Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Prawo, ubezpieczenia itp.
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Auto po swapie - legalizacja

Ubezpieczenia OC/AC/NW, przepisy ruchu drogowego, policja i inne kwestie...
Odpowiedz

Postprzez Patryk Cj0 » 10 sie 2015, o 21:07

a jakie masz zniżki w ubezpieczalni ? ja na dniach będę sie dowiadywał ile mnie wyjedzie ubezpieczenie colta 2.0 v 6
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez Peanuts23 » 10 sie 2015, o 22:36

Pablogal napisał(a):Dziwne rzeczy niektórzy piszą. Ja włożyłem 2.5 V6 do CJ-a i problemów nie miałem żadnych. Pojechałem na stację na przegląd, diagnosta jedynie pytał czy silnik jest z mitsubishi czy nie. Podobno miałby więcej pisania jakby był z innej marki. Wpisał że są zmiany w dowodzie, poszedłem do urzędu gdzie się jedynie dziwili że 2,5 pojemności do takiego małego samochodu. Ale raczej na zasadzie że takich nikt nie robił i nie słyszeli o takim. Bez problemów wydali nowy dowód. Co do ubezpieczenia to wzrosło mi o 51zł. Słownie o pięćdziesiąt jeden złoty. Z pojemności 1,3 na 2,5 :shock: I to w mazowieckim, gdzie chyba jest drogo. I tyle. Jaki rzeczoznawca? Jaki składak? Jakie dokumenty z warsztatu? Jedynie co to w urzędzie napisałem oświadczenie że silnik pochodzi z legalnego źródła. Przecież teraz to jest część zamienna, nikt się żadnymi numerami nie przejmuje.

Pozdrawiam

Tak mi policzyli ... Gdzie masz wykupione OC ? I co masz wpisane - Colt 2.5 ?
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: Colt CA / W124

Postprzez Pablogal » 17 sie 2015, o 20:05

W dowodzie mam wpisane 2,5. Ubezpieczenie w AXA, zniżki maksymalne. Po zmianie w dowodzie zadzwoniłem do ubezpieczyciela żeby poinformować o zmianach i pan tam powiedział że muszą wyliczyć stawkę dla tego samochodu, bo nie mają takiego w swojej bazie, Trochę mnie to przeraziło, ale jak oddzwonił i powiedział że dopłaty na cały rok to 51 zł to aż sam byłem zaskoczony.
A co do przeglądu to pewnie faktycznie jest tak że jaki mają humor albo metody tak robią. Ja bym proponował podjechać najpierw i zapytać na daną stację jak to załatwiają i wtedy ew. przyjechać SWAP-em na przegląd albo szukać innej. No i mieć na kartce dane silnika takie jak dokładna poj. i moc bo nie muszą wtedy szukać. U mnie to przebiegło bezproblemowo z czego się bardzo cieszę:)
Pablogal

Dostał piw: 1
Auto: CJ 2.5V6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Rysiek » 1 wrz 2015, o 10:20

Wtrącę swoje 3 groszę, generalnie legalizacja w trakcie z 1.3 na 1.8, ale pierwszy krok to pełny przegląd.
Pojechałem na stację, pogadałem z gościem, wytłumaczyłem jaki silnik co i jak, wpisał odpowiednie zmiany, wagę i parametry silnika sprawdził auto trochę dokładniej niż zwykle, (żadnych pordzewiałych podłużnic itp nie radzę mieć) , a że wszystko mam sprawne wiec przeszedłem, wystawili papierek ze zmianami i teraz muszę iść do urzędu.

Do urzędu potrzeba papieru ze stacji, umowa kupna sprzedaży silnika, no i papierów z auta -> jak się potoczy sprawa dam znać.
Po urzędzie z nowym dowodem już, muszę dopłacić różnicę w pojemności w OC.
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Peanuts23 » 1 wrz 2015, o 10:54

Umowę kupna sprzedaży silnika o.O przecież teraz to część zamienna jest...
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: Colt CA / W124

Postprzez Rysiek » 1 wrz 2015, o 11:54

Ja to wiem i Ty to wiesz, a jak zapytasz o dokumenty jakie potrzeba to powiedzą że trzeba.
Że musisz potwierdzić włascicielstwo tego silnika, że nie kradziony i z jakiego auta, no z d... tego nie wziąłem tylko byłem w informacji w Urzędzie. Z resztą zobaczymy co będzie jak już podjadę do okienka bezpośrednio.
Ostatnio edytowano 1 wrz 2015, o 16:56 przez Rysiek, łącznie edytowano 1 raz
Rysiek

Postprzez Rysiek » 1 wrz 2015, o 16:02

Dobra byłem już w urzędzie papiery przebite.
Informacja w urzędzie jedno, ale pani w okienku już kompetentna była.
Wcale nie chciała dowodu zakupu silnika.

A wiec wzieli ode mnie papier z OSKP ze zmianami pojemności itp
papier potwierdzający przegląd i dowód rejestracyjny
nic więcej nie chcieli, sprawdzili moje dokumenty obejrzeli kartę pojazdu i wpisali w niej nową pojemność, opłaciłem 55zł i zrobiono adnotację w starym dowodzie że czekam na nowy i przypięli mi do niego kartkę, teraz stary dowód jest ważny do wydania nowego.

A więc koszt operacji to 180zł opłat na OSKP za zmiany konstrukcyjne i przegląd rozszerzony + 55zł za urząd i nowy dowód.
Jak mi przyjdzie nowy dowód to szoruję do mojej agentki o aneks do polisy :) i dam Wam znać.
Rysiek

Postprzez Przemcio » 1 wrz 2015, o 16:52

Rysiek, dzisiaj tez byłem i to samo się dowiedziałem, uprzedziłeś mnie hehe.
Także łatwo powinno pójść.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0

Postprzez kisiello » 1 wrz 2015, o 18:47

Pytanie jakie OC wyjdzie i się okaże jaka opłacalność legalizacji jest :D
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez kisiello » 11 wrz 2015, o 16:52

i jak z tym OC wyszlo? :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Rysiek » 11 wrz 2015, o 22:50

No niestety Panowie poczekacie jeszcze z tydzeń minimum co z OC, wczoraj byłem odebrać dokument i debile w urzędzie wymienili mi dowód z 1.3 na...
uwaga na 1.3 i 85kw :D

Brawo, urzędasy nie ogarnęli kuwety, ogólnie nie mam pretensji że ktoś zrobił błąd i potem zrobili dowód blednie już trudno się mówi...

Problem polegał na tym że kolo który mnie obsługiwał pokreślił mi w dowodzie coś długopisem przystawił pieczątkę i powiedział, że mogę tak jeździć, skończyło się awanturą, bo kolo nie chciał ustąpić.
I stwierdził że policja i tak na to nie popatrzy.

Dopiero kierowniczka przyszła opier**** pracownika, że poświadcza takie bzdury, brnie w nie w zaparte i jeszcze bzdury wypisuje w dokumencie (stała niedaleko na szczęście i słuchała rozmowy) no ale muszę teraz czekać jeszcze raz na nowy dowód. :D
Rysiek

Postprzez Pablogal » 14 wrz 2015, o 18:17

Ja właśnie płaciłem OC na nowy rok w colcie 2.5V6. Wyszło w mazowieckim 650zł. I jeżeli będą mieli w takim samochodzie taki silnik w swojej bazie to moja zasługa:). Bo gdzie nie dzwoniłem to musieli dopiero wprowadzać takie auto do swojej bazy.
Pablogal

Dostał piw: 1
Auto: CJ 2.5V6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Rysiek » 23 wrz 2015, o 10:56

Otóż zmiana danych na polisie wpłynęła na moją kwotę składki w ilości 0zł
tak 0zł, podziękowali mi za info o zmianie danych i to tyle. (gdybym zmienił na pow. 2l to by była kalkulacja składki do dużego silnika = - 30-50zł)
a to czy go mają w bazie, czy nie to ich problem a nie zwalanie winy na właściciela i załatwianie rzeczoznawcy...

PS.
Załatwiajcie takie rzeczy przez swojego agenta, a nie przez typowego Janusza w okienku, albo konsultanta tel z rankomatów to będzie dobrze.
Rysiek

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Prawo, ubezpieczenia itp.

Powrót do Strona główna forum