Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] uszczelka pod glowica???

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez tomcium » 1 lut 2014, o 22:08

Witam wszystkich..

Problem polega na tym.. rano zaglądam do oleju jasny czysty... po odpaleniu.. jeździe zaglądam do oleju... olej z czymś.. taki budyń... tylko płynu nie ubywa...

w chłodnicy płyn czysty... obawiam się o uszczelkę pod głowica... choć auto z Niemiec i "teoretycznie" 134k z groszami przejechane... sprzedawca twierdzi ze kiedyś tak było w innym aucie.. bo stary olej... itd po zmianie było Oki...sadze ze ściemnia... ale możne ktoś miał taki przypadek??? co robić??? zmieniać uszczelkę pod głowica??.. możne i uszczelka... ogólnie jak auto się nagrzeje to dolny przewód od wody zimny... pewnie termostat.. możne zaciol się na małym obiegu i się przegrzał... choć temp. jest przed polowa.. Colt z 2002r i nie więcej i nie mniej... a w autku jak w ulu. stałem w korku i temp była bez zmian... wiec sadze ze wiatraki działają i nie mógł się zagotować... ( chyba ze kiedyś) co robić??? jakie koszta ewentualnej wymiany uszczelki???
tomcium

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez robbson » 1 lut 2014, o 23:28

Jest tzw "masełko" pod korkiem wlewu oleju? Masz jakiś znaczący ubytek oleju? Zauważyłeś może niebieski dymek z wydechu? Spadły w jakiś sposób osiągi auta?
Po tym co opisałeś niekoniecznie musi być walnięta upg.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez tomcium » 2 lut 2014, o 09:11

Ogólnie nie kopci.. hmmm osiągi..nie długo nim jezdne ale zbiera się ok... oleju nie ubywa jest w normie...pod korkiem jest taka dziwna maz masełko.. ale tylko po jeździe np postoi i jest czysto.. płynu nie ubywa oleju tez nie.. nie mam pojęcia..
tomcium

Postprzez robbson » 2 lut 2014, o 10:56

A nie robisz czasem krótki dystansów autem i jednocześnie często jeździsz? Bo przy takim trybie użytkowania w niskich temperaturach tudzież przy dużej wilgoci może sie pojawić od czasu do czasu biała maź pod korkiem. To całkiem normalne. Jak nie ubywa płynu chłodzącego oraz jest czysty, osiągi nie spadły nie bierze nie wiadomo ile oleju, nie kopci na niebiesko to obstawiałbym pierwszą opcje.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Postprzez tomcium » 2 lut 2014, o 11:16

no nie jeżdżę niem daleko.. może i masz racje :)
tomcium

Postprzez robbson » 2 lut 2014, o 11:26

No widzisz ;) . Obserwuj dość regularnie płyn i olej. Także na razie niczym się nie przejmuj. Proponuje abyś od czasu do czasu przegonił trochę Colta(w sensie zrobił sobie dłuższą przejażdżkę) i zobaczysz czy problem ustał.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum