Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Prawo, ubezpieczenia itp.
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Kat. B i możliwość jazdy motorem 125ccm???

Ubezpieczenia OC/AC/NW, przepisy ruchu drogowego, policja i inne kwestie...
Odpowiedz

Postprzez Egnever » 12 kwi 2014, o 21:17

Zacznę od źródła:
http://autokult.pl/1765,prawo-jazdy-kat ... -motocykli

Moim zdaniem nasz rząd próbuje wprowadzić kolejny poroniony pomysł... Już teraz widząc kogoś jadącego bzykiem zachowuję szczególną ostrożność jakbym za 'elką' jechał, bo nie mam pojęcia czy ten człowiek nie wsiadł na to bo ma 18lat ' i może', nie posiadając do tego bladego pojęcia o przepisach.
Teraz chcą dać możliwość jeżdżenia 125ccm, więc będą to także zapewne motory 'normalnej' budowy (nie skuterowej), co moim zdaniem doprowadzi do tego, że połowa tych osób nie będzie w stanie opanować tego motoru. Egzamin B jest łatwiejszy pod względem technicznym moim zdaniem. B jest w stanie zdać przysłowiowa 'blondynka', co przy A raczej nie ma szans. Sama umiejętność zrobienia ósemki na placyku, wymaga wyczucia. Jakiś balans ciałem, umiejętność hamowania które różni się bo trzeba uważać żeby koła nie zblokować, hamować dwoma hamulcami... i wiele innych rzeczy. Pomimo ubogości kursu i egzaminu będzie to niebo, a ziemia. Doprowadzi to do tego, że będziemy musieli teraz za każdym motorem jechać z odstępem TIRa bo nie widomo czy taki 'ogórek' nie wjedzie w dziurę i się nie wywali nam przed machą (za co my potem bekniemy).

Wiem, że część osób mieszka za granicą. Tam naprawdę funkcjonują takie przepisy? Jeżeli tak jak to się sprawdza?
No i pytanie do reszty, co myślicie o tym pomyśle? Moje zdanie już znacie :P

P.S. Tak posiadam kat. A('tą starą').
Egnever

Postprzez Major » 13 kwi 2014, o 03:32

moim zdaniem to też poroniony pomysł, jesli w wieku 18 lat sie wsiada na motor, czy tam pierdzik, a nie ma się bladego pojecia o przepisach.. Jak juz ktos zrobił prawko na B to chociaż ma troche w głowie że trzeba sie zachowac.. byle jak, ale sie zachować.. sam zawsze chcialem jezdzic, od 15 roku zycia zreszta już to robie jak tylko sie da, ale nie bylem żółtodziobem.. może karta rowerowa to nic.. ale sam sie uczylem, starałem pozać jak najwiecej, i przedewszystkim nie stwarzałem swiadomie zagrożenia, tylko najbardziej boli mnie fakt że teraz taki bogaty rodzic, małolatowi, czy tam swojemu synalkowi, kupi "torpede" bo w porównaniu do 50cc to juz jest torpeda.. i ten taki pojedzie, po czym go przywiozą czy cos.. ogólnie mam mieszane zdanie.. sam bym chciał pojezdzic legalnie na motorze, wgl chcialbym pojezdzic.. ale innym bym nie pozwolił bez poważnych uprawnien a daną kategorie.. :P
Auto-Laweta do 3,5t
Katowice i Okolice (Śląskie)
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 166
Auto: Firmowe
Województwo: Śląskie

Postprzez REKSIO » 13 kwi 2014, o 10:49

Dla mnie to już przesada.. Nie kiedy widzę "gimbusów" którzy się lansują na 50cc, i raczej wyobraźni to oni nie mają. W tamtym roku u mnie na mieście jeden potrącił kobietę z wózkiem na pasach.. więc jak dostana 125 to nie wiem co to bd. Ale z drugiej strony to jest dobre, bo taka wsk 125 nie rozwija jakies zdumiewającej prędkości a wymagane jest A1.. (sam kiedyś chciałem sobie taką kupić, ale nie opłaca się robić A1 po to zeby sobie pojezdzic). Powinni coś z ograniczoną prędkością wymyślić a nie z pojemnością. :)
"Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność.."

Na CM od 13 luty 2014
REKSIO
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 25
Auto: Białe

Postprzez Gregg » 13 kwi 2014, o 13:42

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)
Nigdy nie miałem prawka na motocykl, a jeździć potrafię bardzo dobrze, bo...jeździłem w motocrossie :)
...i bardzo chętnie pojeździłbym sobie jakimś jednośladem całkiem legalnie bez konieczności wydawania kasy na kolejny niepotrzebny "papierek"!
Ot, taki mam na to pogląd...ile osób tyle teorii :D
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez Fador » 13 kwi 2014, o 15:43

Nooo, ale to dotyczy 125ccm w automacie, czyli po prostu większe skutery.
Ani cross ani coś a'la sportowego pod to nie podchodzi to o co tyle krzyku...
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez Gregg » 13 kwi 2014, o 16:14

Fador...łap browara ;)
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez Fador » 13 kwi 2014, o 16:26

dawno nie piłem... :D
jak dla nie to bardzo fajna nowelizacja przepisu, i odczujemy ją wszyscy na drogach większych miast. Więcej osób wybierze skuter 125ccm na dojazdy do pracy niż samochód, zrobi się luźniej na drogach. Takim skuterem można wreszcie wjechać na ekspresówke np, co przy 50ccm było dużą przeszkodą jak do pracy 80% trasy to ekspresówka i nie ma jak szybko jej objechać równolegle
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Egnever » 9 cze 2014, o 18:46

Tak odświeżę, bo to już nie są skutery 125, ale już normalne motory z manualem...
Widzę rosję..rosję widzę ...
http://www.scigacz.pl/Prawo,jazdy,kat,B ... 23574.html
Egnever

Postprzez terminus » 25 cze 2014, o 10:13

A ja się zastanawiam, w sumie jako maszyna na dojazdy do pracy, bo daleko - 50km w jedną stronę i typowy 50ccm jest za słaby a i ja nie jestem drobny. Ekonomia też ważna, bo taki motorek będzie sporo tańszy od samochodu i nie wiele droższy od wiocho/bydłowozów.

Tylko trzymać nie mam gdzie.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Marker » 10 lip 2014, o 01:16

Nie do końca. Starsza 125tka powiedzmy do 3000 zł to na pewno dwu-suwowa jednostka która pali 4-6 litrów na 100km. Jak ma palić mniej to 4T ale wtedy ponad 4 tys. trzeba wydać. Może i pali 3 litry ale co z tego? Kiedy to się zwróci? Na motocyklu jeździsz w sezonie tylko. Rozkminiałem to ale raczej się nie opłaca na bliższe dystanse a z kolei na dalsze będzie na dłuższą metę męczące. Ale jako zajawka do poskładania się w zakrętach czy pojeżdżenia po lesie to czemu nie, dobra opcja ;)
Obrazek
Marker

Dostał piw: 23
Auto: CJ5A GTi
Województwo: Łódzkie

Re: Kat. B i możliwość jazdy motorem 125ccm???

Postprzez terminus » 10 lip 2014, o 09:44

Wiesz, nie tylko koszt ale i czas, akurat te 4kzł warto przemyśleć, to jak dobry laptop. Ja rano ruszam 6:18 a w robocie jestem 8 do 8:30 że względu na przesiadki, powrót od 16 do 18 nawet 18:30. Samochodem to prawie zawsze równo godzina. Tyle że ponad 3 razy drożej.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez mystek » 10 lip 2014, o 13:24

W Anglii jest coś takiego. Wiem na pewno, że jak wysyłasz im swoje prawo jazdy, żeby zmienili Ci je na brytyjskie, to dopisują Ci kategorię A. Znam kilka już takich przypadków, więc coś w tym jest. Ponoć, że to jest jakaś specjalna grupa, nie takie permanentne A. Jakbyś chciał z powrotem wrócić na polskie prawo jazdy to Ci skasują to A zdaje się, ale nie jestem pewien.

Co do motorów, to... u nas trochę inna jest kultura. Jak widzisz u nas motor na ulicy, to w 80% przypadków koleś zapie****, a w UK jak widzisz motor, to 90% przypadków jedzie normalnie, przepisowo, powoli, a 10% jedzie ciut szybciej niż inni, ale nigdy po 150km/h i wyżej.
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez terminus » 11 lip 2014, o 10:44

Wiesz, te 125ccm wykręcają tak okolo 100km/h, do szaleństw to raczej za słabo (jeszcze z moją masą....), a chodzi za mną jako podwózka do roboty...
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez macieekg » 11 lip 2014, o 11:29

Marker napisał(a):Może i pali 3 litry ale co z tego? Kiedy to się zwróci? Na motocyklu jeździsz w sezonie tylko. Rozkminiałem to ale raczej się nie opłaca na bliższe dystanse a z kolei na dalsze będzie na dłuższą metę męczące.

Bardziej chyba tu chodzi o korki, ale fakt na dłuższą metę to może być mało wygodne. Jak się weźmie pod uwagę jeszcze ciuchy to koszta rosną. Z kolei jeździć jednośladem bez odpowiednich ciuchów to tylko można sobie narobić problemów.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Postprzez terminus » 11 lip 2014, o 18:02

Myślałem o dżinsach i ochraniaczach na stawy.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Fador » 11 lip 2014, o 20:57

hehe, to powodzenia :)
niedawno kupiłem v-stroma 650 i coś o ubraniach mogę powiedzieć. Przede wszystkim, prędzej czy później i tak będziesz leżał więc będziesz sobie bardzo wdzięczny za motocyklową kurtke z ochraniaczami - jest spory wybór w używkach na szczęście. Kask - możesz z grubsza tylko patrzeć po ofertach w necie, ale kupić trzeba i tak na miejscu. Wszystkie modele, które miałem upatrzone po przymiarce poszły w kąt. A to kształt samego kasku, a to rozmiar, a to rozmiar z tyłu, u góry, a to rozmiar w okolicach policzków... Jakieś 40 przymiarek później wybrałem w końcu jeden, który na głowie siedział tak jak trzeba. No na kasku nie oszczędzisz, w starcu z krawężnikiem np ma po prostu wytrzymać, a wtedy 50km/h to nie jest mało. Ja do turystyka chciałem kask szczękowy i wybrałem Caberg Duke. Najtańsze z tych co mierzyłem to 500-600pln. Rękawiczki - w razie czego lecisz na ręce, a asfalt jest szorstki także wypada to wziąć pod uwagę :D
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Spiochu » 11 lip 2014, o 22:49

Nie do końca. Starsza 125tka powiedzmy do 3000 zł to na pewno dwu-suwowa jednostka która pali 4-6 litrów na 100km. Jak ma palić mniej to 4T ale wtedy ponad 4 tys. trzeba wydać. Może i pali 3 litry ale co z tego? Kiedy to się zwróci? Na motocyklu jeździsz w sezonie tylko. Rozkminiałem to ale raczej się nie opłaca na bliższe dystanse a z kolei na dalsze będzie na dłuższą metę męczące. Ale jako zajawka do poskładania się w zakrętach czy pojeżdżenia po lesie to czemu nie, dobra opcja ;)

Niedługo też będę dojeżdżał do pracy 45km w jedną stronę(głównie miasto), więc i przepis o motorach mnie zainteresował. Dojazd Coltem wyjdzie min. 800zł miesięcznie (8l/100km) a założenie LPG to pewnie też z 3-4tys. i niewiadomy efekt. Niestety nie mam jeszcze 3 lata prawka, więc dopiero przyszły sezon bym się łapał. No chyba żeby zrobić kurs na A i nie ograniczać się do 125cm tylko wybrać jakieś 250-400cm w 4T.

I tu pytanie do tych co jeżdżą? Jak to wygląda w praktyce. Daje radę jeździć w każdą pogodę? Czy za te powiedzmy 5k zł idzie kupić jakiś sensowny motor? Ile mniej więcej trzeba wydać na dobre ciuchy? (Niekoniecznie marek typu Dainese) Wiem, że to się nie zwróci od razu ale poza kosztem paliwa pewnie skróci się też czas dojazdu w korkach.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006

Postprzez Fador » 11 lip 2014, o 23:08

nie da rady dłużej jeździć w każdą pogodę, kurtki nawet te z podpinkami i membranami za 500-700pln po 30 minutach jazdy w deszczu i tak zaczynają przesiąkać, a goretexowe wiadomo ile kosztują...
w tych przeciwdeszczowych typowo nie da się jechać dłużej niż pare km bo się zapocisz, to tylko na prawdę awaryjnie. Jakbym miał później siedzieć 8h w robocie po takiej jeździe to ludzie obok by mnie znienawidzili bez prysznica w robocie :D Kask sobie musisz kupic nowy bo układa się indywidualnie pod każdego głowe i te pianki będą już pamiętały kształty, licz koło 600pln, kurtki tekstylne producentów budżetowych (ale bardzo ok) typu modeka za ok 600pln tez już dostaniesz, jeździłem w modelu westport i byłem bardzo zadowolony. Ojciec teraz kupował używaną kurtke na motor i wybór jest na prawdę spory, można przebierać w topowych producentach, do 300pln kupujesz kurtki bez śladów żużycia, które kosztowały ponad 1000pln. Na pewno na takie dojazdy będziesz potrzebował spodnie, jak najbardziej używki też znajdziesz do 200pln. Rękawice sam kupisz lepsze jak nie będziesz miał handbarów i Cie pare razy chociaż leki deszcz złapie, do tego wiatr i łapy marzną.
Co do moto do 5k, patrzyłbym za czymś w stylu suzuki gs 500, honda cb 500 i podobne. Plusem też jest koszt OC - 100pln.

[GERO][Reg. 4.4 - Jeśli chcesz coś dopisać do swojego postu, użyj opcji edytuj - masz na to 48 godzin.]

chyba, że pójdźcie w 125ccm ale V-ke - http://allegro.pl/honda-varadero-xl-125 ... 45367.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Spiochu » 11 lip 2014, o 23:54

po 30 minutach jazdy w deszczu i tak zaczynają przesiąkać, a goretexowe wiadomo ile kosztują...

Gore-texowe też przemakają jak się membrana zestarzeje. Miałem kilka kurtek, spodni i rękawic (górskich - narciarskich) W deszczu tak samo się kisisz jak w zwykłej gumie. Tak zwana oddychalność działa gdy są istotne różnice w temperaturze i wilgotności po obu stronach membrany. Z drugiej strony dojazd motorem do pracy to nie jest jakiś wielki wysiłek więc w czasie tych 45minunt raczej nie powinniśmy się jakoś bardzo zapocić. Co do rękawic to na nartach najlepsze są skórzane więc tu pewnie będzie podobnie. chyba nawet mógłbym używać już tych co mam

Obrazek

Ciuchy (każde) można regularnie impregnować takim badziewiem:

http://www.bergsport.pl/p/Impregnat-do- ... -spray,421

Powinno to przynajmniej opóźnić nasiąkanie wodą. Polecam dokładnie ten produkt. W moich testach do licencjatu uzyskał najlepsze efekty.

Pytałem raczej o kwestie techniczne i bezpieczeństwo. Jak jest z prowadzeniem motocykla w deszczu czy zimą? Łatwo o glebę? Czy motor bardzo się niszczy w takich warunkach?

chyba, że pójdźcie w 125ccm ale V-ke

A taka V-ka w czym jest lepsza niż zwykły jeden cylinder? Ten motor ma w nazwie XL a ja jestem raczej mały i lekki, nie lepiej wziąć coś mniejszego?
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006

Postprzez terminus » 12 lip 2014, o 09:15

Fador napisał(a):Przede wszystkim, prędzej czy później i tak będziesz leżał więc będziesz sobie bardzo wdzięczny za motocyklową kurtke z ochraniaczami - jest spory wybór w używkach na szczęście.

Wiesz, rozmiar... jak się kładę na plaży to wpada GreenPeace i spycha mnie do wody....

Fador napisał(a):Kask - możesz z grubsza tylko patrzeć po ofertach w necie, ale kupić trzeba i tak na miejscu. Wszystkie modele, które miałem upatrzone po przymiarce poszły w kąt. A to kształt samego kasku, a to rozmiar, a to rozmiar z tyłu, u góry, a to rozmiar w okolicach policzków... Jakieś 40 przymiarek później wybrałem w końcu jeden, który na głowie siedział tak jak trzeba. No na kasku nie oszczędzisz, w starcu z krawężnikiem np ma po prostu wytrzymać, a wtedy 50km/h to nie jest mało. Ja do turystyka chciałem kask szczękowy i wybrałem Caberg Duke. Najtańsze z tych co mierzyłem to 500-600pln. Rękawiczki - w razie czego lecisz na ręce, a asfalt jest szorstki także wypada to wziąć pod uwagę :D

To było dla mnie oczywiste.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Prawo, ubezpieczenia itp.

Powrót do Strona główna forum