Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0]Silnik 1.8 Gti padnięty

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez figi » 31 sie 2017, o 16:33

Hmm ciekawe. No w salonie go nie kupilem jako pierwszy wlasciclem wiec klocil sie nie bede :)
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez RoXall » 31 sie 2017, o 19:08

Tak naprawdę nie ma stuprocentowej pewności na to, że tłoki sohc i dohc dla 4g93 różnią się czymś innym poza samymi oznaczeniami na ich denku. Japonia kraj cudów na kiju to może, zresztą ładowali je zamiennie do:
-colta gti w wersji DOHC
-i do space runnera, galanta i czego tam jeszcze na SOHC gdy "zbrakło którychś" :D

Musiałbym mieć oba w łapie w tym samym czasie a i to nie rozwiało by wszystkich wątpliwości.

Obrazek
4g92sohc

Obrazek
4g92 mivec

Obrazek
4g93 sohc

Obrazek
4g93 dohc

Dadallo napisał(a):Jestem na dobrej drodze z dogadaniem się na temat kupna bloku gsr z malezji...ja chciałbym moce rzędu 380km ale mam na to 3 letni plan :) nic nie będzie robione po łebkach. Albo grubo albo...seria :D

Taka moc w FWD?
Hmm, nie chcę tu wyjść na złego wróżbitę ale przy tak wysokiej planowanej mocy chyba raczej rozglądałbym się za 4g63T skoro i tak stoisz na rozdrożu a nie jesteś w trakcie wędrówki. Tam setup jest sprawdzony Blok turbo i 16g big 10,5 i masz swoją planowaną moc.
Seria 4g63T spokojnie wytrzymuje 400KM, granica coś około 450KM. Bałbym się tyle dmuchać w 4g93T, że o kosztach obydwu rozwiązań i dostępności części nie wspomnę (a jednak ;) ). Trzymam jednak kciuki i mam nadzieje, że Tobie się uda.

EDIT:
figi napisał(a):Jakies zuzycie bylo widac - tak czy inaczej slady tzw. choinki byly jeszcze wszedzie bardziej lub mniej widoczne wiec zdecydowalem ze tak zostanie - już same nowe pierscienie mapewno dużo daly. Stare byly już dużo mniej sprzezyste i bardziej scisniete/schowane w rowkach tloka. Niestety chyba nie strzelilem foty. Jedyna jakie mam ponizej już z montazu.

[ Obrazek ]

Dadallo napisał(a):figi a miałeś jakieś ślady zużycia na cylindrze? Nie mówie o zębach czy coś tylko o jakiś przetarciach. Ja miałem takie jakby starcia,ale na każdym tłoku.

Figi Ty masz w ogóle jeszcze inne tłoki bo masz wycięcia tylko na dwa zawory... jak Dadallo zauważył. Teraz to już zwariowałem. Jak odzyskam telefon to podłączę kamerę inspekcyjna i zobaczę jak to wygląda u mnie przez otwór świecy. Jak na złość nie mogę znaleźć innego zdjęcia tłoka z 4g93 sohc...
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Dadallo » 31 sie 2017, o 23:11

Ja widziałem kilka tłoków 4g93 dohc i wszystkie miały wcieca na zawory po obu stronach. Sohc nigdy w ręku nie miałem wiec nie wiem jak w sohc. Roxall kto powiedział że FWD :) cały czas rozważam czy 93t czy 63t...napewno ten drugi to inna bajka granica mocy to chyba tylko portfel...ale strasznie kręci mnie to niepozorne 1.8 :) i z drugiej strony 63t 6bolt to u nas ciężko z tego co szukam....
Dadallo

Dostał piw: 16
Auto: Colt Ca0
Województwo: Małopolskie

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum