Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Wyciszenie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez Emil » 1 wrz 2013, o 23:05

Nie mam jeszcze co prawda mojej CJ, ale niebawem będę miał.
Będąc w posiadaniu poprzedniej myślałem nad wyciszeniem wnętrza.
W tej chwili chciałbym w tym wątku zebrać kilka informacji, wskazówek itp.
Na necie pełno jest materiałów do tego celu służących :) - mat bitumicznych, filcowych, wielowarstwowych.
Nie zależy mi na tym w celu "słuchania" muzyki w aucie, raczej w celu odseparowania się od środowiska zewnętrznego :)
Widziałem gdzieś, że z carismy chyba pasuje mata z maski, w razie czego można ją zastąpić czymś lepszym?
Więc co, gdzie i jak Panowie i Panie? :)
Pewnego dnia, który może nigdy nie nadejdzie, poproszę o przysługę...
Emil

Dostał piw: 4
Auto: Carisma Avance 1.8 GDI
Województwo: Podkarpackie

Wyciszenie

Postprzez Fador » 1 wrz 2013, o 23:13

Ja proponuje zacząć od uszczelek drzwi, klapy - na to jest prosty patent, w środek uszczelki wprowadzamy gumową rurke na metry. Uszczelka przez to jest bardziej wypełniona i lepiej dolega. Jeśli chodzi o reszte to maty bitumiczne. Żeby na szybko sprawdzic która mata jest lepsza spróbuj głośnik w domu zakryć filcem, a gumową matą - guma izoluje dużo lepiej. Na podłoge polecam maty bitumiczne typu flex, bardziej elastyczne i po dogrzaniu przylegają elegancko do podłoża.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Wyciszenie

Postprzez TomekMazda » 1 wrz 2013, o 23:29

polecam jak kolega wyżej
gumowe maty są pierwsza klasa i dużo dają.
Obrazek
http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/mazda-323f-ba-98-t1595.html << Moja Mazdolina
TomekMazda

Dostał piw: 6
Auto: Mazdolina
Województwo: Mazowieckie

Wyciszenie

Postprzez Emil » 4 wrz 2013, o 23:04

ciężko jest zdemontować fotele i ogólnie zająć się wyciszeniem podłogi? :) ma ktoś instrukcję :D
Emil

Wyciszenie

Postprzez TomekMazda » 4 wrz 2013, o 23:17

Japończycy mieli różne rozwiązania
nie wiem jak u was ale pewnie jest tak samo jak u mnie
fotele zdjąć to nie filozofia.
wykładzinę podłogi również
na co Ci do tego instrukcja :P
Obrazek
http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/mazda-323f-ba-98-t1595.html << Moja Mazdolina
TomekMazda

Dostał piw: 6
Auto: Mazdolina

Wyciszenie

Postprzez Emil » 5 wrz 2013, o 09:03

:) w sensie czy nie ma tam jakiś skomplikowanych rozwiązań, z którymi mogę mieć później problem podczas składania :) pamiętam że u mnie w czerwonej strzale wykładzina była normalnie pod plastikami "zszyta" spinaczem tapicerskim, nie chciałbym żeby się skręcała, zaginała, chciałbym to fabrycznie złożyć :)
Emil

Wyciszenie

Postprzez Fador » 5 wrz 2013, o 16:01

ee, prosta sprawa, wykłądzina na zakładkę i ewentualnie plastikowe zaczepy łatwe do wyciągnięcia
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Wyciszenie

Postprzez macieekg » 9 wrz 2013, o 20:26

Rozebrać środek to prosta sprawa. Wystarczy tylko robić to na spokojnie a wszystko bez problemu zamontujesz i złożysz.
Ja to robiłem 1 raz i nic nie połamałem :P Przed odkręceniem foteli lepiej wyjąć tunel środkowy z podłokietnikiem, jest lepszy dostęp.

Ogólnie śrubokręt krzyżakowy, nasadki i nic nie stanowi problemu.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez crudo » 15 gru 2013, o 12:55

Witam,
próbował Ktoś tego zabiegu?
Jak tak to które elementy wyciszyć?
Czy mata pod maską dużo daje? (nie posiadam takowej)
Nadkola może?
Największy szum mam z opon.
Jakie materiały zastosować?
Pozdrawiam
crudo

Dostał piw: 1
Auto: Colt CJ1A

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez Kleju » 15 gru 2013, o 18:31

Możesz całe auto rozebrać i wycziszyć taśmą dekarską soudal. Wykleić drzwi, podłogę, boki itd. Pod maską poszukaj jakiejś używanej maty z carismy.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez crudo » 15 gru 2013, o 18:56

Całego nie jestem w stanie rozebrać. Myślę ze dam radę okleić podłogę i drzwi, tylne boczne ścianki. Pytanie czy bagażnik i sufit też? Deski nie ruszam bo bym się pogubił. A co z nadkolami? Czy wyłożenie od zewnątrz to dobry pomysł? I pytanie jaki efekt można tym zabiegiem osiągnąć. Czy ma to w ogóle sens...
crudo

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez Kleju » 15 gru 2013, o 19:03

Z zewnątrz to nie jest dobry pomysł. Od środka okleisz nadkola. Bagażnik bym wykleił, ale podsufitki bym nie ruszał.
Przy nagłośnieniu wyciszasz drzwi, po to żeby "usztywnić" całe powierzchnie gołej blachy, aby nie wpadały w rezonanse itd. Więc oklejanie w jakimś stopniu wycisza też halas pochodzący z zewnątrz, jeśli okleisz podłogę i nadkola wyciszysz dźwięki dobiegające z drogi, typu jakieś kamyki spod kół itd.

Jeśli chcesz porównania, wycisz najpierw drzwi i zobacz jaki będzie efekt. Gwarantuje, że odczujesz to pozytywnie ;)

Poza tym szum z opon, to normalne przy zimówkach ;) Jeśli takie już masz założone :) Trzeba się do tego przyzwyczaić, te kilka miesięcy w roku.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez crudo » 15 gru 2013, o 19:22

Zimówki mam cichsze niż letnie ;) Ale to nie tylko o opony chodzi. Ogólnie jest głośno. Może jak go kiedyś "klepali" (sprowadzany) to wycieli to i owo - nie wiem czy on w ogóle miał jakieś wyciszenie grodzi silnika. Huczy świszczy-zwariować można. Poza tym jak kiedyś mój uczynny kolega chciał mi przeszlifować tarcze kątówką ;) hehe, to na podnośniku przy włączonym biegu strasznie warczał chrobotał itp. aaa i hamulce mi ciutkę trą, ale już wydałem na to 300 zł i jest gorzej niż było. Lotka mi troszkę szumi stąd pytanie o sufit. Więc reasumując wydaje mi się ze lepiej i taniej by było jakbym go wyciszył jakoś.
crudo

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez Ognok » 19 gru 2013, o 11:28

Siemka, ja wyciszałem swoją colcinkę. Co mogę poradzić.. maty dekarskie daj sobie na podłogę - ja mam dwie warstwy takiej maty+pianka od paneli podłogowych 3mm i jest ok. Co do drzwi to polecam maty bitumiczne elastyczne bo nie odpadną na pewno, ja okleiłem wnętrze drzwi, a na zewnątrz pianka samoprzylepna, chciałem wypełnić środek drzwi ścinkami ze specjalnej gąbki wyciszającej ale mechanizm szyby na to nie pozwala. Nadkola - wyklejone od wewnątrz pianką i zapchane całe gąbką wygłuszającą owiniętą szczelnie w folie strecz - śmieszny patent ale koleś z firmy która zajmuje się wygłuszaniem tak mi polecił ponieważ szkoda mi było kasy na metody profesjonalne :) Sprawdziło się. Gąbkę ściskałem w foli i włożyłem do nadkola - po chwili się rozprężyła i wypełniła przestrzeń. Nadkola z tyłu ten sam patent, zdemontowałem plastik, a przez dziury na głośniki i przy małej gimnastyce obkleiłem matami blachę i zapchałem szczelnie gąbką w folii - efekt jest. Co do wyciszania deski rozdzielczej to sobie daruj, bo ja zdejmowałem całą ponieważ wymieniałem na czarną ( zdjęcia w moim poście) i tam nie ma co wygłuszyć ponieważ jest kilkucentymetrowa mata fabryczna i nic tam nie wciśniesz już. Pod maską mam matę wygłuszającą z aluminium ale nie polecam bo jest strasznie sztywna i odchodzi w paru miejscach, na wiosnę muszę albo wymienić na elastyczną 6mm albo tą ponacinam trochę. Podsufitki nie ruszałem ale korci mnie żeby też czymś podkleić. Co do efektów kilkunastu godzin pracy to owszem jest różnica. W jeździe tak do 100km/h. Niestety potem słychać już silnik - trochę mniej niż wcześniej i opony. Nie wiem jak wygłuszyć odgłos opon ale wątpię żeby dało się to wyeliminować. Wszystko zależy jaki masz budżet. Można owszem nadkola wykleić najpierw matami bitumicznymi a potem na to pianka 1-1,5cm i do tego gąbką ale w moim przypadku musiałbym dopłacić ze 200 zł. Zawsze mogę poprawić, kwiesta tylko wyciągnięcia gąbki. Najbardziej cieszy mnie to że jak jeżdżę po mieście to jest przyjemnie cicho i na zakrętach nie wieje już przez drzwi i zdecydowanie lepiej utrzymuje się temperatura w aucie. Odgłosy zawieszenia zrobiły się wytłumione, nie ma drgań blachy itd. Na pewno polecam. Jeszcze muszę wymienić/"podrasować" uszczelki drzwi bo wiatr dalej słuchać. Mam nadzieje że pomogłem.
Ognok

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 Bistro

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez crudo » 21 gru 2013, o 00:42

Dzięki koledzy. Póki co zbieram informacje, aczkolwiek zdążyłem już poczynić pewne kroki w temacie wyciszenia, a mianowicie wprowadziłem rurkę w uszczelki drzwi. Efekt - mizerny, dalej szumi, więc uszczelki były dobre, chyba że to te w szybach są kiepskie. Mój problem polega na tym, że chciałbym to zrobić jak najszybciej, nie do końca mam warunki do tego i oczywiście chciałbym wydać na to jak najmniej. Powiem tak...pod tzw blokiem, o tej porze roku mam do dyspozycji parę godzin w sobotę i niedzielę i to wszystko. Dlatego wcześniej wymyśliłem:
-drzwi mata stp silver (bez potrzeby ogrzewania)
-podłoga mata z filcem
Ogonok widziałem Twój post jak i chyba wszystkie inne w tym temacie, ale dalej nie jestem do końca przekonany czy warto się za to zabrać. Wnioskuję że większość spodziewała się lepszych rezultatów. Przyznam szczerze że w moim aucie nie spotkałem się z choćby jednym elementem wygłuszającym, dlatego też łudzę się ze kiedyś były i wystarczy wstawić lepsze w te same miejsca i przy okazji może też w inne i będzie dobrze. Pytanie, jak sprawdzić pod deską rozdzielczą bez większego rozkręcania czy cokolwiek tam jest? Patent z gąbką i nadkolami bardzo ciekawy, rozumiem ze z tyłu wciskam ją w "boczki" a z przodu? Nadkola nie są pod maską? Gdzie tą gąbkę wcisnąć? Czy oryginalnie na podłodze był jakiś filc albo coś podobnego?

Co do wniosku Emila - faktycznie można to połączyć.
crudo

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez Ognok » 21 gru 2013, o 16:58

Ja ogólnie jestem zadowolony, pewnie jak bym dołożył z 200 zł to efekt byłby lepszy :) Pod deską sprawdzisz może jak się położysz przy pedałach i zerkniesz do góry, powinna tam być czarna gruba mata ale nie dam głowy czy ją zobaczysz. Musi być bo to fabrycznie montowane. Co do gąbki, szkoda że tak daleko mieszkasz bo mam jej w garażu mnóstwo - kupiłem o tu http://allegro.pl/pianka-gabka-do-wypelnien-uszczelnienia-promocja-i3741225815.html i zostało mi na 5 samochodów jeszcze :) Z przodu najlepiej zdejmij nadkole i podklej matą ( najlepiej bitumit+pianka 1-1,5cm- tylko to dosyć drogie), a potem zamontuj i napchaj gąbkę w przestrzeń pomiędzy nadkolem, a okolicą drzwi oraz komorą silnika. Ja bez zdejmowania to zrobiłem bo nie miałem przedłużki klucza i do śruby się nie dostałem-w takim przypadku zdejmujesz tylko ten plastik nad kołem i masz dostęp:) Tylko tą gąbkę najpierw owiń w folię strecz i zgnieć mocno - na wszelki wypadek żeby wilgoci nie chłonęła. Co to tyłu to po prostu ściągasz plastik i ładujesz przez dziurę od głośnika gąbkę ile wlezie - ja dodatkowo matą bitumiczną blachę wykleiłem. Na podłodze nic nie ma - znaczy się pod nogami jest jakiś bitumit - takie kwadraty ale to nic nie daje. Wykładzina jest trochę jakimś filcem podklejona tylko. Jak chcesz tanio podłogę zrobić to taśma dekarska+pianka do paneli podłogowych ale nie więcej niż 3-5mm bo wykładzina nierówno się układa potem. Wpadnij do Żywca to chętnie pomogę:):) jaki masz budżet na to przeznaczony? Bo jak chcesz to za 100zł zrobić to szkoda zachodu - lepiej uzbierać z 300-400 zł i zrobić raz a porządnie. Albo etapami. Aha jak byś zdejmował te boczki z tyłu to uważaj przy zakładaniu z powrotem bo one strasznie ciężko wchodzą tam przy drzwiach.
Ognok

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez alberthus » 21 sty 2014, o 14:44

Ta mata pasujaca do CJtki z carismy to obojętnie, czy przed czy po lifcie szukać?
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez Ognok » 22 sty 2014, o 10:11

Jaka mata?
Ognok

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez alberthus » 22 sty 2014, o 10:17

Mata wyciszająca maskę :)

Czy może zamiast maty lepiej całą maskę od spodu wykleić taśmą dekarska?
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez Ognok » 22 sty 2014, o 10:26

Mate kupujesz na m2 i sam przycinasz. Taśma dekarska może się odkleić jak jest w pionie montowana, ona najlepiej chwyta jak jest podgrzana wcześniej ale nie ręczę za efekt. Ja tylko na podłogę dałem. Tylko pod maskę kup elastyczną matę, tak jak pisałem ja dałem grubą z aluminium i siedzi kiepsko bo sztywna jak cholera i nie przylega wszędzie.
Ognok

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum