Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Czip tuning

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Czip tuning

Postprzez Kleju » 30 gru 2013, o 19:45

RoXall napisał(a):...Kleju czy Ty masz z tym jakiś problem? Któryś raz już czytam Twoja wypowie z w takim stylu...

Z czym mam rzekomo problem? W jakim stylu?

RoXall napisał(a):...Uważasz, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest od razu wywalenie przepływki i zestrojenie wszystkiego... To po co sam robiłeś dolot w 1,6?...

No tak jak KCT już napisał. Albo robisz coś wg jakiegoś schematu, albo wyważasz otwarte drzwi. Testując jakieś bezsensowne zmiany, modląc się, aby coś dały...
A dlaczego u siebie robiłem dolot? bo zrobiłem też wiele innych rzeczy. I jedno, pociąga drugie itd. A jak ktoś myśli, że wstawi tylko powerrure z filtrem stożkowym i uzyska wzrost godny pochwalenia się, to powodzenia. Sam to przerabiałem u siebie w czerwonym, dało to +-2,5Km. Co absolutnie nie było odczuwalne. Więc poza wydaniem kasy i większym EGO, zalet nie stwierdzono.

RoXall napisał(a):...Spokojnie myślałem o bogatszej mieszance co przełożyłoby się w niewielkim stopniu na dodatkowe konie i moment...

To nie wiem kto Ci tego naopowiadał, ale osiągniesz tylko większe spalanie benzyny razem z kopceniem na czarno... Tyle uzyskasz z przelewania/podlewania w silniku NA...
Silnik NA to niewdzięczny temat do modyfikacji. Bo trzeba woreczek pieniędzy, żeby były efekty.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Czip tuning

Postprzez RoXall » 30 gru 2013, o 22:41

Kleju napisał(a):To nie wiem kto Ci tego naopowiadał

Nikt mi nie naopowiadał, pomyślałem, że robiąc kilka rzeczy w tym silniku jak: dolot, wydech, ostry wałek, odchudzenie koła pasowego itd oraz zmiana listwy wtryskowej i ecu na te z gala 2.0 (przy poprawionym wcześniej wydechu i dolocie) na coś się zda dzięki wgranym innym mapom i podniesieniu odcięcia kapkę wyżej... Tu nie chodzi o super ego, czy pierdyliard koni jak to nazwałeś tylko szukanie alternatyw oraz robienia kolejnych rzeczy z których jedna wynika z drugiej co sam stwierdziłeś. Sam wiesz jak jest, 2 konie z dolotu, 5 z wydechu i wycięcia kata, 10-15 z wałków.... tu dłubiesz tam pokręcisz i nagle robi się 20-30km i 30Nm więcej. Dlatego pytam.

Kleju napisał(a):ale osiągniesz tylko większe spalanie benzyny razem z kopceniem na czarno...

Czyli jednak odpali :D
No i o taką odpowiedź mi chodziło jasno i rzeczowo na temat a nie w stylu "~nie da się, bo nie i już :)"

Zamiast słusznej zresztą krytyki (choć można to zrobić nie traktując każdego pomysłodawcy jak idioty) może warto poprowadzić innych błądzących? Niektórzy chcą coś zrobić sami choć są początkujący i nie chodzi tu o brak kasy na usługi fachowców a o fun.

Piszesz, że NA jest niewdzięcznym silnikiem do modów, owszem wiem to ale jednak Tobie się udało to i owo zrobić pomimo iż go jeszcze nie hamowałeś to na pewno coś to dało.

PS>Czy wałki jasma są coś warte?
Ewentualnie jakie polecacie <skąd>
do 4g92, 4g93 i 4g63.

PS2>Skoro to jedyne słuszne rozwiązanie to czemu nikt się nim jeszcze nie podzielił w formie uproszczonego tutoriala tutaj na CM? W końcu coltmania powinna rosnąć w siłę. Myślałem, że forum jest od dzielenia się wiedzą zarówno praktyczną i teoretyczna a nie pokazywania patrzcie jaki jestem super mam colta ni nie zawaham się go użyć :).

Pokój.
Ostatnio edytowano 30 gru 2013, o 23:41 przez RoXall, łącznie edytowano 1 raz
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Czip tuning

Postprzez Kleju » 30 gru 2013, o 23:13

Z tego co się orientuje w colcie nie da się wgrać map na seryjnym ECU. Do tego te zmiany co planujesz, to dobre kilka tyś zł jeśli mają być profi i auto ma jeździć. Więc teraz gdzie tu sens pakować kasę w 1.6SOHC? Do tego przy wymianie wałka trzeba też wymienić sprężynki, talerzyki, koło rozrządu... Podniesienie odcinki jest sensowne przy zmianie wałka.

Jasma z Malezji? Widziałem kilka tam projektów i jakoś jeżdżą na tych gratach.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

Czip tuning

Postprzez RoXall » 30 gru 2013, o 23:35

Dlatego myślałem o tych mapach z gala 2,0 sohc (które już siedzą w tym kompie).
Swoją droga nie wiem czy oglądaliście ecu od gala ale tam ewidentnie jest bios który być może dałby się nadpisać... Pytanie kto to zrobi ;/
Mogę wrzucić zdjęcie, w coltowym ecu nie m tej kości.

O sprężynkach i talerzykach nie pomyślałem, koło rozrządu i tak by wleciało odchudzone.
Pomyślałem o planowaniu głowicy.

Dokładnie jasma z Malezji.

Co zaś do kasy to każdy mod ma się nijak do opłacalności bo kasy się już nie wyjmie. Jednak czy mody robi się dla wyjęcia kasy :) ? Szukam alternatywy i małych modów do drugiego colta, którym sobie chcę pohasać z 1,6.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Czip tuning

Postprzez Kleju » 30 gru 2013, o 23:56

RoXall napisał(a):...koło rozrządu i tak by wleciało odchudzone...

Odchudzone koło rozrządu??? Zmienia się na regulowane koła/koło rozrządu.
Obrazek

Kleju

Czip tuning

Postprzez RoXall » 31 gru 2013, o 00:10

Bredzę już <zmęczony>.
Oczywiście chodziło mi o lżejsze koło pasowe.

Co do regulowanego koła rozrządu tak (rozumiem, że jego JEDYNYM DODATKOWYM zadaniem jest po odpowiednim "pokręceniu" zmiana czasów wałka co przekłada się na przyspieszenie zapłonu) Jednak chodzi mi dalej o to aby wyminąć się ze strojeniem.
Pytanie czy jest to realne...
Ostatnio edytowano 31 gru 2013, o 00:23 przez RoXall, łącznie edytowano 2 razy
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Czip tuning

Postprzez ledziu » 31 gru 2013, o 00:11

RoXall napisał(a):
Co zaś do kasy to każdy mod ma się nijak do opłacalności bo kasy się już nie wyjmie. Jednak czy mody robi się dla wyjęcia kasy :) ? Szukam alternatywy i małych modów do drugiego colta, którym sobie chcę pohasać z 1,6.

Idź dwiema drogami tuningu:

1) kup do auta super lekkie felgi i dobre opony ... :D
2) zbieraj kaskę na następne autko :D

Reszta modów będzie kosmetyką dla zaspokojenia spokoju ducha :mrgreen:
ledziu

Dostał piw: 28

Czip tuning

Postprzez Kleju » 31 gru 2013, o 00:17

RoXall napisał(a):...Jednak chodzi mi dalej o to aby wyminąć się ze strojeniem.
Pytanie czy jest to realne...

Przy takich zmianach jak planujesz, to nie. Albo robisz wydech/dolot i zostawiasz seryjne ECU, albo idziesz po męsku...

Kleju

Czip tuning

Postprzez RoXall » 31 gru 2013, o 00:18

OK.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum