Wpadłem na pomysł ,żeby kupic filtr od innego auta o podobnych wymiarach w promocji i go przerobić.
Kupiłem filtr do Landrovera Freelandera za 26zł
Co będzie nam potrzebne:
-w/w filtr K&N
-stary filtr powietrza papierowy(ja akurat miałem stary w garazu)
-nozyk do tapet
-klej do szyb
-dobre nozyczki np do blachy
-rekawiczki gumowe bo klej do szyb jest mega brudzący
-jakieś szmatki,papierowe ręczniki do wycierania
-benzyna do przemycia
-brzeszczot do wycięcia poprzeczek w obudowie filtra
-inne narzedzia które kazdy ma(śrubokręt itp)
Zabieramy sie do roboty.
Bierzemy stary filtr i wycinamy papierowy wkład filtrujący.

Nastepnie wycinamy brzeszczotem poprzeczki.
Wyrównujemy nierówności papierem sciernym.

Przymierzamy filtr K&N i wybieramy miejsce do przecięcia,filtr który kupiłem ma jeden wymiar idealnie pasujący w środek starego filtra.

Nacinamy gume nożem,a siatkę metalową nozyczkami do blachy.
Odcinamy niepotrzebny kołnież z gumy na około filtra.

Wstepnie przymierzamy całość.

Przed nastepnym krokiem warto zabezpieczyć powierchnie filtrującą paierowym ręcznikiem żeby sie nie upaćkała klejem i założyć rekawiczki gumowe.
Jak wszystko pasuje odtłuszczamy powierzchnie które będą klejone i nakładamy klej od środka ramki po całym obwodzie i rozprowadzamy palcem tak żeby klej dotarł wszedzie.
Wkładamy filtr do ramki,w razie potrzeby ściskamy miejsca które tego wymagaja zaciskami stolarskimi,nakładamy klej palcem w każda szczelinę żeby miec pewność,że filtr bedzie szczelny i nie uszkodzi silnika.
Tak wyglada gotowy filtr schnący sobie na słoneczku

W ten sposób mamy zaoszczędzone 300zł,a filtr ten pasuje do CJ0,EVO 4-9,Outlandera,Lancera 1.6 4G18
Oczywiście nigdy nie osiągniemy takiej jakości wykonania jak dedykowany filtr K&N,ale napewno będzie spełniał swoja funkcję i jeżeli będzie wykonany solidnie to będzie bezpieczny dla silnika.
W zestawie otrzymujemy tez 2 naklejki zwiekszające moc o 5KM i 7Nm

Colt
Colt