Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Technika jazdy / bezpieczeństwo
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Jazda na suwak/zamek błyskawiczny

Technika jazdy, jak zachować bezpieczeństwo na drodze oraz tematy związane pierwszą pomocą.
Odpowiedz

Postprzez alberthus » 20 maja 2014, o 11:11

Mocno zdenerwoway niedawnym zachowaniem pewnej Pani, która robiła za strażnika ruchu i 2 kilometry przed zwężeniem postanowiła nikogo nie przepuszczać lewym pasem i jechać sobie na równi z ciężarówką obok, mając przed sobą kilkaset metrów wolnej drogi, a za sobą nawet ponad 1,5km korek samochodów... postanowiłem podzielić się materiałami dydaktycznymi, które będę od dzisiaj wręczał wszystkim samozwańczym strażnikom:

Metoda zamka błyskawicznego (również "jazda na suwak" lub "na zakładkę") - metoda dojazdu do zwężenia jezdni, polegającym na kontynuowaniu ruchu na obu pasach do samego momentu zwężenia, a następnie przepuszczania przez każdy pojazd, jednego pojazdu z pasa który się kończy.

W wielu krajach (np. Austrii i Niemczech) uregulowany prawnie w kodeksie drogowym.

Prawidłowe wykonanie
Pojazd wpuszczany:
- dojeżdża aż do końca dostępnego dla niego pasa jezdni,
- będąc już wpuszczonym nie wpuszcza nikogo innego.
Pojazd wpuszczający:
- wpuszcza dokładnie jeden pojazd z pasa, który się kończy i robi to dopiero przy końcu tego pasa, nie wcześniej,
- nie wpuszcza nikogo więcej ponad pojazd, który właśnie wpuścił.

Korzyści dla ruchu drogowego
Dzięki jeździe na suwak, trzymając się krawędzi jezdni:
- zmniejszona jest sumaryczna długość korka,
- możliwy jest szybki przejazd pojazdem uprzywilejowanym środkiem transportu,
- nie są blokowane drogi dojazdowe oraz inne skrzyżowania.

Jeśli wszyscy będziemy jeździli lewym i prawym pasem to znikną obawy tych co myślą, że ktoś ich "przecwaniaczy" i sobie skróci drogę, jadąc zgodnie z przepisami wolnym pasem ruchu i będzie próbował włączyć się do ruchu na końcu, podczas gdy oni jak Ci idioci stoją grzecznie na drugim pasie w długiej kolejce, blokując inne skrzyżowania, przejazdy itp.

Obrazek

Dodam, że każdemu samozwańczemu strażnikowi należy się co najmniej jeden z poniższych mandatów za:
1. zajmowanie więcej niż jednego, wyznaczonego na jezdni, pasa ruchu – 150 PLN,
2. zatrzymanie lub postój pojazdu na autostradzie lub drodze ekspresowej w innych miejscach niż wyznaczone w tym celu – 300 PLN,
3. zatrzymywanie pojazdu przy lewej krawędzi jezdni – 100 PLN.

Kod: Zaznacz cały
Cennik zgodnie z:
OBWIESZCZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 4 października 2013 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie wysokości grzywien
nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń

I na koniec coś dla rozluźnienia:
Obrazek

i kilka innych, przydatnych zasad dla poruszających się po drogach:
Obrazek
Ostatnio edytowano 20 maja 2014, o 11:21 przez alberthus, łącznie edytowano 1 raz
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez tresorex » 20 maja 2014, o 11:19

Ile razy już się nasłuchałem że jestem cwaniakiem bo jadę pasem do końca i tam wrzucam migacz ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Danielo » 20 maja 2014, o 11:21

Trzeba z tyłu nakleić sobie naklejkę promującą jazdę na suwak i tyle :)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu

Postprzez alberthus » 20 maja 2014, o 11:22

I mieć bejsbola, gdyby osoba, której wręczę materiały dydaktyczne (3 strony a4), nie była z tego faktu zadowolona :)
alberthus

Postprzez mystek » 20 maja 2014, o 11:53

W Anglii zaobserwowałem, że ludzie jeżdżą na zamek, ale w mniejszości - to raz, mało kto jedzie do końca pasa zablokowanego i zjeżdża na lewy pas. Wydaje mi się, że jest to spowodowane mentalnością, gdyż żaden Anglik nie denerwuje się jak musi stać w kolejce. 90% kierowców i tak staje na tym pasie otwartym dla ruchu i będzie stał w sznurze samochodów, a 10% kierowców pojedzie na zamek. U nas to jest tak, że masz 5 klientów przed sobą w kasie w markecie, to już słychać bluzgi z tyłu "ku**, je*** ci*** na kasie pośpieszyłaby się" itp.

Druga rzecz - jak nawet powiedzmy, że mamy 2 pasy ruchu otwarte i na jednym jest sznur samochodów, a drugi jest pusty i ktoś pojedzie tym pustym i się gdzieś wciśnie dalej, to... nikt się nie denerwuje, każdy cię wpuści bez problemów, nie tak, że specjalnie będą stawać na centymetry od auta poprzedzającego.

Ale też da się zaobserwować, że jak np jedziemy główną drogą, jest sznur samochodów i ruch odbywa się w tempie załóżmy 10km/h, to kiedy ktoś chce włączyć się w ruch z drogi podporządkowanej, to Anglicy go nie wpuszczają tak szybko, w ogóle nie zwracają na ten samochód uwagi, dopiero może 1/20 samochodów mrugnie długimi i go wpuści. Może ma to też podłoże mentalne, że "nikt się nie denerwuje, że musi stać w kolejce", czyli ten co chce się włączyć do ruchu po prostu jest cierpliwy i odczeka swoje? Czort ich wie :)
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez tresorex » 20 maja 2014, o 15:12

Tu coś na temat... leję z tych wszystkich cwaniaków co pojechali w lewo :D

Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez Aquarius » 20 maja 2014, o 17:37

Zgodzę się, że jazda na suwak jest dobrym rozwiązaniem, są jednak sytuacje gdy kogoś wyobraźnia ponosi. Jadę prawym pasem 90 km/h droga szybkiego ruchu do 100 km/h, lewy za 50 metrów się kończy (roboty drogowe). I tymże lewym zapier... kozaczysko jakąś wypasioną furą. Za mną nikogo, ale on do samego końca musi cisnąć żeby wepchnąć mi się przed maskę. Wynikiem tego ja muszę hamować. Szkoda mu było zwolnić i przejechać za mną bo pewnie lubi zapier... Będąc zjeżdżającym z kończącego się pasa ruchu też trzeba myśleć a nie zasłaniać się zasadą suwaka.
Osoby wymuszające wjazd i celowo spowalniające ruch powinny być karane. Ale mandat o zajmowaniu więcej niż jednego pasa ruchu jakie ma podstawy? Przecież taki bałwan zajmuje swój pas. Odnośnie mandatów zatrzymania, jeżeli stoi w korku jak może dostać mandat? Chyba, że od tak się zatrzymuje, wtedy chyba musiał by być półmózgiem.
Aquarius
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 135
Auto: Mazda 6, Eclipse GSX

Postprzez alberthus » 20 maja 2014, o 18:20

Aquarius, co do takich, ładnie mówiąc idiotów, którzy do końca przyspieszają i się chcą wepchnać, to się zgadzamy. Tak samo wyprzedzanie w miejscach niedozwolonych, pasem awaryjnym, na ciągłej, poboczem itp. - wtedy suwak nie obowiązuje, chociaż niektórym idiotom wydaje się, że jest inaczej i wymuszają pierwszeństwo... Zwykłe chamstwo i narażanie innych uczestników ruchu na niebezpieczeństwo...

Co do jechania 2 pasami: zabrania tego art. 16 ust. 4 Prawa o ruchu drogowym (Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa) i jest to zrozumiałe - jechanie 2 pasami uniemożliwia innym użytkownikom drogi korzystanie z niej, np. dla manewru wyprzedzania, ominięcia przszkody, skrętu itp.

Co do zatrzymania - np. na autostradzie i drogach ekspresowych nie wolno się zatrzymywać poza miesjcami do tego wyznaczonymi (art. 49 ust. 3 Prawa o ruchu drogowym: "Zabrania się zatrzymania lub postoju pojazdu na autostradzie lub drodze ekspresowej w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu. Jeżeli unieruchomienie pojazdu nastąpiło z przyczyn technicznych, kierujący pojazdem jest obowiązany usunąć pojazd z jezdni oraz ostrzec innych uczestników ruchu") Jeśli zatrzymasz się, a masz przed sobą możliwość kontynuowania jazdy, to nie jest to stanie w korku, a nieuzasadnione zatrzymanie pojazdu i za to jest mandat.
alberthus

Postprzez eddie19 » 20 maja 2014, o 22:33

alberthus napisał(a):I mieć bejsbola, gdyby osoba, której wręczę materiały dydaktyczne (3 strony a4), nie była z tego faktu zadowolona :)

Aż 3 strony A4? Co Ty im chcesz dawać? :D
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez alberthus » 20 maja 2014, o 23:08

Pierwsze 2 obrazki i wydruk ze strony wikipedii z definicją jazdy na suwak :)
alberthus

Postprzez eddie19 » 21 maja 2014, o 01:11

Ja spróbuję poskracać do 1 strony A4, żeby było najważniejsze, czyli przede wszystkim mandaty, które za to grożą i też sobie podrukuję. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Luqluk » 21 maja 2014, o 04:02

W Polsce to nie przejdzie, za dużo "kierowców bmw" :P
Mój Colt CA0 ! :)

Obrazek

Link do mojego tematu:

http://coltmania.pl/colt-ca0/luqluk-92-colt-ca0-1-6-glxi-t4077.html
Luqluk
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: CA0 92 GLXi CyborgR 1.6
Województwo: Pomorskie

Postprzez kisiello » 24 maja 2014, o 14:44

Co do jazdy na suwak to fajnie to widać na autostradzie w Dani. Jeśli do autostrady dochodzi jakaś droga to zamiast robić tak jak jest w PL że pas się kończy i strzałki na drodze pokazuja ze trzeba jechac, w Dani nagle z pasa autostrady i drogi dochodzącej do niej robi się jeden szeroki pas i wszyscy elegancko jadą jak powinni. Zadnych utrudnien nie ma, same plusy :D
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez macieekg » 24 maja 2014, o 16:54

To przypomina mi się sytuacja chyba rok czy 2 lata temu. Wracaliśmy obwodnicą trójmiasta i na prawym korek a lewy pusty. Oczywiście kilku stróżów porządku, ale ich ominęliśmy. Jedziemy do końca, włączyliśmy się do ruchu i dalej już wszystko jedzie. Także takie stanie na 1 zamiast 2 pasów blokuje ruch. Ale to taka mentalność i głupota...
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez eddie19 » 26 maja 2014, o 14:36

Dziś, godzina 7.15-20. Korek przed zwężką na wjeździe do Częstochowy, wszystko załatwione pięknie, oba pasy jechały prawie do końca, aż się zdziwiłem i im gratulacje na CB nadałem :D
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Spiochu » 14 cze 2014, o 23:38

Z punktu widzenia "cwaniaka" obecna mentalność, znacznie przyspiesza przejazd. Większość stoi na jednym pasie a drugim elegancko się przejeżdża. Co prawda zdarzają się "żandarmi" ale jest to stosunkowo rzadkie zjawisko. Osobiście staram się jechać tak by przejazd był najszybszy. Zazwyczaj jadę do samej barierki na końcu (nieraz omijając nawet tych co próbują się włączyć kilkadziesiąt metrów wcześniej.
Czasem jednak jak widzę, że pilnują zderzaków na prawym to zjeżdżam moment wcześniej przy dobrej okazji.
Muszę też przestrzec przed wciskaniem się na końcu przy nieco większej prędkości. Jeszcze jeżdżąc Pandą zdarzyło mi się że źle oceniłem lukę na prawym i znalazłem się w sytuacji że do barierki już nie wyhamuje a wjechać nie ma gdzie. Brak stłuczki zawdzięczam tylko doskonałym umiejętnościom kierowcy na prawym. Wjechałem praktycznie na niego a on jakoś tak przyhamował że ani ja ani ten z tyłu w niego, nie przyładowaliśmy.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

Postprzez eddie19 » 29 sie 2014, o 15:58

technika-jazdy/filmiki-z-wideo-rejestratorow-t2971-40.html#p103069
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez eddie19 » 17 wrz 2014, o 19:31

Też wam się to marzy? :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez naja nivea » 18 wrz 2014, o 23:40

Z mojego doświadczenia ;-) jazda na suwak usprawnia poruszanie się, oczywiście z wyjątkami na zasadzie 'you shall not pass', którą to niektórzy kierowcy z zaciętością wyznają. Moja codzienna trasa wiedzie przebudowywaną drogą (W-wa, Most Grota- Roweckiego) gdzie suwak sprawdza się znakomicie i nie można narzekać na jakieś mega spowolnienie. Dla mnie to nawet nie jest stanie w korku, bo jednak powoli bo powoli, ale posuwasz się do przodu. Mało tego kierowcy chętnie się do takiego zalecenia stosują. Są oczywiście wyjątki w obie strony, ale akurat w tym wypadku należą do rzadkości. Za to trasa wiodąca w kierunku Krakowa (okolice Raszyna) to już potrafi być na zasadzie szkoły przetrwania, cwaniactwa i chamstwa. Wbijanie się na siłę, 'skoro ja stałem i ty postoisz'. Dziwi mnie taka mentalność, tym bardziej, że droga to nie jest miejsce na takie zagrywki, ani też na leczenie swoich kompleksów.
Jazda kończącym się pasem, niestety, w mniemaniu wielu osób jest cwaniactwem, co wielokrotnie skutkuje tym, że ci którzy stoją w ogonku 'wymierzają ci karę'; za to nie jest nim jechanie prawie pustym pasem do skrętu w prawo tylko po to, żeby wbić się na pas do jazdy prosto dosłownie w ostatniej chwili, często stwarzając nie do końca bezpieczną sytuację, bo bezczelnie wymuszając wpuszczenie. Dla mnie nie jest to objaw sprytu, ale chamstwa.

Btw, alberthus wstawił obrazek z przydatnymi wskazówkami, które mają pomóc w przyjaznym poruszaniu się po drodze. Co do lewego pasa w ruchu miejskim to jest kolejna baaaardzo dyskusyjna kwestia, bo tu jak w wielu kwestiach zdania są podzielone ;-)
If in doubt, flat out.
naja nivea
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 24
Auto: Colt CJ0 :-*
Województwo: Mazowieckie

Postprzez mystek » 20 wrz 2014, o 00:38

jak jechałem do UK, to tradycyjnie przy wyjeździe z Krakowa na bramkach w Balicach był korek. Wjechałem na jakiś środkowy pas zupełnie nie widząc co jest z przodu. Widzę, że mój pas stoi, a reszta pasów po prawej się przemieszcza, podjeżdża po trochę. W końcu dojeżdżam i ujawnił mi się znak, że ten pas jest wyłączony z ruchu i trzeba zjechać na sąsiedni. Oczywiście tradycja - ludzie dociskają się do zderzaków, żebyś tylko im się nie wcisnął :|. Grubo jest to popie****, jak można tak jeździć w ogóle. I później ja i taki koleś przede mną stoimy chyba z 5-7 aut, bo każdy się dociska na chama, bo im wielkim panom się śpieszy, heh. Dopiero znalazł się jakiś sympatyczny gość, który mnie wpuścił. Katastrofa.

W Anglii dla przykładu ronda mają prostą zasadę - kto pierwszy ten lepszy. W zasadzie z każdego pasa ludzie jeżdżą jak chcą, ale podoba mi się... puszczanie migaczy jak wjeżdżają w rondo. Ja dajesz kierunkowskaz w lewo to znaczy, że wyjeżdżasz pierwszym wyjazdem. Jak jedziesz bez kierunku - jedziesz na wprost, a jak dajesz migacz w prawo, to albo wyjedziesz 3 zjazdem, albo zawrócisz. Piszę to dlatego, że ronda są z dwoma pasami wewnętrznym i zewnętrznym i dużo jest wyjazdów gdzie wyjeżdżasz na jednopasmówkę. Generalnie możesz wyjechać z ronda z pasa wewnętrznego. Zasada jest jednak taka, że jak np jedziecie równolegle po rondzie i oboje chcecie wyjechać z ronda, to pierwszeństwo ma koleś jadący zewnętrznym pasem. Jak widzisz, że gość na wewnętrznym jest lekko przed Tobą, to go po prostu wpuszczasz przed siebie. Nie ma chamówy, że ktoś specjalnie będzie Cię blokował do samego końca, aż na piskach wyhamujesz.

Dużo w Uk odbywa się na zasadzie myślenia, a nie jakiś przepisów. U nas każda sytuacja na drodze ma jakiś swój przepis i oczywiście możliwość mandatu. W UK ludzie jeżdżą "jak chcą" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), policja nie przysadzi Ci się o byle gówno, jak np widzą, że masz niezapięte pasy, to Ci tylko pokażą, żebyś sobie zapiął. Albo jak już jest zmrok i jedziesz bez świateł, to też Ci pokażą, żebyś zapalił sobie światła. Fajne, normalne, ludzkie zasady :)
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Technika jazdy / bezpieczeństwo