Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez Benio-Benek » 14 wrz 2014, o 11:47

Mój CZ 3 1.3 z 2006 r miał załozoną instalacje gazowa BRC sequent24 z lublifikatorem przy przebiegu 50tys km, w tej chwili mam 120tys km i zadnych oznak zuzycia głowicy. Natomiast średnie spalanie u mnie miasto trasa, mam ciężką noge to 8-9 l LPG /100km. Kolega pisał ze pali mu średnio 6.5l/100km. Tyle to na benzynie cieżko było osiagnać srednio. Moje minimalne spalanie przy 90km/h w trasie to 7.2l LPG /100km. Reasumujac, nawet jak za jakis czas klęknie głowica koszt naprawy, ewentualnie wymiany głowicy na inna oscyluje w okolicach 1000zł. Reasumując i tak jestem do przodu.
Benio-Benek

Dostał piw: 2
Auto: Colt CZ 3 1.3 06'
Województwo: Pomorskie

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez terminus » 14 wrz 2014, o 12:24

Maniek napisał(a):przez 35kkm gaz nie rozjedzie głowicy. A powód znasz dlaczego była "rozjechana"?? bo to że auto miało założony gaz to już wiemy...

Złamane nóżki zaworów, grzybki w cylindrach... uderzenie tłoka w obce ciało (grzybek) w cylindrze o głowicę....
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez rufuz » 28 wrz 2014, o 10:02

ktos napisal tu na tym forum "nie stac cie na owiec to nie kupuj konia" Niedawno natknalem sie na jednym z forum, jak ktos opisywal, ze stoi sobie na stacji a do dystrybutora LPG podjezdza gosc Chrysrelem 3000. Swoja droga chory system w ktorym spora ilosc "przecietnych zjadaczy chleba" nie stac na zatankowanie do pelna :x :x
VAG to obciach dla fanów motoryzacji Nie cierpię klepać w qwerty :-(
rufuz

Dostał piw: 12
Auto: colt ralliart
Województwo: Wielkopolskie

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez jageer » 28 wrz 2014, o 20:46

Znam dobrze firmę specjalizującą się w montażu LPG do Porsche Cayenne (jak źle napisałem przepraszam ;)), a także osobiście znam gościa co ma lub miał Hummera H2 na gaz ;) Więc mnie nic nie dziwi. U nas, ktoś kto jeździ na LPG jest traktowany jako biedak. W innych krajach jest to paliwo alternatywne. Po co przepłacać za coś, jak można taniej śmigać...
jageer

Dostał piw: 1
Auto: Colt VI 1,3
Województwo: Śląskie

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez rufuz » 28 wrz 2014, o 21:04

o qurde profanacja na maksa :o ale bym sie mocno zdziwil jakbym zobaczyl goscia tankujacego LPG do cayenki lub do hummera :D Ciekawe czy mozna zalozyc LPG np do Audi R8 lub Nissana GTR. Autobusy miejskie czasem sa na gaz CNG.
VAG to obciach dla fanów motoryzacji Nie cierpię klepać w qwerty :-(
rufuz

Dostał piw: 12
Auto: colt ralliart
Województwo: Wielkopolskie

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez Benio-Benek » 30 sty 2015, o 17:50

Tak jak pisałem wyżej... Głowica do zrobienia, wypalone gniazda zaworowe na wydechowych. robocizna 1200-1500 / 5 dni roboty ( dobrze, ze mam drugi samochód) Reasumując, i tak nadal taniej jest na gazie:) Teraz mają mi załozyć jakies utwardzone gniazda zaworowe i ma być po sprawie.
Benio-Benek

Dostał piw: 2
Auto: Colt CZ 3 1.3 06'
Województwo: Pomorskie

Re: [CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez terminus » 30 sty 2015, o 18:44

Bo była wersja tego silnika dostosowana do lpg, ale już po liftowa.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez Borsukwpaski » 19 lut 2015, o 11:15

Benio-Benek napisał(a):Tak jak pisałem wyżej... Głowica do zrobienia, wypalone gniazda zaworowe na wydechowych. robocizna 1200-1500 / 5 dni roboty ( dobrze, ze mam drugi samochód) Reasumując, i tak nadal taniej jest na gazie:) Teraz mają mi załozyć jakies utwardzone gniazda zaworowe i ma być po sprawie.

Na gazie jest taniej. Tylko wszystko się dzieje przez tą temperaturę spalania. Bo z tego co pamiętam gaz ma większą temperaturę i wszystko wypala.
Borsukwpaski

Dostał piw: 0

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez jageer » 9 cze 2015, o 14:22

A ktoś z was regulował zawory? Wie, ile kosztuje regulacja i jak często?
jageer

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez terminus » 10 cze 2015, o 08:50

Według zaleceń producenta co 100kkm, ale mój ma ponad 200 i nie było potrzeby. Sama operacja będzie kosztowna bo ponieważ polega na wymianie szklanek. Sama uszczelka pod pokrywę zaworową to ponad 150zł, jeśli chodzi o resztę też pewnie nie tanio.

Klepią??
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez jageer » 10 cze 2015, o 12:34

Nie, ja mam dopiero 116k przebiegu i nie słyszę nic.

Dziś dzwoniłem do "gaziarza". To powiedział, że koszt LPG do 2900 pln ;) Niby tańsze są, ale mówi, że takie zestawy do Mietków mają, specjalnie zestrajają pod "delikatne zawory". Dają gwarancje na 5 lat, że mi silnik się nie rozjedzie, a po 40 tys, trzeba podjechać do nich zobaczyć zawory.

Ale ogólnie: jak obliczyłem 20 tys km rocznie, na 5 lat, w to wbiłem cenę instalacji, regulacji zaworów, przeglądu instalacji (200 zł, co 20kkm), droższy przegląd techniczny, benzyne na rozruch, to szału nie ma. :) Dlatego pytam, dokładniej o cenę "szklanek".

Do pracy mam teraz 25 km w 1 stronę (co daje 50 km codziennie), ale spalanie rzędu 5,2-5,4.... Więc, nie wiem ;)
Teść w Hondzie Civic zrobił na LPG 150 tys i tylko raz regulował zawory.
jageer

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez terminus » 10 cze 2015, o 13:55

Jeszcze pytanie która wersję silnika masz, jeśli ta z twardszymi gniazdami to nie będzie kłopotów, ja ma te miękkie, i nie mam chęci jak pisze Benio-Benek wyżej na 1500 i tydzień bez samochodu, nie pali aż tyle żeby się w to pchać. Może to taniej ale przy spalaniu rzędu 5,2 a bywa że mniej...

A szklanek nie ma w katalogach internetowych, jeśli się okaże, że są tylko w Mitsubishi ...
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez jageer » 15 cze 2015, o 09:03

No na pewno nie mam utwardzonych, z tego co wiem przed liftem nie było. A gość, od razu wiedział o co chodzi. Tu zależy też, jaką masz instalacje, jak jest zrobiona ;)
W sumie, na razie myślę, wiem, że dla niektórych to "dyshonor" jeździć na LPG ;) A swoją drogą, za 900 zł mogę mieć silnik na podmianę w razie "W", a jak warsztat daje gwarancję, że mi się silnik nie rozjedzie przez 5 lat, to jestem w stanie zaryzykować.
Jeżeli teraz nie regulowałem zaworów, to po założeniu "porządnego" LPG, też powinno być jak jest.
jageer

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez szybajker » 1 lip 2015, o 11:18

Temat LPG co jakiś czas wraca.

rufuz napisał(a):o qurde profanacja na maksa :o ale bym się mocno zdziwil jakbym zobaczyl goscia tankujacego LPG do cayenki lub do hummera :D Ciekawe czy mozna zalozyc LPG np do Audi R8 lub Nissana GTR. Autobusy miejskie czasem są na gaz CNG.

Ja się nie dziwię - Cayenne ma silnik o dość dużej pojemności, zestrojony na osiągi, a nie na spalanie, a w warunkach miejskich spala od 20 do 25 litrów paliwa. Kupić go można za 30-40 tys. PLN (pierwsze wypusty, pewnie powypadkowe, ale jednak...) i sąsiadom pewnie gul skacze. Ale kto rozsądny utrzyma takie auto z takim spalaniem? Można powiedzieć - kup sobie mniejsze, jak cię nie stać, ale z drugiej strony wygoda, wyposażenie, jakość samochodu to są rzeczy na które czasem się bardziej patrzy na początku. A potem koszty. Akurat gazowanie Cayenna jestem w stanie zrozumieć, bo spala w mieście około 27l LPG i daje to jakieś 50 PLN (a nie 100-125 PLN) na 100 km. Ale tam silnik LPG bez problemów znosi. Gdzieś w jakiejś gazecie widziałem opinię właściciela, który go zagazował (i to wersję turbo S) i mówił tak: "wiedziałem, że to auto dużo pali, ale nie sądziłem, że aż tak dużo!" Profanacja? Ja tam uważam, że zdrowy rozsądek...
A żeby dodać pikanterii to powiem, że widziałem na zdjęciach Ferrari z LPG. Tutaj słowo "profanacja" jest jak najbardziej na miejscu, bo to auto zbudowano w celu uzyskania najwyższych osiągów bez względu na koszty.

Co do śmigania 20 kkm rocznie, to instalacja zwraca się po około 1,5 roku. LPG jest póki co prawie 3x tańszy od noPb, więc kiedy, jak nie teraz? Dam pogląd dla zastanawiających się nad sensownością LPG:
przez rok i 9 miesięcy w Oplu z silnikiem 2,2l wypaliłem łącznie 300l (średnio 5,25 za 1l) benzyny oraz 4360l LPG (średnio 2,28 za l). W tym czasie pokonałem 41000 km (ok. 24 kkm rocznie).
Instalacja wymagała jedynie wymiany filtrów i lekkich korekt mapy wtrysku LPG (łącznie koszt to 100 PLN za wizytę co około 13000 km),
2x wymieniłem świece po 120 PLN za komplet (co około 2 przeglądy LPG wymiana), 2x badanie techniczne za 161 PLN zamiast 99 PLN. Usterek spowodowanych stricte instalacją LPG nie zauważyłem.

Bilans LPG:
- benzyna na rozruch i gdy brakowało LPG - 1575 PLN,
- gaz - 9941 PLN,
- przeglądy - 300 PLN,
- badanie techniczne - 322 PLN,
- świece - 240 PLN.
Łącznie 12378 PLN, co daje około 0,302 PLN za km.

Bilans noPb:
- benzyna na rozruch ok. 1300 PLN (bo nie zabraknie LPG),
- benzyna (około 15% więcej jest spalane gazu): 3790l, co daje kwotę 19897,5 PLN,
- badanie techniczne - 198 PLN,
- świece 120 PLN (i tak bym wymieniał co około 50000 km).
Łącznie 21515,5 PLN, co daje około 0,525 PLN za km.

Oszczędności z korzystania z LPG na tym dystansie: 9137,5 PLN.

Colt pali około 60% tego, co moje auto, co daje oszczędnści na kwotę prawie 5500 PLN. Dodajmy do tego
serwis związany z luzami zaworowymi nawet za 2000 PLN, to daje prawie 3500PLN oszczędności.
Czyli z podobnymi rocznymi przebiegami instalacja się już zwraca. Im większy silnik i większe spalanie, tym szybciej.

Z instalacją LPG jest jak ze wszystkim - nie ma co oszczędzać na jej założeniu (dobre komponenty,
renomowany warsztat) i na jej serwisie. Wtedy i z silnikiem powinno być wszystko ok. Dobrym pomysłem jest
pojechać podczas przeglądu w jazdę testową tak, aby na bieżąco móc skorygować ustawienia map LPG,
wtedy można byc spokojnym o silnik.
szybajker

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez jageer » 1 lip 2015, o 16:19

Ja zaryzykowałem, założyłem LPG, koszt 3300 pln :) Gwarancja na 100 tys km, przy czym co 40 tys km, muszę u nich dodatkowo sprawdzać, czy trzeba regulować zawory, to jest wymóg gwarancji w razie "W". Jak się jeździ? Fajnie się tankuje za 55 zł 8-) 1,71 za litr, nie bije po oczach jak 4,9 ;)
Mam nadzieję, że wszystko będzie śmigało, jak nie to znajomy ma tani silnik na wymianę w razie czego :lol:
Co do fur, jak mi robili instalacje, mieli na warsztacie jakieś Porshe, czy coś z V12 i gość mówił, że 2 tydzień je robią :)
jageer

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez szybajker » 1 lip 2015, o 18:29

Jak szukałem Subaru, to mi powiedzieli, że na całą Polskę jest tylko jeden facet, który potrafi te maszyny do współpracy z LPG zestroić, zagazował dziesiątki Imprez WRX (2.0 Turbo), a nawet STi ze 2 sztuki (to jest "profanacja")... Tyle, że z nim jak się umawiasz, to za 1 dzień jest auto zrobione, tak ma to wszystko opanowane. I ludzie z całej Polski przyjeżdżali zakładać gaz do niego do Wawy (nawet ze Szczecina), albo poprawiać to, co spartolił jakiś lokalny majster w ich samochodach... Jak napisałem - wszystko jest kwestią odpowiedniego zgrania wszystkich elementów układanki.
Jageer - bezawaryjności życzę i pamiętaj o tym, żeby nie być przesadnie oszczędnym na przeglądach i filtrach LPG, na kontroli i regulacji instalacji oraz pamiętaj żeby zawsze mieć min 1/4 baku benzyny, żeby nie zajechać pompy paliwa :)
szybajker

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez jageer » 2 lip 2015, o 07:51

szybajker napisał(a):Jak szukałem Subaru, to mi powiedzieli, że na całą Polskę jest tylko jeden facet, który potrafi te maszyny do współpracy z
Jageer - bezawaryjności życzę i pamiętaj o tym, żeby nie być przesadnie oszczędnym na przeglądach i filtrach LPG, na kontroli i regulacji instalacji oraz pamiętaj żeby zawsze mieć min 1/4 baku benzyny, żeby nie zajechać pompy paliwa :)

Nie, no wiadomo. Na instalacji też nie oszczędzałem. Poprzednim swoim autem napykałem 200 tys na gazie, bez problemów, oprócz wymiany tego, co trzeba, nie robiłem nic. Nawet oleju nie pobierało, wśród wielu opinii "masz LPG, to normalne, że pobiera" :mrgreen:
Co do paliwa, to przeważnie mam około połowy, ale jak mówisz, zalecana jest "ćwiartka" ;)
jageer

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez Spiochu » 3 lip 2015, o 00:34

Ja chciałem zakładać gaz do CZT. W końcu się rozmyśliłem ale w sumie ciekaw jestem czy by to śmigało.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez Fador » 3 lip 2015, o 07:25

Jest na forum CZT z LPG u Kędziora, jechałem z nim, śmiga. Tylko ograniczenie do 190 czy 200KM na tym gazie, mimo że to jakiś lepszy.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

[CZ] Dlaczego to ryzyko.

Postprzez Spiochu » 3 lip 2015, o 20:11

O to ciekawe. W sumie mocy więcej i tak nie mam więc taka instalacja by wystarczyła.
A ile to wszystko kosztowało?
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum