Kleju napisał(a):Honda, to honda i nie ma co porównywać tego z coltem i właścicielami obydwu marek. Pewnie na 1 colta przypada 20 hond z tego samego rocznika... Więc przykład z dupy...
Bonsao można sensownie grzebać przy colcie/silniku. Wystarczy tylko zobaczyć na forum jak Harp, Edgar, Rosomak, Lipa żonglują silnikami, głowicami, tłokami itd. Są to przemyślane posunięcia, często przecierające szlaki... Można rzec, że typowo garażowe. Można? Można. Bez worka pieniędzy. Więc, dalej nie rozumiem co ma niby takiego czarodziejskiego zdziałać ten komp z Galanta??? Bo od tego się wszystko zaczęło... Chyba, że montujemy to ECU w colcie i mamy już z 113KM, nagle 137KM???.."

Kleju napisał(a):Tuning to drogie hobby, nie oszukujmy się. Albo ktoś ma kapuchę i coś sobie modzi, albo zostaje w sferze marzeń i powtarza jak mantrę: "już niedługo..., może kiedyś..., po wypłacie..., będę szybki i wściekły..."

bonsao napisał(a):...Ale niech tylko się okaże że jest inna mapa wtrysku w tym ECU większa dawka paliwa i zmieni się charakterystyka silnika do tego wstawisz wtryski z galanta.i może dać to jakiś efekt...
bonsao napisał(a):I tu się z tobą zgadzam ale zrozum raz jeszcze nie każdy ma wór kasy i pozostaje "w sferze marzeń "jak napisałeś , tylko myśli o lekkim podniesieniu osiągów swojego auta .Nie marzy o uturbieniu i 250KM .
Kleju napisał(a): Akurat najtańszą metodą, dającą największy przyrost, jest uturbić silnik, a nie grzebać w N/A... Coś o tym wiem.
Kleju napisał(a): Można się pobawić wydechem, dolotem ale to przyrosty kosmetyczne. Które kosztują w granicach min kilka stów. W codziennej jeździe nie odczuwalne.

bonsao napisał(a):Tu mi powiedziałeś ciekawą rzecz zawsze wydawało mi się że najtańszą metodą, dającą widoczny przyrost mocy jest SWAP silnika.
Czyżbym popełnił błąd??Ale ciekawi mnie to dlaczego uważasz uturbianie najtańszym modem. Przecierz to koszt w granicach 3-5 tys zł czasami przekraczający wartość auta...

bonsao napisał(a):OK!! zgadzam się z tobą ale czy jak wsadzisz turbo do 4g92 bez zakuwania to silnik się nie rozleci??
bonsao napisał(a):OK!! zgadzam się z tobą ale czy jak wsadzisz turbo do 4g92 bez zakuwania to silnik się nie rozleci??...
Kleju napisał(a):. Daleko nie patrzeć, Harp w swoim też ma teraz założony kompresorAle jego to już jest hybryda konkretna

majColt napisał(a):Zastanawiam się nad zainstalowaniem chipu do CZ5 1,3 z LPG. Poproszę o doradzenie lub odradzenie, opinie jeśli ktoś założył, polecenie modelu i warsztatu itp.
Na alledrogo znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/chip-tuning-cyfrowy-30km-mitsubishi-colt-1-3-95km-i3730951481.html

rapart napisał(a): Natomiast jeśli Twój 1.3 na gazie ma za mało mocy, to masz dwa wyjścia - pogodzić się z tym, albo wymienić silnik na większy.

Kleju napisał(a):Każdy silnik ma określone warunki optymalnej pracy (dawka paliwa, mapy zapłonu, dane z czujników/sond itd). Jeśli komuś się wydaje, że jak włoży ECU od mocniejszego auta i nagle jakby za dotknięciem różdżki czarodziejskiej wróżki zyska pierdylion koni - to respect... Pewnie mało znaczące są różnice w wielkości wtrysków, pojemność, średnice, kąt wyprzedzenia zapłonu i inne mało istotne różnice. Pewnie można pójść dalej i zaadoptować do colta ECU z hondy. A co!
Tak bonsao, masz rację. Nigdy tego nie testowałem, ba nawet by mi to przez myśl nie przeszło... Bo niby w jakim celu? I wiesz jakoś sceptycznie jestem nastawiony jak to nazywasz "eksperymentowaniem" w stylu garażowym...

RoXall napisał(a):Uważasz, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest od razu wywalenie przepływki i zestrojenie wszystkiego

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości