Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Lekkie zwiększanie mocy 4G92

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

[CJ0] Lekkie zwiększanie mocy 4G92

Postprzez eddie19 » 29 kwi 2014, o 14:47

Jakie macie pomysły na zwiększenie mocy, czyli poprawienie fabryki ? Wiem, że parę koni daje wewnętrzna polerka kolektora dolotowego. Słyszałem też, że można coś rozwiercić i tym samym zwiększyć moc. Kto mi coś ciekawego napisze na ten temat? :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Lekkie zwiększanie mocy 4G92

Postprzez eddie19 » 2 maja 2014, o 00:25

Widzę mega zainteresowanie, ale może ktoś wie jak to jest ze spasowaniem głowicy z MSX do 4G92? Bo ponoć tak też się da. :P
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Schizo » 2 maja 2014, o 00:33

Dużo tak na dobrą sprawę zależy od ilości pieniędzy, które chcesz włożyć :P
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez mike1198 » 2 maja 2014, o 00:35

To fakt i Schizo ma racje potem musisz wiedziec co chcesz osiągnąć docelowo ale pomyśl nad ostrymi wałkami, sportowy dolot, nowe mapowanie. To tak na szybko. No i przedewszystkim turbo :lol:
mike1198
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 1
Auto: Colt C58 , Carisma 1.8 GDI

Postprzez eddie19 » 2 maja 2014, o 00:46

Kasa kasą. Myślałem też o kompresorze lub turbosprężarce. To pierwsze wydaje się być ciekawszą opcją, aczkolwiek pozbawia mnie klimy, co mi się za bardzo nie podoba. A to drugie...sama turbosprężarka 3000zł, a gdzie tam reszta gratów...kolektor koło 800-1000, to samo intercooler z orurowaniem. Nie mówię, że nie jest to do osiągnięcia, ale na pewno nie w tym roku. Teraz chodzi mi o jakieś zabiegi delikatne, do kilku stówek, żeby było więcej niż 103KM :P Gdybym doszedł do mocy CA4A to już byłbym zadowolony.
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez mike1198 » 2 maja 2014, o 00:53

Montowałem jakieś 4 mieś temu ostre wałki w Lupo AKQ i efekt dzwiękowy super poprawa osiągów też jest. Czekam aż gość wkońcu pojedzie na hamownie :/ a do tego jeszcze filtr z dolotem simota. Modyfikacje w znośnym przedziale cenowym może ktoś ma jeszcze ciekawsze propozycje.
mike1198
Klubowicz
Klubowicz

Auto: Colt C58 , Carisma 1.8 GDI

Postprzez Schizo » 2 maja 2014, o 00:58

Co do kompresora to musisz mieć na uwadze, że silnik będzie obciążony w każdym zakresie obrotów.
Chyba, że dorwiesz coś na elektrosprzęgle.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez eddie19 » 2 maja 2014, o 01:03

Mike, a ciężko dostać (nie widzę na necie) i zamontować te wałki ?

Schizo, na elektrosprzęgle? Czym on się różni?
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Fador » 2 maja 2014, o 04:46

eddie19 napisał(a):sama turbosprężarka 3000zł

ee? :D
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez tomchuck » 2 maja 2014, o 09:05

eddie19 napisał(a):Teraz chodzi mi o jakieś zabiegi delikatne, do kilku stówek, żeby było więcej niż 103KM :P Gdybym doszedł do mocy CA4A to już byłbym zadowolony.

I co to da? Do setki i tak jada tak samo...Standardowe CA niby ma więcej mocy, ale Moment poniżej 140Nm, a mój cj4a ma 144 z małym groszem...
Jak będziesz swapował 4g92, to zostaw sobie krótką skrzynię z 4g13 i będziesz zadowolony ;)
Głowica z msx to sztuka dla sztuki, na kompletnej motorowni z msx osiągniesz więcej.
Uturbienie...hmm.. za 4kzł masz kompletny swap od gsr 4g93t
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez rapart » 2 maja 2014, o 09:54

eddie19 napisał(a):Mike, a ciężko dostać (nie widzę na necie) i zamontować te wałki ?
Schizo, na elektrosprzęgle? Czym on się różni?

I nie znajdziesz ostrych ot tak. Najtaniej wyjdzie p. Halczyński - ok. 700 zł myślę, chociaż nie jestem tutaj "aktualny" w cenach. Tylko tutaj z miejsca zaczynasz od złej strony... Tzw. ostry wałek ma zupełnie inną charakterystykę i będzie budził się wysoko w skali obrotów. Pamiętam dobrze jeszcze z czasów Mazdy, kiedy klubowicz pięknie opisywał zmiany w swoim silniku. Zaczął od seryjnych 114, a doszedł do ponad 150 w NA, ale... do 4000 obrotów miał moment i moc gorszą od serii. A co to oznacza? Że jadądc po mleko do Biedry kręcił do odcinki, żeby dobrze jechac ;)

Temat przyrostu mocy został wyeksploatowany chyba na każdym forum motoryzacyjnym... Poza detalami technicznymi zawsze pojawia się najważniejsze pytanie - "ile masz gotówki na wydanie?". Od tego zacznij. Potem zastanów się, po co to w ogóle, jaki sens. Dopiero wtedy bierz się za to. Szczerze mówiąc może 5% ludzi, którzy pytają o moc, swapy, turbo itd. bierze się za to na poważnie - reszta tylko gada.
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

Postprzez ledziu » 2 maja 2014, o 10:16

rapart napisał(a): Szczerze mówiąc może 5% ludzi, którzy pytają o moc, swapy, turbo itd. bierze się za to na poważnie - reszta tylko gada.

Zgadzam się w 100% dodam od siebie że łatwiej jest dozbierać kasy na seryjnie mocniejsze auto roznosząc w wolnych chwilach ulotki niż tuningować bździdła n/a ;)
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

Postprzez LHP » 3 maja 2014, o 11:23

I jak zawsze każdy pesymista :D takie rzeczy robi się dla zabawy a nie kalkuluje się co bardziej się opłaca :D gdyby patrzyć tylko na kasę to lepiej kupić rower a auto sprzedać :D Osobiście wychodzę z założenia że żadne modyfikacje nie mają większęgo sensu bez strojenia czyli bez dodatkowego komputera i magika który to ogarnie to nie ma się co zabierać za przeróbki silnika :) Znajomy ma seicento 1.2 i moc pod 115M więc nie uwierzę że nie da się z n/a wykrzesać większej mocy niż seria ;)
Za kilka stówek to co najwyżej można coś pokombinować ze skrzynią biegów , miałem swego czasu fiestę 1.6 ze skrzynią z 1.1 (4 biegi zamiast 5 ) i przyznam szczerze że byłem w szoku że takie autko może tak zapinkalać :D
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.

Postprzez rapart » 3 maja 2014, o 12:12

Oczywiście, że dla zabawy, oczywiście da się wykrzesac więcej mocy, nikt tego nie neguje - ja tylko o tym, że finalnie mało kto się decyduje na zabawę ;)
rapart

Postprzez eddie19 » 3 maja 2014, o 17:17

Okej, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Na ten sezon zrobię polerkę kolektora żeby sprawdzić czy to coś wgle daje i zacznę odkładać na porządne turbo. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rapart » 3 maja 2014, o 18:16

Od razu powiem - to nie da kompletnie nic, jeśli chodzi o przyrosty. Tyle, że posiedzisz sobie przy aucie ;)
rapart

Re: Lekkie zwiększanie mocy 4G92

Postprzez PIoterMG » 3 maja 2014, o 22:12

Moim zdaniem w 4g92 tylko zmiana kolektora dolotowego + przepustnica od 1.8 i zabawa z długością dolotu. Odczujesz jakąś poprawę w osiągach. Dalsza droga to juz kompresor albo soft turbo.aczkolwiek większy sens miałby SWAP na 4g63 n/a tak jak to robi rapart.
LHP ale jaki jest sens pakowania przykładowo 2 tys. W silnik który i tak juz jest nieźle fabrycznie wyzylowany gdzie przyrost mocy byłbym raczej nikły a awaryjność moim zdaniem duża. Fakt że większość forumowiczow w tym i ja grzebie przy aucie dla samego funu. Ale w pewnym momencie grzebanie przy silniku mało rozwojowym jakim jest 4g92 by podnieść osiągi mija się z celem. Ja sam po 4 latach i 130 tys nakulanych CAO odpuscilem i zbieram na SWAP :)
PIoterMG

Auto: CA4A

Postprzez LHP » 4 maja 2014, o 00:23

Nie jestem mechanikiem dla tego wiele tematów wydaję mi się być realnych a może być różnie ale pewne jest, że istnieje silnik 1.6 o mocy 170KM , czytałem o pomysłach wrzucenia do naszego 1.6 głowicy z 2 wałkami do tego regulowane kółka, dolot oraz strojenie i 150KM powinno być do osiągnięcia a wracając do sensu pakowania kasy w starego colta proponuje przejrzeć dział nasze auta i popatrzeć ile kasy i pracy ludzie potrafią poświęcić na pasję nie patrząc na sens tylko na własną satysfakcję ;)
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.

Postprzez piorun » 4 maja 2014, o 15:03

Moim zdaniem eddie19 idziesz na okrętkė i to bardzo dużą, nie obraź się ale ja osobiście nie widze sensu by marzyč o mocnym aucie i z 1.3 zeswapować na 1.6 i dalej myśleć o mocnym aucie w kategoriach " dołoże mu turbo", będzie latał. Kasa, kasa i jeszcze raz podwójnie zmarnowana kasa, a taniej by cię wyszedł swap na porządny silnik turbodoładowany.
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez tomchuck » 4 maja 2014, o 17:03

Jeśli ktoś zarabia 4-5kzł miesięcznie to można robić wszystko dla własnej satysfakcji... Ale bądźmy realistami, przy średniej pensji ok 2kzł niektóre wydatki lepiej dobrze przemyśleć. Jesli ktoś chce mieć docelowo 150-200KM, to lepiej poczekać, odłożyć i kupić motorownie z cyborga lub gsr, itp. wyjdzie to taniej niż bawienie się w uturbienie standardowego colta.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum