Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Prawo, ubezpieczenia itp.
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

obnizenie auta a wyplata odszkodowania

Ubezpieczenia OC/AC/NW, przepisy ruchu drogowego, policja i inne kwestie...
Odpowiedz

Postprzez kisiello » 13 sie 2013, o 21:27

Pytanie czysto teoretyczne:
Mam zamiar troche mocniej obnizyc colta (gwint) i tutaj moje pytanie.
Przy ewentualnym wpadnieciu w jakas wieksza dziure i uszkodzeniu auta np. urwanie miski ubezpieczalnia nadal musi wyplacic mi odszkodowanie?
Czy np moga powiedziec ze auto po tuningu itp to nie podlega.
Jak to wyglada?
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Pietrek » 13 sie 2013, o 22:08

Pierwsze słyszę o czymś takim, a w każdym razie w moim gronie kilka osób urwało i nie dostali nic.
SCI
Pietrek

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Postprzez Kleju » 13 sie 2013, o 22:09

Ale o jakim ubezpieczeniu mówisz? Z AC, ubezpieczenie zarządcy drogi, czy co?
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez GrzesiekTNT » 13 sie 2013, o 22:22

Takie rzeczy to tylko z AC. Albo od zarządcy drogi jeżeli chodzi o dziurę. Żeby dostać od zarządcy drogi najlepiej wezwać policję żeby zrobiła zdjęcia bo bez tego ani rusz.
GrzesiekTNT
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: Colt 1.6 16V
Województwo: Mazowieckie

Postprzez kisiello » 13 sie 2013, o 22:42

chodzi o zarzadce drogi. Bo juz 2 razy odszkodowanie placili jak w dziure wlecialem ale jezdzilem na seryjnym zawiasie. Ciekawi mnie jak na to patrza przy obnizeniu :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 13 sie 2013, o 22:48

Wg mnie jeśli masz przegląd aktualny, to nic nie ma wspólnego jaki masz zawias. U nas nie jest jeszcze jak w DE, że każdą zmianę (zmiana na inny rozmiar kół, inny tłumik, zawieszenie itd) musisz mieć wbitą w dowód ;)
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez PoProstuHarry » 18 sie 2013, o 23:42

kisiello, a jak wyglądała sprawa z odszkodowaniem za dziury? Dużo się nerwów musiałeś najeść? Możesz przybliżyć koszta i cenę jaką Ci wypłacili?
Auto, podobnie jak kobieta, jest wizytówką prawdziwego mężczyzny, dlatego dbaj o nie najlepiej jak potrafisz...
PoProstuHarry

Dostał piw: 7
Auto: Accord Coupe CC1

Postprzez kisiello » 18 sie 2013, o 23:49

bardzo duzo zalezy od ubezpieczalni. Mialem 2 przypadki w jednym napialem pisemko ze zepsuty mam amor krzywa felge i cos tam jeszcze i wyceniam wszystko na tyle i tyle i wyplacili bez gadania, za drugim razem juz bytl inny ubezpieczyciel. Najpierw pojechalem na ogledziny auta. Koles z ubezpieczalni zobaczyl ze mam gwint wylany ale stwierdzil ze nie moze powiedziec ze jest on nie sprawny. Pojechalem na stacje diagnostyczna i tam wyszla amortyzacja 2% (amortyzacja opony) No i wtedy znowu pisemko do ubezpieczalni i kase zwrocili. W pierwszym przypadku sprawa 2 miesiace trwala w drugim prawie pol roku.
co do kosztow w pierwszym przypadku troche ponad 1300 dostalem w drugim 600zl jakos :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez PoProstuHarry » 19 sie 2013, o 11:58

Ale to wszystko widzę poszło z AC?
Fuck, czyli widzę za swoje muszę felgi prostować i opony wymieniać... :/
Auto, podobnie jak kobieta, jest wizytówką prawdziwego mężczyzny, dlatego dbaj o nie najlepiej jak potrafisz...
PoProstuHarry

Postprzez kisiello » 19 sie 2013, o 13:21

zadne AC. wpadlem w dziurte telefon do policji. Oni pisza protokol ze w dziure wpadlem jakies ogledziny itp. Pozniej z protokolem piszesz pisemko do zarzadcy drogi i on do swojego ubezpieczyciela :) ubezpieczenie bylo wyplacane nie z AC mojego tylko z ubezpieczenia miasta/gminy :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez LHP » 20 sie 2013, o 19:10

Rozwaliłem kiedyś bratu felgę na krawężniku, znalazł dziurę , porobił zdjęcia i obeszło się bez policji a zarządca drogi bez narzekania wypłacił jakieś 700zł bo tyle niby 1 nowa felga kosztuje :)
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.

Postprzez robbson » 20 sie 2013, o 20:05

hahha, dobre :D
Co dziwne że bez problemu to poszło, bo jak to u nas w kraju bywa że nawet z oczywistymi i klarownymi sytuacjami jest wielki problem.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez PoProstuHarry » 24 sie 2013, o 15:24

No racja panowie, właśnie czekam na wizytę rzeczoznawcy z PZU.
Pojechałem jeszcze raz w miejsce zdarzenia i wezwałem policję, która bez wydawania mi kwitu zanotowała zdarzenie i szczegóły. Potem telefon do ZDM i trochę robiąc z siebie głupa i wypytując o wszystko, dostałem nr polisy ZDM'u z PZU, a że nie chciałem wypełniać 4 stron papierów to zadzwoniłem bezpośrednio do PZU ze szkoda i opisem sytuacji telefonicznie. Dzień dzwonienia i wszystko załatwione, tym bardziej, że policji dziura jest bardzo dobrze znana bo mieli tam dużo wezwań. ;)
Warto dzwonić i się sądzić o swoje. Teraz czekam na opinię i wycenę, zobaczymy ile przyznają. :mrgreen:
PoProstuHarry

Postprzez szybajker » 26 sie 2013, o 16:44

W wawie tak jest, że musisz wezwać policję, bo w większości przypadków oddalają Twoje zgłoszenie jako bezzasadne. Policja sporządza protokół i przekazuje Tobie i dopiero wtedy masz podstawę starań o odszkodowanie od zarządcy drogi. Oczywiście, może trafi się jakiś normalny i podchodzący po ludzku do sprawy urzędnik, który oszczędzi Ci pielgrzymek... Ale tacy szybko odchodzą... z reguły po pierwszej kontroli NIKu... :)
Moje auto jest obniżone, zderzak mam od sportowej wersji (sporo niższy) i szczerze mówiąc w tyle dołów wpadłem, że jeszcze nigdy nic poważnie nie uszkodziłem (wspomniane miski olejowe itp.). Krzywe felgi się zdarzają, ale z reguły ciężko mi określić na którym odcinku dziurawej drogi (jakieś 90% pokonywanych przeze mnie tras) zostały ona uszkodzone. Raczej nie przejmowałbym się na zapas - po obniżeniu na pewno będziesz ostrożniej jeździł, ale potem przekonasz się, że tak naprawdę to jest spory zapas pomiędzy podwoziem, a wyboistą drogą.
szybajker

Postprzez Fador » 5 wrz 2013, o 20:52

Trzeba sprawdzać warunki umowy przy zawieraniu ubezpieczenia. Liberty Direct przy obliczaniu składki ma pytanie o sportowe zawieszenie jako opcja ubezpieczenia wyposażenia. Jeśli uszkodzisz, a nie zaznaczyłeś tej opcji to dla nich pewnie wystarczający powód żeby oddalić wniosek. Pewnie można się spierać i twierdzić że zawieszenie zostało założone po zawarciu umowy itd, ale tu musiałby sie wypowiedzieć ktoś z Liberty żeby wyjaśnił jak na to faktycznie patrzą.

Obrazek
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez kisiello » 5 wrz 2013, o 21:26

tylko że przy sytuacji w ktorej wpadasz w dziure i cos sobie urywasz to nie jest to wyplacane z twojego OC tylko z ubezpieczenia drogi. Twoje OC nie ma tutaj nic do rzeczy, musisz miec je tylko aktualne :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez szybajker » 6 wrz 2013, o 05:58

Apropos tego, o czym Fador napisał:
jeśli macie chocby lekko tuningowane auto (zmiany w dolocie/wydechu, obniżone zawieszenie, nie mówię już o dodatkowym turbo czy coś...), to niektórzy ubezpieczyciele nie ubezpieczają auta nawet w zakresie OC - ja właśnie z tego względu po zakupie obecnego auta musiałem szukać nowego ubezpieczyciela.
Tak np. robi "You can drive" - dziecko Hestii.
Oczywiście, w wątku poruszono jednak odpowiedzialność zarządcy drogi za jej zły stan techniczny.
szybajker

Odpowiedz

Powrót do Prawo, ubezpieczenia itp.

Powrót do Strona główna forum