Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Jaki olej? Wymiana oleju

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Tarzan » 1 lis 2016, o 12:32

Czesc. Jedyny temat o wymianie oleju jaki znalazlem pochodzi z 2013 roku, wiec pozwole sobie zalozyc nowy.
Generalnie chodzi o to, ze moj colt pije duzo oleju. Zabieram sie powoli za wymiane, bo w koncu fundusze na to pozwalaja. Od kiedy go kupilem lalem 10w40 Lotosa, bo najtanszy :lol:
Aktualnie w pewnym znanym supermarkecie, nie bede mowil jakim co by nie robic mu reklamy, podpowiem jedynie, ze maja w logo owada zwanego biedronka :mrgreen: jest olej Orlenu, niecale 50zl za 4,5litra, czyli grosze.
No i tu pojawia sie pytanie - lepiej kupic ten tani olej, czy wydac dwa razy tyle i kupic jakis porzadniejszy? Jak wleje valvoline albo castrola 10w40 to bedzie go mniej "bral"?
Ogolnie o moim colcie pisalem w dziale nasze auta - CJ0, 1.3, kilka dni temu stuknelo 300tysiecy przebiegu, spalanie jak w civicach, "6,2" - 6 benzyny, 2 oleju 8-)
Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc
Tarzan

Dostał piw: 2
Auto: CJ0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez conix » 1 lis 2016, o 12:50

Siema,
mialem podobny problem z doborem oleju, ale na stacji diagnostycznej gadalem z gosciem to mowil, ze valvoline maxlife 10w40 robi robote, uszczelnia, wycisza itd. chwalil go bardzo. Czy pomoze w twoim przypadku, nie wiem. Z drugiej strony nie wiem czy jest sens remontowac ten silnik, ktory kupisz za 300-400zl.
U Ciebie jak pali olej moze zmiana z 10w40 na cos innego pomoze? Nieznam sie, niech wypowie sie ktos na ten temat.
Aczkolwiek moim zdaniem warto dolozyc te 50zl i kupic porzadny olej. Mi za valvoline i filtr wyszlo cos kolo 100zl, wymiana samemu 15min jak masz kanal.
Tez jezdzilem na lotosowskim. Roznicy nie odczulem.

U mnie niedlugo stuknie 310tys, oby nic sie z nim nie dzialo. Poki co nie bierze oleju nic, a nic. :D
conix

Dostał piw: 0
Województwo: Opolskie

Postprzez YoPiciowy » 1 lis 2016, o 12:50

Żaden olej nie pomoże tylko remont silnika. Na pewno go pali, czy może leje się z uszczelnień? Możesz kupić olej Shella- jest dobry i tańszy niż Castrola. Na allegro można kupić prosto od głównego dystrybutora na Polskę.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez Tarzan » 1 lis 2016, o 13:11

No wlasnie co do tego remontu silnika to moj problem polega na tym, ze tego raczej nie oplaca sie remontowac, a nowy kupowac tez strach, bo "nowy" prawie dwudziestoletni silnik, ktory kupie, moze byc w podobnym stanie do mojego, a wtedy tylko zmarnuje pieniadze. Nie znam sie na tym na tyle, zeby poogladac silnik i stwierdzic ze jest w dobrym stanie, nie mowiac juz o tych wszystkich pomiarach do szlifu, pierscieni itp, bo po prostu nigdy tego nie robilem.
Olej wymienie sam, mam kanal, takze jedyny koszt to filtr no i sam olej. Waham sie tez z kupnem drozszego, bo jesli ma go dalej brac tak duzo, to taniej wyjdzie dolewac orlenowski albo lotos, niz wspomniane oleje z gornej polki.

Wlasnie niestety olej spala, silnik jest suchy, a wydech caly czarny
Tarzan

Dostał piw: 2
Auto: CJ0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez ludinho1 » 1 lis 2016, o 19:44

więc jak ci spala olej to lej najtańszy bo i tak go spali. proste jak budowa cepa . szkoda chajsu na spalanie droższego :D . remont , wymiana silnika lub wymiana auta .
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez *MysterY* » 2 lis 2016, o 13:07

Tak podpowiem że na alledrogo kiedyś był nowy silnik 1,3 do Cejoty, fakt kosztował ok 3k. zł ale był fabrycznie nowy :) :mrgreen: Ja osobiście do siebie leję Motula 10W40 6100 Synergie + Już 3 sezon :) Jest idealo :)
Obrazek
*MysterY*
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 21
Auto: Colt Cj4A ClouSport
Województwo: Łódzkie

Postprzez RoXall » 1 lut 2017, o 20:07

@Mistery
To spróbuj dla odmiany GULF o którym piszę niżej.

Wracając do tematu, napisze i tu bo widzę klon tematu ;).

RoXall napisał(a):
Ashpe napisał(a):Jak Ty lejesz olej za 12,5zł/L to już więcej nie musisz mówić :P Taniej wyjdzie jak olej rzepakowy wlejesz, a właściwości podobne :D

Bez przesady przez trzy lata lałem GULF 10w40 i stwierdzam, że auto sprawowało mi się ciszej i z większa kulturą pracy niż na MOTULU 10w40 synergie 6100. Cała tajemnica średniej półki olejów tkwi w tym nie jakiej jest marki a gdzie jest rozlewany. Ten olej polecił mi kiedyś Dedis od nas z forum. Po zalaniu silnik chodził ciszej i auto minimalnie mniej paliło. Robiłem stałe trasy przelotowe 2x50km dziennie z mniej więcej stałymi prędkościami. Lałem wachę raz na tydzień pod korek niemal do wylania na tej samej stacji i dystrybutorze więc miarodajne porównanie. Za olej płaciłem 50zł/bańka 5L. Rozlewany w Holandii.

Teraz podrożał kosztuje niecałe 60zł :D
http://allegro.pl/gulf-tec-plus-10w40-4 ... 86421.html

Zalej mineralny 15W40.
Kumpla mazda chlała półsyntetyk i spaliny miał po odpaleniu chwilowo purpurowe (2-3sek).
Zalaliśmy mineralny i pomogło baaardzo.
Konkretnie ten:
Mobil1 15w40.

Przepala dalej ale duuuużo mniej. To co wlewał co 1000km teraz leje co 7.000-10.000km.
Nie sprawdza już poziomu dwa razy dziennie a bywało grubo (robi taki sam dystans jak ja do pracy)
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum