Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Prawo, ubezpieczenia itp.
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Auto po swapie - legalizacja

Ubezpieczenia OC/AC/NW, przepisy ruchu drogowego, policja i inne kwestie...
Odpowiedz

Postprzez piorun » 24 lis 2013, o 18:02

Witam. Zastanawiam się czy ktokolwiek z użytkowników legalizował auto po swapie silnika na większy, albo ktoś się orientuje jaka jest droga urzędowa, ubezpieczeniowa, itp... by legalnie użytkować transplanta na drogach publicznych.
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez kisiello » 24 lis 2013, o 18:44

kolega robił swap w civicu z 1.6 na 2.2 chcial to zalegalizowac i sei troche dowadywal na ten temat. Najpierw wizyta rzeczoznawcy ,pozniej wizyta w stacji diagnostycznej okregowej Cie czeka. Na wszystko trzeba miec homologacje, jakies spawane łapy silnika itp. nie przejda. W urzedzie to juz wydanie nowego dowodu ze zmieniona pojemnoscia :) Najgorzej ma sie sprawa ubezpiecznia. Cale ubezpiecznie wyliczane masz indywidualnie (czyt. bardzo drogie). Najpierw niestety trzeba znalesc ubezpieczalnie ktora bedzie chciala ci zarejestrowac składaka. Jak kolega znalazl ubezpieczalnie to wyliczyli mu skromne 4600 za rok :D ogolnie gra nie warta świeczki moim zdaniem...
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Kct » 24 lis 2013, o 20:50

Wszystko zależy czy silnik był w budzie czy nie był, ja w czerwcu przechodziłem zmianę z 1.3 na 1.8, 4g93 z gti więc wszystko grało
Potrzebny był papier w warsztatu, który zmienił silnik (firma z uprawnieniami do zmiany silników) - nie można samemu
Potem na dodatkowe badanie techniczne na OSK, zdjęcia, opis i dopuszczenie do ruchu (niecałe 100zł)
Do wydziału komunikacji, wniosek o zmiane parametrów, załączasz wszystkie papiery i wyrabiasz nowy dowód
Do ubezpieczenia przeliczyć składke (ja poszedlem jak mi sie skonczyła polisa, nikt sie nie czepial, jakiś miesiąc później jak zmieniłem w dowodzie) - składka w PZU w granicach 450zł na rok

Jeśli swap na silnik, którego nie było w serii to gorzej bo potrzebny rzeczoznawca, ale nie opowiem bo nie robiłem więc nie wiem, z ubezpieczeniem też weselej bo większość ma tabelki dla serii

Czy warto? Moim zdaniem tak, bo jak ktos w Ciebie uderzy a jakimś cudem skojarzy, ze masz swapa, bo to teściowa wujka znajomego kolegi, który o tym opowiadał, albo będzie bardziej ogarnięty cfaniak to zawola rzeczoznawce, on stwierdzi niezgodność z dowodem, tracisz ważność przeglądu i za tym OC, co za tym idzie kładziesz z własnej kieszeni za jego auto a nie daj boże jak zrobi sobie kuku i będzie leczenie, mimo, że wypadek z jego winy
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Postprzez piorun » 25 lis 2013, o 00:24

Z tym silnikiem w budzie cj0 to może być różnie, chodzi o to że ten silnik w budzie cjo 4g93t gsr występował tylko w japonii i to w limitowanej edycji. epc-mitsubishi może to wykazać ale czy to w polsce podlega jakiejkolwieg klasyfikacji. Legal na drodze jest moim zdaniem sprawą pierwszorzędną by nie narobić sobie kłopotów
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez Kct » 25 lis 2013, o 16:08

zasadniczo rozchodzi się o pojemność, oznaczenia turba i burba nikogo nie obejdą w tym przypadku, ale jak był w tej budzie i nie było przeróbek na łapach to myślę, że obejdzie się bez rzeczoznawcy, tylko ubezpieczyciel z pojemnością może marudzić
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez eddie19 » 25 lis 2013, o 20:15

Jeśli chodzi o ubezpieczenie, to bez problemu za normalne pieniądze ubezpieczyć można w PZU u Zubrina takie autko. :)

Kct, piszesz, że nie można samemu zmienić silnika. Na jakiej podstawie prawnej opierasz tę tezę? :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez Kct » 25 lis 2013, o 20:59

eddie19 napisał(a):Kct, piszesz, że nie można samemu zmienić silnika. Na jakiej podstawie prawnej opierasz tę tezę? :)

Bo bez papieru z pieczątką warsztatu nie miałbym dziś 1.8 w dowodzie
Może w innych regionach kraju są inne tradycje i zwyczaje, ale u mnie ani OSK ani Starostwo nie kiwnie palcem bez tego
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez eddie19 » 25 lis 2013, o 21:25

Niedobrze...ciekawe czy jest opcja dostać taki papierek a swap samemu zrobić...
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kct » 25 lis 2013, o 21:40

Ja dostałem ;) jakbyś też miał taki problem to wal PW
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez eddie19 » 25 lis 2013, o 21:52

Super, będziemy w kontakcie jak coś ;) :D
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Rysia » 3 sty 2014, o 16:05

Dzielna kwota.
Rysia

Dostał piw: 0
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Misiek :) » 20 kwi 2014, o 19:33

JA w swoim Lancerku zmieniał z seryjnego 2,0 na 2,5 V6.
Sprawa silników wygląda tak:
Na Polskę były 1,6 i 2,0.
W EU były jeszcze 1,3
Na USA szły 2,4 R4

Na stację diagnostyczną - okręgowa (to ważne, że okręgowa) stacja kontroli pojazdów udał się mój mechanik, który robił SWAP. Ja bym się zawsze udał z mechanikiem, który robił swap, lub innym, którego kojarzą w stacji, że jest mechanikiem.
Do zmiany danych pojazdu był potrzebny dowód rejestracyjny dawcy (można dać dowód bliźniaczego auta z tym samym silnikiem co dawca). Zrobili zdjęcia wokoło, pod maską i dali zaświadczenie o zmianie.
Ja również montowałem LPG, więc 2w1 przy badaniu.
Następnie udałem się do wydziału komunikacji. Tam pokazałem papierki i załatwiłem prawie od ręki.
Jeśli chodzi o ubezpieczenie, żeby nie płacić 4000zł OC udałem się do agenta ubezpieczeniowego. Agenci z tego co widzę mniej olewają klyentów, niż pracownicy infolinii. Agenci często mają kilka różnych firm, i są w stanie coś zaproponować.
CM od 11.2008 (z przerwą)
Colt CZ5 1,1
Colt CA4A [*]
Galant gti E33A [*]
Sir Lancelot CS9A v6 [*]
Galant E33A GTI [*]
Lancer CB4W[*]
Proton 418 LRS [*]
Mitsubishi Mirage coupe1995
Mitsubishi Galant EA5A
Obrazek
Misiek :)
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 24
Auto: Galant EA5A/Mirage coupe
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Patryk Cj0 » 4 cze 2015, o 12:28

a jak chodzi o swapa w colcie cjo 1,3 na 2.0 v6 mivec ? (6a12) nie ma przerabiania łap to też muszę wzywać rzeczoznawce ? i czy takie colty wychodziły seryjnie gdzieś ? bp zastanawiam sie za legalizacją swapa bo to juz za duży przypał żebym tak jeżdził
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez tresorex » 4 cze 2015, o 13:19

Największy silnik V6 w tych budach to 1,6 albo 1,8 w lancerach na japonię.

Jako colt to miał tylko 1,3 1,6 i 1,8...
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez eddie19 » 4 cze 2015, o 15:40

Alberthus zalegalizował 2.0 V6 w CJ bez większych problemów ;)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Peanuts23 » 20 cze 2015, o 16:35

Tak z ciekawości, jak kupiłem silnik z powiedzmy alledrogo lub znalazłem taki u wujka w stodole, swapa zrobił mechanik co wystawił na to papier, ale nie mam dowodu kupna silnika, to czy będę miał problem z przerejestrowaniem ?
Ktoś był u agenta ubezpieczeniowego dowiedzieć się o OC nieseryjnego silnika w Colcie ? Np Mivec u Patryka, bądź 4g63 CA0 ?
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: Colt CA / W124

Postprzez Peanuts23 » 3 sie 2015, o 20:26

Trochę informacji nazbierałem :)
A więc w pierwszej kolejności jedziemy na przegląd (chyba musi być okręgowa stacja), koleś robi nam mega dokładny przegląd, sprawdza wszytsko (wycieki, amorki, wycieraczki, spryskiwacze itd itp, robi zdjęcia, bierze auto na przejażdżkę) - koszt 180 zł
Drugi etap to zmiana dowodu rejestracyjnego w wydziale komunikacji - koszt ok. 80 zł, a jeśli tablice są do wymiany to ok. 180 zł
Na razie wszystko pięknie (taką drogę przebył bez problemów kolega co robił swapa w maluchu na silnik 1.1). Żadne faktury nie były wymagane.
I na koniec największy problem, pojechałem z ciekawości wyliczyć OC dla 4g63 w Colcie... Ja (współwłaściciel) - prawko od 2013 (brak kolizji czy mandatów), Ojciec (główny właściciel, prawko w pip czasu i full zniżki), najtaniej w Proamie - niecałe 3000zł ... Tam, gdzie mam obecnie, czyli Alianz (niecałe 600zł) dopiero jak bd nowy dowód to mam się zgłosić i będzie wyliczane indywidualnie... Chyba o niczym nie zapomniałem ;)
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Patryk Cj0 » 3 sie 2015, o 22:12

aha to fajnie jak ty masz takie zniżki i masz silnik 2.0 i do zapłaty 3000 zl to ciekawe ile by mi powiedzieli za 2.0 v6 200 konne ;/
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
  • Strona WWW

Postprzez Peanuts23 » 3 sie 2015, o 23:52

Będę próbowwł coś tańszego rozkminić. Bo słyszałem różne historie. Jedne, że traktują to jak składaka i wychodzą chore składki, a drugie że ubezpieczają jak Eclipse...
Jak Cie zatrzyma policja możesz się tłumaczyć, że masz 30 dni na wprowadzenie zmian w dowodzie, a swap był wczoraj :v Tak czy siak, będę szukał jakichś tańszych opcji co do ubezpieczenia... Bo swap wychodzi tańszy od OC...
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Pablogal » 10 sie 2015, o 21:02

Dziwne rzeczy niektórzy piszą. Ja włożyłem 2.5 V6 do CJ-a i problemów nie miałem żadnych. Pojechałem na stację na przegląd, diagnosta jedynie pytał czy silnik jest z mitsubishi czy nie. Podobno miałby więcej pisania jakby był z innej marki. Wpisał że są zmiany w dowodzie, poszedłem do urzędu gdzie się jedynie dziwili że 2,5 pojemności do takiego małego samochodu. Ale raczej na zasadzie że takich nikt nie robił i nie słyszeli o takim. Bez problemów wydali nowy dowód. Co do ubezpieczenia to wzrosło mi o 51zł. Słownie o pięćdziesiąt jeden złoty. Z pojemności 1,3 na 2,5 :shock: I to w mazowieckim, gdzie chyba jest drogo. I tyle. Jaki rzeczoznawca? Jaki składak? Jakie dokumenty z warsztatu? Jedynie co to w urzędzie napisałem oświadczenie że silnik pochodzi z legalnego źródła. Przecież teraz to jest część zamienna, nikt się żadnymi numerami nie przejmuje.

Pozdrawiam
Pablogal

Dostał piw: 1
Auto: CJ 2.5V6
Województwo: Mazowieckie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Prawo, ubezpieczenia itp.

Powrót do Strona główna forum