Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Swap na 4G63T - Coltevo

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez mitsuhouse » 5 sie 2018, o 11:16

piorun napisał(a):Nie przypominam byśmy byli sobie na ty tak czule i zdrobniale

Wolisz per Pan? :mrgreen:
piorun napisał(a):Z tymi oponami to rozbawiłeś mnie do łez.

Cieszę się, że mogłem humor poprawić :lol: ale napisz konkretnie co jest w tym tak śmiesznego (ja nie mam chyba poczucia humoru bo nie zrozumiałem dlaczego tak do łez może pytanie o opony rozśmieszyć) może inni też by się pośmiali :]
BTW piorun, jak długo masz zamiar umieszczać te merytoryczne posty za które otrzymujesz piwko?
mitsuhouse

Dostał piw: 3
Auto: CJO/OT1
Województwo: Podkarpackie

Postprzez piorun » 6 sie 2018, o 00:08

mitsuhouse napisał(a): jak długo masz zamiar umieszczać te merytoryczne posty za które otrzymujesz piwko?

Echhhhhhh. Zazdrośnicki, też byś się piwa napił ???. Swapuj Swapuj popatrzymy z miłą chęcią. Jeśli traktujesz opony jako ostatnią rzecz o której pomyślisz do takiego projektu to aż boję się , zero wyobraźni i zero bezpieczeństwa. Potęcjalny morderca na drodze, to już tak na poważnie teraz. W sumie to nawet nie założyłeś tematu w nasze auta tylko z butem wchodzisz w.... błoto. Powietrzem jeździsz i do powietrza swapujesz i pytasz o rady co do powietrza swapować. :kciuk: :kciuk: :kciuk: :facepalm:
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez mitsuhouse » 6 sie 2018, o 06:15

piorun napisał(a):Jeśli traktujesz opony jako ostatnią rzecz o której pomyślisz do takiego projektu to aż boję się , zero wyobraźni i zero bezpieczeństwa. Potęcjalny morderca na drodze, to już tak na poważnie teraz

Ten post jest fascynujący jak telenowela brazylijska. Prosperujesz na miano największego idioty tego forum czy jak? To tak na poważnie pytam. Jak widać potrafisz tylko docinać, obrażać i pisać kłamstwa w tym temacie. Zadałem proste pytanie dotyczące opon - oczywiście nie odpowiedziałeś - mam rozumieć, że nie używałeś? No to piorun - zero wyobraźni, zero bezpieczeństwa i do tego potencjalny morderca na drodze...
Staram się piorun zejść do Twojego poziomu dyskusji :mrgreen:
Czytaj człowieku posty ze zrozumieniem a jak nie masz nic do napisania to nie pisz kłamstw i naucz się znaczenia słów.
mitsuhouse napisał(a):jest to ostatnia rzecz którą kupię
piorun napisał(a):jako ostatnią rzecz o której pomyślisz

Widzisz piorun różnicę? Kupię na końcu bo nie widzę sensu, żeby leżały w garażu i przerzucać je z miejsca na miejsce. A jakbyś nie zauważył to przypominam, że pytałem i szukam po necie a to znaczy że pomyślałem o nich nie jak o ostatniej rzeczy do projektu, poza tym do poskładania jeszcze czas
mitsuhouse

Postprzez FTOrek » 6 sie 2018, o 08:54

Witam.I tak oto temat swapu przeszedł na dalszy plan.Kto komu dowali stało się ważniejsze.Powodzenia.
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Postprzez YoPiciowy » 6 sie 2018, o 08:59

To tak wracając do merytorycznej rozmowy. U mnie jest skok na 250-270Nm i na suchej i równej drodze 195 trzyma, a jest to zwykła opona drogowa. Lecz minimalna ilość wilgoci od razu brak trakcji. 205 wrzucisz bez problemu, przy maksymalnym skręcie jedynie będą tarły o nadkola. Z polecanych opon to rozejrzyj się za oponami typowo semislick rajdowy z warunkową homologacją. Polecam artykuł https://www.mototrends.pl/motosport/mik ... e_vignette
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez piorun » 6 sie 2018, o 10:29

:kciuk: :kciuk: Mistrzu Mitsuhouse
piorun napisał(a):evo silnik i fwd = zero trakcji, jazda tym autem to będzie tylko udręka nie wspominając jak popada trochę . Osobiście nie widze sensu ale każdy ma swoje zdanie. Miałem poprzednio Colt GSR 250hp i przyjemności z jazdy żadnej tak naprawdę nie było poza jazdą na wprost po kresce w suchych warunkach.

Ku przypomnieniu mojego pierwszego posta w tym temacie. Czego tu mistrzu mitsuhouse nie rozumiesz że tak Cię to uraziło i twoja duma nie potrafiła tego przyjąć ?? Dziwi mnie że aż tak się napuszyłeś i wziołeś za pierwszy plan dowalanie wszystkim po kolei co nie cukrują twojemu ego.
Wychodzi na to że to ty masz problemy czytania ze zrozumieniem i tylko dzięki tobie temat zszedł na psy. Przemilcze twój tekst z idiotą , nie zniże się do twojego poziomu by obrażać kogoś kogo nie znasz a w tym domu jesteś raptem tydzień.
Powodzenia w projekcie jaki by nie był.
AMEN
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez figi » 6 sie 2018, o 13:30

Kolego MitsuHouse

Wrzuc pare fotek tego od czego chcesz zaczac to moze dyskusja zjedzie na powazniejsze tory.

Co do FWD/AWD to rzeczywiscie lepiej by bylo to cos co ponoc tworzysz odpychac z 4 kolek. Ja bym proponowal odezwac sie do kologi Dadallo, ktory posiada bude 4x4 od Colta CA i chyba raczej nic z tym nie zrobi patrzac ile czasu minelo od zakupu. Plyta podlogi wg katalogu posuje rowniez do CJ, zawieszenie i naped tez powininen pasowac z tylu, Wał do sprawdzenia na zywym organizmie. Skrzynie 4x4 pewnie masz.

Pozdr
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez FTOrek » 7 sie 2018, o 08:34

Witam. Silnik w CA z lewej a w CJ z prawej.
FTOrek

Postprzez figi » 7 sie 2018, o 14:33

No i ?
O silniku nie bylo mowy bo kolega ma wlasciwy dla swojej generacji jak rozumiem.

FTOrek napisał(a):Witam. Silnik w CA z lewej a w CJ z prawej.
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A

Postprzez FTOrek » 8 sie 2018, o 12:26

Wspomniałem o silniku bo tytuł mówi swap CJ0 na 4G63T.Pozdrawiam.
FTOrek

Postprzez Dadallo » 18 sie 2018, o 08:37

figi na szczęście Colt czeka już czeka w kolejce do blacharza rozebrany ;)
Dadallo

Dostał piw: 16
Auto: Colt Ca0
Województwo: Małopolskie

Postprzez ryba_84 » 18 sie 2018, o 14:04

Jak ktoś robi auto na urywanie cennych setnych sekundy od świateł do świateł to napęd fajna rzecz. Ale na ośce też da się jeździć, z tą różnicą że trzeba nauczyć się dozowania pedałem gazu nawet na suchej prostej. Zaletą ośki natomiast jest więcej mocy przy większych prędkościach i "okejki" od właścicieli nowych szybkich aut wydymanych powyżej 200 :). Kilka lat temu jeszcze planowałem założenie napędów, teraz leżą, czekają, a FWD jeszcze mnie tak nie udręczyło...pewnie jestem już stary :)
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

Postprzez mitsuhouse » 19 sie 2018, o 23:13

Urlop "roboczy" wczoraj zakończony, dziś wolne jutro urlop wypoczynkowy toteż się zebrałem w sobie i mam chwilę czasu tak więc... :lol:
YoPiciowy napisał(a): 205 wrzucisz bez problemu, przy maksymalnym skręcie jedynie będą tarły o nadkola. Z polecanych opon to rozejrzyj się za oponami typowo semislick rajdowy z warunkową homologacją. Polecam artykuł https://www.mototrends.pl/motosport/mik ... e_vignette

Dzięki kolego, ja myślałem żeby przynajmniej 225 wrzucić gumę więc bez poszerzania się nie obejdzie...

figi napisał(a):Wrzuc pare fotek tego od czego chcesz zaczac to może dyskusja zjedzie na powazniejsze tory

Zacząć zacząłem od zbierania gratów:
Kompletna wiązka z EVO 4 wraz z kompem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiązka z anglika toteż silnikowa będzie przerabiana/przedłużana ale tym to już kolega który obrabiał Evki się zajmie bo ja kabli nie bardzo :lol:
Do tego rezystor i kabelek z tronicem co by klima działała no i licznik

Obrazek

Obrazek

Pompa DW300 już czeka choć pewnie ją na chwilę do Outlandera zarzucę, belka pod silnik z EVO bo jest znacznie masywniejsza

Obrazek

Obrazek

Icek jest ori z EVO, jeszcze BV tylko do kompletu

Obrazek

Obrazek

Dmuchawka z E9 ze znikomym przebiegiem i down pipe na 3 cale też w poczekalni :lol:

Obrazek

Zwrotnice z FTO i heble z Outlandera oraz półosie z Evo są

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Głowica po regeneracji na nowych azotowanych zaworach Freccia i uszczelniacze Reinz'a, wał z Outlandera Turbo - jak sie znajdzie dobry z EVO to ten zostawiam na inne czasy

Obrazek

Obrazek

A no i Colt :mrgreen:
Obrazek

figi napisał(a):Co do FWD/AWD to rzeczywiscie lepiej by bylo to cos co ponoc tworzysz odpychac z 4 kolek

Jasne, że tak ale tak jak pisałem wcześniej będzie FWD najpierw a może kiedyś coś się pomyśli ale mam AWD w Outlanderze więc szybciej on dostanie jakiś "prezent" :mrgreen:

ryba_84 napisał(a):Jak ktoś robi auto na urywanie cennych setnych sekundy od świateł do świateł to napęd fajna rzecz. Ale na ośce też da się jeździć, z tą różnicą że trzeba nauczyć się dozowania pedałem gazu nawet na suchej prostej. Zaletą ośki natomiast jest więcej mocy przy większych prędkościach i "okejki" od właścicieli nowych szybkich aut wydymanych powyżej 200

Tak też uważam i jak pisałem nie po to będzie Colt budowany żeby mieć mega odstrzał przy ruszaniu bo przednia ośka to ogranicza.

piorun napisał(a):Ku przypomnieniu mojego pierwszego posta w tym temacie. Czego tu mistrzu mitsuhouse nie rozumiesz że tak Cię to uraziło i twoja duma nie potrafiła tego przyjąć

Do czego to miało być? Podziękowałem za uwagi a Ty po raz kolejny się powtarzasz i wyskakujesz jak Filip z konopii :omg:
piorun napisał(a):wziołeś za pierwszy plan dowalanie wszystkim po kolei co nie cukrują twojemu ego

Nie dowalam tylko odpowiadam na Twoje posty żeby nie być dłużnym :P i jakbyś nie zauważył to tylko Tobie a nie wszystkim co mają inne zdanie. Twoje ego Cię przerosło bo chyba myślałeś, że "wszyscy" tutaj będą Ci przytakiwać i do tego widać, że nie czytasz kto co pisze...
piorun napisał(a): dzięki tobie temat zszedł na psy

Powyższe tylko mnie utwierdza w tym, że o to Ci chodzi od początku, "dzięki" mnie haha dobre
piorun napisał(a):Przemilcze twój tekst z idiotą , nie zniże się do twojego poziomu by obrażać kogoś kogo nie znasz

Buahaha :lol:
Obrażasz mnie przypisując mi atrybuty idioty a później piszesz, że nie zniżysz się do mojego poziomu? To się nazywa hipokryzja.
piorun napisał(a):zero wyobraźni i zero bezpieczeństwa. Potęcjalny morderca na drodze, to już tak na poważnie teraz

Myślisz, że jak jesteś na tym forum dłużej ode mnie i że miałeś Colta 250 KM na jednej ośce to już Cię upoważnia do obrażania mnie? I to po czym? Po tym jak napisałem, że opony kupię przed samym końcem projektu a nie już bo Ty byś pewnie tak zrobił :omg: po co mi opony jak jeszcze silnika w aucie nie ma...
Jak by nie było Panie Tomaszu mamy różne zdania na temat mojego pomysłu ale to nie jest temat o tym tylko o konkretnym swapie i wydaje mi się, że nie zszedł na psy przez Ciebie. Mam nadzieję, że dotrzymasz słowa...
piorun napisał(a):AMEN
mitsuhouse

Postprzez ledziu » 20 sie 2018, o 15:05

Widzę że temat jest reaktywowany a w związku z tym że prosiłeś mnie o więcej konkretów to napiszę coś od siebie...
Miałem skrobnąć obszernie ale co tam skrócę do minimum.
Ogólnie Twój projekt jest całkowicie bez sensu... oczywiście od strony kosztów jeżeli sam wszystko zrobisz wyjdzie przyzwoicie chociaż biorąc pod uwagę alternatywy to i tak dla mnie jest lipą.

Co do samej jazdy to cały czas łudzisz się że jedyny problem Twojego auta to będzie przyczepność podczas ruszania a tak naprawdę jazda takim chrupkiem z bardzo mocnym i ciężkim silnikiem to będzie jeden wielki problem... Więc jeżeli łudzisz się że będziesz mistrzem na prostej to niestety nawet tam nim nie będziesz a do tego takie właśnie projekty tworzą zagrożenie na drodze i przyszywanie łatki o " tuningowych złomach " przy których lepiej w pobliżu nie jechać.

Tu idealnie widać że Twoje doświadczenie z szybką jazdą i szybkim autami dostosowanym do tych prędkości jest zerowe... dokładnie piszesz to samo co ja bym napisał ale 15lat temu jak zaczynałem przygodę z modami. Wtedy łałowanie dzieci do wykresików które wklejałem było motorem moich działań...aż w końcu ktoś przyjechał + prawa fizyki ściągnęły mnie na ziemię w trybie natychmiastowym.

I żeby nie było jeździłem różnymi fwd starymi/nowymi i jedno jest pewne nowe przynajmniej skręcają i hamują a takie chrupki jak składasz zazwyczaj nic nie robią. W 99% te zacne projekty kończyły na śmietniku po rozprzedaniu części a ich właściciele sami sobie pluja w brodę na co tracili czas i w jakiej byli dupie sądząc że będzie coś takiego jechać.

dziwie się bo korzystasz z netu a nie widzisz co się stało z największymi zapaleńcami fwd z ich zacnymi wydumkami? A widziałeś filmik z lanosem turbo jak przyszła sytuacja mniej przewidywalna niż nagranie filmiku na autostradzie?
były np: almerki, sunny z sr20det notabene którymi miałem możliwość jechania, były integry turbo i co ???
A ja Ci powiem co... to mi powiedział Pan od właśnie Integry turbo co jest złotą myślą tego typu modów " włożenie turbo do integry (czyli fwd) było najgorzej wydaną kasa na motoryzację w całym jego moto życiu" ... I dokładnie to samo Ci powie każdy kto już przechodził ten cykl omijania praw fizyki oraz zakrzywiania rzeczywistości połączonej z wiarą w swoje umiejętności.
A nie dziwi Cie czemu ludzie którzy mają ciapę na zabawę śmieją się z takich projektów ... przecież często za cenę nowszego FWD mogliby mieć 3 takie wydumki???

I proszę | Cię nie pisz juz że włożysz chiński używany gwint albo założysz heble od porsze turbo bo i tak to są pół środki...

Ogólnie projekt jest max lipą pod każdym względem.

Sorki za szczerość :kciuk:
ledziu

Dostał piw: 28

Postprzez YoPiciowy » 20 sie 2018, o 17:00

Ledziu, a pokażesz kiedyś swój profi projekt? Z tego co zawsze odpisujesz to chyba najbardziej profi fura w PL, lepiej przygotowana niż samochody startujące w rsmp :D
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez ledziu » 20 sie 2018, o 21:25

YoPiciowy napisał(a):Ledziu, a pokażesz kiedyś swój profi projekt?

Jaki projekt ... dla mnie projektem jest jazda a nie pier..olenie o niej i siedzenie ze stoperem na jutubie... Są tacy co znają moje i brata bryczki i to nawet na tym forum :]

YoPiciowy napisał(a):Z tego co zawsze odpisujesz to chyba najbardziej profi fura w PL, lepiej przygotowana niż samochody startujące w rsmp

A co ma piernik do wiatraka, nigdy nie składałem auta do rsmp bo wiem że na ten temat nic nie wiem... ale nawiasem mówiąc jedno z aut na których się uczyłem "tuningu" startowało w imprezach i co ciekawe bezawaryjnie było chłostane do bólu z podwojoną mocą w stosunku do serii więc jakiś sukces jest ... :kciuk:
Tu oficjalny temat bo teren zamknięty :
https://vimeo.com/80637525
A tu masz jeden z moich dawnych projekcików gdzie myślałem że wiem dużo ale jednak...
https://www.youtube.com/watch?v=eos0QW3XHck
ledziu

Postprzez dpj » 29 sie 2018, o 00:00

Colt z DE znajomego. Ma trzy różne mapy, zależnie od warunków atmosferycznych,
doładowanie po biegach i jest poszerzony z przodu dla uzyskania odpowiedniej trakcji.

Można? Można, dziękuję, wszystko w temacie.

https://youtu.be/4aoNrwCZVBo?t=1154

Obrazek
dpj

Dostał piw: 18
Auto: colt CJ0 Sport ;), EVO VI
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez 4g63colt » 29 sie 2018, o 06:56

Comp od evo IV jest nie programowalny,
4g63colt

Dostał piw: 0

Postprzez ledziu » 29 sie 2018, o 09:07

Dpj ale potrafisz czytać? Przecież autor chyba napisał wyraźnie o swoich planach a do tego nie widzisz różnicy w projekcie gdzie gtoś pyta o szerokość laczków a tym co wkleiłeś...? :kciuk:
ledziu

Postprzez wikol » 29 sie 2018, o 10:25

dpj napisał(a):Można? Można, dziękuję, wszystko w temacie.

Oczywiście, że można, ale po co, skoro łatwiej komuś dopierdolić niż pomóc ;)
Polak Polakowi wilkiem - najprawdziwsze stwierdzenie dla naszego pięknego narodu.

Ja osobiście kibicuję temu projektowi i mam nadzieję, że ujrzy światło dzienne.
"Life is simple. You make choices and you don't look back"
Moja zielona bejbinka CJ4A 1.8 DOHC SWAP
wikol
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 79
Auto: Mitsubishi Lancer Evolution IX
Województwo: Dolnośląskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum