Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Czip tuning

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

[OGÓLNIE] Czip tuning

Postprzez PoProstuHarry » 19 sie 2013, o 12:55

Hej
Ostatnimi czasy zacząłem zagłębiać się w temat map wtrysków i innych komputerowych cudów, bo jako gaźnikowiec, było to dla mnie (i nadal jest) czarną magią.
No i dochodzę do czip tuningu - temat bardzo szeroki i w którym istnieje dużo mitów i niedzielnych teorii.

A więc jak to dokładnie jest z tym czipem?
Zakłady tuningujące piszą, że bez większych modyfikacji mechanicznych można uzyskać przyrost mocy rzędu 30-40%, czyli mniej więcej tyle ile rezerwy zostawiła fabryka w seryjnym silniku. Koszt modyfikacji przy starszych silnikach i systemach to ok 1 000zł, więc w sumie to najbardziej efektywny przyrost mocy za rozsądne pieniądze.
Oczywiście zależy to od mocy wyjściowej ale zastanawiam się jak to wygląda w praktyce? Od jakich pojemności/mocy warto się w to bawić? Jak trzeba mieć przygotowany silnik? Czy ktoś z Was robił coś takiego w aucie? Jak wygląda taka modyfikacja na dłuższą metę, po kilku tyś km? Jak inne podzespoły i ich trwałość?

Pozdrawiam! ;)
Auto, podobnie jak kobieta, jest wizytówką prawdziwego mężczyzny, dlatego dbaj o nie najlepiej jak potrafisz...
PoProstuHarry

Dostał piw: 7
Auto: Accord Coupe CC1
Województwo: Mazowieckie

Czip tuning

Postprzez SPAM » 19 sie 2013, o 13:09

Wydaje mi się że czytałeś o autach z turbo :)
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Czip tuning

Postprzez PoProstuHarry » 19 sie 2013, o 13:14

Czyli na wolnossące jednostki to tak nie działa? ;)
Auto, podobnie jak kobieta, jest wizytówką prawdziwego mężczyzny, dlatego dbaj o nie najlepiej jak potrafisz...
PoProstuHarry

Czip tuning

Postprzez Kleju » 19 sie 2013, o 13:26

Nie.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Czip tuning

Postprzez Major » 19 sie 2013, o 18:17

nie ma takiej opcji, zresztą moim zdaniem jak chcesz miec moc, to wpakuj cos wiekszego do ca0 albo kup juz gti, jesli chodzi o zabawe z czipem 1.3 i 1.6 jest to raczej niemozliwe, a jak juz na allegro znajdziesz jakies chinskie super wzmacniacze to sobie tez to daruj.. moim zdaniem, colt jak na takie male autko i tak ma wystarczającą moc, chcesz wiecej? kup krowe
Auto-Laweta do 3,5t
Katowice i Okolice (Śląskie)
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 166
Auto: Firmowe
Województwo: Śląskie

Czip tuning

Postprzez GrzesiekTNT » 19 sie 2013, o 18:59

Dziś w OPR na turbo była o tym mowa. Taki przyrost mocy można uzyskać z silników z turbo. Natomiast jednostki wynoszące trzeba modyfikować mechanicznie a nie komputerowo. Hehe tak usłyszałem w TVN.
GrzesiekTNT
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: Colt 1.6 16V

Czip tuning

Postprzez PoProstuHarry » 22 sie 2013, o 15:08

Major napisał(a):nie ma takiej opcji, zresztą moim zdaniem jak chcesz miec moc, to wpakuj cos wiekszego do ca0 albo kup juz gti, jesli chodzi o zabawe z czipem 1.3 i 1.6 jest to raczej niemozliwe, a jak juz na allegro znajdziesz jakies chinskie super wzmacniacze to sobie tez to daruj.. moim zdaniem, colt jak na takie male autko i tak ma wystarczającą moc, chcesz wiecej? kup krowe

Chińszczyzna jak najbardziej, tego nawet pod uwagę nie biorę. Nie mniej jednak jeśli możliwa jest zmiana charakterystyki silnika, to nic innego mi na to nie pozwoli a daje ogromne możliwości.
Poza tym w takim przypadku taniej jest mi kupić zadbane 1.6 i go zczipować, niż szukać GTi, a kupowanie coraz to mocniejszych aut też do końca nie jest wyjściem, bo zazwyczaj albo te auta są większe, albo ich utrzymanie może mnie przerosnąć.
No ale czip to tylko turbo, więc najlepiej diesel, a to fajna alternatywa dla jakiegoś małego miejskiego autka które spokojnie można podkręcić do 130-150KM i które ma zdecydowanie większy moment obrotowy niż benzyniaki, a przy tym przy spokojnej jeździe może spalić tyle co seryjny silnik.
PoProstuHarry

Czip tuning

Postprzez Kleju » 22 sie 2013, o 16:12

PoProstuHarry napisał(a):...Nie mniej jednak jeśli możliwa jest zmiana charakterystyki silnika, to nic innego mi na to nie pozwoli a daje ogromne możliwości.
Poza tym w takim przypadku taniej jest mi kupić zadbane 1.6 i go zczipować, niż szukać GTi, a kupowanie coraz to mocniejszych aut też do końca nie jest wyjściem, bo zazwyczaj albo te auta są większe, albo ich utrzymanie może mnie przerosnąć..

Nie można "zczipować" silnika NA... Jeśli wprowadzisz szereg zmian w mechanice (dolot, wydech, inne wałki, regulowane koła rozrządu, inne wtryski, listwa paliwa itd) to wtedy możesz auto wystroić! Nie ma czarodziejskiego czipa który da Ci przyrost rzędu 20-40% w silniku wolnossącym...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

Czip tuning

Postprzez Kct » 22 sie 2013, o 16:57

Te chipy z allegro oszukują czujnik temperatury powietrza iat i ecu cały czas wzbogaca mieszanke, poza szybkim końcem katalizatora i wyższym spalaniem nie pomagają ani troche :) poza tym to tylko rezystorek, który można sobie kupić za 50gr, zapakować w ładne pudełeczko i sprzedawać po 100 czy 200zł
w każdym tuningu chodzi o więcej powietrza, czy to turbo czy n2o czy zimny dolot w n/a, bez modyfikacji ktore dadza wiecej powietrza mozna pomarzyc o wiekszej mocy
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
  • Strona WWW

Czip tuning

Postprzez PoProstuHarry » 24 sie 2013, o 15:13

Kleju, racja, pomyliły mi się wątki i strzeliłem gafę.
Ale i tak to o czym piszesz, to modyfikacje rzędu +/- lilku ładnych tyś. i nie wiem czy w tym przypadku nie wolałbym wsadzić czegoś większego. Teoretycznie.

Kct, ok, tylko, że zmiana dolotu to w sumie najprostsza i najtańsza modyfikacja, bo z podstawowymi narzędziami zrobimy to w granicach 300zł. Więc jak ktoś planuje zrobić coś więcej, to dolot nie będzie dla nikogo wyzwaniem.
Przerobienie dolotu to nie problem, ale np. zmiana wałków i strojenie tego wszystkiego, czy zabawa z ECU byłaby pewnie dla mnie przeszkodą nie do zrobienia.
PoProstuHarry

Czip tuning

Postprzez Kct » 24 sie 2013, o 16:31

Tym bardziej, że ecu w ca0 jest niemodyfikowalne, trzeba stroić świnką albo sa jak już chcesz zrobić wszystko :) strojenie tego rzadko kto ogarnia sam bo przydaje się hamownia i sporo wiedzy, jasna sprawa, że sam dolot nie wystarczy bo jak już silnik ma więcej powietrza to trzeba coś z nim zrobic - głowica, wałki itd i jakoś wydalić ;) - dobrze policzony wydech do n/a, a dopiero potem stroić. Kto powiedział, że tuning jest tani
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Czip tuning

Postprzez RoXall » 18 paź 2013, o 21:13

No dobra a co jeśli do ca0 wstawi się komputer od galanta 2,0 glsi na 4g63 sohc (137km i jakieś 172nm)?

Wpłynie to jakoś na charakterystykę silnika?

Oczywiście można zawsze wstawić dodatkowo dolot z większa przepustnicą, zastosować kolektor ssący od gti i dodatkowo go rozwiercić i przeszlifować i poszerzyć wydech. Co jeszcze można zrobić?
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4

Czip tuning

Postprzez Kleju » 18 paź 2013, o 21:47

RoXall napisał(a):...Wpłynie to jakoś na charakterystykę silnika?...

Tak wpłynie, pewnie nie odpalisz silnika na innym ECU

Kleju

Czip tuning

Postprzez bonsao » 18 paź 2013, o 22:51

Kleju co ty za bzdury gadasz sprawdźaleś to??Skoro silnik 2.0 sohc 137KM odpala na ecu od colta 1.6 to dlaczego nie miało by być odwrotnie.Nie lubię takich tekstów nie sprawdzał ale już wie.Dzięki takim eksperymentom coś drgnie w kwesti tuningu w CAO. Tak samo było że komp z C52 8zaworów nie będzie działał w 12 zaworowym, a prawda okazała się inna.Tak jak piszą bzdury na temat wydechu że sztab konstruktorów już wszystko obliczył i nic się nie da poprawić po fabryce a na hamowni okazuje się że jednak coś daje poprawienie wydechu.Najlepsi są fachmani nie sprawdzał ale już wie.Nie obraź się Kleju nie pije tu do ciebie ale na niektórych forach taka tendencja istnieje .Chwała dla ludzi którzy eksperymentują i coś modzą a nie powielają tylko innych.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II

Czip tuning

Postprzez Kleju » 18 paź 2013, o 23:15

Każdy silnik ma określone warunki optymalnej pracy (dawka paliwa, mapy zapłonu, dane z czujników/sond itd). Jeśli komuś się wydaje, że jak włoży ECU od mocniejszego auta i nagle jakby za dotknięciem różdżki czarodziejskiej wróżki zyska pierdylion koni - to respect... Pewnie mało znaczące są różnice w wielkości wtrysków, pojemność, średnice, kąt wyprzedzenia zapłonu i inne mało istotne różnice. Pewnie można pójść dalej i zaadoptować do colta ECU z hondy. A co!

Tak bonsao, masz rację. Nigdy tego nie testowałem, ba nawet by mi to przez myśl nie przeszło... Bo niby w jakim celu? I wiesz jakoś sceptycznie jestem nastawiony jak to nazywasz "eksperymentowaniem" w stylu garażowym...

Kleju

Czip tuning

Postprzez ryba_84 » 19 paź 2013, o 00:19

Czip tuning w benzynowym silniku NA daje przyrost do 5% ....Mam inna generacje Colta (88-92) ale 1,8 4g67 lata na Ecu z 4g63 z galanta, moc bez wyczuwalnej roznicy, spalanie bez roznicy , i AFR prawidlowy. Podejrzewam ze mapy sa takei same dla obu silnikow lub minimalnie rozne, Ecu z 2,0 odczytuje parametry silnika 1,8 jakby ktos mial brudny filtr powietrza i przez przeplywomierz przechodzi mniej powietrza niz teoretycznie powinno ,mniej powietrza wiec zubaza dawke i dostraja przy pomocy sygnalow z lambdy. Jedyna roznica to moze byc dawka wtryskowa na rozruch ale odpali i tak.

jak chcesz wiecej mocy w silniku NA nieduzym kosztem to:

dostarcz mu wiecej powietrza: "sportowy" filtr, powiekszenie kanalow dolotowych, poprawienie fabryki (zlikwidowanie karbow ) jesli chodzi o pasowanie czesci kolektor-glowica itp kanaly glowicy mozna powiekszyc i wypolerowac, ostrzejsze walki, o wymianie zaworow nie pisze bo mialo byc tanio :).

dostarcz wiecej paliwa: na poczatek wyzsze cisnienie na listwie, powinno wystarczyc, jesli bylo by ubogo to wtryski.

usun katalizator, odetkaj wydech ale tu nie mozna przesadzic, zrobienie optymalnego ukladu wydechowego jest trudne

zwieksz kompresje: planowanie glowicy lub nizsza uszczelka. wymiana tlokow pomijam bo tez zazwyczaj jest to drozsza inwestycja

zwiekszanie obrotow maxymalnch silnika to tez wysokie koszty wiec nie ma co pisac.

jesli kompresja wyzsza i wystepuje spalanei stukowe to paliwo o wiekszej ilosci oktanowej, nie lej vervy do nie przerobionego silnika bo to pomaga tyle co kalece kupic buty do biegania.
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

Czip tuning

Postprzez bonsao » 19 paź 2013, o 05:13

Kleju napisał(a):Tak bonsao, masz rację. Nigdy tego nie testowałem, ba nawet by mi to przez myśl nie przeszło... Bo niby w jakim celu? I wiesz jakoś sceptycznie jestem nastawiony jak to nazywasz "eksperymentowaniem" w stylu garażowym...

Niestety i dlatego jest nas mniej niż Hondziarzy bo wystarczy że napisze parę osób że z colta to już się nic nie da zrobić tam już fabryka zrobiła max i każdy powie to po co się pchać w takie auto. Po to żeby być orginalny? Jak ja bym chciał być orginalny i wyjatkowy to bym sobie kupił wóz drabiniasty pewnie zostało już kilka sztuka w Polsce. Nie każdy ma wór kasy i każdy mod który przyniesie lekką porawę naszego auta daje frajdę. Nikt pewnie nie oczekuje zaraz Bóg wie czego od tego.Tak samo było jak z chipowaniem turbo diesla że każdy wirus musi być robiony indywidualnie do każdego samochodu.Pewnie w fabryce też robią indywidualnie każdy program pod auto?A puźniej taki tuner kopiuje już zrobiony przez kogoś innego program i udaje że się zna i coś zmienia no bo jak tu szarpnąć ponad 1000zł od gościa za 5min roboty.No i żeby mu nie przyszło do głowy skopiować i dać komuś innemu bo już by się nie zarobiło.Nie mówię tu o wszystkich firmach tunerskich bo faktycznie są u nas też nieźli fachowcy.A mam czasami wrażenie ze ludzie którzy wywalili wór kasy na auto już jakieś fabryczne sportowe czy z dużą mocą maja niesmak jak nagle jakiś stary grat za parę złociszy dłubniętych gdzieś w stodole złoi mu tyłek.To czasami widać po minach właścicieli takich aut pierw patrzy z pogardą a na następnych światłach już odwraca głowę.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Re: Odp: Czip tuning

Postprzez Kct » 19 paź 2013, o 09:44

Bonaso na forum dacii wstawili wentylator od komputera do dolotu i im auto zaczęło przy tych samych obrotach szybciej jechać, nie dajmy ponieść się fantazji bo będą się z nas śmiali jak ja z nich teraz.
Tuning nie jest tani i jak mi pokażesz stodolowa przeróbke która jest lepsza od rozwiązań uznanych tunerów to kupuje dwie.
W n/a droga jest znana, prosta i nietania, albo pakujesz turbo lub kompresor i odprezasz albo doprezasz, krecisz wyżej i dbasz żeby było co spalac, żadnej magii tu nie ma.
Dlaczego z honda jest prosciej? Bo jest jak klocki lego, budujesz skrzynie z dowolnych przełożen, zakladasz walki do b16 z itra, tak samo ssący, przepływki nie ma więc byle zimniejsza parowe i dzida, również w dużym uproszczeniu bo Hondy mimo że łatwiej również nie modzi się za 2,50zl

Czy w colcie da się dowolnie zmieniać poszczególne przełożenia? Czy da się plug n play założyć jakaś przepustnice? Czy jest ssący który pasuje? Takie rzeczy trzeba szukać, pytać, sprawdzać. Na przepływke sposób jest gotowy, wydech niejedna firma Ci policzy, głowice splanuje, świnie czy sa podłączy, nie tak źle z coltem jak malujesz, skoro jeżdżą nawet z silnikiem od evo
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Re: Odp: Czip tuning

Postprzez bonsao » 19 paź 2013, o 13:12

Kct napisał(a):Dlaczego z honda jest prosciej? Bo jest jak klocki lego, budujesz skrzynie z dowolnych przełożen, zakladasz walki do b16 z itra, tak samo ssący, przepływki nie ma więc byle zimniejsza parowe i dzida, również w dużym uproszczeniu bo Hondy mimo że łatwiej również nie modzi się za 2,50zl

I pewnie wszyscy od początku wiedzieli ze tak można ???czy moze fabryka podała ze civic to klocki lego mozna dwolnie modzić.Zawsze był ten pierwszy raz ktoś coś sprubował i okazało sie ze to działa.Mod w hondzie z 2,50zł zacytuje tu kawałek moda z hondy civic 1.3.
"Mały tuning-manual dla posiadaczy Civiców EG3 (D13B2).
Poniższe czynności wykonalem na Civicu EG3 LS z silnikiem D13B2. Samochód z tymi modyfikacjami
przejechał 100000km w ciągu 3,5 roku bez jakiejkolwiek usterki. Jakość spalin była w porządku. Komp nie
wykazał żadnego błędu.
Jednocześnie zwracam uwage na fakt, że stosując opisane modyfikacje (o ile ktoś z zwenątrz je zauważy),
wygasa dopuszczenie do ruchu. Nie moge równiez zagwarantować, że stosując poniższe modyfikacje, nie
zostanie zmniejszona żywotność silnika.
Z tymi modyfikacjami przeprowadzono testy przyspieszenia, EG3 z dwoma Golfami GTI znajomych (z
katalizatorami). Wynik (ku zdziwieniu wszystkich): Do końca trzeciego biegu wszsttkie samochody były tak
samo szybkie. W Hondzie biegi zmieniano przy 7300obr./min. (czerwony zakres od 6800obr./min.).
Prędkość maksymalna EG3 na poziomym odcinku autostrady w obu kierunkach wynosiła wg prędkościomierza
prawie 200km/h. Seryjnie ta prędkość wynosi 170km/h.
Niniejszy manual powinien każdemu umożliwić osiągnąć podobne wartości.
Przeróbki głównie bazują na usunięciu ogranicznika (punktu maksymalnego otwarcia) przepustnicy 2
w połączeniu z zablokowaniem odpowiedniego wężyka.
Równiez przeróbka kolektora wydechowego powinna dać nieco więcej mocy.
Oczywiście wszystkie przeróbki łącznie dają przyrost mocy, ponieważ są one ze sobą „spasowane“.
Powstaje jednak pytanie czy te wszystkie modyfikacje się opłacają. Ponieważ nie zawsze są one bezpieczne, lub
nie wszystkie dają odczuwalny przyrost mocy. Dlatego należy do nich podejść z ostrożnością, aby nie narażać
siebie, innych oraz samochodu.
Widz polega na tym, żeby mieć samochód w pełni technicznie sprawny, żeby na przeglądzie nie było
problemów."

kolega tak zrobił i to w jego civicu dziala a niestać go na 1,6 vtec

Nie wklejam całego bo tu nie forum civica ale jak przeczytasz cały opis to to jest mod za 2,50zł gdzieś w garażyku i dał jakis efekt.Czyli można. Jak mnie by było stać na poważny tuning o którym ty tu opisujesz to nie spuszczał bym się na starego Colta i wymiane silnika i uważam że każdy pomysł który ktoś próbuje na własnym sprzęcie i sprawdza jest warty obserwacji . Może się przydać nam bo ktoś poświęcił własne auto aby to sprawdzić czy to działa.Pamietam że były na forum mod silnika 4g92 sohc na głowice dohc.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Czip tuning

Postprzez bonsao » 19 paź 2013, o 13:17

Samochód to nie kapliczka to ze lubię nim jeździć i jazda mi sprawia frajdę to nie znaczy ze się będę do niego modlił jak niektórzy.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum