Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[C50 1.5] Konwersja na DOHC

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez MattOmer » 16 mar 2014, o 21:27

Przeglądałem ostatnio jakieś forum rosyjsko języczne gdzie gościu przerobił 4g15 na DOHC, jak myślicie czy byłoby to opłacalne, myślę nawet nad uturbieniem tej jednostki. Mój projekt zaczyna już nabierać kształtów, więc powoli zaczynam myśleć albo o uturbieniu 4g15 albo swap po prostu. Z tego co wiem, to większość z Was pewnie napisze, że się nie opłaca go uturbiać. To są pytanie czysto teoretyczne :) Angole i Yankesi uturbiają te jednostki, więc chyba się da :lol:
MattOmer

Dostał piw: 1
Auto: Mitsubishi Colt c50
Województwo: Łódzkie

Konwersja na DOHC

Postprzez ledziu » 16 mar 2014, o 22:00

MattOmer napisał(a):. To są pytanie czysto teoretyczne :) Angole i Yankesi uturbiają te jednostki, więc chyba się da :lol:

Wszystko się da kwestia kasy i efektów, czyli pod koniec Twojej przygody podliczysz koszty i okaże się że wydasz tyle kaski co można byłoby kupić czt i starczyłoby na zrobienie 200KM a efekt będzie taki że i tak auto nie będzie jechać tak jak powinno.
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

Konwersja na DOHC

Postprzez Fador » 16 mar 2014, o 22:11

powiem Ci jeżdże teraz CZT, wcześniej miałem CZ 1.3 i jak patrze pod maske i na rozwiązania to nie chciałbym od podstaw silnika uturbiać. Nie ma siły, to pociągnie za sobą spore koszta. Nie lepiej swap od razu na 2.0t? na gotowe rozwiązanie do którego nie będzie sie bał zajrzeć mechanik i to wystroić?
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Konwersja na DOHC

Postprzez mystek » 16 mar 2014, o 22:48

ot co. Sprawdzone rozwiązanie 4g63T tyle, że i koszty wysokie, bo zdaje się, że kiedyś przewijała się po forum kwota 10-12tys złotych
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Konwersja na DOHC

Postprzez Fador » 16 mar 2014, o 23:24

obawiam się, że uturbienie silnika od podstaw też tyle wyniesie, i nikt tego nie wystroi później za normalną cene
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Konwersja na DOHC

Postprzez Kleju » 17 mar 2014, o 00:31

Trochę przesadzacie :p Fakt, lepiej wyszłoby wsadzenie 4G63t, albo najpierw silnika NA, a później dołożyć turbo, ale...
...montaż turbiny do seryjnego silnika (soft turbo), to znowu nie kosmiczne koszty, a tym bardziej żadne problemy z wystrojeniem tego... Taki silnik taniej i szybciej ktoś wystroi, niż np wolnossącą jednostkę...
Z drugiej strony bawienie się w turbo przy mocy seryjnej 70-80KM i zysku 30-40KM to tak średnio, gdyż montując np 4G63DOHC mamy już podobne wartości, bez rzeźby...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Konwersja na DOHC

Postprzez MattOmer » 17 mar 2014, o 01:18

Dzięki chłopaki, naprowadziliście mnie na ścieżke 4g63t :D do zamknięcia :P
MattOmer

Konwersja na DOHC

Postprzez Fador » 17 mar 2014, o 10:50

Obrazek
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Konwersja na DOHC

Postprzez Kleju » 17 mar 2014, o 20:25

MattOmer napisał(a):Dzięki chłopaki, naprowadziliście mnie na ścieżke 4g63t :D do zamknięcia :P

No ale to jak mystek napisał, bez sumy bliskiej 10tyś zł nawet nie podchodź...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

Konwersja na DOHC

Postprzez mirc23 » 17 mar 2014, o 22:58

Kleju napisał(a):
No ale to jak mystek napisał, bez sumy bliskiej 10tyś zł nawet nie podchodź...

Potwierdzam kompletna zabawa wyjdzie w okolicach tej kwoty, zależnie od tego ile się zrobi samemu i w jakim stanie będzie silnik.

Temat przerabiany przez kilka osób tu na forum a na świecie wsadzenie 4G63T do budy C50 jest rozpracowane bardzo mocno.
Jak coś to pomogę, podpowiem a nawet jeszcze conieco części mi leży w garażu :)
mirc23

Dostał piw: 2
Auto: CJ1A

Postprzez Spiochu » 18 mar 2014, o 00:09

Potwierdzam kompletna zabawa wyjdzie w okolicach tej kwoty, zależnie od tego ile się zrobi samemu i w jakim stanie będzie silnik.

Na pewno taki swap to jest niezła gratka dla pasjonatów ale jak ktoś nie ma tyle czasu lub umiejętności to polecam zakupić CZT.
Pewnie jak się wszystko podliczy (w tym robociznę) to wcale nie wyjdzie specjalnie drożej.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006

Postprzez Fador » 18 mar 2014, o 00:20

nie no, wyjdzie
CZT do którego by nie trzeba nic dołożyć zaczyna się od 20k pln i będzie to seryjne 150KM/210nm bez rozpracowanego jeszcze SWAPu napędu na AWD za jakies normalne pieniądze

chętnie bym polatał takim c50 z 4g63t i AWD, i na wyglądzie jakie plusy
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ledziu » 18 mar 2014, o 09:51

Fador napisał(a):nie no, wyjdzie
CZT do którego by nie trzeba nic dołożyć zaczyna się od 20k pln i będzie to seryjne 150KM/210nm bez rozpracowanego jeszcze SWAPu napędu na AWD za jakies normalne pieniądze

Oj, oj sądzę że zakup czt wyjdzie taniej, lepiej i szybciej niz swap...a biorąc pod uwagę ryzyko spaprania czegoś to nigdy nie zdecydowałbym się na taki zabieg... jedno co łączy oba przypadki to utknięcie na trakcji i można sobie liczyć, dłubać a i tak tego sie nie przeskoczy...
Zrobiłem teraz kilka tysi.kmów czt i wiem że trakcja będzie baaardzo dużym problem, sądze że dyskwalifikującym go do mocnego dłubania.

Colta cz w wersji AWD na gratach od evo7 w wersji street liczyłem jakieś 60k-70k a znając życie to wyjdzie 80k. Więc tyle co Evo9 w które wsiadam i jadę martwiąc się o paliwo :D
ledziu

Postprzez Kleju » 18 mar 2014, o 11:26

Zakup EVO I/II/III to jakieś +-15tyś zł z UK na taki swap do C5x. I na wstępie mamy całą masę części, napęd na 4 łapy i silnik który jest mega rozwojowy i legitymuje się mocą już od 260-280KM, Więc sorry ale CZ się nawet nie umywa...

Kleju

Postprzez Spiochu » 18 mar 2014, o 19:57

Nie oszukujmy się, Colt CZT to taki kompromis między małym ekonomicznym autkiem a osiągami. Nie ma sensu porównywać go z evo a grubsze przeróbki się nie opłacają. Jeśli jednak, komuś wystarcza moc ok. 200 KM i napęd FWD to plasuje się bardzo wysoko w kategorii cena/jakość.
Swap, szczególnie w połączeniu z napędem AWD będzie rozwiązaniem znacznie bardziej radykalnym, na pewno lepszym do sportowej jazdy. Biorąc jednak pod uwagę koszty robocizny i późniejszego utrzymania auta będzie to rozwiązanie droższe i mniej pewne.
Spiochu

Postprzez Fador » 18 mar 2014, o 20:08

tez prawda, niektórzy lubią mocniejsze FWD i sytuacje kiedy trzeba trochę powalczyć z autem
poza tym, którym innym autem FWD 200KM da się zrobic średnią spalania 6l przy delikatnej jeździe? na próżno szukać...
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Spiochu » 18 mar 2014, o 20:33

Sześć litrów to już trzeba delikatnie ale siedem to spala w trasie przy całkiem normalnej jeździe.
Ciekawe kiedy doczekamy się pierwszych egzemplarzy na LPG. Jakby się nie posypał to koszt jazdy byłby zupełnie nieproporcjonalny do osiągów. (Tak wiem, że nie lubisz LPG. Ja raczej nie zaryzykuje ale chętnie bym zobaczył takie autko)
Spiochu

Postprzez MattOmer » 19 mar 2014, o 05:59

Nie od razu Warszawe odbudowano :D Mi tam by spokojnie wystarczył napęd FWD i te 200KM, jak to Fador powiedział, że są osoby które lubią trochę z autem powalczyć, to sprawia frajde kierowcy, a chyba o to chodzi w całej zabawie ;) Próbuje po prostu na ten moment nastawić się i dowiedzieć o kosztach itd. co się bardziej opłaca a co nie. Teraz gdy już posiadam te informacje to mogę coś ruszyć z tematem :) Tak samo nawet jakby miał SWAP kosztować w okolicach 10tys. pln to i tak nie kupiłbym żadnego innego auta, bo Colt bardzo mi się podoba i jest w moim guście. Mimo, że to jest ciężka baza do tuningu.
MattOmer

Postprzez SPAM » 19 mar 2014, o 09:02

Śpiochu ja też jestem przeciwnikiem LPG, ale jak był byś zainteresowany Sulas może Cie skierować do osoby która gazowała Galanta VR4 i ten wynalazek co ostatnio zamięszanie było na bazie evo a minivan. Podjedz chociaż zagadaj o koszta tak dla ciekawości.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata

Postprzez ledziu » 19 mar 2014, o 09:25

Pod Wawą jest Pan zakładający LPG i miał lexa IS200 280tyś.km przebigu z dołożonym przez niego turbo do tego załozył LPG. Wszystko było gitarowo, od czasu do czasu nawet zaglądał na tor.

Co do swapa jest dla mnie jedno uzasadnienie kocham budę c50 i żadnej innej ... :D
ledziu

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum