Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Strefa klubowicza ‹ To My ‹ Nasze Hobby
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Motór Crossowy

Czyli kącik hobbystyczny.
Tutaj prezentujemy nasze zainteresowania, "osiągnięcia" fotograficzne itp.
Odpowiedz

Motór Crossowy

Postprzez Łukaszwariat » 18 wrz 2013, o 00:51

Witajcie czy pośród nas jest ktoś kto jeździ na Crossie??
od paru dni jeżdżę (uczę Crossikiem) są tu osoby zainteresowane dyskusją na temat motorów Crossowych??
poniżej zamieszczam mój pojazd ;)
Obrazek
zapraszam do dyskusji i do rozmowy.
Moje pierwsze pytanie jaki kask??!!
Mama mi mówi:Ty jesteś jak ten twój Colt mały głośny i dużo pijesz na mieście.
Życie jest za krótkie żeby jeździć dieslem.
NIE KLIKAJ TEGO!!
Łukaszwariat
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 29
Auto: COLT CA4A/CA5A AFDI/CC YAMAHA
Województwo: Lubelskie

Motór Crossowy

Postprzez Fador » 18 wrz 2013, o 00:59

tak tak :D

jak wspominałem w nowym sezonie planuje zakupić xt600/tt600, chyba że w fajnym stanie trafi się np kawasaki klr 650

a co do pytania - kask możliwie najlepszy, to nie jest element na którym się oszczędza. Ja biorę pod uwagę tylko topowe marki, szkoda zdrowia kosztem paru pln oszczędności. No i skorupa obowiązkowo.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Motór Crossowy

Postprzez Łukaszwariat » 18 wrz 2013, o 01:11

Fador napisał(a):a co do pytania - kask możliwie najlepszy, to nie jest element na którym się oszczędza. Ja biorę pod uwagę tylko topowe marki, szkoda zdrowia kosztem paru pln oszczędności. No i skorupa obowiązkowo.

co możesz polecić i za ile??!!bo narazie jeżdżę bez albo w gównianym...(szukam czegoś)
Fador napisał(a): No i skorupa obowiązkowo.

mówisz o zbroi??
NIE KLIKAJ TEGO!!
Łukaszwariat
Klubowicz
Klubowicz

Motór Crossowy

Postprzez Fador » 18 wrz 2013, o 01:38

Z tańszych ale z certyfikatem - Nox, Fox, dalej Airoh, Nitro np
Kask Cię trochę szarpnie po kieszeni - kilkaset pln. Odpuść sobie jazdę bez kasku, poważnie mówie. Zamiast wyjść cało z byle wywrotki to będziesz dochodził do siebie kilka tygodni i strupy zdzierał w najlepszym wypadku.

Skorupa = zbroja, zgadza się. Cross lubi uderzyć kierownicą w klate, wystarczy taki kawałek plastiku ochrony żeby się później nie dusić parę minut :D
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Motór Crossowy

Postprzez ledziu » 18 wrz 2013, o 20:31

Temat rzeka :D
Kask kupuj jak najlepszy, zbroje dobrze jak kupiłbyś z usztywnieniem na kręgosłup i ochroną klatki. Usztywnienie na kręgosłup nie może się wyginać do tyłu taj jak bywa przy gówniakach.
Łokcie wiadomo, kolana szukaj używek z szynami albo ochraniaczy z zawiasem, gówniakowate kopułki z plastiku na kolana możesz odpuścić.
Buty nie kupuj tych najtańszych które groźnie wyglądają i gówno dają. Buty muszą się zginać tył przód ale absolutnie na boki. Najlepsze będą kozaczki z zawiaskiem. Na tym nie oszczędzaj ponieważ naprawa kolana i stawu skokowego jest kurewsko trudna i bolesna. Zawias buta chroni Twój staw skokowy. Potraktuj to poważnie bo będziesz żałował do końca życia.

Ogólnie zacznij biegać, rozciągać się, poszukaj jakiegoś toru i kogoś kto Ci pokarze jak jeździć. Jeżeli masz gdzie na początek wyczuj motocykl np; szybkie ósemki, winkle, zrób sobie ćwiczonko i usiądź w przedniej części kanapki i spróbuj jechać w kółko po okręgu tak żeby wyglądało na zawody żużlowe :D
Później przeszkody leżące typu opony, belki itp. ale do tego potrzeba siły i ćwiczeń.
A później ....
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

Motór Crossowy

Postprzez Gregg » 18 wrz 2013, o 21:09

hehe :D
Teraz to macie pole do dyskusji...do wyboru, do koloru ;)
W czasach, kiedy ja jeździłem na crossie w klubie, w Cieszynie - Boguszowicach, to co teraz jest standardem - wtedy było w sferze marzeń :D
Jedyne dostępne motocykle to były CZ-ki 125, 250 i 350(tzw. pięćsetka), która przy odpalaniu kopem, wybijała stawy w kolanie, a mało wprawny motocrossista potrafił własnym kolanem wybić sobie zęby :lol:
...KTM 125 był wtedy jeden na cały klub i ludziska się o niego bili :P
Ubiór to już nawet pomijam, bo ubierało się kto co miał ;)
Zabawa przednia, ale dla ludzi myślących...chętnie jeszcze bym polatał na crossie, choć powyrywanych nadgarstków nie zapomnę chyba do końca życia :lol:
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Motór Crossowy

Postprzez Fador » 18 wrz 2013, o 23:23

jak tak patrze na 125tki KTMa to nie wiem czy się nie zdecyduje znowu na 2t, 125 exc - http://allegro.pl/ktm-125-exc-2001r-ube ... 04306.html
100kg i 46KM, grubo.
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Motór Crossowy

Postprzez ledziu » 19 wrz 2013, o 08:36

Szukaj 200exc jedzie tak samo jak125 a przebieg mocy lepszy, o wiele łatwiej jechać technicznie. A naj lepiej 250 4t.
ledziu

Dostał piw: 28

Motór Crossowy

Postprzez Tomek » 25 sty 2014, o 03:06

Nie dawno sprzedałem swojego crossa: Honda CRM 125R 1993. CRM czyli pakiet homologacyjny dla CR który ja miałem ściągnięty czyli miałem CR 125 :P Motorek typowy do nauki jazdy ok 25km i 100 kg wagi (plus kierowca) Mimo małej mocy frajda z jazdy niesamowita :D Motorek stał ok 10 km od mojego domu - musiałem dojechać autem do niego... a jak wracałem po jeździe motorem do domu zawsze byłem mega wyluzowany... wiecie 49 km/h po mieście, przepuszczałem praktycznie każdego pieszego i rogal na ustach przez kolejne dwa dni... Cross piękna sprawa :D Na szczęście co jakiś czas przeganiam motor kuzyna - CR250 :D
Tomek
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 2
Auto: CJ0 1,6

Motór Crossowy

Postprzez Stanlley » 25 sty 2014, o 13:13

Ja testowałem kaski firm Naxa i O'neal, pierwsza firma fajne kasi w przystępnej cenie, 2 troche droższe aleza to mega wygląd i super wykonanie, ja może nie cross ale podobnie, uwielbiam Super moto, na 16 urodziny dostałem pozwolenie na zakup skuterka i 1000zł, a wróciłem do domu z tym :)
Obrazek[/URL]

Obrazek[/URL]

Mina rodziców bezcenna, przerwsze słowa coś ty tu przywiózł :D
Seryjnie szalona pojemność 50ccm, troche go podciągnąłem osiągowo, większy cylinder, gaźnik, wydech, przełożenie na przyspieszenie, tarcze sprzęgła i filtr stożkowy 8-)
Stanlley
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 7
Auto: Rx8
Województwo: Lubuskie

Motór Crossowy

Postprzez Łukaszwariat » 25 sty 2014, o 13:46

Stanlley
hehe no to grubo pojechałeś... fajnie że rodzice się też ucieszyli :P a czym obecnie śmigasz??
Tomku
Cr-ka fajny sprzęt
u mnie od czasu jak ja kupiłem chłopaki się strasznie zarazili...
kolega kupił Honde cr 250
drogi taka sama yamahe jak moja
no i pojawiła się też honda Cr 125 full crossowa
a to jeszcze nie koniec,sporo osób z mojego otoczenia jak zobaczyło filmiki jak się babrzemy w błocie przewracamy i wracamy zmęczeni brudni i przemoczeni ale zawsze z uśmiechem na ustach,postanowiło kupić takie pojazdy :D
A teraz pytanie do bardziej doświadczonych
szukam kasku kupilem AGV RC5 taki używany ale niestety byl sporo za duży (jezdzielem w nim 2razy i ez czapki prawie mogł mi sie obrócić) sprzedałem koledze a teraz szukam nowego teraz już w moim rozmiarze.
Myślałem o identycznym albo tez o Oneal'u taki
chciał bym w białym kolorze ale narazie szukam czegoś odpowiedniego
Do tego dodam że 2 tygodnie temu jak padał śnieg wygraliśmy się na wycieczkę i jazdę testowa motoru kolegi niestety jego świeca odmówiła posłuszeństwa 10km do domu a tego dnia padał snieg z deszczem,strasznie zmarzliśmy nie mówiąc o przemoczeniu ale i tak było świetnie :D
NIE KLIKAJ TEGO!!
Łukaszwariat
Klubowicz
Klubowicz

Motór Crossowy

Postprzez Stanlley » 25 sty 2014, o 18:14

Obecnie od czasu do czasu przepale derbi i poszaleje na torze, bo mam taki pod miastem ;)
Stanlley
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 7
Auto: Rx8
Województwo: Lubuskie

Motór Crossowy

Postprzez SPAM » 25 sty 2014, o 18:34

A ja mam WSK 125 ;] lata po polach jak szalona ale nie jest taka ładna i profesjonalna jak wasze maszyny, no i nie jest prosta :lol: Ale kocham ją kawał wspomnień. Za rok dwa ją poważnie odszykuje bo zostanie ze mną do końca życia.
Pamiętam wszyscy na motorynkach ogarach później niektórzy na simsonach, a ja 10 lat albo i nie całe na WSK po dziadku. Byłem postrachem xD jeszcze miałem pusty tłumik od wsk4 co poważnie wpływało na równowagę i było mnie wszędzie słychać xD
Ogólnie na początku ledwo mogłem ją utrzymać a jeździłem na niej :P
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Motór Crossowy

Postprzez dominikks » 25 sty 2014, o 21:45

Sam byłem w posiadaniu Hondy CR250 i moge stwierdzic ze to jest szatan nie motor na kazdym biedu rwał na koło..
Prawda gorzka jak chwila słońca tu krótka
W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka
dominikks

Dostał piw: 4
Auto: Fiat Stilo
Województwo: Podkarpackie

Motór Crossowy

Postprzez terminus » 15 mar 2014, o 08:23

I wychodzi że jest trochę szaleńców tutej... nie powiem dawców bo to co widziałem po fikołkach już do żadnego dawcowania się nie nadawało... W sumie to Wam zazdroszczę, mnie psychiatra zabronił.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula

Motór Crossowy

Postprzez Gregg » 15 mar 2014, o 10:05

Ja ostatnio wożę takie zabawki z Husqvarny :)

Obrazek

...a jakby ktoś chciał wiedzieć jak się je transportuje, to już pokazuję ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sorki za jakość zdjęć, ale moje żelazko już ma swoje lata :lol:

PS: aż mnie czasami korci, żeby znów wsiąść i polatać trochę...
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Motór Crossowy

Postprzez macko » 15 mar 2014, o 12:37

Ja od 3 lat jeżdżę Banditem 600 ale kiedyś pomykałem Yamahą DT i myślę żeby znów kupić jakieś enduro ;) cross odpada ze względu na koszty utrzymania...
macko

Dostał piw: 3
Auto: Colt 1.5 did
Województwo: Łódzkie

Motór Crossowy

Postprzez macieekg » 15 mar 2014, o 12:52

Niestety ja nie mogę się pochwalić żadnymi motorkami z przeszłości. Jednak szwagier zimował u mnie skuter (najtańszy chiński 4t - zwykły środek transportu do pracy). Przy okazji trochę sobie pojeździłem po okolicy, głównie po lasach. No i przypomniała mi się jazda na 2 kółkach. Chociaż szczerze mówiąc za dzieciaka się jarałem motocyklami ale to było w czasach gdy było to nie realne. Teraz mam chęć na jakieś takie małe enduro 125 4t. Yamaha XT, albo Suzuki DR tak żeby od czasu do czasu pojechać sobie w lekki teren ale też żeby nie zabiło finansowo jeśli chodzi o eksploatację. No bo crossa kupić to najmniejszy koszt, potem co roku w remonty i utrzymanie wykłada się podobne kwoty :P
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Odpowiedz

Powrót do Nasze Hobby