Byłem dziś na zlocie u mnie w okolicy i zaciekawił mnie lancer bodajże to jest CB0,bliźniaczy Colta CA0. Z daleka słychać było że moc jest. Ja z myślą że to może gsr ide i patrze a tu pod maską 1.6 kompresor. Ciekawy pogadałem z włascicielem i wyszło że jest grubo ponad 200km. Mówił że poprzedni własciciel hamował go i miał 230km ale on sam już coś robił przy nim ale go nie hamował ale mówi że napewno wiecej teraz mocy. I co lepsze zapytałem jaki przebieg na tym setupie. I powiedział że na tym silniku ok 50tys km bez awarii. Bez kucia jedynie odpręzony. I mówią że 4g92 nie nadaje sie zbytnio pod doładowanie
Ciekaw skąd takie doładowanie jak kompresor eaton m62 to max doładowanie 0.7 zresztą powyżej tego doładowania bez zakucia silniki 4g92 nie wytrzymują. A zdaje się ze tam był Eaton m62 chyba że rozmawiamy o innym lancerze .
Sam widziałem na wskaźniku to ciśnienie. A kompresor racja ten. Mowił że takie cisnienie i wytrzymuje tylko tłoki zplanował. Kolektor ssący seria a wydech nwm.
1 2 zero trakcji na 3 zaczynał jechać ale sprzęgło zaczyna ślizgać bo czuć było i to bzzbzz kompresora postaram sie gościa namierzyć jutro to dla chętnych moge popytać o coś
To jedynie co tutaj chciałbym wiedzieć to jak dobrać pasek do tego. Ja jednak wolę nie rezygnować z klimy u siebie. A widziałem projekt na ssącym i myślałem że to ten.
To zależy jak dopasujesz kompresor Raczej pasek sobie dobierzesz Ja tak zrobiłem mam pasek długości 5PK1275 napinacz zrobiony z rolki od rozrządu założony .Trochę dłubania z tym jest zwłaszcza że otwory od klimy nie są na tym samym poziomie i trzeba podłożyć było podkładki
Dodam istotny fakt że kolega z lancera złożył silnik praktycznie na nowo może dlatego tyle wytrzymał z drugiej strony skoro 4g92 daje rade z doładowaniem to 4g93 też powinno dać rade z doładowaniem rzędu 0.5-0.9 bar? Czy może jednak nie? I jeszcze w Lancerku bodajże kontrola startu wgrana i bajecznie przerywał
czyli teoretycznie przy dmuchnięciu ok 0.6 bara 4g93 nie powinno chyba wybuchnąć? myśle że w okolicach 180km powinno być przy takim doładowaniu czy sie myle może?