Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Wyciszenie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez alberthus » 22 sty 2014, o 10:38

Chodziło mi o fabryczną matę wyciszającą, którą montowali w carismach, tylko nie wiem czy szukać z wersji przed czy po lifcie.
Obrazek
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt
Województwo: Śląskie

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez macieekg » 22 sty 2014, o 10:50

Jak już to przedlift. I u mnie w CA jakoś to dało się upchnąć.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez alberthus » 22 sty 2014, o 15:42

Jeśli uda mi się dorwać zieloną taśmę dekarską, to chyba wszystko okleję taśmą - przynajmniej bardziej pod kolor będzie :)
Tylko czy się nie odklei przy nagrzanym mocno silniku latem? :)
alberthus

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez Ognok » 23 sty 2014, o 20:20

Nie wiem czy się nie odklei...dlatego nie polecam pod maskę tego dawać...
Ognok

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 Bistro

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez crudo » 27 kwi 2014, o 19:31

Witam,
Kleju, Ognok skorzystałem przy najmniej po części z Waszych rad: był soudal 0,3x10 były ścinki gąbki wygłuszającej i tak oto to zrobiłem:
- podwozie blachogum (ze 3 warstwy)
- nadkola przód od zewnątrz gąbka w stretchu tył za panelami sama gąbka
- drzwi mata dekarska wewnątrz i na zewnątrz (planuję jeszcze filc pod panel)
- podłoga drugie wygłuszenie (grube) z jakieś innej fury (okazało się że mam jednak jakieś cienkie swoje)
Efekt-faktycznie spodziewałem się czegoś więcej, ale przy najmniej można teraz rozmawiać;) coraz bardziej się przekonuję do tego że się opłacało. Jeżdżę szybciej hehe bo już tak nie czuć prędkości (mniej wyje szumi itp.) układu wydechowego praktycznie nie słychać (ostatnio puścił mi tłumik końcowy na spawie i w środku nie było tego aż tak słychać), jedynie co teraz mocno hałasuje to silnik planuję tą matę jakoś założyć pod maskę pytanie czy sama mata coś da więc może z jakimś filcem alboco...skąd spinki pod maskę dorwać? A pod maską część grodziowa nie była jakoś wyciszona? tam co nr vin jest? Co do kół faktycznie dalej je trochę słychać tylko zapomniałem że letnie mam 14 i szerokie więc dlatego pewnie są głośniejsze od zimówek...aaa stwierdziłem jeszcze że szyby straszne luzy mają, myślę ze tamtędy dużo hałasu dociera...pytanie jak usprawnić uszczelki w szybach?
dzięki i pozdrawiam
crudo

Dostał piw: 1
Auto: Colt CJ1A

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez alberthus » 27 kwi 2014, o 20:03

Miałem się zabierać w czerwcu/lipcu za takie właśnie wyciszenie Colta, ale mnie uprzedziłeś - dzięki temu będę korzystał z Twoich doświadczeń :)
Ile rolek soudala poszło Ci na drzwi? Zostawiłeś na dole drzwi otwór do odprowadzania wody?
Próbowałeś może okleić soudalem wnętrze, np. pod kanapą z tyłu i bagażnik?
alberthus

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez crudo » 27 kwi 2014, o 20:14

Ile rolek?? hehe 2/3 lub 3/4 na dwoje drzwi (nie wyklejałem dołu przodu i tyłu w sensie tych małych powierzchni od strony maski bagażnika i podwozia w środku drzwi, tylko duże powierzchnie bo stwierdziłem że bez sensu drobić), przy okazji zmierzę co zostało. Ja kupiłem 30cm na 10mb wiec 3m2, bagażnik chyba zostawię bo stamtąd nie dochodzą do mnie żadne podejrzane odgłosy, no chyba że z mojej nowej tuby którą kupiłem profilaktycznie ;)
crudo

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez alberthus » 27 kwi 2014, o 20:18

taka rolka z 5 kilo pewnie waży, to trochę wagi przybyło :)

Myślałem o wyciszeniu też bagażnika, bo pod nim w końcu jest tłumik. Wystarczy złożyć tylną kanapę i od razu w aucie robi się głośniej - słychać szum dochodzący z kół oraz dźwięk z wydechu - normalnie jest to tłumione przez kanapę, ale takie dodatkowe wyciszenie nie powinno zaszkodzić :)
alberthus

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez crudo » 27 kwi 2014, o 20:25

Nie wiem ile waży ale nie ma tragedii. Drzwi w ogóle tego nie odczuły. Co do wydechu to albo mam fajną końcówkę albo po prostu lubię dźwięk z miśkowego wydechu...przeszkadza mi wiatr szum kół i silnik z czego ten ostatni teraz jest najbardziej dokuczliwy. [myślę też nad uszczelkami szyb jeśli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie posłucham]
ps. najbardziej napieprza chyba z tych paneli z tyłu co są głośniki (ja mam lotkę i myślałem że to z niej)
crudo

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez *MysterY* » 28 kwi 2014, o 09:40

Jak można wyciszać ten piękny dźwięk silnika? :P Ale fakt faktem, colt to chyba najgłośniejszy w środku samochód, jakimkolwiek jeździłem był cichszy :) Ale wiecie co? Podoba mi się to ;) Chyba jestem enginesoundfilem :) Bo czymkolwiek nie jadę to lubię słyszeć silnik, nawet potrafię muzykę ściszać. A tak z ciekawości to ile kg przybyło Ci po wyciszeniu?
Obrazek
*MysterY*
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 21
Auto: Colt Cj4A ClouSport
Województwo: Łódzkie

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez alberthus » 28 kwi 2014, o 09:46

Przydałoby się wyciszenie grodzi silnika, bo z tego miejsca dochodzi nie tylko dźwięk silnika, a też szumy z kół i powietrza. Japończyki się nie postarały :)
alberthus

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez eddie19 » 30 kwi 2014, o 19:30

Mystery, też lubię dźwięk mojego wydechu i silnika na K&Nie, ale w dłuższych czasach to uciążliwe, szczególnie jadąc z pasażerami z którymi nie można przez to pogadać. :(

Alberthus, jak znajdziesz gdzieś taką taśmę w fajnej cenie to daj znać. Najlepiej w chwili gdy znajdziesz :D

Crudo, powiedz mi proszę, ile Cię wyniosło te 10mb? :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez alberthus » 30 kwi 2014, o 20:00

taśma dekarska soudal albo tytan jest np. w OBI :)
cena to chyba jakieś 40-50 PLN za 1,5m2 (15cm x 10m) :)
alberthus

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez crudo » 2 maja 2014, o 14:34

101.99 + 15 kurier 300mm x 10m
crudo

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez crudo » 7 maja 2014, o 16:40

Zreflektowałem się ostatnio że to jednak nie silnik mi przeszkadza-to wciąż wiatr. Gdzieś z przodu świszcze, na pewno wokół szyb drzwi, może słupki sam nie wiem...kombinuje żeby uszczelki jakieś dobrać do szyb dodatkowe, może w słupki coś powpychać. Słyszał Ktoś o owiewkach do cj0?
crudo

[CJ0] Wyciszenie

Postprzez eddie19 » 7 maja 2014, o 20:23

Są. Heko robi. Chciałem kupić, ale Schizo mnie zatrzymał, bo miał z nimi pogadać o możliwości zamówienia grupowego czy coś.
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum