Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Swap na 4G63T - Coltevo

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez mitsuhouse » 31 lip 2018, o 21:01

Heja wszystkim.
Jestem w trakcie zbierania gratów a tak naprawdę na końcówce do złożenia "ubogiej" wersji Colta Evolution :lol: ubogiej bo będzie napęd tylko FWD. Ale do rzeczy - rozkminiam się nad heblami jakie będą pasować - zarzucał prawdopodobnie będę z Outlandera ale to nie podejdzie P&P to też pytanie z czego ewentualnie by podpasiło? Pytanie do posiadaczy uturbionych Coltów na jednej ośce (jeśli tu tacy są :mrgreen: ) jak z trakcją? Wiem, że do 100 będzie totalny brak ale czy on mocno męczy? Mam zamiar włożyć felgi 16" tylko szeroka guma to już chyba rolowanie nadkoli? Startował będę od najmniejszej mocy czyli coś około 280 HP bo na kompie E4 ale z maciorą TD05 od E9 więc potencjał po zmianie kompa będzie ... Chętnie przyjmę wszelkie wskazówki jakby ktoś coś ;)
mitsuhouse

Dostał piw: 3
Auto: CJO/OT1
Województwo: Podkarpackie

Postprzez krynix » 31 lip 2018, o 21:18

Jak zamierzasz pomieścić ten silnik? :)
Ogólnie to gorąco kibicuję i liczę na obfite ilości fotek z prac :)
krynix

Dostał piw: 14
Auto: Colt CZT Ralliart Stage 2
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Patryk Cj0 » 31 lip 2018, o 21:24

Ryb go do 300 koni max bo brak trakcji będzie na osce ;) chyba że wrzucisz napęd 4x4 ale to dużo przeróbek
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez wikol » 1 sie 2018, o 07:02

Hamulce z Outlandera wchodzą plug n play z tarczami od mini. Takie tematy na forum były już omawiane.
Obecnie posiadam eclipsa 300km/450nm, do 3 biegu można zapomnieć o trakcji, także już w serii może być z nią problem :D. Podstawa to opony!!! Jakieś dobre i NOWE semi slicki powinny pomóc :)
Jaka skrzynia będzie obsługiwać ten motor?

krynix napisał(a):Jak zamierzasz pomieścić ten silnik? :)

Yyyy? Ten silnik wchodzi plug n play.
"Life is simple. You make choices and you don't look back"
Moja zielona bejbinka CJ4A 1.8 DOHC SWAP
wikol
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 79
Auto: Mitsubishi Lancer Evolution IX
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez ledziu » 1 sie 2018, o 08:10

A czemu nie np. jdmowe rwd? Pytam bo przy okazji dłubania byłaby zabawa :niegrzeczny:
ledziu

Dostał piw: 28

Postprzez mitsuhouse » 1 sie 2018, o 11:41

krynix napisał(a):Jak zamierzasz pomieścić ten silnik?

Tak jak napisał wikol silnik P&P
ledziu napisał(a):A czemu nie np. jdmowe rwd? Pytam bo przy okazji dłubania byłaby zabawa

Łoo Panie żona by mnie z domu wyrzuciła chociaż i tak już dłużej w moim mitsuhouse przepywam niż w domu xD
wikol napisał(a):Hamulce z Outlandera wchodzą plug n play z tarczami od mini. Takie tematy na forum były już omawiane.

Własnie jakoś słabo szukam ale ori wahacz mi nie pasuje do przedniej piasty z Outlandera...
Tarcze myślałem z ASX założyć albo pójść w StopTech które miałem w OT1 - mega komplet który dawał radę.
wikol napisał(a):Jaka skrzynia będzie obsługiwać ten motor?

Outlander I FWD

Ogólnie projekt ma służyć do "niedzielnych" wyjazdów, może jakieś zawody na 1/4 jak się zdarzą to wezme udział :mrgreen:
Nie rajcuje mnie przyśpieszenie od 0-100 tylko od 100 wzwyż toteż projekt idzie w FWD do szybkich startów będę robił Outlandera który już ma 4x4 :niegrzeczny:
Dzięki wikol za podpowiedź

Co do fotek to nie wszystko będzie ujęte bo elektryki się nie tykam mam koleżkę Evofreak który ogarnia tematy. Ale na pewno coś będę relacjonował jak założę temat ;)
Ostatnio edytowano 1 sie 2018, o 13:04 przez mitsuhouse, łącznie edytowano 1 raz
mitsuhouse

Postprzez wikol » 1 sie 2018, o 11:56

Do zmiany hamulców z outka wystarczy zacisk z jarzmem :) Nie trzeba nic kombinować z piastami, chyba, że planujesz zmienić rozstaw na 5x114.3

Powodzenia w dalszych modach!
"Life is simple. You make choices and you don't look back"
Moja zielona bejbinka CJ4A 1.8 DOHC SWAP
wikol
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 79
Auto: Mitsubishi Lancer Evolution IX
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez mitsuhouse » 1 sie 2018, o 12:17

wikol napisał(a):Do zmiany hamulców z outka wystarczy zacisk z jarzmem :) Nie trzeba nic kombinować z piastami, chyba, że planujesz zmienić rozstaw na 5x114.3

Powodzenia w dalszych modach!

Właśnie będzie na 5 śrub... Chyba
Dzięki raz jeszcze ;)
mitsuhouse

Postprzez piorun » 1 sie 2018, o 20:57

evo silnik i fwd = zero trakcji, jazda tym autem to będzie tylko udręka nie wspominając jak popada trochę . Osobiście nie widze sensu ale każdy ma swoje zdanie. Miałem poprzednio Colt GSR 250hp i przyjemności z jazdy żadnej tak naprawdę nie było poza jazdą na wprost po kresce w suchych warunkach.
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez mitsuhouse » 1 sie 2018, o 21:27

piorun napisał(a):evo silnik i fwd = zero trakcji

Nie przesadzaj

piorun napisał(a):Miałem poprzednio Colt GSR 250hp i przyjemności z jazdy żadnej tak naprawdę nie było poza jazdą na wprost po kresce w suchych warunkach.

Przyjemność z jazdy to pojęcie względne - każdy czerpie na swój sposób :mrgreen: poza tym trakcja nie zależy od mocy tylko od kierowcy. Ja jakoś sobie z nią radziłem jadąc "Sabiną" 400 HP na jednej ośce - fakt przy pełnym bucie to przy 200 kierownice wydzierało z rąk ale wystarczyło umiejętnie obsługiwać pedał gazu i po problemie ;)

Poza tym zacytuje sam siebie
mitsuhouse napisał(a):Ogólnie projekt ma służyć do "niedzielnych" wyjazdów, może jakieś zawody na 1/4 jak się zdarzą to wezme udział
Nie rajcuje mnie przyśpieszenie od 0-100 tylko od 100 wzwyż toteż projekt idzie w FWD do szybkich startów będę robił Outlandera który już ma 4x4

piorun napisał(a):Osobiście nie widze sensu ale każdy ma swoje zdanie

Tyle w temacie ;) jeszcze nie poznałem dwóch "ludziów" którzy mieli by takie same zdania :lol:
mitsuhouse

Postprzez piorun » 1 sie 2018, o 22:01

mitsuhouse napisał(a):Nie przesadzaj

OK :lol: :lol: :lol:
mitsuhouse napisał(a):poza tym trakcja nie zależy od mocy tylko od kierowcy.

Brawo Ty, brawo Ty, stwierdzasz czy pouczasz? Bo jeśli te drugie to gratuluję podejścia do ludzi panie Stig

mitsuhouse napisał(a):Tyle w temacie ;) jeszcze nie poznałem dwóch "ludziów" którzy mieli by takie same zdania

Z tym się zgodzę Świat był by nudny

P.S Powodzenia w projekcie szczere aby wyszło tak jak sobie planujesz panie Stig :ok:
piorun

Postprzez mitsuhouse » 2 sie 2018, o 00:13

piorun napisał(a):Brawo Ty, brawo Ty, stwierdzasz czy pouczasz?

Ani jedno ani drugie, potraktuj to jako odpowiedź na Twoje stwierdzenie (czy może pouczenie?) " jazda tym autem to będzie tylko udręka" :P
Poza tym to ja gratuluję podejścia do mnie i mojego tematu bo widzę, że stworzyłeś sobie jakieś projekcje co do mojej osoby nazywając mnie panem Stigem - takie mam subiektywne odczucie.
Dziękuję Ci piorun za opisanie trakcji w Colcie którego miałeś ale że opis jest "zero jedynkowy" to nie będę go brał pod uwagę ;) bardziej mi w temacie zależy na wskazówkach niż na tym czy ktoś widzi sens w budowie takiego projektu czy nie a że Ty nie widzisz no to normą jest, że bez entuzjazmu podejdziesz do tematu co widać. I żeby nie było nic do Ciebie nie mam tylko odpowiadam na post.
piorun napisał(a):P.S Powodzenia w projekcie szczere aby wyszło tak jak sobie planujesz

Dziękuję i myślę, że można tą dyskusję zamknąć bo za chwilę temat zostanie przeniesiony do działu o wszystkim i o niczym.
mitsuhouse

Postprzez piorun » 2 sie 2018, o 07:21

Brawo
piorun

Postprzez tomchuck » 2 sie 2018, o 19:26

Jak chcesz 5x114 i zaciski z outka, to można założyć zwrotnice z fto bo są kompatybilne z cj. tzn, jest różnica w mocowaniu do amortyzatora, ale amortyzator też można z fto :D

A myślałeś już o skrzyni biegów? bo bez rzeźbienia mocowań to nic nie podejdzie p&p pod 4g63t tzn podejdzie z wolnossaka 4g63/64 ale rozrusznik jest i tak w innym miejscu.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez ledziu » 2 sie 2018, o 21:50

Mitsuhouse nie potrzebnie się unosisz, podajesz do publicznej wiadomości że coś robisz więc każdy ma prawo powiedzieć co myśli...a jak podejdziesz do tego to oczywiście Twoja sprawa. Mi osobiście zapaliła by się lampka ostrzegawcza :kciuk:
ledziu

Dostał piw: 28

Postprzez mitsuhouse » 3 sie 2018, o 22:19

tomchuck napisał(a):Jak chcesz 5x114 i zaciski z outka, to można założyć zwrotnice z fto bo są kompatybilne z cj. tzn, jest różnica w mocowaniu do amortyzatora, ale amortyzator też można z fto :D

2 komplety już mam zwrotnic ;) dzięki za podpowiedź bo kiedyś wpadły, wystarczyło zrobić przegląd gratów w mitsuhouse a dziś to ciężki temat znaleźć w dobrym stanie.

tomchuck napisał(a):A myślałeś już o skrzyni biegów? bo bez rzeźbienia mocowań to nic nie podejdzie p&p pod 4g63t tzn podejdzie z wolnossaka 4g63/64 ale rozrusznik jest i tak w innym miejscu.

Jest już wszystko przygotowane/opatentowane idealnie przez Evofreak'a - tak jak pisesz bez rzeźby się nie obędzie :niegrzeczny:

ledziu napisał(a):Mitsuhouse nie potrzebnie się unosisz, podajesz do publicznej wiadomości że coś robisz więc każdy ma prawo powiedzieć co myśli...a jak podejdziesz do tego to oczywiście Twoja sprawa. Mi osobiście zapaliła by się lampka ostrzegawcza

ledziu konkretniej proszę ;) bo idąc tym tropem to wydajesz się być stronniczy ale jak już napisałem zakończmy ten Off Topic :rolleyes:

Co do tematu: opony semislick - rozmiar 16" pójdzie ale jaki model będzie git? Nigdy z takimi oponami nie maiłem do czynienia, przerobiłem kilkanaście rodzai ale cywilnych :P co tu upolować ^^ co prawda jest to ostatnia rzecz którą kupię ale trzeba na zaś myśleć
mitsuhouse

Postprzez FTOrek » 4 sie 2018, o 08:24

Witam.Od pomysłu do realizacji bardzo daleka droga.Ciekawy projekt.Trzymam kciuki .Za jakiś czas się okaże czy jesteś coltmaniakiem z krwi i kości czy tylko bajkopisarzem.Jeszcze raz trzymam kciuki.Powodzenia.
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Postprzez piorun » 4 sie 2018, o 19:48

mitsuhouse napisał(a):opony semislick ......co prawda jest to ostatnia rzecz którą kupię....

Jesteś prze-kot prze-kotów. Powodzenia w projekcie. :ok: :ok: :lol: :lol: :lol:
piorun

Postprzez mitsuhouse » 4 sie 2018, o 21:30

FTOrek napisał(a):Witam.Od pomysłu do realizacji bardzo daleka droga.Ciekawy projekt.Trzymam kciuki .Za jakiś czas się okaże czy jesteś coltmaniakiem z krwi i kości czy tylko bajkopisarzem.Jeszcze raz trzymam kciuki.Powodzenia.

Cześć FTOrek. Dzięki, to że bajek nie piszę to wkrótce się okaże tak jak napisałeś ;)
piorun napisał(a):Jesteś prze-kot prze-kotów. Powodzenia w projekcie.

A Ty Tomeczku widzę, że chcesz sobie postów nabić czy co? Bo powtarzasz się kolejny raz :omg:
mitsuhouse

Postprzez piorun » 5 sie 2018, o 10:01

Nie przypominam byśmy byli sobie na ty tak czule i zdrobniale. :lol: :lol: :omg:
Z tymi oponami to rozbawiłeś mnie do łez.
piorun

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum