Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Wymiana gum stabilizatora

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

Postprzez Krzychu » 7 mar 2014, o 21:30

Jako że co jakiś czas pojawia się temat z gumami stabilizatora w tle i chęcią ich wymiany postanowiłem troche pomóc ;) Niestety nie będzie zdjęć - będą tylko skany z serwisówki

1. Nie wiem czy trzeba ale u siebie podnosłem cały przód auta na kobyłki, stwierdziłem że łatwiej będzie opuścić sanki ;)

2. Odkręcamy wszystkie elementy zaznaczone kółkami na skanie

Obrazek

- 2 śruby trzymające z przodu belkę pod silnikiem - na zielono - klucz 17
- 4 śruby przy tylnych gumach wachacza (po 2 śruby na strone) - na granatowo - klucz 17
- 2 śruby trzymające całość z podłużnicami (po 1 na strone) - na pomarańczowo - klucz 17; o ile ze śrubami zaznaczonymi na zielono i granatowo nie ma problemu z dostępem bo wszystko jest na wierzchu to do tych śrub trzeba mieć nasadkę z przedłużką - śruby są schowane w otwory w podłużniach.

3. Jak już te wszystkie śruby odkręcimy to możemy "swobodnie" ruszać całymi sankami, staramy sie przesunąć je jak najbardziej do przodu i opuszczamy ciągnąc w dół tak żeby pomiędzy sanki, a podwozie dać rade wsadzić jakiś kawałek deski, kołka (cokolwiek co zapewni bezpieczeństwo rąk przy dalszej pracy i dostęp do gum stabilizatora)

4. Jak już będziemy mieli opuszczone sanki to odkręcamy obejmy gum stabilizatora - zaznaczone na błękitno - klucz 12, przyda sie klucz oczkowy na końcu wykrzywiony tak żeby bez większych problemów odkręcić te śrubki. Jak ktoś sie uprze to i pewnie wsadzi tam grzechotke z nasadką ale najrozsądniej zrobić to wygiętym kluczem oczkowym.

5. Zdejmujemy obejmy i gumy stabilizatora (zaznaczone na czerwono).

6. Co do montażu:
a) do siebie kupowałem zamienniki które nie były rozcięte i trzeba je było rozciąć. Nie wiem jak ma sie sprawa w przypadku kupna ori gum.
b) czytałem opinie że powinno się nasmarować gumy wewnątrz np. wazeliną techniczną - ja u siebie tego nie robiłem i problemów nie ma.

7. Wracając do sedna sprawy, zakładamy gumy na stabilizator, nakładamy na gume obejme i skręcamy. Polecam uzbroić sie w cierpliwość i zaopatrzyć w cienki śrubokręt który przejdzie przez otwór na śrubke w sankach i w obejmie - wtedy bez problemu nałożymy tak jak powinno być ;)

8. Wyjmujemy to co zapewniało nam bezpieczeństwo i miejsce do pracy (kołek, deska) i skręcamy wszystko po koleji tak jak rozmontowywaliśmy. O tyle co sprawa z rozmontowaniem nie sprawia większych problemów to przy skręcaniu pewnie poleci pare niecenzuralnych słów ;)

9. Opuszczamy auto na ziemie i gotowe ;)

Podsumowywując.
Robota nie jest ciężka ale pracochłonna - na całość trzeba sobie przeznaczyć ok 4 - 5 godzin (szczególnie jak robi to ktoś po raz pierwszy). Bez kanału bym sie za to nie zabierał bo trudność pracy wzrasta parokrotnie i to w sumie na tyle ;)
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez tresorex » 7 mar 2014, o 21:30

Oryginalny post: mechanik93

a gdzie sprawdzenie geometrii i zbieznosci ukladu kierowniczego ?? :(
jak odkrecasz sruby od "wózka" to wymiary moga a nawet ulegaja zmianie ;/
no cóż......
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Krzychu » 7 mar 2014, o 21:31

Pierwsze słysze że po wymianie gum stabilizatora trzeba ustawiać geometrie...

Czego wymiary się zmieniają? Przecież przykręcasz potem wszystko w tym samym miejscu, nie zmieniasz miejsca przykręcania ani nic więc nie wydaje mi się żeby wymiana gum stabilizatora łączyła się z geometrią
Krzychu

Postprzez macieekg » 7 mar 2014, o 21:31

Wiesz, słyszałem o ludziach co po zmianie koła chcą jechać robić zbieżność i geometrię :P
Bez przesady...
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Postprzez whisky6666 » 7 mar 2014, o 21:32

doczepie sie co do zaznaczonych na zielono śrub belki podtrzymującej silnik. Tych zaznaczonych nie trzeba odkręcać tylko te z drugiej strony belki, wiem ze pierdoła ale porządek musi być
whisky6666

Dostał piw: 1
Auto: Ca0
Województwo: Śląskie

Postprzez Krzychu » 7 mar 2014, o 21:32

Racja ;) Punkt dla Ciebie ;) Te co zaznaczyłem trzeba tylko poluzować
Krzychu

Postprzez aronwol » 11 maja 2014, o 00:39

Po popuszczeniu śrub od wózka, należy wykonać geometrie :) Przecież wszystko się już poprzestawia, bo nie jesteśmy w stanie trafić na stare ślady. Jedz do mechanika i niech ci podłączy cały sprzęt do geometrii i zbieżności kół, popuści śruby i zacznij lekko wózkiem szarpać :) Stopnie zaczną ci tak latać, że nie bd wiedział co się dzieję :D Wiem z doświadczenia :) Wykonuje niemal codziennie zbieżność :)
aronwol

Dostał piw: 0
Auto: Colt CA0
Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum