Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Oktany vs. osiągi

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

CZT Ministry of Colors

Postprzez ledziu » 26 maja 2017, o 22:33

cztlbn do Twoich niusów z hondy super wystrojonej z 209km na 240 po zalaniu pb o dwa oktany więcej nie będę się odnosił :D

Co do reszty chyba naprawdę nie rozumiesz o co biega... cały czas upierasz się że 98 ma zasadniczy wpływ na osiągi nawet tak duży że w/g Ciebie w czt z filmiku jest to tajemnica sukcesu... a więc napiszę Ci wyraźnie żebyś zrozumiał:

strojenie na 100ce vs 98 daje Ci przyrosty pałera podczas strojenia... ale są to przyrosty na 200% nie tak spektakularne jak piszesz a na 1000% nie zauważalne na filmiku z kamerki umieszczonej nad prędkościomierzem.

Więc nie znasz kolesia z filmiku, nie wiesz jaki ma set-up auta, nie wiesz jakie robi czasy... praktycznie nic nie wiesz a piszesz ... że jedzie lepiej niż cztki w PL bo ma paliwo 100 albo 102...

Dla Twojej wiadomości robiłem próby strojenia na 98 na 100 na e85 tego samego auta (98 i 100ka w tym samym dniu) więc proszę Cię nie mów mi o wynikach które można uzyskać po zastosowaniu 100ki.

Co do samego paliwa bez strojenia też robiłem próby, robiłem próby z dolotami, rodzajami ICków, przepływek, aktuatorów, westgatów (sprawdzałem stratę mocy po sposobie wyprowadzenia krzykacza)...rodzajami turbin mogę Ci się pochwalić w e9 (brata+moje) miałem z 7 rodzajów turbin +(seryjną w kilku konfiguracjach) i na różnych kolektorach wydechowych (k.ssące też robiłem pomiary seria vs robiony) a do tego teraz mam mieć zamontowane nowatorskie turbo gdzie dokładnie już na kartce jest obliczone co będzie dawać...chociaż jeszcze nikt na nim nie stroił autka.

Wisienką na torcie są próby drogowe dużej części tych wariacji i tu już raczej byś został wyleczony raz na zawsze z teoretyzowania, obliczania pałera na podstawie doznań z oglądania filmiku i liczenia na przyrosty z tytuły paliwka 102.

Dlatego cztlbn wiem że jest to trochę dziwne ale nie wierz do końca w opisy w necie/dupohamownie/filmiki itp ba bardzo duża ich część jest zwykłym farmazonem... :D
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

CZT Ministry of Colors

Postprzez YoPiciowy » 27 maja 2017, o 00:24

Ledziu, od kiedy jesteś na forum piszesz o mistycznych zabawach w evo brata i swoim, ale nigdy z tego co pamiętam nie pokazałeś ani setupu, ani zdjęcia, tylko ciągle właśnie teorię piszesz i przekonujesz wszystkich, że na evo zęby zjadłeś. I tylko Ty masz rację co i jak stroić i składać, a w ogóle to nie warto nic innego tylko evo. Co do strojenia, oktanow i innych, rzeczywiście może i na rolkach da to przyrost, ale czy warto te parę koni dzielić na czworo? ;) Wiadomo, że wyprzedzimy zapłon i trochę ugramy, ale i tak w przypadku cztki nie stuk hamuje przyrost mocy a seryjny komputer, jak już ktoś dojdzie do stuku w cztce to wtedy się martwcie czy 100 czy 98 lać ;P :lol:
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

CZT Ministry of Colors

Postprzez cztlbn » 27 maja 2017, o 06:13

Oczywiście że nie znam. Napisał jaki ma setup, dlaczego mam mu nie wierzyć?
A co do hondy. Jak masz wysoki stopień sprężania plus wysokie obroty te 2oktatny czynią cuda. Zakładając że 98 ma ich faktycznie 98.

Pokaż wykres jak robiłeś próby i pytanie czy w ogóle kasowałeś adaptacje ?
Swoją drogą CZT potrzebuje ok 500 km wg serwisówki, żeby się nauczyć paramtrów. BMW robi to po 200km.
Różne marki mają inaczej. Wlanie paliwa przy adaptacjach na 98 czy 95 nic bez tego nie da, w zasadzie i CZYSTO TEORETYCZNIE prędzej da to ujemny skutek, bo 100 ma minimalnie mniejsze wartości opałowe.Nim silnik nie wyprzedzi zapłonu wyjdzie z tego kupa, a nie pomiar rzeczywisty. Tu tez istotną kwestią jest to, czy sterownik szuka domyślnie parametrów na granicy stuku. Bo inaczej zareaguje silnik od EVO, a inaczej od Cilo 1.2tce który jest nastawiony na eco driving ( to odnosi się oczywiście seryjnego ECU)

Napisałeś, że
ledziu napisał(a):cztlbn

Dla Twojej wiadomości robiłem próby strojenia na 98 na 100 na e85 tego samego auta (98 i 100ka w tym samym dniu) więc proszę Cię nie mów mi o wynikach które można uzyskać po zastosowaniu 100ki.

Wisienką na torcie są próby drogowe dużej części tych wariacji i tu już raczej byś został wyleczony raz na zawsze z teoretyzowania, obliczania pałera na podstawie doznań z oglądania filmiku i liczenia na przyrosty z tytuły paliwka 102.

Dlatego cztlbn wiem że jest to trochę dziwne ale nie wierz do końca w opisy w necie/dupohamownie/filmiki itp ba bardzo duża ich część jest zwykłym farmazonem... :D

Ja pokazałem Ci filmik jak robili testy paliw... I co? Farmazon? Może coś źle udokumentowali. Przyrost jest realny bo to wynika w prost z zasady działania silnika. A Ty doszukujesz się na siłę teorii spiskowej zakładając, że ktoś opłacił wyniki :shock:
Najlepiej uwierzyć, w te Twoje testy, na słowo i które przeczą same w sobie zasadności ich przeprowadzania, dlatego bo jest to działanie destrukcyjne dla silnika, nie ważne czy stroiłeś silnik na 100 czy e85 . Zastosowanie tak skrajnych paliw wiąże się albo z usmażeniem tłoków i gniazd zaworowych, albo rozwaleniem układu korbowo-tłokowego, w zależności od tego, do czego pierwotnie ten silnik przystosowałeś.

A co do mojego teoretyzowania, w tego typu zabawy jak tuning silników....
Powiem Ci że nigdy próby na paliwie 100 w stosunku do 98 nie wychodzą negatywnie, ani nie dają ujemnych rezultatów w silnikach 2.0 tsi. Podkreślam NIGDY.

Bawiłem się w mody różnych silników praktycznie od 10 lat.... Także teoretyzowaniem bym tego nie nazwał.
Efekty były tego takie że udało mi się samemu zrobić e36 m50b25 wolnossącą ,która na 1/4 robiła 540 w manualu, acurę RSX co miała ponad 230km i pewnie wiele innych, wiesz po co to piszę? Bo ten silnik podobno jest nie tuningowalny nie licząc dokładania kompresorów czy turbo.A jego tuning nie polegał na podbiciu boostu i zleceniu wystrojenia, tu zabawy jest dużo, a mody nie wybaczają błędów w zdolnościach manualnych przy obróbce kanałów czy obliczaniu stopnia sprężania pod mody głowicy, nie wspominając o wydechu...

Robiłem też sporo wariacji z 1.8t, to akurat się rozpadło. Jakiś Sr20det się przewinął. Także kolego wiem co piszę. Bo nie zlecałem nigdy roboty mechanicznej, nie korzystałem też za bardzo z przetartych szlaków na forach. To czy aby napewno teoretyk?
Rada jest prosta, zadzoń do tunera i zapytaj o to nieszczęsne paliwo i nie wymyślaj, że nic to nie daje, bo tak nie jest.
Nawet auta WRC latają na wysokooktanowym paliwie i nie mówi mi że robią to dla jaj i bez celu.
CZT to też zabawka, będę chciał w nim w przyszłości zrobić tyle z serii ile się da, nawet mam pomysł jakiego nikt jeszcze nie zastosował na forum i powinien on mieć wpływ na lepszy przebieg Nm. Nie mniej jednak, nie mam zamiaru zalewać do ani 100 ani e85 :D

To jak porównałeś e85 do 100 to pokazuje jedynie to co wiesz na ten temat.
W ogóle jak można zalewać pb100 gdy auto jest przystosowane do e85 czyli maxymalnie odprężonego i na wtryskach pewnie z 800cc jak nie więcej...
Po co niby zalałeś e85 i 100 oktanow do tego samego silnika? Jaki cel miało to przynieść i czym się kierowałeś?
Odpowiedz na to pytanie jakoś merytorycznie, bo sensu dla mnie to nie ma, nie tyle co, grozi praktycznie zniszczeniem silnika.

Nie wiem czy wiesz, a zapewne nie, e85 zalana do zmodowanego silnika na np 98 czy 100, po czym przeładowanie go na hamowni grozi takimi stukami że nawet Ci się nie śni i nie wydaje mi się żeby auto wyjechało z niej o własnych siłach. Nie sądzę też żeby jakiekolwiek tuner zgodził się na taki test, chyba że podpisałeś stosowne oświadczenie...

Jak dla mnie bajki piszesz i tyle. Walka z EGT vs stuki na agresywnym zapłonie, nie sądzę żeby w ogóle komuś kto wie co robi, przeszło przez myśl takie porównanie.

Bez urazy, ale teoretykiem jest jeden z nas i nie jestem to ja po tym co napisałeś, a jeśli nawet robiłeś takie testy czyli zalewanie 100 do silnika robionego na e85 ( bo chyba nie wlałeś e85 :lol: do setupu pod 98? :lol: ), to pokazuje tylko jedno. Mało wiesz na ten temat, czego dowodzi powyższy post.
Wg mnie koniec OT, ta dyskusja robi się śmieszna i bez celowa- fizyki nie oszukasz ;) Myślę, że należało by przenieść znaczną część tego tematu do działu tuning...

YoPiciowy napisał(a): ale i tak w przypadku cztki nie stuk hamuje przyrost mocy a seryjny komputer, jak już ktoś dojdzie do stuku w cztce to wtedy się martwcie czy 100 czy 98 lać ;P :lol:

Tu właśnie jest ciekawa sprawa, czytałem o CZT na seryjnych kompach i GTXami właśnie w Grecji, latają jakoś na 1,5b na seryjnym ECU bez efektów ubocznych, także u nas chyba nie do końca te sterowniki są rozkminione a tam nie są to pojedyncze przypadki.
Niestety niema info na temat jak i co zostało zmienione przez tunera podczas strojenia, o wsadzie do analizy też można pomarzyć. Swoją drogą, wychodzi na to, że nie komp, a korby są problemem, bez zakucia prędzej czy później ten silnik się zbuntuje.
Z tymi stukami to nie jest tak jak napisałeś. Można by zalać 100 i pod nią stroić, dałoby to jakiś przyrost (ale jaki konkretnie, tego nikt nie odgadnie bez sprawdzenia), problem w tym że zamknęło by możliwość tankowania na międzywiejskich stacjach paliw.
Ostatnio edytowano 27 maja 2017, o 08:15 przez cztlbn, łącznie edytowano 4 razy
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

CZT Ministry of Colors

Postprzez poziom1989 » 27 maja 2017, o 07:50

cztlbn napisał(a):Tu właśnie jest ciekawa sprawa, czytałem o CZT na seryjnych kompach i GTXami właśnie w Grecji, latają jakoś na 1,5b na seryjnym ECU bez efektów ubocznych, także u nas chyba nie do końca te sterowniki są rozkminione a tam nie są to pojedyncze przypadki.

To rowniez zapomnialem dopisac, podejrzewam, ze w Polsce nie dokonca rozpracowali ten ECU. W Niemczech jezdzi CZT o wiele wiecej. Dla podkreslenia jestem zapisany do grupy na WhatsApp, gdzie jest 32 CZT oraz jeden CZ3. Ponizej zamieszczam filmik od jednego:

https://www.youtube.com/watch?v=rdXTJHXf8iA

Warto obejrzec reszte jego filmikow.
poziom1989

Dostał piw: 14
Województwo: Śląskie

CZT Ministry of Colors

Postprzez cztlbn » 27 maja 2017, o 08:07

Myślę że jest to wysoce prawdopodobne. Nawet w 1.8T gdzie jeździ tego masa i są to pewnie najczęściej chipowane jednostki benzynowe , tak naprawdę dopiero od kilku lat okazało się, że można tam dopisać LC i Flat shift... Chyba tylko wariat założył by, że w PL sterownik z czt jest rozpracowany na 100%. Gdzie czytając to forum, nie każdy tuner potrafi obejść górne limity doładowania.
cztlbn

CZT Ministry of Colors

Postprzez ledziu » 27 maja 2017, o 09:50

YoPiciowy napisał(a):Ledziu, od kiedy jesteś na forum piszesz o mistycznych zabawach w evo brata i swoim, ale nigdy z tego co pamiętam nie pokazałeś ani setupu, ani zdjęcia, tylko ciągle właśnie teorię piszesz i przekonujesz wszystkich, że na evo zęby zjadłeś. I tylko Ty masz rację co i jak stroić i składać, a w ogóle to nie warto nic innego tylko evo

Chłopaki ale my się nie zrozumieliśmy ... mówie o evo ponieważ coś daje określone przyrosty przy siliniku 2,0/2,4 i kompie rozpracowanym w każdym detalu to jakim cudem te przyrosty w czt 1,5 mają być tak spektakularne i to na seryjnym silniku, z seryjną turbiną tylko po wlaniu pb 100/102 i wystrojeniu???
I co ciekawe na potwierdzenie wklejacie filmik z panem który w totalną serię dmucha 1,33b (w piku) a potem przechodzi Wami sie do filmików z GTXami i dmuchaniu 1,5b / 1,9b.
Więc powtórzę:
Jeżeli czt z pierwszego filmiku jest taki super (nie potrafię tego stwierdzić) to ma coś w sobie czego właściciel nie przekazał bo 1,3b na serii T nie jest jakimś wielkim ajwajem robiącym miazgę z systemu :lol:
W sumie to macie racje ;) nie pozostaje mi nic innego jak czekać na to że ktoś w pl zatankuje do seryjnego czt lepszego paliwa i wystroi je na 350Nm jadącego auta... wtedy powiem szacun ;) chociaż fakt jak dmuchają na gtx i oem ecu 1,9b to znaczy że temat mocno ropracowali od strony strojenia co nie zostało uczynione w pl.

p.s.

cztlbn Co do paliw to spokojnie ;) e85 byłą zatankowana na próbę i w odpowiednich proporcjach dało super efekt ale bez dalszego jeżdżenia bo i tak w PL jest problem z tym paliwem więc temat odpuściłem. Co do 100ki to stroje na niej wszystkie auta do zabawy tak chyba bardziej z dociekliwości pt. co by było jakby było. Natomiast czt wystroiłem na 98 tylko dlatego że i tak osiągnąłem pewien próg parametrów/osiągów który w zwykłym DD był w 100% zadawalający a ominąłem utrudnienia w poszukiwaniu shella przy wyjechaniu na wioski.
Moje doświadczenia poprostu mówią mi że pięcie się z realnymi parametrami auta jest bardzo trudne i niebezpieczne... :mrgreen:
ledziu

CZT Ministry of Colors

Postprzez cztlbn » 27 maja 2017, o 13:25

ledziu Zrozum że mi nie chodzi o to czy gość ma 350 czy 1000Nm. Chodzi mi o to, że mogli bezpiecznie przyśpieszyć zapłon na tym paliwie. Ile to dało, to dla mnie jest nie istotne, chodzi o to że auto jedzie dobrze, a jak dla mnie na seryjne graty, zaskakująco dobrze i nie sądzę że na PB 95 czy 98 jest to osiągalne.
Uwierz mi że na paliwie 100 czy tam 101 jest różnica po strojeniu w stosunku 98. Nie wiem ile w czt, bo każdy silnik reaguje inaczej na takie przyśpieszanie zapłonu. Zaawansowane auta turbodoładowane same potrafią nieco wydusić z takiego paliwa, to podczas strojenia musi to być w mniejszym lub większym stopniu spotęgowane.
Tak jak pisałem wyżej, na 95 za wiele nie ugrasz, na 98 masz lepsze parametry po strojeniu ( dlatego mało kto jedzie stroić na 95 z Auchan :D )- to samo będzie na 100. Pytanie ile...

Licznik widzisz ten co ja i chyba co do tego nie ma wątpliwości, że ciężko wskazać forumowego "seryjnego" colta co aż tak przyśpiesza. Po części jest zasługą paliwo, być może ktoś kto to stroił zrobił masę dobrej roboty.
A być może, EGT wypali gościowi tłoki już niebawem. Ja się odnoszę tylko do tego co widzę, zakładam że jest to zrobione bezpiecznie, bo ewidentnie ktoś wiedział co robi- być może się mylę i tego nie wykluczam.
cztlbn

CZT Ministry of Colors

Postprzez Atomowsky » 27 maja 2017, o 22:20

Tak też zrobię - Tovija

Wzywam moderatora do utworzenia tematu "oktany vs. Osiągi" w celu przeniesienia kilkunastu ostatnich postów.
Chętnie rozwinę temat wykonując pewne długotrwałe testy na moim czt logując parametry ECU.
Atomowsky
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 87
Województwo: Śląskie

CZT Ministry of Colors

Postprzez ledziu » 28 maja 2017, o 12:03

cztlbn masz rację w 100% tach :D są oktany są przyrosty... ale stwierdzanie ich na podstawie filmików z jutubka jest totalną fikcją już nie wspomnę o mierzeniu czasów w/g ruchu wskazówki prędkościomierza... :D ale pocieszę Cię jak składałem swojego pierwszego turbo sr20 (doszedłem baaardzo daleko) 10lat temu to też chłonąłem wiedzę z netu wtedy wszystko było grane - filmiki, fora cały świat itd...potem były inne wynalazki typu rb/jz/uz i jednego żałuje że taki "ledziu" nie wylał mi wcześniej kubła zimnej wody na głowę a potem walnął mnie nim tak skutecznie i centralnie w czoło :lol: ewentualnie nie odłączył dostępu do tego typu "skarbnic" wiedzy miałbym dzisiaj w pytę zaoszczędzonej kasy, nerwów i zdrowia... a tak musiałem wszystko przetestować sam :D
ledziu

CZT Ministry of Colors

Postprzez krynix » 28 maja 2017, o 21:12

poziom1989 napisał(a):
Marian napisał(a):Dzięki za odpowiedzi. Czyli trzeba przygotować się na półtora koła z dolotem... Wiem, że nikt z fusów nie wróży, ale jakie jest Wasze zdanie, a może nawet ktoś tak ma - czy seryjny IC + wkładka K&N, downpipe + końcowy przelotowy zniesie program na jakieś 180KM jeżeli nie upieram się przy dwójce z produ?

Przy Downpipe, Westegate od Forge oraz odpowiedni BOV ( hybryda ), inna mapa, do tego tzw. Killerdeckel oraz z wyjeta zwezka. Mozna osiagnac ok. 220 KM oraz 350 Nm.

https://www.instagram.com/p/BMJ0Mf8j3Em ... sta_giulio

Nie wierzę, że ten moment na seryjnym turbo
zwłaszcza, że odcinka bardzo wysoko, bez ruszania silnika to długo nie pożyje.
Na pewno nie jest zakuty ten motor?
krynix

Auto: Colt CZT Ralliart Stage 2

Oktany vs. osiągi

Postprzez krynix » 28 maja 2017, o 21:17

cztlbn napisał(a):Nie no poluzowanie napięcia na rolkach nic nie da, uślizg zanizy odczyt.
A wracając do 350Nm, kto ich tam wie, widziałem filmik colta robionego na seryjnym turbo plus wymienione kilka gratów i leciał zdrowo, właśnie na paliwie 100, robione oczywiście w Grecji.
Nie sądzę żeby jakikolwiek forumowy colt na seryjnym turbo tak jechał.

Sorry ale w korby nie uwierzę, pojeździ to bo musi, ale szybko padną. Korby w tym silniku to jego ogromny minus. Strojenie nie ma tu nic do rzeczy, te korby muszą w końcu się wygiąć przy takim momencie. Na wielu zagranicznych forach ludzie właśnie przez nie szukają nowych silników.

Firma Megaspeed dysponuje hamownią dyno jeet - a to dość optynistyczna hamowania.
Ciekawe o ile mniej by wyszło na MAHA.
Połączenie dynojet plus paliwa 101 i 350Nm na kartce pewnie się uzbiera.
Poniżej link z porównania wyniku maha vs dynojet.
Spokojnie można znaleźć więcej porównań w necie, wnioski płynął podobne z różnych źródeł...

https://forums.nasioc.com/forums/showth ... ?t=1739232

Hamowni jest wiele
u "Kreatorów mocy" wyszło mi 241 KM na gownohamowni
podczas gdy naprawdę miał 190.
krynix

Auto: Colt CZT Ralliart Stage 2

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum