Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Rozważania i poszukiwania Spam vs Miata mx-5"

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Rozważania i poszukiwania Spam vs Miata mx-5"

Postprzez SPAM » 3 lis 2013, o 10:15

Mam wielki dylemat :( :( :( :(
Obecnie stoję przed wyborem rozsądek vs marzenia. :(

To były ciche plany i raczej znała je ekipa z Łodzkiego, chciałem najpierw wsadzić silnik z FTO. Później zmieniłem zdanie bo jednak zawsze zostałby to przedni napęd. Od miesięcy szukałem taniego rozbitka evo by zaryzykować przekładkę. Miałbym wsparcie naszej Łódzkiej ekipy oraz chłopaków z Street-terror JDM. A tam to już mega magicy są jak znany w Łódzkim WróbelGarage i ich CRX na kompresorach oraz projekty w jakich brali udział.
Jednak hamuje mnie trudność zdobycia evo dawcy w ludzkich pieniądzach, oraz b.duże ryzyko niedokończenia projektu z uwagi na to że moja wiedza nie jest na poziomie samodzielnego swap napędów w CJ. Gdzie w PL nikt tego jeszcze nie robił a przynajmniej nie na Coltmanii.

Szukając evo przypadkiem trafiłem na tego Starion-a
http://www.ebay.pl/itm/Mitsubishi-Stari ... 42c&_uhb=1

Ruszyłem, poczytałem w necie chciałem wersje z początku produkcji z 4g63t o mocy 170km którą łatwo podnieść. Silnik zna chyba każdy kto interesuje się mitsu, dodając do tego tylni napęd daje to super połączenie. A ja miałbym coś ciekawego rozwojowego przy czym mogę całe życie się bawić i grzebać. Jednak zderzenie z dostępnością cześć nadwozia wnętrza itp mnie przeraziła. Taki samochód można rozwijać ale na rynkach gdzie był Conquest brat blizniak Starion-a. Znowu trzeba mierzyć siły na zamiary. A to auto ma mi dawać frajdę z jazdy a nie stać jako eksponat w garażu.

Tak dotarłem a w sumie wróciłem do marzeń z dzieciństwa "miatkołak" zawsze kochałem małe zwinne samochodziki. Mazda Mx-5 miata, łatwo dostępna na naszym rynku i europie, dużo części i pomocy technicznej (mocny klub mx5). Rozpocząłem już poszukiwania Miatkołaka w wersji "NA" tylko ta pierwsza generacja mnie interesuje bo cholernie mi się podoba. Zadbany wygląda tak:

Obrazek Obrazek Obrazek

To auto jest piękne nawet w serii, byle tylko jakiś znośny kolor.

Rozmawiamy już z tydzień razem z Aleksą na ten temat, mamy w domu razem 4samochody na dwie osoby.
Ogarniętego pewnego Colta, Modusa Oli, Służbowe Grande punto oraz niedawno odkupiłem od rodziców za kilka zł cienkiego 900. Też bardzo zadbany jak na cienkiego a będzie służył jako auto na mega zimy i dalej jak do tej pory "brudnej roboty" w rodzinie. Dostał bym za niego i tak groszaki, a że mam garaż na kilka samochodów to niech stoi, 300zł rocznie to nie koszt za opłaty a nie niszczy się innych samochodów.

Tak więc jako że na co dzień śmigam i tak Grande Punto a nie coltem, jego odpalam na weekend albo zloty. To myślę że mogę sobie pozwolić na Miatkę. Problem największy jest w ryzyku zmiany samochodu w jakiej finalnie okaże się kondycji Mx5, ryzyko zawsze jest a widzę jak cierpi np. nasz kolega Snajper. A do cholery moj colt jest w mega stanie jak na taki stary samochód, dosłownie nic mu nie dolega, jestem go tak pewien że mogę wsiadać i jechać zwiedzać Europę już jutro bez strachu, szybciej coś by padło w Punto z 2008r niż w mojej CJ.

Iść w stronę marzeń i ryzyka że nowa zabawka okaże się gratem, czy trzymać colta którego już nie będę rozwijał bo swap na galanty czy MSX mnie nei interesują bo to nie AWD ani RWD.

Miatka jest bardzo rozwojowa, ale na początku wystarczyłoby mi seria nawet 1,6 to i tak mega lata a mało ustępuje ciężkiemu do zdobycia zadbanemu 1,8. Z czasem jak nauczyłbym się dobrze jeździć to wpadłoby turbo które oba silniki dobrze znoszą, a do 1,6 tańsze graty zawsze w razie jakiegoś uszkodzenia silnika. Dla nich Hardtopy, rollbary oraz szpery są dostępne jak u nas lotka do CJ z sporta. Chcesz to poszukasz i będziesz miał ale nie każdy to ma.
Konstrukcyjnie auto jak to Japończyk z tamtych lat. Maksymalnie prosty i niezawodny.

Tak jak napisałem stoje (a nawet stoimy razem z Ola) przed dylematem, trzymać pewne ładne auto które posłuży nam pewnie juz na zawsze albo iść w kierunku ryzyka i marzeń. Nie sądzę bym dorwał miatkołaka w az takim dobrym stanie.

I co tu robić :roll: :roll: :roll: :roll:
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Spam <> CJ4A Sport Edition

Postprzez robbson » 3 lis 2013, o 11:32

Czasami przychodzi właśnie taki czas. Rozumiem Cię doskonale. Sam do końca nie wiem co bym zrobił na Twoim miejscu. Z jednej strony odpicowany Colt(wiesz co masz) a z drugiej to co zawsze Cię rajcowało czyli miatka . Na pewno ciężko będzie Ci kupić coś w dobrym stanie. To tak samo jak z Coltami. Chyba każdy przerabiał ten temat. Musisz liczyć się z tym że jak już dojdzie do transakcji i wziąłbyś mazde to zawsze coś tam po drodze może wyjść. Chyba że znajdziesz gdzieś gdzie nie jest na sprzedaż. Tak kupiłem kiedyś swojego cc sporting(zawsze miałem do nich słabość. Chyba podobna sytuacja do Ciebie z mazdą). CIenki nie był nigdzie wystawiony. Obserwowałem autko kilka tygodni bo naprawdę świetnie wyglądał z zewnątrz. Podszedłem do kolesia zapytałem ile chce za niego, on wycenił. Zgodziłem się wstępnie- oblukałem stan techniczny, blacharke itp. Koniec konców czywiście przepłaciłem od wszystkich pseudo igieł na allegro z 1,5 tysiąca, ale warto było. Stan był świetny, latałem nim 2 lata bez wkładu finansowego i pewnie śmigałbym do tej pory gdyby nie pewna baba na skrzyżowaniu. Tak było, może dlatego że auto było kupione od mechanika. Także gdzieś tam spełniłem w ten sposób swoje zauroczenie tym samochodem. Sorry za tą anegdote. W colcie już trochę musiałem wrzucić na początek(jak to w sumie zawsze jest z autami na sprzedaż, trzeba się z tym liczyć )
Na początek możesz zrobić tak że bez spiny podejdź do tematu, oglądaj te mazdy(obserwuj rynek może nie tylko polski), to co cię zaciekawi to umów się na oględziny(zawsze możesz grzecznie podziękować). Jak faktycznie poczujesz za którymś razem że to jest ten egzemplarz to po prostu go kup. Myślę że jak jest możliwość to warto spełniać motoryzacyjne marzenia. Może jeszcze tak się sytuacja rozwinie że Colt zostanie.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98

Postprzez SPAM » 3 lis 2013, o 11:42

już miałem z 5takich przypadków z coltem jaki ty opisujesz. W tym nawet na forum z 2pw dostałem od osób nie udzielających się w klubie. Ale nigdy nie sprzedałem.

Zgadałem się z chłopakami ekipa z mx5. Dziś po 15 jadę posmakować samochodu, powiedział że mnie przewiezie i sporo opowie. Jego też nie jest na sprzedaż więc to czysta przysługa. Spotykamy się w miejscu gdzie są możliwości by mi pokazać co potrafi Miatkołak :mrgreen:

Coś czuje że wrócę z mega bananem na mordzie :mrgreen:

Jego maszyna
Obrazek

Edit:
Mam wielką prośbę proszę napiszcie mi !PW! (nie tutaj) na ile wyceniacie moj samochód? tak bym miał rozeznanie do ewentualnej sprzedaży.
wpiszcie tylko kwotę i wysyłać wystarczy :D
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez robbson » 3 lis 2013, o 12:04

No widzisz, to wiesz o co mi chodzi. Po prostu podał kwotę a ja mu na to, dobra biorę bo wiedziałem że warto.
A miata śliczna, obyś tylko się nie nakręcił bo później będzie jeszcze gorzej w tym Twoim dylemacie. :D
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Postprzez Kleju » 3 lis 2013, o 13:16

Miata to auto geja, fryzjera :P :D

A tak na serio, jak Gero napisał. Warto spełniać swoje marzenia teraz. Lepiej żałować, że coś nie wyszło, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło :D Zawsze zostaje satysfakcja, że się spróbowało :)

Co do aut, które podałeś wcześniej, że to części niedostępne, że to jakiś wynalazki, ja bym na to tak nie patrzył. Sam kupiłem auto, które rzekomo jest rzadkie... Części też miały być niedostępne, wcześniej nikt tego silnika nie znał (po necie krążyło sporo informacji zmyślonych, nie potwierdzonych itd). Jednak zdecydowałem się kupić takiego mirage ;) (szukałem wtedy EVO II/III). Nie żałuję! Części jeśli jakieś nietypowe, to można dostać za granicą, wiedza na forach zagranicznych jest przeogromna, wystarczy tylko chcieć i się interesować. Do czego dążę? Nie zrażaj się, że do stariona, czy fto części są "niedostępne", czy wiedza w pl jest mała... Moim zdaniem lepiej mieć "rodzynka" i robić go nawet kilka lat. Niż kupić to co mają "wszyscy" i później się gimnastykować, żeby zrobić auto niepowtarzalne i jedyne (z masy innych podobnych...).
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez SPAM » 3 lis 2013, o 13:38

Moge być i gay (zaręczonym z kobietą ;P) byle auto dawało tyle frajdy co wszyscy mówią, przekonam się już za 2,5godz :P

Wyjątkowość na poziomie Miaty już mi wystarcza, nawet bez modów. Byle był zadbany.

Starion to ciekawa opcja ale to by mnie jeszcze przerosło. Takie auto planuje po 40 (o ile dożyje ;p), kiedy będę chciał mniej się bawić autem, a bardziej je pieścić i cieszyć się posiadaniem klasyka

Edit:

Ola mi trochę przysłania wizję bo nie chce sprzedać colta, za bardzo go lubi. A modusa nie możemy sprzedać z uwagi że to będzie prezent od jej rodziców.

Dodatkowo Olcia nie lubi cabrio :P to sporo utrudnia xD
Dziś rano zanim pojechała do pracy poszła do garażu pocieszyć colta, widać że smutna trochę. Ja też się przywiązałem ale co zrobić. nie mogę mieć 5 samochodów bo to już głupota....
Do tego mam jeszcze WSK125 po dziadku którą planuje ratować tej albo kolejnej zimy, rower wyścigowy o który tez trzeba dbać i dobrze serwisować. Za dużo już tego, brakło by czasu na ogarnięcie tyle sprzętów i utrzymanie ich w dobrej kondycji. jeśli zdecyduje się na Miatkołaka colt musi odejść nie mam innej opcji :(
Ostatnio edytowano 3 lis 2013, o 14:02 przez SPAM, łącznie edytowano 1 raz
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez snajper90 » 3 lis 2013, o 17:53

Tak wracając do folii na lampach... ja planowałem w swoim CJ kiedyś coś takiego z przednimi lampami:

Obrazek

A Miata mi się z NFS Underground kojarzy :D
Na Coltmanii od 11.10.2011r.
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 111
Auto: Nissan Silvia S15
Województwo: Małopolskie
  • Strona WWW

Postprzez robbson » 3 lis 2013, o 18:10

Spam jak tam wrażenia po jeździe mazdoliną ? :D
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Postprzez SPAM » 4 lis 2013, o 16:58

Za koszt 6-cio paka tyskiego klasycznego, zrobił się dla mnie mini spot xD ja i 2 mazdy. Podzielono się zemną sporą wiedzą. Jestem zaskoczony niskim kosztem utrzymania. Za to za gadżety już sobie sporo rynek liczy. np hardtop to 2500zł rollbar zależy od jakości 1000-1500zł ale wyspawa Ci go ktoś dobry na 600zł, koszt dachu soft to 900-1400zł.
Auto jest cholernie proste konstrukcyjnie, silniki podobno nie do zajechania części tanie (standardowy poziom japońca). Wiem jak rozpoznawać mocne dzwony (są plastiki których jeśli brakuje to znaczy że dobrze się działo). Największy problem to jak u nas rdza.
Teraz najważniejsze, oglądałem miate w deszcz i jeździłem nia w deszcz. Więc nie mogłem wykorzystać jej możliwości. 1,6 mocą nie powala ale fajnie się dzieje. za to w zakrętach jak on już prowadził kosmos.
Ta którą jeździłem miała mega tani gwint z allegrogo za 800zł (weź kup gwint nawet badziewny do colta za 800zł??) No to jak uważałem że w moim jest twardo to tam bym porównał komfort z podskakującą taczką :P Ale o tym mnie uprzedzał. Jak wsiadłem i mocniej pojechałem to na bardziej prostej drodze była nierówność poprzeczna zaraz na końcu zakrętu, podbiło nam dupe przez ten tani gwint a miałem pedał w podłodze plus mokro. Całe szczęscie że wcześniej przed coltem miałem e36 i opanowałem sytuacje. Gdybym pierwszy raz prowadził rwd to byłby rów :mrgreen: :mrgreen:
miata to dupką niezle nawet 1,6 spokojnie można się bawić, waga pojazdu to chyba 900kg. Najsłabsza wersja to 90km ale za 30zł podnosisz jej moc zmieniając w kompie do ponad 100km. Dużo częsci pasuje z różnych silników do siebie oraz z częsci zawieszenia między generacjami np po małych zmianach wsadzasz całe zawieszenie z nb (II gen) do NA (I gen).
Swap z 1,6 obojętne czy 90km czy 115km na 1,8 to prosta sprawa. Jak nie masz wersji z szperą (a mx mają 3 rodzaje szpery wymieniali mi nazwy ale znałem tylko torsena) to możesz sobie ja założyć za 1000-1300zł kupujesz cały zestaw dyfer półośki itp.

Jechałem w hardtopie wszystko słyszysz co się dzieje dookoła i jest głośno to oczywiste bo zero tam wyciszenia.
Podsumowując szkoda że nie trafił mi się bardziej zadbany i mocniejszy egzemplarz, zła pogoda deszczowo i ponuro.
Auto nie spełniło moich oczekiwań jakie miałem, myślałem że auto bardziej mnie powali z nóg. Niemniej jednak auto fajne bezkompromisowe stworzone do mocnej jazdy. Napewno długo bym serią nie pojeździł jeśli chodzi o silnik.
Obecnie jestem mniej napalony na zmianę (colt bardzo wysoko poprzeczkę postawił), jednak nadal zainteresowany. Na pewno nie sprzedam colta za śmieszne pieniądze żeby kupić jakieś NA. Będzie to ewentualna spokojna wyszukana zmiana na coś zadbanego.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez robbson » 4 lis 2013, o 17:10

No to widzisz. Dobrze że zanim kupiłeś to tak całkiem na luzie przetestowałeś mazde oraz zaczerpnąłeś sporej wiedzy od ludzi którzy dłubią przy niej. Takie informacje zawsze się przydaje.
A tak nawiasem mówiąc to myślałem że będziesz jeszcze bardziej nakręcony. Musisz to chyba powtórzyć przy normalnej pogodzie :D
Może to i lepiej bo Colta to masz świetnego ;)
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Postprzez SPAM » 10 lis 2013, o 13:50

Wczorajsze spotkanie mega!
Odwiedziłem spot MX-5 w Łódzkim, super ekipa. Super wozy, dużo lepsze wrażenia niż ostatnio.

decyzja zapadła na 95% sprzedaje colta, choć nie na siłe bo nie oddam go za jakieś grosze. Zbyt dobry jest. jak się nie sprzeda to uzbieram na mx-5 osobną kaskę ;]

Colt i wszystkie 3 generacje miaty

Obrazek

Obrazek
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Lala » 10 lis 2013, o 15:05

Mimo iż CJ mi się nie podoba, to te mazdy są strasznie brzydkie przy colcie.
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 8
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez ozzy89 » 10 lis 2013, o 16:32

który gen Miaty, wg Ciebie jest najlepszy ? :D
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Postprzez SPAM » 10 lis 2013, o 18:34

Lala napisał(a):Mimo iż CJ mi się nie podoba, to te mazdy są strasznie brzydkie przy colcie.

Tak tak tak... to już wszyscy wiemy że najpiękniejsze auto to CA :roll: :mrgreen:

wszystkie gen mi się podobają. każda ma coś fajnego co ją wyróżnia, Wiem że mnie stać na I gen :D
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Schizo » 10 lis 2013, o 18:45

Ja bym szczerze mówiąc wolał dozbierać na II gen :P Ta pierwsza ma okropne przednie reflektory - wygląda jakby ktoś je wymontował z ikarusa :D
Ale to tylko moje odczucie :D
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez Lala » 10 lis 2013, o 20:06

Spam nie tylko CA, C5 też są bardzo ładne:D a gdyby nie tył w CJ to byłyby najładniejsze z coltów.
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 8
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez snajper90 » 10 lis 2013, o 20:09

A ten tylko o tył(k)ach...

EDIT: jak oferta sprzedaży będzie aktualna jeszcze przez 2 miechy to Ci tego colta zabiorę żebyś miał miejsce na "Madzię" :mrgreen:
Na Coltmanii od 11.10.2011r.
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 111
Auto: Nissan Silvia S15
Województwo: Małopolskie
  • Strona WWW

Postprzez SPAM » 10 lis 2013, o 20:45

Snajper w sensie odkupisz?? :>

Lala CJ jak ma tył sporta dokładkę dół oraz lotkę lub lotkę cyborga to wybacz ale wymiata :P może nie widziałeś na żywo sporta ;)

Schizo Na mi się najbardziej podoba i jest najprostsza. co przełoży się na łatwość w utrzymaniu w świetnej kondycji samemu.

Obrazek

Obrazek

z światłami można modzić. ale i tak podobaja mi się seryjne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dam kilka fot aby pokazać urodę :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

najlepiej na fb wpisać "miata life" tam to dopiero galeria
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Schizo » 10 lis 2013, o 20:55

Mimo wszystko Cejota na tle tych autek wygląda bardziej "męsko", że się tak wyrażę :)
Z tym, że ja tu mam nieco inne spojrzenie na te sprawy - Ty masz kilka aut to możesz sobie pozwolic na taką miatę to szaleństw - ja z kolei muszę zachować jakiś kompromis, stąd też moja drobna niechęć :D

Liczę na to, że jakoś konkretnie zrobisz tą miatę :P
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez eddie19 » 10 lis 2013, o 21:00

A mnie się bardzo te uśmiechnięte Mazdy podobają :D
Szczególnie urzekła mnie ta fotka:
Obrazek :D
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum