Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Spalanie oleju - remont silnika

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Tarzan » 18 sty 2017, o 20:49

Cześć. Założyłem nowy temat, bo podobne do mojego były z 2014 i dotyczyły CA0. Poza tym tak łatwiej uzyskać odpowiedź, niż "podłączając" się pod czyjś temat.
Generalnie mój problem polega na tym, że silnik spala olej. O ile do czasu dało się to zaakceptować, po trasie z Krakowa na Mazury spadało od mniej więcej górnej kreski do okolic dolnej, o tyle jakiś czas temu problem się powiększył. Teraz muszę dolewać praktycznie co 150 - 200km.
Pisałem już kiedyś o tym na forum, wtedy była dyskusja na temat zmiany oleju. Nie planowałem remontu silnika, bo mój Colt nie jest jakimś szczególnie ciekawym egzemplarzem - 1.3 75km, 96 rok, 300kkm przebiegu, blacha w kiepskim stanie. Jako że naprawdę przypadł mi do gustu, myślałem nad kupnem innego egzemplarza, ale to raczej w 2018 najwcześniej, bo póki co po prostu mnie nie stać.

Niestety stan silnika się pogorszył i zastanawiam się nad remontem. Chciałbym wstępnie zorientować się, ile to może kosztować. Najlepiej "z robocizną", bo sam wolałbym się za to nie zabierać. I teraz pytanie - da się, bez wizyty u mechanika i jakiegoś skomplikowanego sprzętu, a najlepiej bez otwierania silnika, określić, co należy wymienić? Z tego co czytałem pierścionki to sporo większe koszta, zastanawiałem się więc nad zmianą uszczelniaczy zaworów. Tylko czy to pomoże? Czy jest sens na ślepo wymieniać uszczelniacze? Jeśli chodzi o dym to kopci na biało naprawdę mocno, stojąc np na światłach widzę dym w tylnym lusterku. Spadków mocy nie odczułem, innych problemów też nie. Po prostu pije jeszcze więcej niż po kupnie. Zrobiłem od wtedy około 10 tysięcy km.
Gdyby to była kwota rzędu 200zł to raczej jestem w stanie się tego podjąć, jeśli 500+ to już ciężej.
Myślałem też nad ewentualną wymianą silnika, bo taki 1.3 można dostać już za 300zł. Pytanie tylko czy jest sens i czy ten "nowy" silnik nie będzie w podobnym stanie do mojego. No i kwestia wymiany, samemu raczej tego nie zrobię, a za przekładkę silnika na pewno słono sobie policzą.
Tarzan

Dostał piw: 2
Auto: CJ0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez omgwtf » 18 sty 2017, o 21:00

w 1.3 to norma jest niestety
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez ludinho1 » 18 sty 2017, o 21:49

z krakowa na mazury znika ci olej z górnej kreski do dolnej ???. przecież to jakaś masakra :shock: . ponad pół litra na 500km :shock: . oglądałeś czy nie cieknie gdzieś ?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Zysiuu » 18 sty 2017, o 22:09

To ze teraz widzisz bialy dym to jeszcze nic nie znaczy.
Wyjdz z auta i powachaj czy wali przepalonym olejem czy to tylko para wodna.
Tak jak ludinho1 pisze, zobacz czy Ci nie cieknie gdzies po silniku.
Zobacz w plynie chlodniczym czy nie masz oleju.
Pierscienie mozesz sprawdzic przyzadem ktory kosztuje ok 50zl lub za tyle samo u mechanika.
Budowa od podstaw Colta w GTI

Sprzedam pakiet Cyborgowy: dokładki, halogeny, spoilery tel. 725-853-026 lub PW
Zysiuu

Dostał piw: 82
Auto: CA5A
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Tarzan » 18 sty 2017, o 22:39

ludinho1 napisał(a):z krakowa na mazury znika ci olej z górnej kreski do dolnej ???. przecież to jakaś masakra :shock: . ponad pół litra na 500km :shock: . oglądałeś czy nie cieknie gdzieś ?

Tak bylo przed pogorszeniem sie. Teraz to bym musial stawac po drodze i dolewac :lol:
No niestety jest tragedia, zakladalem ze nie bede remontowac, bo plan byl taki ze pojezdze do wrzesnia (wtedy konczy mi sie oc, w tym roku placilem prawie 1500, wiec po podwyzkach pewnie koszta mnie przerosna) i pomysle nad zlomowaniem oraz zakupem innego egzemplarza w 2018. Tyle ze teraz zaczal brac jeszcze wiecej oleju i do tego wrzesnia pewnie wydam na dolewki wiecej niz na remont.

Z tego co sie orientuje to nie cieknie, silnik byl uwalony w oleju po tym jak zgubilem korek (chyba nawet od Ludinha bralem nowy 8-) ), ale ogarnalem go na ile sie da i od wtedy caly suchy.
Co do dymu to tak, czuc spalony olej bardzo wyraznie, jak troche podkrece go na obrotach to nawet w srodku zaczyna byc lekko wyczuwalny. Wydech przy łączniku elastycznym ma dziurkę, więc pewnie dlatego czuć wewnątrz.
W płynie chłodniczym sprawdzę jutro. W wakacje płyn chłodniczy był sprawdzany i wszystko było ok, ale tak jak mówię, wtedy brał tego oleju mniej, więc może w międzyczasie coś tam padło.
Tarzan

Postprzez Zysiuu » 18 sty 2017, o 22:56

Jesli wyraźnie czuć olej to dupa.
Sprawdz kompresje, ale moim zdaniem to pierscienie.
Uszkodzone uszczelniacze chyba tyle by nie puszczały.
Koszt remontu jest spory jesli nie robisz samemu, okolo 1000zl same czesci a do tego robota...
Może sprobowac zalac 15w40 i jakiegos ceramizera? Skoro wydawać nie chcesz i auto ma wytrzymać tylko jakis czas?

Zysiuu

Postprzez Tarzan » 18 sty 2017, o 23:07

No to chyba podjadę do mechanika, 50zł to nie jest jakiś wielki koszt, a chociaż będę wiedział co jest grane.
Szczerze mówiąc to zaczynam się bać nim jeździć, żeby go całkiem nie zajechać. A niestety w najbliższych miesiącach mam sporo kilometrów do zrobienia.
Może uda się dorwać jakiś w miarę spoko silnik, tyle że to też będzie koszt podobny, bo po silnik trzeba gdzieś jechać (kurierem z tego co widzę sprzedawcy liczą sobie po 100-150zł), do tego przekładka też swoje kosztuje (sam tego nie zrobię), olej, filtr oleju... No i też nie ma pewności, że będzie w dobrym stanie. Póki co chyba skoczę do tego mechanika niech mi sprawdzą pierścionki
Tarzan

Postprzez ludinho1 » 19 sty 2017, o 08:54

Zysiu dobrze radzi. Potrzebny pomiar ciśnień w cylindrach. Niestety wróżę lipę. Jeśli nie wiążesz najbliższej przyszłości z tym autem to remont bez sensu bo koszty duże. Taniej wyjdzie wymienić silnik. Za 3-4 paki spokojnie znajdziesz kogoś kto ci w 1 dzień podmieni słupek
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Tarzan » 20 sty 2017, o 00:40

No wlasnie, do tego slupek drugie tyle i juz sie robi 7 stowek :?
Na ten moment to niestety troche za duzo. Poki co pojade do mechanika zeby pomierzyc kompresje i bede dolewac regularnie, moze mu sie nie pogorszy.
Swoja droga sprawdzalem dzisiaj plyn chlodniczy - czysciutko, zadnych sladow oleju
Tarzan

Postprzez ludinho1 » 20 sty 2017, o 08:50

Taniej nie będzie niestety . a dolewając co chwilę przy tak drastycznym ubytku to na olej też pójdzie nie mało ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez wikol » 20 sty 2017, o 08:57

Ja mam na sprzedaż mega zdrową jednostkę 1.6 90KM i chce za nią grosze, jak jesteś zainteresowany to pisz pw.
"Life is simple. You make choices and you don't look back"
Moja zielona bejbinka CJ4A 1.8 DOHC SWAP
wikol
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 79
Auto: Mitsubishi Lancer Evolution IX

Postprzez Ashpe » 20 sty 2017, o 10:36

Tarzan napisał(a):No wlasnie, do tego slupek drugie tyle i już się robi 7 stowek :?
Na ten moment to niestety troche za dużo. Poki co pojade do mechanika zeby pomierzyc kompresje i bede dolewac regularnie, może mu się nie pogorszy.
Swoja droga sprawdzalem dzisiaj plyn chlodniczy - czysciutko, zadnych sladow oleju

Pytanie czy takie dolewanie oleju jak tyle go pije nie przerośnie kosztu wymiany słupka? Dodatkowo przy sprzedaży auta będzie problem i cena w dół pójdzie. Nie rozumiem czemu masz go złomować jak 60-70% aut na naszych drogach jest w identycznym jak nie gorszym stanie. Wystawić za 2tys. żeby mieć zapas do targowania i pójdzie raz dwa.
Ashpe

Dostał piw: 61
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Tarzan » 20 sty 2017, o 14:57

wikol napisał(a):Ja mam na sprzedaż mega zdrową jednostkę 1.6 90KM i chce za nią grosze, jak jesteś zainteresowany to pisz pw.

Poki co stac mnie tylko na dolewki, ale jesli zdecyduje sie na zmiane silnika i bedziesz go jeszcze miec to na pewno sie odezwe :)

@Ashpe myślałem też nad sprzedażą, tyle że on ma dużo widocznych pierdół do zrobienia, między innymi:
ręczny nie odbija (więc go nie używam :lol: ),
ruda wyłazi tu i tam,
musiałbym sprzedać bez radia (aktualnie mam Alpine CDE 103BT i trochę mi go szkoda), ewentualnie może znalazłbym w gratach jakiegoś kaseciaka
blacharka też kiepsko, lewe nadkole chyba było klepane, cały lewy bok przerysowany (podobno ktoś zahaczył na parkingu), tylny zderzak koło oczka do holowania pęknięty
no i też kwestia przebiegu, aktualnie 304kkm.
Do tego dochodzi fakt, że Colt to raczej samochód dla młodego człowieka, a po tym jak straszą podwyżkami OC nie wiem, czy znalazłby się na niego chętny. Może gdybym zmienił silnik to sprzedaż miałaby sens, ale wtedy wyjdzie podobna kwota. Jeśli wezmę za niego 1500, od tego odjąć 7 stówek za zmianę silnika zostaje mi 800zł. W przypadku złomowania mógłbym zabrać alusy, wyciąć kata, rozkręcić silnik (miałem taki pomysł że w razie oddawania go na złom spróbuję wyciągnąć silnik i możliwie najbardziej go rozkręcić, żeby zobaczyć jak tam to wszystko wygląda, poza tym zawsze można się czegoś w ten sposób nauczyć :geek: )

Póki co najekonomiczniejszą opcją jest go chyba "zajeździć". Gdybym nie robił z nim zupełnie nic i dolewał tylko oleju, zakładając nawet że spali 2l na 100km (czyli na jakiś miesiąc), wychodzi raptem 25zł miesięcznie. Tu przy okazji mała ciekawostka, bo nie każdy o tym wie - jeśli mamy opłacone OC na rok a służy nam ono krócej (np. złomujemy samochód) - możemy ubiegać się o zwrot części opłaty za niewykorzystane. Ja za OC płaciłem niecałe 1500zł i mam chyba do 20 września, więc gdyby przykładowo na wiosnę silnik całkowicie odmówił posłuszeństwa, mógłbym jeszcze wyciągnąć kilka stówek od ubezpieczyciela. Szkoda mi go i nie chciałbym żeby tak skończył, ale jak już wspomniałem, aktualnie nie mam $ nawet na wymianę słupka. Poza tym pochwalę się jeszcze tak na koniec - jestem w trakcie robienia prawa jazdy kat. C i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z założeniami, w wakacje będę już zarabiać jako kierowca :mrgreen:. Także jeśli teraz uda się maksymalnie przyoszczędzić, może w niedalekiej przyszłości na miejsce aktualnego wjedzie nowy Colt :roll:
Tarzan

Postprzez Zysiuu » 20 sty 2017, o 15:51

A z ciekawości jaki olej lejesz?

Zysiuu

Postprzez Ashpe » 20 sty 2017, o 16:15

Jak Ty lejesz olej za 12,5zł/L to już więcej nie musisz mówić :P Taniej wyjdzie jak olej rzepakowy wlejesz, a właściwości podobne :D
Ashpe

Dostał piw: 61
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Tarzan » 20 sty 2017, o 19:52

silnik/jaki-olej-wymiana-oleju-t9133.html
Leje 10w40 Lotosa. Myslalem nad czyms lepszym, ale jesli to nie pomoze to bez sensu lac do spalania 2x drozszy
Tarzan

Postprzez Zysiuu » 20 sty 2017, o 20:02

Zalej mu 15w40 moze?

Zysiuu

Postprzez jabberkonto » 20 sty 2017, o 20:05

Przy takich dolewkach nie trzeba zmieniac oleju..... zawsze masz swiezy :D
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez RoXall » 1 lut 2017, o 19:53

Ashpe napisał(a):Jak Ty lejesz olej za 12,5zł/L to już więcej nie musisz mówić :P Taniej wyjdzie jak olej rzepakowy wlejesz, a właściwości podobne :D

Bez przesady przez trzy lata lałem GULF 10w40 i stwierdzam, że auto sprawowało mi się ciszej i z większa kulturą pracy niż na MOTULU 10w40 synergie 6100. Cała tajemnica średniej półki olejów tkwi w tym nie jakiej jest marki a gdzie jest rozlewany. Ten olej polecił mi kiedyś Dedis od nas z forum. Po zalaniu silnik chodził ciszej i auto minimalnie mniej paliło. Robiłem stałe trasy przelotowe 2x50km dziennie z mniej więcej stałymi prędkościami. Lałem wachę raz na tydzień pod korek niemal do wylania na tej samej stacji i dystrybutorze więc miarodajne porównanie. Za olej płaciłem 50zł/bańka 5L. Rozlewany w Holandii.

Teraz podrożał kosztuje niecałe 60zł :D
http://allegro.pl/gulf-tec-plus-10w40-4 ... 86421.html

Zalej mineralny 15W40.
Kumpla mazda chlała półsyntetyk i spaliny miał po odpaleniu chwilowo purpurowe (2-3sek).
Zalaliśmy mineralny i pomogło baaardzo.
Konkretnie ten:
Mobil1 15w40.

Przepala dalej ale duuuużo mniej. To co wlewał co 1000km teraz leje co 10.000km.
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4

Postprzez Tarzan » 27 mar 2017, o 23:17

Zalałem mineralem, filtr oczywiście też wymieniony. Póki co ciężko mi mówić o efektach, bo zrobiłem od wtedy dopiero 250km, ale dymi trochę mniej, a i ubytek po tym dystansie bardzo mały, a czasem było to nawet "pół miarki".
Na dniach muszę jeszcze ogarnąć kolektor, bo niestety ma spore pęknięcie. Myślałem nad taśmą termoizolacyjną, bo spawanie + planowanie + nowa uszczelka raczej nie będzie współmierne z efektami :?
Tarzan

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum