Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez misstwisted » 20 mar 2013, o 08:26

Witam panów (może i panie :D)! Z góry przepraszam, jeśli taki watek odnośnie CA0 już był, ale szukałam i nie znalazłam. Jeśli był, proszę o link i zamknięcie tego tematu.

Już od zakupu mojego czarnego potworka denerwował mnie świst powietrza dochodzącego z okolic drzwi, zaś zimą i w chłodne wiosenne/jesienne dni właśnie od drzwi (dokładnie klamki) wiało chłodem. Ja, kobieta pracująca i niczego się nie bojąca, postanowiłam rozebrać obicie i czekałam aż jakiś potwór północy wyskoczy z wnętrza, a tu pustka - zero maty bitumicznej, jedynie nędznie potargana, zwisająca folia.
Zakupiłam więc maty bitumiczne (kilka flex, kilka super-flex, bo tylko takie w sklepie mieli) i chciałabym się zabrać do wygłuszania. Widzę, że moja kolcina ma strasznie ciężki dostęp do zewnętrznej blachy drzwi, którą przysłania przyspawana blacha, w której mocowana jest klamka i reszta tapicerki. Do tego pomiędzy blachą zewnętrzną, a wewnętrzną wzdłuż wspawana jest rura wzmacniająca. I tu zazwyczaj kobieta ma problem - jak to zrobić, żeby było dobrze i zadowalająco? Gdzie to kleić? :-D

Potrzebne jakieś fotki, w bikini czy coś? Żartowałam. Fotki drzwi potrzebne?
misstwisted

Dostał piw: 0

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez Dzik » 20 mar 2013, o 08:31

Najlepiej, najszybciej i naj... Po prostu montuj matę do " przyspawana blacha, w której mocowana jest klamka i reszta tapicerki.".
Pierwsze lepsze foto z google https://www.google.pl/search?q=wyg%C5%8 ... 1020%3B765.
Aby mieć spokój ze zrywaniem maty w przypadku jakiejś awarii zaleca się przesmarować zamek i mechanizm opuszczania szyb.
Dodatkowo poprawi Ci się jakość dźwięków wydobywających się z głośników w drzwiach.
Dzik

Auto: CB4W
Województwo: Mazowieckie

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez Ra4al » 20 mar 2013, o 08:32

Dzik tak w połowie dobrze to wytłumaczyłeś ;P
Aby dobrze wygłuszyć drzwi, to trzeba położyć matę na wewnętrzną stronę poszycia drzwi o właśnie tak:Obrazek
i na elementy usztywniające, na których trzymają się klamki, głośniki, etc, o tak: Obrazek
Ważne aby oklejając stronę wewnętrzną nie pozaklejać otworów odwadniających u dołu drzwi, a oklejając stronę zewnętrzną, aby zakleić otwory technologiczne tak jak jest to na zdjęciu.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez Dzik » 20 mar 2013, o 08:38

zgadzam się, ale koleżance chodzi tylko o pozbycie się gwizdów i świstów w czym zewnętrzna warstwa świetnie sobie poradzi. przy lepszym car audio czy całkowitym wygłuszeniu auta należy atakować i od środka.
Dzik

Auto: CB4W
Województwo: Mazowieckie

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez Ra4al » 20 mar 2013, o 08:38

Powiedzmy sobie szczerze, że jeżeli już wygłuszać, to chyba lepiej raz a porządnie ;). Roboty niewiele więcej, koszta też niewiele większe, a jakiś efekt się uzyska :).
A jeżeli chodzi o same gwizdy, szmery, wiatry, etc to może by się należało zainteresować stanem uszczelek w drzwiach [wszystkich] i sprawdzić czy peszel od przewodów nie jest przetarty bądź wypięty :).
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez misstwisted » 20 mar 2013, o 08:39

Zdam swoją relację, bo udało mi się te drzwi okleić (jak na razie drzwi od kierowcy, bo na pasażera zabraknie mi jednej-dwóch mat).
Udało mi się zdobyć opalarkę, twardszymi matami okleiłam zewnętrzną stronę, a trzeba było się pogimnastykować, wycinać i bawić się w różne układanki... Giętkie maty zostawiłam do wycinania i oklejania "dziur" w wewnętrznej blasze i przy tym tez trzeba było się namęczyć, gdyż jak wiadomo, przez jeden otwór wychodzi linka klamki, która de facto nie mogła zostać zaklejona, bo odebrałabym sobie zaszczyt otworzenia w późniejszym czasie drzwi :P ale tak pouklejałam, że i to dało się zrobić.
Moje wrażenia są jak najbardziej pozytywne, drzwi są masywniejsze, cicho się zamykają i nie trzeszczą. Liczę na to, że jak okleję drzwi od strony pasażera, to efekt końcowy zupełnie mnie zadowoli. Kolejnym razem będzie na pewno lepiej niż za pierwszym, bo już wiem w co się gra i jak łatwo jest na takim mrozie w garażu przypadkiem złamać taką matę :-D.
Nie potrafiłam już słuchać tych obijających się o karoserię kamieni i błota.
Dziękuję za rady, mam nadzieję, że trzymaliście za mnie kciuki, bo tak fajnie to wyszło... :hyhy:
misstwisted

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez tresorex » 20 mar 2013, o 08:40

Na świsty i gwizdy najlepsze jest dogięcie ramki drzwi. Otwierasz drzwi, opuszczasz szybę, stajesz od wewnętrznej części drzwi, przykładasz kolano zaraz pod szybą na tapicerce i ciągniesz delikatnie ramkę do siebie kilka razy. Wtedy ramka bardziej przylgnie do karoserii przeciągi powinny zniknąć :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez ozzy89 » 20 mar 2013, o 08:40

Przed zabraniem się za gięcie drzwi polecam spróbować pobawić się ryglem (np. podnieść go do góry). W dwóch Coltach już mi pomogło i będę jeszcze sprawdzał w trzecim ;)
ozzy89

Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez Krzysztof Wisełka » 20 mar 2013, o 08:42

Witam:D
Mam do was pytanie.
Co myślicie o tym by wygłuszyć samochód taką "folią bąbelkową" ??
Mam namyśli folie którą dodają do delikatnych rzeczy by się nie potłukły,albo jest również używane na odstresowanie się:P
Tą folią chciałbym wygłuszyć drzwi i cały tył.
"Jeżeli zostaliśmy powołani do wielkich celów, to wezwano nas do ponoszenia wielkiego ryzyka."

"Zaciśniętą mam pięść dla tych co w ciągłej walce, dla tych którzy odeszli w górze dwa palce."
http://coltmania.pl/viewtopic.php?f=19&t=286
Krzysztof Wisełka

Dostał piw: 7

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez eddie19 » 20 mar 2013, o 08:43

Jak nie chcesz słyszeć jak Ci kobieta trajkocze to sobie po prostu słuchawki załóż :D

A tak na serio to nie umiem Ci pomóc :D
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez Schizo » 20 mar 2013, o 08:45

Nie wiem czy to prowokacja czy co, ale rozbawiło mnie do łez :D
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez Kleju » 20 mar 2013, o 08:45

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Podobno ta mata wygłuszająca pod panele też jest dobra :lol:
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez Schizo » 20 mar 2013, o 08:46

Włóż sobie pod tylną kanapę, będzie fajnie strzelać jak ktoś usiądzie :D :D :D
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez dominikks » 20 mar 2013, o 08:46

<hahaha> <hahaha>
Prawda gorzka jak chwila słońca tu krótka
W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka
dominikks

Dostał piw: 4
Auto: Fiat Stilo
Województwo: Podkarpackie

[CA0] Wygłuszenie drzwi

Postprzez Peanuts23 » 19 lut 2015, o 17:54

Odkopię kotleta i zapytam jaki materiał polecacie na wygłuszenie całego CA0, dźwięk 2.0 jest piękny, ale w trasie daje o sobie znać ... Ile będzie mi go potrzeba i ile mniej więcej może mnie to kosztować :) Chcę zrobić to samemu raz a dobrze ;)
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: Colt CA / W124
Województwo: Pomorskie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum