Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0]Silnik 1.8 Gti padnięty

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Dadallo » 24 sie 2017, o 15:58

Zmierzyłem wczoraj kompresje przy okazji zmiany świec. I wynik wyszedł gorzej niż myślałem...równo na 4 garach po 12 bar,czyli padło...głowica była robiona więc szczelnosci nie trzymają pierścienie.. i tu moje pytanie do was...co lepiej zrobić,wymienić pierscienie w tym silniku czy lepiej było by kupić 4g93 SOHC i przełożyć głowice z DOHC? I mam jeszcze 3 opcje...kupna 4g92 i załozyć głowice z DOHC...
Dadallo

Dostał piw: 16
Auto: Colt Ca0
Województwo: Małopolskie

Silnik 1.8 Gti padnięty

Postprzez Zysiuu » 24 sie 2017, o 17:50

12 bar to padlo?
Budowa od podstaw Colta w GTI

Sprzedam pakiet Cyborgowy: dokładki, halogeny, spoilery tel. 725-853-026 lub PW
Zysiuu

Dostał piw: 82
Auto: CA5A
Województwo: Dolnośląskie

Silnik 1.8 Gti padnięty

Postprzez Dadallo » 24 sie 2017, o 18:28

No o ile sie nie myle 4g93 DOHC ma mieć w przedziale 14-15 bar
Dadallo

Silnik 1.8 Gti padnięty

Postprzez Zysiuu » 24 sie 2017, o 18:44

Aha.
Ja bym na Twoim miejscu remontowal. Chociaz bedziesz wiedzial co masz.
Budowa od podstaw Colta w GTI

Sprzedam pakiet Cyborgowy: dokładki, halogeny, spoilery tel. 725-853-026 lub PW
Zysiuu

Dostał piw: 82
Auto: CA5A
Województwo: Dolnośląskie

Silnik 1.8 Gti padnięty

Postprzez Dadallo » 24 sie 2017, o 19:13

No niby tak. Tylko że sęk w tym nie chce rozebrać tego silnika na czesci pierwsze a tak nalezaloby zrobic wymieniając pierścienie bo cylindry do honowania. Wtedy pasowało by panewki nowe wrzucić i wiele innych. Z czego za tą kase kupilbym napewno mniej wyjeżdzone SOHC...wobec oryginalnego bloku DOHC mam dużo grubsze plany...
Dadallo

Silnik 1.8 Gti padnięty

Postprzez LHP » 24 sie 2017, o 20:12

Kurde a ja się cieszyłem że mam troszkę ponad 12 w swoim 1.6 :?
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez Dadallo » 24 sie 2017, o 23:25

O ile się nie mylę to te Twoje 12 to jest dobrze. GTiki mają wyższą kompresje w stosunku do większości jednostek benzynowych.
Ale do rzeczy. Są jakieś rożnice w silnikach 4g93 sohc i dohc? Wiem że blok ten sam, ale gdzieś czytałem że sohc ma inne tłoki względem dohc...na czym polega ta różnica? O ile takowa jest.
Dadallo

Postprzez LHP » 25 sie 2017, o 14:56

Leżą mi w garażu tłoki z 1.8 SOHC mogę jutro zrobić zdjęcie i wrzucić ale nigdy nie widziałem takich z DOHC więc czy jest miedzy nimi różnica to nie wiem.
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez jabberkonto » 25 sie 2017, o 18:35

Odezwij sie do kolegi rosomaka z forum. Robil przymiarki do 1.6 DOHC i moze cos podpowie.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez ludinho1 » 25 sie 2017, o 19:27

minimalne ciśnienie dla tego silnika do normalnej pracy to 11,5 bar. a więc nie ma co panikować ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Dadallo » 25 sie 2017, o 20:37

LHP wrzuć zdj byłbym wdzięczny :) no to mam w zapasie 0,5 bara :D fakt dużo,z drugiej strony po co mam jeździć i tankować tyle samo do padniętego zamiast do 'zdrowego' :P
Dadallo

Postprzez figi » 27 sie 2017, o 09:42

Ja robilem remont bez honowania bo uznalem ze nie ma potrzeby. Panewki obejrzalem wszystkie i moze na jednej bylo widac jakies zuzycie a auto jezdzilo w KJS i to raczej nie byle jakim oleju- zostaly. Dalem nowe pierscienie i cala glowice do remontu. U mnie zawory byly w kiepskim stanie wiec pare poszlo do wymiany, gniazda obrobione, walki wypolerowane, nowe uszczelniacze. Z racji ze mialem wa komplety - przebralem popychacze hydrauliczne zgodnie z manualem aby nic nie klekotalo. Chodzi teraz jak zyleta, doslownie pali z pol obrotu :)
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A

Postprzez Dadallo » 27 sie 2017, o 11:38

figi a miałeś jakieś ślady zużycia na cylindrze? Nie mówie o zębach czy coś tylko o jakiś przetarciach. Ja miałem takie jakby starcia,ale na każdym tłoku.
Dadallo

Postprzez RoXall » 27 sie 2017, o 15:33

12bar to dopuszczalna kompresja dla tego silnika. Mogłoby być wyżej ale nie ma dramatu.
Robienie remontu na razie mija się z sensem moim zdaniem, szkoda kasy. Większość 4g93 zresztą nie trzyma parametrów, ucieka z wykresów parę koni mechanicznych i paręnaście niutono-metrów tak samo jak dla wolnossących 4g63. W dohc tak po prostu jest.

Pytałeś o różnice w tłokach.
Zwróć uwagę na oznaczenia tłoków do 4g93, na denku tłoka wybite są numery:
93s-h -> dla sohc,
93d-h -> dla dohc.

Jak się zapewne domyśliliście: S-oznacza sohc, D-dohc.
Nikt tego nie zmierzył ale obstawiam, że w sohc jest "bardziej spłaszczony" i tym samym obniża stopień sprężania (nie mylić z kompresją) na deklarowane potrzeby tej jednostki ale wcale nie musi tak być.

Co do grubszych planów, bo domyślam się że chodzi o doładowanie...
4g93 można zakuć, są do tego ogólnie dostępne graty, ponieważ jednostka ta występowała w Lancerze GSR (4g93T), z tą różnicą, że tam blok miał natrysk na denko tłoka, którego w N/A zwyczajnie brakuje. Skoro w wersji do GTi, blok 4g93 N/A tego natrysku nie posiada, więc samo zakucie korby, tłoki, pin oraz wsadzenie mocniejszych panewek np.ACL nie rozwiązuje problemu wytrzymałości tego silnika. Ponadto zwracając uwagę na takie parametry takie jak r/s do grubszej zabawy z mocą zalecałbym szukanie 4g63T 6 bolt.
200-220KM może i 240KM przy użytkowaniu z głową dla 4g93 to górna "rozsądna" granica mocy dla tej jednostki (mowa o N/A) a do tego poziomu jeśli graty są w dobrej kondycji nie ma potrzeby zakuwania. Pierwsza i tak zapewne klęknie panewka a potem korba, która zresztą jest taka sama jak w GSR a więc 4g93T. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko, że coś pójdzie nie tak. Tak samo zresztą jak w wersji z GSR`a, po zakuciu czy nawet w 4g63T ale co ja tam wiem ;).

W którą stronę nie pójdziesz decydując się na konkretne rozwiązanie => działaj, szczerze trzymam kciuki. ;)
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4

Postprzez Dadallo » 27 sie 2017, o 23:36

Jestem na dobrej drodze z dogadaniem sie na temat kupna bloku gsr z malezji...ja chciałbym moce rzędu 380km ale mam na to 3 letni plan :) nic nie będzie robione po łebkach. Albo grubo albo...seria :D
Dadallo

Postprzez figi » 28 sie 2017, o 22:27

Jakies zuzycie bylo widac - tak czy inaczej slady tzw. choinki byly jeszcze wszedzie bardziej lub mniej widoczne wiec zdecydowalem ze tak zostanie - juz same nowe pierscienie mapewno duzo daly. Stare byly juz duzo mniej sprzezyste i bardziej scisniete/schowane w rowkach tloka. Niestety chyba nie strzelilem foty. Jedyna jakie mam ponizej juz z montazu.

Obrazek

Dadallo napisał(a):figi a miałeś jakieś ślady zużycia na cylindrze? Nie mówie o zębach czy coś tylko o jakiś przetarciach. Ja miałem takie jakby starcia,ale na każdym tłoku.
figi

Postprzez Dadallo » 29 sie 2017, o 08:07

Hmm..u mnie choinki były bardzo wyraźne tylko na każdym tłoku dokładnke w tym samym miejscu przetarte. figi jakieś inne tłoki masz niż ja...masz chyba sohc.
Dadallo

Postprzez figi » 29 sie 2017, o 23:16

oczywiscie ze DOHC

Obrazek
figi

Postprzez YoPiciowy » 29 sie 2017, o 23:33

Ale dół z sohc, przeczytaj choćby post Roxala :)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez Dadallo » 31 sie 2017, o 12:22

figi to raczej napewno nie jest tłok DOHC. Tak jak pisze Roxall inne literki. Po drugie tłok DOHC posiada wgłębienia na zawory po obu stronach z czego tu widać że jest tylko po jednej. Wnioskują po tym zdj a moich tłokach sądze że sohc ma mniej "garbate" tłoki niż DOHC
Dadallo

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum