś mocniejszego z lancera 4x4. i inne graty z mitsu nissanów supr itp :)
Obrazek
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez SPAM » 28 paź 2015, o 10:25

Silnik idzie do remontu albo wymiany. Był przegrzany w moich rękach (czego nie byłem pewien bo wskazówka nie dobiła do czerwonego pola) i turbo szybko to zweryfikowało. Obecnie są ogromne przedmuchy. Myślę że na wiosnę będzie już zdrów w zimę i tak by suczys nie jeździła.

Chce ją najpierw rozebrać, sorawdze stan. A przy okazji pouczę się trochę mocniej dołu silnika. Potem będzie decyzja remont vs wymiana.

Tak to smaczki wpadły,
-) dokładka dolna
-) Prowizorka ale skuteczna oddzielenie komory od stożka oraz zbiornika płynu hamulcowego. Jest to blacha z izolacją idzie od reflektora do grodzi pasażerskiej. Powietrze wpadające pod lampą nie ogrzewa się w komorze od kolektora.
-) Usunięta rej w typie wąsa. ląduje na dole i będę robił uchwyt który przy okazji kieruje powietrze na IC.
-) Potem dochodzą otwory w zderzaku w miejscu starej tablicy. te kółka dodające powietrza na chłodnice.
-) Na koniec wywalam kierunki całkowicie. A postojówki i kierunki idą niżej w zderzak jako dwa osobne elementy. A miejsca normalne na kierunki będą pełniły funkcje wlotów powietrza. W tym ten od kierowcy od razu na stożek.
-) Na tył idzie up skirt i maluje dyfer itp
-) bikini leżu już pół roku w garażu do przygotowania :D:D:D:D: jeszcze nie skończone ale mam cały dach i stelaż z poszyciem. tylko cięcie i już.

Ogólnie mam wszystko na stanie do roboty oprócz silnika. Do silnika mam tylko uszczelkę nową. Bo kupiłem dwie wcześniej przez przypadek.

Fotki z dziś rana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez SPAM » 23 lis 2017, o 09:31

jakos spontanicznie się zalogowałem tutaj :D

Retro żyje i ma się doskonale obecnie ma 302km w 1000kg masie z big turbo
Wszystko gotowe pod 400km wystarczy podnieść doładowanie, ale napędy nie wytrzymają tego, tak samo przydało by się zakute korby wrzucić w ten fabryczny słupek :ok:

Obrazek

Auto robi niskie 13s na 1/4mili
0-200 to okolice niskie 18sek
0-100 zależnie od trakcji 4.9sek
I najważniejsze skręca i hamuje adekwatnie

Nadchodzi zima, tego roku tylko poprawki zwłaszcza LPG, oraz laminaty na tył, bo jak i colty tak i mazda chrumka niesamowicie. Czas to skończyć :foch:
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze inne auta