Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Na luzie ‹ Sport
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Rozmowy o sporcie i treningach :D

"Sport to zdrowie... ;-)"
Odpowiedz

Postprzez Aquarius » 13 kwi 2013, o 23:57

misiekwwl napisał(a):Spam proszony do tablicy :)
mam pytanie:P
Dziś do domowej siłowni dokupiłem worek treningowy 140x45 bodajże, ale mniejsza z tym. Jakie mi możesz polecić ćwiczenie na worku żeby miało to jakiś sens a nie tylko bezsensowne walenie?

Miśku bezsensowne walenie wyeliminuje tylko ktoś kto doradzi Ci osobiście na bieżąco, widząc jakie robisz błędy. Zależy tez w jakim celu chcesz ćwiczyć na worku, czy tylko po to by schudnąć, czy by wyrabiać umiejętności bokserskie...
Korespondencyjnie mogę podpowiedzieć tylko jeżeli chodzi o aspiracje bokserskie:
Nie skupiaj się na tym by worek się mocno bujał, to nie huśtawka i nie o to chodzi by jak najmocniej w niego przypieprzyć :P, bij dużo prostych do maksymalnego zasięgu ramienia, przy sierpach zawsze ze skrętem tułowia, nie machaj tylko rękoma, podstawa by cały ruch wychodził z bioder. No i na koniec: trzymaj gardę!!! :P
Aquarius
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 135
Auto: Mazda 6, Eclipse GSX
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Lala » 14 kwi 2013, o 12:31

Posiadam też worek 180 cm:D ale nie ćwiczę na nim, jakoś brak chęci. Za to nie mogę się zmobilizować do a6w :D
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 8
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez SPAM » 14 kwi 2013, o 23:53

tak jak przewidziałem 3.29.21 na 42.195km
razem z ekipa na podium 1 miejsce
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Postprzez Lala » 15 kwi 2013, o 06:04

No to gratulacje:d tyle km to tylko samochodem:d
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez SPAM » 15 kwi 2013, o 09:33

Dam dwie foty by nie być gołosłownym :D Akurat obie z podobnym gestem, bo są to zdjęcia z prywatnych aparatów. Od fotografów zawodowców na trasie będą za kilka dni.

Obrazek

Obrazek

a na deser pokaże wam jak wygląda dziś mój dzień!!! :lol:
Jeśli kiedykolwiek myśleliście że czuliście mega zakwasy i że nie może być gorzej, to prawdopodobnie myliliście się :lol:

Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez MarcinZG » 15 kwi 2013, o 11:27

Jak się chwalimy to ja też :D

Półmaraton w miejscowości Przytok pod Zieloną Górą. Łysy w niebieskiej koszulce z nr 266 to ja.
Obrazek

Z czasem 1h 47 min zająłem 137 (na 312) miejsce w kategorii open mężczyzn i chyba 141 w generalce (na 367). Biorąc pod uwagę, że jestem kompletnym amatorem, debiutowałem w jakichkolwiek zawodach, oraz to że mam problem z kolanem przez co nie przygotowałem się tak jak chciałem, to jestem z siebie dumny. Zakładałem że będę zadowolony jak zejdę poniżej 1h 55 min, 1h 50 min wydawało sie poza moim zasięgiem. Trasa była dość trudna sporo podbiegów i zwłaszcza jeden podbieg morderca (długi na 4 km) na 14 kilometrze na którym mocno wiało od przodu. Uczucie na mecie nie do opisania, polecam każdemu.

SPAM jaki czas i które miejsce?

Filmik kozacki, najlepszy jest gość na sam koniec. :lol: Co do moich zakwasów, to nie jest u mnie najgorzej, czuję trochę na biodrach i tyłku :D ale nie jest źle, bo następnego dnia po zawodach byłem lekko pobiegać.
"Bo jak słusznie zauważył Pan Oberleutnant, najbardziej zawsze wyróżnia się idiota"
MarcinZG

Dostał piw: 1
Auto: VW Polo 9N3 1.4 TDi (gruz)
Województwo: Lubuskie

Postprzez SPAM » 15 kwi 2013, o 12:18

czas 42km195m wyniósł 3h 29min 21sek miejsce 224. W radiu mówili że było coś koło 1040osób,
na połówce miałem 01:44:02 i byłem 246 dalej trzymałem tempo i jak widać po cyfrach z 20 osób wyprzedziłem, zwolnili bo niewytrzymali tempa.

W tym roku z większych imprez planuje jakiś maraton i lecę na 4:40min/km :D
Półmaraton szakala - moja drużyna go organizuje (mocny przełajowy półmaraton, w 2012 śnieg do kolan =D ) zapraszam.
super maraton Ozorków (50km)
jakiś maraton górski.
Puchar polski w triathlonie na dystansie olimpijskim
oraz mój debiut na polówce Iron Man triathlon (pływanie 1,9km - rower 90km - bieg 21,1km) http://www.herbalifetriathlon.com

Chłopie spróbuj maratonu większość osób wzrusza się na mecie :D A prawdziwa walka zaczyna się od 30km kiedy twoj rozum mówi Ci odpuść nie dasz rady z tym czasem. Boli wszystko, walczysz z skurczami a podbiegi i wiatr czujesz 3x mocniej.
Patrząc na twoj czas to potrenuj duże wybiegania co 2gi weekend po 20-30km na 6min/km. I jeszcze w tym roku robisz debiut trzymając się pacemakera na 4godz. Jeśli będziesz czół moc to na 4km przed metą przyśpieszasz i nawet połamiesz te 4godz :D (zejdziesz poniżej 4godz)
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Lala » 15 kwi 2013, o 20:26

Pierwszy dzień 6 weidera zaliczony:d może jutro uda się wcześniej wrócić do domu to poproszę brata to zrobi mi fotek:d
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez macieekg » 15 kwi 2013, o 20:35

Ja pierniczę jak można biec przez 4 godziny :P
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Lala » 16 kwi 2013, o 17:58

Nie robię fotek, nie umiem pozować i jakieś takie strasznie nie ciekawe wychodzą:d
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez xforcee » 28 kwi 2013, o 22:38

Odnosząc się do tego co ktoś z was napisał wcześniej odnośnie ćwiczenia brzucha 6 razy w tygodniu. Nic bardziej mylnego same mięśnie brzucha regenerują się naprawdę szybko, ale nadmierne nadwerężanie jelit ruchem ćwiczeń brzucha 6 razy w tygodniu to nic zdrowego. Co do treningu na worku jeżeli chcesz coś osiągnąć a nie znasz techniki możesz sobie zaszkodzić. Główny problem żółtodziobów na worku to cios w którym ręka zatrzymuje się na worku zanim całe ramię jest wyprostowane. Worek tej średnicy nie bardzo nadaje się do ćwiczenia sierpów, wracając do prostych pamiętaj żeby pięści skręcały się o przynajmniej 90stopni. Trzymaj łokcie przy tłowiu.
xforcee

Dostał piw: 2
Auto: Colt

Postprzez Aquarius » 30 kwi 2013, o 22:15

xforcee napisał(a):Co do treningu na worku jeżeli chcesz coś osiągnąć a nie znasz techniki możesz sobie zaszkodzić. Główny problem żółtodziobów na worku to cios w którym ręka zatrzymuje się na worku zanim całe ramię jest wyprostowane. Worek tej średnicy nie bardzo nadaje się do ćwiczenia sierpów, wracając do prostych pamiętaj żeby pięści skręcały się o przynajmniej 90stopni. Trzymaj łokcie przy tłowiu.

W jaki sposób można sobie zaszkodzić ćwicząc na worku? Najwyżej można poobcierać sobie kostki ale od tego są piąstkówki lub większe rękawice a żeby wybić sobie np palec to chyba trzeba być wyjątkowym gamoniem :) Jedyne co mogło by trochę zaboleć to właśnie przeprost ręki przy uderzeniu, czyli bez wyczucia odległości i synchronizacji, gdy worek wraca może uderzyć w wyprostowaną rękę.
Aquarius
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez mystek » 30 kwi 2013, o 23:14

Dokładnie, też mi się tak wydaje. Co najwyżej z czasem, jakby faktycznie ktoś źle uderzał technicznie regularnie przez dłuższy czas, to możę odezwałyby się stawy w nadgarstku, ale do tego czasu, to chyba każdy zainteresuje się poprawną techniką uderzenia.
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez SPAM » 1 maja 2013, o 07:43

Panowie idąc tym tokiem myślenia każde ćwiczenie źle wykonywane prowadzi do utrwalania patologicznych ruchów skutkujących prędzej czy później kontuzją, nawet zła postawa biegacza. Wyobraźcie sobie kogoś źle wykonującego martwy ciąg albo bierze się za olimpijskie podnoszenie ciężarów bez techniki, kaleka do końca życia :P
Technika to podstawa w każdym sporcie by być efektywnym i bezpiecznym.

Świetnie napisał to Mystek:
"ale do tego czasu, to chyba każdy zainteresuje się poprawną techniką uderzenia"

Co do tych jelit zgodzę się, ale jeśli weźmiemy pod uwagę co nam szkodzi przy sporcie to nicholery nic nie można ćwiczyć ;)
Biorąc pod uwagę nawet to bieganie tak przez wszystkich uważane za lekki sport, biegając tyle km i codziennie lub praktycznie codziennie. Cholernie obciążamy aparat ruchowy, zwłaszcza kolana nawet ja mam z nimi problem.
Podczas ćwiczeń na siłowni dostają inne stawy od przeciążania. Gra w tenisa łokieć tenisity i inne, Piłka nożna więzadła krzyżowe lub poboczne kolana itd itp
Każdy sport i każdy ruch znajdzie swoje przeciwwskazania.
Ale jeśli siedzieć na kanapie i nic nie robić to dosięgnie nas to wszystko również i jeszcze mocniej. Przykład jak byłem spasioną świnią i ważyłem 115kg też kolana dostawały w dupe poprzez stałe obciążenie ;)

poza tym każde ćwiczenia zmuszają organizm do regeneracji, np stawy i chrząstki biegacza są dużo lepiej odżywione i przygotowane do wysiłku. To takie błędne koło.

A każdy sport wykonywany z nastawieniem innym niż rekreacja 3x w tyg to pewna droga do kalectwa ;)
////////////////

A ja w niedzielę dołączyłem nową statuetkę za 1 miejsce do mojego zbioru :mrgreen:
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Lala » 1 maja 2013, o 09:30

Czyżbyś brał udział w maratonie w krakowie??:D
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez SPAM » 1 maja 2013, o 10:56

zwariowałeś :P 1 miejsce w maratonie? xD

poza tym minimum miesiąc musi być między maratonami inaczej się zajedziesz :D

U mnie w mieście był mały bieg ok 350osób :)
dystans którego nienawidzę czyli 5km, ja lubię większe :)

Najlepsze jest to że jestem nie w formie a dobre czasy kręcę :D zobaczymy w jesień
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Lala » 1 maja 2013, o 11:01

Hehe myślałem że się skusisz na ten bieg rmf-fm:D
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez MarcinZG » 1 maja 2013, o 11:18

Nie ma sportu, który jest wolny od kontuzji. Jak ktoś ma pecha to nawet kartami do brydża możne sobie palce pociąć, lub jak ktoś nie potrafi przegrywać to sobie ze złości powybija palce grając w szachy. ;)
Jak powszechnie wiadomo, pływanie to najzdrowszy sport dla stawów itp., generalnie to ciężko zrobić sobie krzywdę podczas pływania. A jednak. Pewnego razu chciałem pobić swoją życiówę i przepłynąć 50m pod wodą. Próbowałem na basenie 25m, i tuż przed nawrotem poczułem mocne szarpnięcie i ból w ramieniu. Wizyta u lekarza, USG i diagnoza: naderwanie przyczepu bicepsa. Podobno dużo nie brakowało aby się zerwał i byłoby ostro prze...

SPAM napisał(a):Biorąc pod uwagę nawet to bieganie tak przez wszystkich uważane za lekki sport, biegając tyle km i codziennie lub praktycznie codziennie. Cholernie obciążamy aparat ruchowy, zwłaszcza kolana nawet ja mam z nimi problem.

Kolana u biegaczy to chyba jakaś plaga. Ja z moim kolanem męczę się już prawie 2 lata. Co ortopeda to inna diagnoza, USG czyste, a kolano boli. Niestety od paru dni boli bardziej i prawdopodobnie jestem wyłączony z biegania na jakiś czas.

Patrząc po moim stanie zdrowia to ten kto powiedział "sport to zdrowie" bezczelnie kłamał ;) ale ja się nie zrażam i nie zamierzam oglądać tv, podjadając przy tym chipsy i popijając browarem. Jak to mawia mój trener "masz kontuzje nogi to ćwicz ręce, a jak masz kontuzję ręki to ćwicz nogi" ;)
"Bo jak słusznie zauważył Pan Oberleutnant, najbardziej zawsze wyróżnia się idiota"
MarcinZG

Dostał piw: 1
Auto: VW Polo 9N3 1.4 TDi (gruz)
Województwo: Lubuskie

Postprzez mystek » 1 maja 2013, o 12:30

Dokładnie tak jest, jak mówicie :). Pamiętam jak swego czasu mega często chodziłem na siłownię i ostro trenowałem, to gdzieś po 2-3 tygodniach takiego praktycznie codziennego chodzenia na siłownię (czasami miałem 1 dzień przerwy w tygodniu) raz, że poczułem przemęczenie (co raz mniej mogłem podnosić), a dwa - zaczęły boleć mnie stawy w nadgarstkach. Generalnie regeneracja organizmu jest bardzo potrzebna i jak ktoś chodzi na siłownię nie dlatego, że chce być strong manem, czy mister universe, a żeby nieco lepiej wyglądać i dla frajdy, to więcej niż 3 razy w tygodniu sensu nie ma trenować, a jak zrobi się przerwę nawet tygodniową (np z braku czasu), to nic się nie stanie. I stawy zdrowe, i umysł, i mięśnie większe :P
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez Aquarius » 1 maja 2013, o 20:50

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu, mawiają... I jest to prawda. Zanim zacząłem pracować chodziłem 4 razy w tygodniu na siłownię, do tego doszła praca i organizm nie wytrzymał dodatkowego obciążenia, strzeliła mi pachwina i przepuklina gotowa. Do tego treningi biegania i siadły mi kolana :D
Dlatego obecnie rekreacyjna siłownia 3 razy w tygodniu, bardziej precyzyjnie i lekko niż siłowo, raz w tygodniu basen i raz w tygodniu wyskakuję na rower by chociaż z godzinkę lub dwie pojeździć. Bieganie zdecydowanie odpuściłem, od roku walczę z kolanami i na chwilę obecną jest znośnie, ale daję radę :)
Aquarius
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Sport

Powrót do Strona główna forum