Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Swap hamulców (co i jak?)

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez alberthus » 14 lut 2014, o 09:03

Też myślałem o hammerite i pewnie tak się skończy :)
zaciski będę miał w przyszłym tygodniu, to sprawdzę, czy przewód pasuje i dam znać
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez piorun » 15 lut 2014, o 00:21

Tak każdy by zmieniał hamulce na 2tłoczkowe, a czy ktoś pomyślał o zmianie serwa z pompą na wydajniejsze tak przy okazji zmiany hebli???
Ostatnio edytowano 15 lut 2014, o 12:57 przez piorun, łącznie edytowano 2 razy
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez bonsao » 15 lut 2014, o 09:40

Może zacznę od hamulcy jeśli stwierdzę ze niewiele to zmieniło to wtedy pomyśle o serwo ale na pewno nie odwrotnie bo to nic ni da. Już parę razy w życiu próbowałem być nadgorliwy i słuchałem innych i prócz zmarnowanej kasy nic to nie dało.Nich się wypowiedzą ci co mają hamulce po swapie czy jest sens wymiany serwa. Rozumiem ze ty wymieniałeś i znasz różnice że warto czy bazujesz na zasłyszanych wiadomościach z internetu.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez harpagan » 15 lut 2014, o 11:25

piorun napisał(a):Tak każdy by zmieniał hamulce na 2tłoczkowe, a czy ktoś pomyślał o zmianie serwa na wydajniejsze???

Cenna uwaga
Z obserwacji samochodów mojego i Czarnucha serwo z 1.8 radzi sobie z dwutloczkiem.
Serwo z 1.6 jest wyraźnie mniejsze i warto by się na pewno przyjrzeć temu tematowi
harpagan

Dostał piw: 13
Auto: CC5A
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez piorun » 15 lut 2014, o 12:25

bonsao napisał(a):Może zacznę od hamulcy

Serwo wraz z pompą wchodzi w skład układu hamulcowego.
bonsao napisał(a): Rozumiem ze ty wymieniałeś i znasz różnice że warto czy bazujesz na zasłyszanych wiadomościach z internetu.

Coś nowego no nie??? Zmień to zobaczysz, jakoś nie wyobrażam sobie chodzenia w butach po kałuży bez podeszw.
piorun

Postprzez alberthus » 15 lut 2014, o 14:09

piorun, fajnie że zwracasz na coś takiego uwagę. O to chodzi w tym forum - dzielić się wiedzą.
Dzięki temu takie osoby jak ja (czyt. nie znam się w ogóle) mogą się czegoś nauczyć, czegoś nie zepsuć i nie zrobić sobie krzywdy.
alberthus

Postprzez bonsao » 15 lut 2014, o 19:36

piorun napisał(a): Coś nowego no nie??? Zmień to zobaczysz, jakoś nie wyobrażam sobie chodzenia w butach po kałuży bez podeszw.

:D to dobre porównanie. Skoro tak mówisz Piorun to od czego serwo byście polecił ?? Bo może wart dołożyć parę groszy jeszcze do tego serwa.A jak wtedy będzie z tyłem ?Nie trzeba jakiś inny korektor siły hamowania?Może od jakiegoś galanta?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez piorun » 15 lut 2014, o 19:55

Ja mam z evo3. Najlepiej bierz z tego auta co masz zaciski, serwo+pompa. Tylne tarcze to i tak dla wyglądu tylko bajer, bębny w tym przypadku radzą sobie praktycznie tak samo
Ostatnio edytowano 16 lut 2014, o 12:40 przez piorun, łącznie edytowano 1 raz
piorun

Postprzez bonsao » 15 lut 2014, o 21:40

Ciekawy jestem czy upchnę serwo i pompkę z sigmy do colta CA0?? Czy ktoś zmieniał serwo i pompkę w CA4A?
Obrazek
w colcie jest tak
Obrazek
pompka z sigmy wyglada tak jak na foto i do tego jeden przewód od hamulca jest mocowany z boku a nie jak w CA0 oba z góry
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 15 lut 2014, o 21:59

bonsao napisał(a):...Nich się wypowiedzą ci co mają hamulce po swapie czy jest sens wymiany serwa...

Nie ma sensu :) Dziękuję, dobranoc :mrgreen:

piorun napisał(a):Tak każdy by zmieniał hamulce na 2tłoczkowe, a czy ktoś pomyślał o zmianie serwa na wydajniejsze???
harpagan napisał(a):Cenna uwaga
Z obserwacji samochodów mojego i Czarnucha serwo z 1.8 radzi sobie z dwutloczkiem.
Serwo z 1.6 jest wyraźnie mniejsze i warto by się na pewno przyjrzeć temu tematowi

Ja się przyjrzałem temu tematowi i spokojnie mogę stwierdzić, że serwo z 1.6 sobie bardzo dobrze poradzi. Z tego co pamiętam wchodzi tylko +-50-100ml więcej płynu przy dwóch tłoczkach.

bonsao napisał(a):...A jak wtedy będzie z tyłem ?Nie trzeba jakiś inny korektor siły hamowania?Może od jakiegoś galanta?

Nic nie trzeba zmieniać w układzie. Wszystko zostaje seryjne, nawet jak dasz tarcze na tył.

Bez sensu siać zamęt :lol: Zapytajcie się kogoś, kto już to zrobił i przetestował :P
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez bonsao » 16 lut 2014, o 00:09

Dzięki Kleju A no własnie jeśli serwo wydoła to z 1.6 to jaki sens zmieniać no chyba ze rzeczywiście poczuje to pod butem. Nie sztuka zmienić coś dla sztuki ale po to aby przyniosło to jakiś pozytywny efekt.Jeszcze przywołuje innych do tablicy aby się wypowiedzieli tych co maja hamulce po swapie.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez piorun » 16 lut 2014, o 13:53

Kleju prosze wytłumacz wszystkim dlaczego serwo+pompa nie jest istotne w układzie hamulcowym, kłucąc się nie dojdziemy do niczego, poprzyj to swymi teoriami a pierwszy polece wymontować, nie tylko serwo z pompą, a przy okazji wymontuje pompe wspomagania, bo przecież tylko wadzi
piorun

Postprzez Kleju » 16 lut 2014, o 14:17

Tobie nic nie będę tłumaczyć. Gdyż nawet nie umiesz przeczytać ze zrozumieniem. Ja NIGDZIE nie napisałem, że serwo+pompa jest nieistotna w układzie. Nie wiem coś tY sobie ubzdurał z demontażem serwa...

A kto będzie chciał, to przeczyta sobie co napisałem trzy posty wyżej.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

Postprzez piorun » 16 lut 2014, o 14:22

Mi nie musisz tłumaczyć, wypowiadasz się w temacie dla ogółu. Bez sensu siać zamęt, tak napisałeś. Więc prosze wyjaśnij wszystkim mistrzu
piorun

Postprzez bonsao » 16 lut 2014, o 17:52

Nie wiem jak jest w CJ0 ale na zdjęciach które podałem wątpię abym upchną tam serwo z Sigmy.A jeśli ma mi to przynieść niewielka poprawę to nie widzę sensu.Jeździ ktoś po swapie hamulców na seryjnym serwo z 1.6 i może opisać wrażenia? Albo zmieniał ktoś serwo w CA0 i może się na ten temat wypowiedzieć?No dawać chłopaki.Rozumiem Piorun że twoje wypowiedzi i Kleja bazują na jakiś doświadczeniach w tej kwestii.No i panowie bez kłótni tylko proszę o konkrety ale nie typu "inżynierowie coś tam coś tam" tylko ze zdobytych doświadczeń. Bo współczesnych samochodach już się przekonaliśmy że inżynierowie robią nas w balona projektując buble.Przez Pioruna i Kleja mam teraz dylemat serwo seryjne czy swap serwa.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 16 lut 2014, o 18:17

bonsao napisał(a):...Jeździ ktoś po swapie hamulców na seryjnym serwo z 1.6 i może opisać wrażenia?...

Tak ja jeżdżę :roll: Zaciski przednie mam z evo III, zaciski z tyłu mam z cyborga oem, pompa seryjna z 1.6GLXi (gdzie seryjnie były 236mm z przodu, a z tyłu bębny). Więc coś mogę napisać od strony technicznej, a nie tylko filozoficznej...
Hamulce są dla mnie bardzo dobre, wątpie że większe servo może to jeszcze poprawić, bo niby jak?! Jeśli mi taki zestaw odpowiada na upalanie auta po torze, to do cywilnej jazdy będzie aż za dobry ;)
Chwilę jeździłem cyborgiem jak miałem jeszcze go w całości w wersji JDM ;) na seryjnej pompie. Jest trochę grubsza, niż jak ta w 1.6GLXi. Różnicy nie odczułem, lub nawet się nad tym nie skupiałem...
Wszystko się sprowadza do wydajności pompy pod względem ilości płynu w układzie. Jeśli do zwykłego układu w colcie CA 1.6 wchodzi +-450ml płynu hamulcowego, to do mojego zestawu wchodzi +-550ml płynu. Nie jest to jakaś astronomiczna różnica która nagle potrzebuje większej pompy... Takie moje zdanie.

Więc bonsao jeśli chcesz wywalić na darmo kase i się bawić w wymianę, proszę bardzo :mrgreen:

I chętnie też wysłucham od strony technicznej/doświadczalnej, potrzebę wymiany pompy na większą przy tym setupie do colta CA.

Kleju

Postprzez zubrin » 16 lut 2014, o 18:32

w sumie jak dobrze z fizyki pamiętam to ilość płynu nie ma znaczenia, bo i tak ciśnienie płynu jest takie samo w każdym miejscu układu. czy bedzie litr czy 0,4 ciśnienie to samo i tak samo naciska na tłoczki
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez jabberkonto » 16 lut 2014, o 19:36

Pytalem Raparta o opinie jakis czas temu. Mowil ze po zmainie na dwutloczki trzeba bardzo uwazac bo bardzo latwo zblokowac kola.... On raczej ma standardowe servo i pompe z 1.6 ...
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez bonsao » 16 lut 2014, o 20:00

Kleju napisał(a):Tak ja jeżdżę :roll: Zaciski przednie mam z evo III, zaciski z tyłu mam z cyborga oem, pompa seryjna z 1.6GLXi (gdzie seryjnie były 236mm z przodu, a z tyłu bębny)..

I o taką konkretną odpowiedz mi chodziło dzięki Kleju bo dzięki tobie prześpię spokojnie dzisiejszą noc.A już miałem tak zamieszane we łbie że już się umawiałem z gościem na kupno serwo+pompa od sigmy.Psia krew że jak do wszystkiego podchodzę tak emocjonalnie.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez alberthus » 17 lut 2014, o 10:47

koło środy powinienem mieć zaciski, to sprawdzę przewody od volvo 440 :)
Powinny pasować, ale lepiej sprawdzić jak najszybciej - najwyżej odeślę do sklepu :)
alberthus

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum