szybajker napisał(a):Dobrze, że z cenami świec mnie poprawiłeś - da to lepszy obraz tego ile tak naprawdę w takim aucie może kosztować użytkowanie i obsługiwanie instalacji LPG. Koszty niech każdy sam przekalkuluje i samodzielnie wyciągnie wnioski. Jeszcze raz podkreślę - nie namawiam do instalacji LPG w tym silniku. Sam się zastanawiam bardzo intensywnie nad Coltem Lubej i instalacją w nim z uwagi na potencjalne zagrożenia i, podobnie jak Ty, nie podjąłem jeszcze ryzyka.
szybajker napisał(a):P.S. Terminus - po ilu kkm tak naprawdę wymieniłeś fabryczne świece? Pytam z czystej ciekawości, bo słyszałem, że niektórzy wymieniają nawet przy 150 kkm bardziej z zasady, jak z konieczności...
Maniek napisał(a):Dyskusje na temat LPG są rzeką bez dna, ile nas jest, ilu jeszcze będzie, praktyk, teorii, tego co usłyszeliśmy... Będą zgrzyty i dyskusje bez końca. A wszystko i tak jest zależne od tego jaki mamy stan silnika przed założeniem instalacji, nam może się wydawać że pszczółka, lecz nie stwierdzimy... nie rozbierając, - przypuszczamy.
Nie potrzebne są te szarpanki, Oszczędność tak i to duża, lata 2005-2009 robiłem rocznie kupę kilometrów jakbym napisał i tak nikt nie uwierzy, i to na gazie trasy. Nie miałem żadnych problemów, a w kieszeni na pewno weselej.
Mierz koszty i ryzyko do potrzeb
Maniek napisał(a):Więc gaz nie jest taki ble, a w PL przy super zarobkach i cenach, jest najlepszym rozwiązaniem, żeby coś zostało w kieszeni
Xiao7 napisał(a):Szybajker, szybko zmieniasz zdanie. Na mnie naskoczyłeś że użyłem słowa tłuste (w porównaniu do gazu) by wyróżnić że jednak paliwo ma właściwości smarowania, gdy Terminus to potwierdził to już zmiana frontu.![]()
szybajker napisał(a):Co do właściwości smarujących benzyny - owszem, drobne posiada (...) Nie zgodzę się natomiast z twierdzeniem, że noPb ma istotny wpływ na smarowanie silnika. Przynajmniej nie na tyle, żeby nie dało się jej zastapić LPG bez szkody dla silnika.
Xiao7 napisał(a):Zapomniałeś jedynki w przypadku podawania pojemności silnika
Xiao7 napisał(a):ale dla porównania podam inny silnik. Dwusuwowy, 49 cm3
Xiao7 napisał(a):Gaz jest Suchy i nie posiada żadnych właściwości lubrykacji
Najlepsza była by elektryka gdyby akumulatory starczały na około 500 km i można było je w godzinę doładować
Major napisał(a):moim zdaniem gaz powinien byc dla francuzów czechów koreańców i innych perpeci, a dla Japońca, no i Niemca, tylko benzynka no i olej :>
Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości