Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Odświeżenie/malowanie plastików

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez piter1972 » 5 gru 2013, o 01:12

Mam kolejne pytanie. Plastiki (boczki w drzwiach, tunel między fotelami i ogólnie deska rozdzielcza) są poniszczone - porysowane, powycierane. Czy można to jakoś pomalować aby wytrzymało jakiś czas? A może okleić folią?
piter1972

Dostał piw: 0
Województwo: Lubuskie

Postprzez Maniek » 5 gru 2013, o 01:19

Koloryści w sklepach gdzie dobierają lakiery powinni dorobić Ci strukturę, na plastyki. Dobry kolorysta zrobi tak że nawet połowy jak nie pomalujesz to nie będzie śladu, ale ciężko z takimi. :)
Maniek

Dostał piw: 7
Auto: Space Wagon
Województwo: Łódzkie
  • Strona WWW

Postprzez GrzesiekTNT » 8 gru 2013, o 22:06

Ja u siebie malowałem. Szczerze powiem że w sklepie polecili mi podkład do plastików który okazał się do d*py.
Malowałem zwykłym sprayem ale wygląd nie powala. Próbowałem matować przed tryśnięciem ale nie ma różnicy z elementem który nie był matowany.
Ja u siebie malowałem na dwa kolory: Biały i czarny mat. Jak coś to zobacz mój temat.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale biały spray był zwykły i malowanie było problemem, czarny mat mi został z robienia smoked'ów i był do 600 stopni i malowało się nim bez żadnych problemów i wystarczyła jedna warstwa.
GrzesiekTNT
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: Colt 1.6 16V
Województwo: Mazowieckie

Postprzez LimonekJr » 10 gru 2013, o 11:40

Ja w swoim Colcie odświeżałem wnęki klamek i otoczki pasów w tylnych boczkach lakierem strukturalnym do plastików (w sprayu) firmy BOLL (dość często korzystam z produktów tej firmy bo się do niej przekonałem) i jest rewelka. Szary spray praktycznie nie różni się od oryginalnych szarych boczków Colta (możesz podejrzeć zdjęcia w temacie o mim aucie), a do tego jest bardzo trwały (po ponad 1,5 roku nic się nie dzieje, a wiadomo do klamki sięga się bardzo często). Trzeba tylko pamiętać, żeby w miarę wyrównać powierzchnię (jeżeli są jakieś zadrapania), dobrze odtłuścić i nie nanosić za dużo lakieru. Najlepiej na kilka warstw stopniowo do pełnego pokrycia (można uzyskać wtedy lepszy efekt struktury) :)
Obrazek
LimonekJr
Moderator
Moderator

Dostał piw: 293
Auto: Cee'd C2 SW

Postprzez SpeedShark » 11 sty 2014, o 19:04

Hej . Mam taki pomysł na swoją po troszku ściągnięty od GrzeskaTNT . Ale szukam konkretnego koloru sprayu . A dokładniej różowy metalic . Widział ktoś może gdzieś taki ?
SpeedShark

Auto: CA0 1,6 16V 95 r 113 km

Postprzez eloo » 11 sty 2014, o 22:12

http://www.youtube.com/watch?v=FSmn7rAbnEs
testowałem i działa ale nie do wszystkich plastików. Plastik pod szybą wygląda jak nowy, ale podłokietnik zniszczyłem tym sposobem.
Trzeba gdzies w mało widoczym miejscu najpierw przetestować
eloo

Dostał piw: 1

Postprzez RoXall » 28 mar 2014, o 10:25

No właśnie miałem zaproponować opalarkę ale to bardziej do zewnętrznych plastików jak listwy.
Rok temu gdzieś czytałem na CM o tej bajerze i przyznam się, że nawet zakupiłem i coś tam będę działała jak się zrobi cieplej to dam znać jak to śmiga.

Co zaś do malowania wnętrza to np.Kleju malował farbami VHL. Tanie nie są ale efekt powala. Patent ściągnięty od hondziarzy. Mało tego czarny jest identyczny jak kolor obicia z GTI.
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4

Postprzez alberthus » 28 mar 2014, o 12:20

Fador malował w swoim aucie:
"podkład do plastiku, grafitowy spray do felg, bezbarwny mat - wszystko z motipu, elegancko łapie i kolor jest taki sam jak oryginalna ramka licznika"
jak zrobi się cieplej to też tak zrobię :)
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez RoXall » 28 mar 2014, o 16:27

Miałem jakiś kosmetyk Motipu, był ok.
Jak coś się stestuje.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Fador » 28 mar 2014, o 16:41

widzę już mnie uprzedziliście :D

zanim pomalowałem docelowe plastiki z samochodu robiłem sobie test ich trwałości na plastikowym opakowaniu od żarówek, próbowałem to później zedrzeć paznokciem i się nie dało. Bardzo dobrze trzyma, motip jak najbardziej godny polecenia
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez RoXall » 28 mar 2014, o 16:46

A te lakiery do 600` o których wspominał GrzesiekTNT też są ok malowałem nimi belkę i wahacz.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez superspeedo » 28 mar 2014, o 17:22

Jak chcesz pozbyć się rys to Flock jest idealny. Też miałem porysowane plastiki na konsoli środkowej i na uchwytach od drzwi. Dałem do Flockowania, łącznie 8 elementów (cała konsola i uchwyty drzwiowe) i wyszło mnie to 130zł, jak byś poszukał to za 80zł to zrobią, ale mi się nie chciało czekać.

Obrazek
Obrazek
superspeedo

Województwo: Dolnośląskie

Postprzez RoXall » 31 mar 2014, o 11:10

A jak wygląda sprawa z czyszczeniem flocka?
Nieoflockowana deskę czy konsolę można przetrzeć chociażby zwilżoną szmatką a po flocku?
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ferbus_92 » 1 kwi 2014, o 18:25

A jak by pomalować tą folią w sprayu "plasti dip" ? Ponoć nie trzeba jej podkładować a wystarczy odtłuścić powierzchnię. :)
ferbus_92

Dostał piw: 2
Auto: CJ0 1,6-sprzedany, Eclipse 2g
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Misiek :) » 20 kwi 2014, o 19:06

Ja w swoich autkach mam zamiar kłaść Hydrografikę.
Mam na aucie przerobiony temat farby strukturalnej (nie wiem jaka firma, czarna farba). Wygląda OK. Okleiny potrafią odchodzić i "skomplikowane" elementy bardzo trudne do zrobienia.
Jeśi chodzi o flock, to się bardzo brudzi. Czepia się do tego wszystko świństwo, okruchy i paprochy... Ale wygląda ok.
CM od 11.2008 (z przerwą)
Colt CZ5 1,1
Colt CA4A [*]
Galant gti E33A [*]
Sir Lancelot CS9A v6 [*]
Galant E33A GTI [*]
Lancer CB4W[*]
Proton 418 LRS [*]
Mitsubishi Mirage coupe1995
Mitsubishi Galant EA5A
Obrazek
Misiek :)
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 24
Auto: Galant EA5A/Mirage coupe

Postprzez Judaszcolt » 15 maja 2014, o 00:19

Farby strukturalne w spreju produkuje motip , boll,k2,vht,troton
Judaszcolt

Dostał piw: 2

Malowanie plastików

Postprzez Dabadee » 1 lip 2014, o 16:05

Mam pytanie do Was czy ktoś próbował pomalować plastiki we wnętrzu na inny kolor? Chodzi mi po głowie pomysł, żeby przemalować całe wnętrze na czarno, deska i wszystkie boczki. Tak jak to w niektórych coltach jest standardowo. Tylko zastanawiam się jak się do tego najlepiej zabrać, żeby zmienić kolor ale nie niszcząc struktury plastiku we wnętrzu, chodzi mi o to, że dużo osób pisze, żeby najpierw zmatowić papierem, przed malowaniem. Myślicie, że coś takiego wyjdzie?

Znalazłem taką farbę:
http://allegro.pl/vht-sp27-lakier-do-zd ... 03126.html

Kleju chyba w cyborgu tym deskę malował tylko on prawie nie jeździ to raczej nie powie na ile to jest trwałe.
Dabadee
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 24
Auto: the power is black
Województwo: Lubelskie

Malowanie plastików

Postprzez tresorex » 2 lip 2014, o 13:25

Chyba znalezienie całego czarnego wnętrza wyjdzie taniej niż kupno kilku puszek tej farby. Możesz mieć problem z pomalowaniem dywanu na czarno bo będzie trzeba dać na to sporo farby...
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Malowanie plastików

Postprzez alberthus » 2 lip 2014, o 13:57

Zobacz u Fadora w temacie - malował plastiki sprayem z Motipa :)
Ja też się do tego przymierzam :)
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt

Malowanie plastików

Postprzez Rudolf RR » 4 sie 2014, o 11:37

A może ktoś z was wie jaka jest mniej-więcej wydajność (w metrach kwadratowych) jednej puszki takiego specyfiku?
Modzę, więc jestem
Rudolf RR

Dostał piw: 3
Auto: CA0

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum