Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Eksploatacja
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Ile palą Wasze auta?

Wszystko na temat użytkowania Coltów, spalania itp.
Odpowiedz
Posty: 580 • Strona 9 z 29 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29

Ile palą Wasze auta?

Postprzez harpagan » 3 mar 2014, o 15:26

RoXall napisał(a):Albo na zlocie Ci ustawię jak przestana się pokrywać ze zjazdami u mnie w szkole :).

Bez urazy, ale zabawa z zapłonem na oko to nie jest najlepszy pomysł
Posiadam w garażu lampę - jakby ktoś chciał skorzystać i zwolnić/przyspieszyć/ustawić zapłon to zapraszam
harpagan

Dostał piw: 13
Auto: CC5A
Województwo: Nie dotyczy

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Danielo » 3 mar 2014, o 15:33

Wczoraj okazało sie ze na trasie, jadąc koło 100 i wyprzedzając z trójki wyszło spalanie 6.15.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez RoXall » 3 mar 2014, o 15:56

Zależy jaka trasa. Mi na mojej wcześniej przy tym samym sposobie jazdy wychodziło 6,4-6,5.

Harpagan pewnie kiedyś skorzystam bo tam gdzie chciałem ustawić zapłon to lampę mieli uszkodzoną i ustawiłem w końcu sam a oni się przyglądali.... Potem lekko przyspieszyłem i wyszło super.

Ale wiesz czy to będzie przyspieszenie 1stopień, 2stopnie czy 3stopnie (więcej bym się bał) też trzeba przetestować na którym wychodzi najkorzystniej. Lampa nie powie ci o ile stopni przyspiesza zapłon. A na zero umiem ustawić bez lampy choć wymaga to trochę gimnastyki i paru prób. Z lampą jest po prostu duuużo szybciej natomiast sposób jaki opisałem podał mi BeWu z manuala Mitsubishi - tak sobie kiedys radzono a nie "na słuch" tak mi chcieli ustawilć w tym warsztacie... tragedia.
Podziękowałem za światło i ustawiłem sam.

GrzesiowiTNT też ustawiałem i mówił, że spalanie mu spadło.

Ja chciałem lepszego kopa a przy okazji wyszło, że jest i bardziej eko w przedziale do 2,5k obrotów.

macieekg napisał(a):No to ja myślałem że zrobiłeś to normalnie "po Bożemu" ze stroboskopem, i zmasowanym złączem diagnostycznym.

To jest po Bożemu bo ten sposób, powtarzam, opisany jest w manualu do ustawieniu zapłonu na 0.
A przyspieszenie to już zawsze wolność Tomku w swoim domku :).
Ostatnio edytowano 3 mar 2014, o 16:05 przez RoXall, łącznie edytowano 1 raz
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez harpagan » 3 mar 2014, o 16:05

RoXall napisał(a):A przyspieszenie to już zawsze wolność Tomku w swoim domku :).

Cuda :)

Mam nadzieję, że pamiętasz, że fabryczne ustawienie zapłonu w 1.6 to +5 stopni
harpagan

Ile palą Wasze auta?

Postprzez RoXall » 3 mar 2014, o 16:07

Aj tam cuda.
Podałem po prostu wartość przyspieszenia względem ustawienia fabrycznego a nie ogólny kąt ustawienia aparatu zapłonowego - tego nawet nie ma jak zmierzyć - bo jak kątomierzem i względem czego poziomu?

To wyrycie w aparacie to musi być +5 stopni a ja dodatkowo delikatnie przyspieszyłem.
O ile? Zbliżony kąt niby można by wyliczyć z długości krzywej.

Mój błąd w słownictwie.
Mówię na to zero bo to fabryczne ustawienie i na nim zapłon nie jest przyspieszony tylko taki jak ma być więc przyspieszenie wynosi 0.
Nie jestem takim profesjonalista jak Wy :roll:

edit:
Manuala nie czytałem, tak mi podyktował przez telefon BeWu, który go czytał i podał fabryczne ustawienie bez przysypieszania zapłonu i to nazwałem zerem.
I działa jak widać, za co mu dziękuję po raz kolejny :).
Stukowego nie ma.

Zresztą podjadę któregoś dnia i podłączymy lampę z ciekawości.
W sumie mogliśmy to zrobić teraz jak bylem u Ciebie.
Ale ona jak pisałem przyspieszenia w stopniach nie określi. Dzięki niej tylko stwierdzimy czy jest przyspieszenie czy opóźnienie lub ustawi się brak przyspieszenia czyli "moje zero" (bez przyspieszenia) czy tam jak piszesz +5stopni.

Obrazek
Wrzuciłem zdjęcie, nie pamiętam tylko czy to jest od 1,3 czy od 1,6 musiałbym zerknąć ale zdaje się od 1,3.

PS>Panowie swoją drogą kiedyś nie było lamp stroboskopowych a jakoś trzeb było sobie radzić. hmm ;)
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Ile palą Wasze auta?

Postprzez macieekg » 3 mar 2014, o 17:33

RoXall napisał(a):PS>Panowie swoją drogą kiedyś nie było lamp stroboskopowych a jakoś trzeb było sobie radzić. hmm ;)

To było chyba wieki temu :P Lampa strobo to dosyć stary wynalazek.

Nie rozumiem czemu nie sprawdzisz? Ogólnie zapłon się ustawia kręcąc aparatem.
RoXall napisał(a):Podałem po prostu wartość przyspieszenia względem ustawienia fabrycznego a nie ogólny kąt ustawienia aparatu zapłonowego - tego nawet nie ma jak zmierzyć - bo jak kątomierzem i względem czego poziomu?

Jak teraz podłączysz lampę i sprawdzisz wyprzedzenie zapłonu czy jest 5, 7 czy 10 stopni to nie jest to samo? IMHO tak.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Ile palą Wasze auta?

Postprzez RoXall » 3 mar 2014, o 19:12

Sprawdzę z przyjemnością jak mi powiecie dokładnie jak to zrobić.
Bo według mojej opinii lampa tylko mryga w rytm zapodania iskry na świece a nie określa kąt ustawienia aparatu zapłonowego... Przyspieszając go lub opóźniając nie umiałbym za jej pomocą określić kąta bo niby jak go doczytać , gdzie?

Możnaby się bawić w przerysowywania do Cada i wyliczania kąta... z długości nastawy względem fabrycznego. Ale to szybciej i bardziej przydatna byłaby informacja o zmierzonej odległość od jednego punktu na silniku do drugiego na aparacie lub zbliżoną odległość przesunięcia względem punktu fabrycznego a przesunięcia.

I--------I

Więc pytam poważnie gdzie i jak odczytać kąt wyprzedzenia zapłonu z użyciem lampy - po cechach na dole przy kole pasowym?
Są tam jakieś dwa oznaczenia oprócz pokrycia górnego koła rozrządu i pasowego.
(One są tylko w jedna stronę od fabrycznego ustawienia i na logikę po kierunki obrotu koła przy pracy silnika na jałowym odpowiadałby za określenie przyspieszenia)

Pytam bo chciałbym wiedzieć a jak podjadę do Harpa to sprawdzimy - tylko jak?
Bo jedyne co możemy sprawdzić według mnie to czy ustawienia "mojego zera" czyli +5stopni jak twierdzi Harpagan pokrywa się ustawieniem lampy.
No chyba, że lampa ma jakąś funkcję określania przyspieszenia lub opóźnienia w stopniach mrygania, w ten sposób jeszcze mi przyszło na myśl ale przecież to by było zależne o czasu częstotliwości mrygania a to z kolei od obrotów silnika a kto powiedział, że wszędzie są takie same <poprawić jak się mylę>

Oni musieli się zabezpieczyć taki znakami na aparacie. Lampa stary czy nie stary wynalazek ale wszystko ma jakieś normy.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Ile palą Wasze auta?

Postprzez harpagan » 4 mar 2014, o 10:37

Od początku.
Rzuciłem temat +5 po to aby kogoś nie wprowadzić w błąd tym 0
Generalnie nie znam tej metody o której piszesz i nie bardzo chcę się na jej temat wypowiadać.
Zawsze posługiwałem się lampą bo tak mnie nauczyli.
O ile mnie pamięć nie myli to na dolnej obudowie rozrządu masz skalę 0 T 10
Oznaczenie T to właśnie +5
Świecąc lampą przy zmasowanym złączu diagnostycznym (potrzebne to po to aby komputer nie regulował zapłonu) na koło pasowe widzisz znacznik (jest na nim wcięcie), który ustawia się na skali.
Kręcisz aparatem i w ten sposób przesuwasz znacznik ustawiając w ten sposób kąt wyprzedzenia zapłonu.
Ot cała filozofia
Nie potrzeba kątomierzy i skomplikowanych obliczeń
harpagan

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Major » 9 mar 2014, o 20:10

Czas aby pochwalić się dzisiejszym wynikiem, po sprzedanej carismie, nabyłem C50 w gazie. Wymieniłem na dzieńdobry listwe gazu i wyregulowałem go, ponieważ automacik już sie tego domagał.. włożyłem 250zł w koszta i efekt, jazda jak za darmo. Dzis pozwoliłem sobie na trase. jadąc 100-120 przez 295 km spaliłem 25,6 Litrów gazu robiąc 184mil co daje 294km

184mile * 1,6km = 294,4km
25.6L LPG / 294,4km = 0,869 *100 = 8.69l / 100km (LPG)

Jestem bardzo zadowolony z takiej jazdy, bo Automatem, to jak za darmo !! :D
Auto-Laweta do 3,5t
Katowice i Okolice (Śląskie)
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 166
Auto: Firmowe
Województwo: Śląskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez RoXall » 10 mar 2014, o 22:03

A więc jednak to oznaczenia z koła pasowego. Wydawało mi się, że T jest po lewej stronie a nie na środku (patrząc od strony silnika/aparatu) i dokopałem się na dysku do zdjęć od BeWu (bo byłem za leniwy aby zdjąć pokrywę rozrządu :D). U mnie jest zdaje się tak samo. Czyli tylko przyspieszenie można odczytać u mnie tak jak pisałem (na zamieszczonym zdjęciu jest opóźniony zapłon - 2 zdjęcie). Widocznie w gti jest inaczej jak piszesz 0 T 10... zresztą to dwa zupełnie różne silniki sohc i dohc a pisze to tylko w formie ciekawostki.

Harp sprawdzimy zatem przy okazji ustawiony kąt z użyciem lampy u Ciebie.

Dla potomnych :).

Obrazek
Górne koło rozrządu (zdjęcie dla Maćka. Nie ma tu skali... jest Ona jak Ci mówiłem a później pisał Harp na dolnym kole pasowym)

Obrazek
Zakładając, że cechy na kole rozrządu pokrywają się a na dolnym jest jak na zdjęciu oznacza to niepoprawnie ustawiony rozrząd. Natomiast przy poprawnie ustawionym rozrządzie, błyśnięcie lampy w takiej pozycji oznaczałoby zapłon opóźniony.

Obrazek
Jak wyżej...Rozrząd ustawiony poprawnie, zdjęcie nie z colta. W colcie błyśnięcie lampy w tej pozycji oznacza zapłon ustawiony fabrycznie na +5`.

edit:
Major super wynik.
W czwartek lecę w długą trasę sprawdzę spalanko.
Szkoda, że bez autostrad.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Ile palą Wasze auta?

Postprzez macieekg » 11 mar 2014, o 10:40

Tak, potem zajrzałem pod maskę i zobaczyłem że te oznaczenia są na dole. Zapomniałem już, dawno tam nie zaglądałem :P
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Spiochu » 11 mar 2014, o 19:54

Ostatnio w trasie 500km (+ kilka krótkich dojazdów po 1-5km) niecałe 8l/100km Prędkość jazdy 70-170km/h. Przeważnie 120-130km/h.
Paliwo tym razem nietypowe bo v-power 95.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez tresorex » 13 mar 2014, o 11:06

W mieście czy w trasie?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez superspeedo » 13 mar 2014, o 12:37

Tak dla porównania, kupiłem żonie Smarta FORTWO CDI i w trasie do Poznania, w dwie osoby i jadąc dość szybko wyszło 3,8l/100km :lol: Po mieście ostatnio 4,17l/100km.

Pojemność całe 800ccm, wgrana mapa na 59KM i usunięty EGR :P
Obrazek
superspeedo

Dostał piw: 0
Województwo: Dolnośląskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Fador » 13 mar 2014, o 13:01

wynik super, ale ten silniczek lubi sobie odbić oszczędności awaryjnością :D
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Ile palą Wasze auta?

Postprzez superspeedo » 13 mar 2014, o 13:53

Pomyliło Ci się z benzyną, która jest awaryjna, CDI w Smarcie to wół roboczy. Są na forum Smarta egzemplarze z przebiegiem 280 000km bez remontu, po jednej wymianie sprzęgła i na oryginalnej turbinie. A silniki benzynowe to inna bajka, tam co 100 000 do 120 000km trzeba zrobić remont generalny ale to koszt nie jakiś olbrzymi bo ok 3000-4000zł.

Ale tył napęd i wtyk OBD2 ze zwartymi pinami 4 i 7 (wyłączenie ESP) i można bokiem pochodzić, oczywiście nie po suchym asfalcie bo te 59KM na 730kg wagi sobie świetnie radzi ale bez przedady ;)
Obrazek
superspeedo

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Fador » 13 mar 2014, o 15:22

a smart nie ma takiego patentu na wyłączenie ESP jak colt?
zapłon-wyciągnięcie bezpiecznika-naciśnięcie hamulca-gotowe

a co do spalania, wczoraj trasa do Pszczyny i z powrotem 80km z korkiem przez całe Tychy, prędkość do 100km/h - 1.5 turbo - 6.7l
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Ile palą Wasze auta?

Postprzez superspeedo » 13 mar 2014, o 15:41

1.5T fajny silnik, bo mała pojemność i jak się nie korzysta z wysokich obrotów to oszczędna, a jak trzeba to daje radę.

W Smarcie niestety nie można odłączyć ESP, ale taki wtyk kosztuje 8zł + lutownica i zwarcie 4 z 7 i gotowe. Teraz jak chcę to wkładam wtyk i jest bez ESP.
Obrazek
superspeedo

Ile palą Wasze auta?

Postprzez superspeedo » 16 mar 2014, o 23:48

Przed chwilą musiałem podjechać w dwie strony 200km pod granicę z Czechami. Pojechałem SMARTEM, wichura niesamowita, deszcz, śnieg z deszczem - prędkość między 80-90km/h grzecznie gęsiego. Przed wyjazdem zalałem do pełna, po jeździe we Wrocławiu weszło 13,93l i przejechałem 347,7km więc 4l/100km. Po powrocie do Wrocławia zajechałem na stację dotankować, Pan na Shellu pyta za ile, mówię "do pełna" więc wziął się za tankowanie a tu pstryk i koniec. Weszło 6,13l a na przebiegu dziennym było 195km, czyli 3,15l/100km :lol: :lol: :lol:
Obrazek
superspeedo

Ile palą Wasze auta?

Postprzez mystek » 18 mar 2014, o 00:44

Mój Rover pali około 10l gazu (po rozgrzaniu silnika wcześneij na benzynie) i palił 11-12l gazu kiedy go nie rozgrzewałem tylko od razu przełączałem, ale się już nauczyłem tak nei robić :D

Ponadto zrobiłem nim już 5000km i łyknął sobie 3l oleju, także wszystko w normie 8-)
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz
Posty: 580 • Strona 9 z 29 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29