Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Nie odpala, padł w czasie jazdy.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez RoXall » 7 sty 2014, o 13:56

Parę dni temu podczas jazdy a dokładnie podczas delikatnego ruszania na światłach zgasł mi samochód.
Objawy tak jakbym wrzucił 3ci bieg zamiast 1go. Ruszył parę metrów po czym nagle poczułem szarpanie jakbym miał za niskie obroty, jakby się dławił i trzęsła się cała buda. Całość trwała parę sekund 3-4 a może i krócej, po czym silnik zgasł samochód przetoczył się parę metrów i nie dał się już go odpalić.

Drogą eliminacji, sprawdziłem czy mam prąd na świecach no i okazało się, że go nie ma... Myślę aparat - cóż zdarza się.

Zamówiłem więc aparat od ca0 1,3 (Dedis sprawdzał kiedyś, ze pasuje bez problemu) bo wcześniej przysłał mi ktoś od 1,6 bez modułu zapłonowego, z urwaną śrubą na kopułce z rdzą i kamieniem w środku....
Zamocowałem go na jednej śrubie ustawiłem palec rozdzielacza aby odpowiadał ustawieniu w jakim był kiedy wykręcałem swój aparat...
Dalej to samo nie odpala ale pojawiła się iskra na wszystkich czterech świecach <świece założyłem w maju 2013-> bosch platinum>, pompę słyszę, rozrusznik szaleje a samochód nie odpala. Przerabiałem różne ustawienia zapłonu kręcąc aparatem i nic. Kable podłączone prawidłowo zarówno do kopułki jak pod cylindry kolejność podawania iskry: 1-3-4-2.

Przełożyłem cewkę z aparatu do 1,3 do swojego starego aparatu 1,6 dalej to samo, iskra jest nie odpala.

Próbowałem też odpalić przy użyciu takiego preparatu, który wpsikuje się za filtrem powietrza, zastępuję on też paliwo - nazywa się "autostart" autorozruch itp. Nie odpala.
Być może kolektor ssący jest jednak w ca0 na tyle długi, że preparat ten skrapla się po drodze na ściankach?

Rozważam następujące usterki:
1.
Jest zawsze możliwość, że w moim jak i w zakupionym aparacie zapłonowym od 1,3 coś jest nie tak pomimo iż jest iskra? Rozważam, że czujnik Halla jest uszkodzony lub moduł zapłonowy i podaje błędną informację komputerowi, który pomimo pracy pompy odcina dopływ mieszanki paliwa do silnika - czy jest to możliwe? Benzynę czuć przy silniku na odkręconej świecy podczas kręcenia.
Nie bardzo wiem jak się zabrać za sprawdzenie tego w warunkach jakie posiadam w chwili obecnej. Wydaje mi się, że jak znajomy kręcił rozrusznikiem to czułem zapach benzyny ale jak wykręcałem świece to była sucha. Sugerowano mi zdjęcie wężyka z listwy paliwowej ale nie mam na to warunków boję się, że go urwę. Ewentualnie mogę go odkręcić za regulatorem ciśnienia pytanie czy wtedy będzie prawidłowo działał - psikał, jeśli ciśnienie będzie inne niż w komorze silnika bo atmosferyczne (dekomporesja).

2.
Uszkodzenie komputera tylko, czy to realne jeśli mam iskrę na świecach?
Chyba, że ecu odcina dopływ paliwa.

Przypomnę, samochód nie odpala a:
+ świece wszystkie cztery sprawdzone, dają iskrę
+ kable WN są w porządku
+ w komputerze, pomimo dobrego stanu, przelutowałem dla pewności kondensatory i nie było oznak spalenia na płytce
+ podczas kręcenia czuć benzynę i słychać pompę paliwa
+ rozrząd ok, cechy pokrywają się
+ zamontowałem aparat od 1,3 i przełożyłem cewkę z 1,3 do 1,6
+ benzyna oczywiście jest w baku
+Wszystkie filtry (w tym paliwowy) i oleje wymieniałem w listopadzie.

Przypomnę też, że
-tuż po usterce nie miałem iskry, teraz jest ale samochód nie odpala

Posiadam komputer od galanta 2,0 sohc 1994r i generalnie boję się na nim dokonać rozruchu bo jak przekręcam kluczyk na pozycje 1 w stacyjce to słyszę dziwny odgłos <zwarcie>.
Może jednak warto spróbować? Dwa czy przy wymianie komputera musi on mieć dokładnie ten sam numer wybity?
Mój to 5667, MD175667 (inne oznaczenia na obudowie i w środku: E2T38974, 3720 M, 8974M)
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Re: Odp: [CA0 1.6] Nie odpala, padł w czasie jazdy.

Postprzez Kct » 7 sty 2014, o 16:53

W 1.6 jest czujnik położenia wałka?
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Postprzez jerrylos » 7 sty 2014, o 16:55

Jest podobno w aparacie zaplonowym.

Co do komputera to raczej bez roznicy byleby byl z CA0 1.6 ewentualnie z lancera CB0 rowniez 1.6

wymienialem kiedys w colcie c52a bo padl i wzialem z lancera nie patrzac na numery i wszystko pieknie smigalo :)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez RoXall » 7 sty 2014, o 19:37

Pytam, bo jest duża rozbieżność oznaczeń.

Posiadam ecu z galanta 2,0 16V SOHC i nawet podłączyłem ten komputer ale nie odważyłem się zakręcić rozrusznikiem...
Jednak przy przekręceniu kluczyka na pozycję 1 słychać dziwny warkot z okolic prędkościomierza.
Nie wiem czy robi się jakieś zwarcie czy coś tam wariuje w każdym razie zastanawiam się czy nie spróbować. Wtyczki pasują.

Bonaso robił taki eksperyment w drugą stronę w etym właśnie galancie podpiął ecu z colta i wszystko śmigało tylko gal miał mniej pary.

Czyli mówicie, że warto wziąć najtańszy ecu.
Nie chciałbym kolejnego chybionego zakupu.

Idę spróbować wymrugać błędy - z moimi żebrami będzie ciężko.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 7 sty 2014, o 19:40

check engine zachowuje się normalnie? tzn gaśnie po kilku sekundach na włączonym zapłonie?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez RoXall » 7 sty 2014, o 21:50

Tak, check engine gaśnie po chwili.

Relacja z dzisiaj - błędy ECU: brak.
Podłączona dioda mryga non stop w nieskończoność nie zatrzymując się co oznacza zdaje się brak błędów.

Na próbę odłączyłem też wtyczkę od przepływomierza - bez zmian.
Później wtyczkę od silniczka krokowego przepustnicy - również bez zmian.
No może po za tym, że zaczyna padać mi akumulator :).

Jakieś pomysły?
Ostatnio edytowano 7 sty 2014, o 23:02 przez RoXall, łącznie edytowano 1 raz
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 7 sty 2014, o 21:58

A sprawdzałeś czy ecu zasila odpowiednio czujniki w aparacie zapłonowym? jeżeli tu wszystko bedzie ok tzn 3 i 4 pin po 5V to zmostkuj jeszcze 1 pin(masę) z 3 pinem. powinieneś usłyszeć wtryski. to ecu jest sprawne a problem jest raczej z zasilaniem w benzynę. niewiem odkręcić listwę wtryskową i zobaczyć czy leją . a gdzieś za radiem jest przekażnik od wtrysku wachy o ile pamiętam. może on się zepsuł
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez RoXall » 7 sty 2014, o 23:07

Sprawdziłem piny po od 1 do 5 się zgadzają

1 - GND
2 - prawie 12v
3 - okolice 5v
4 - 4,99V
5 - GND opt

6 - nie sprawdziłem ale zrobię to w pierwszej kolejności razem z odkręceniem wężyka z reduktorem od listwy paliwowej.

Po złączeniu pinów 1 i 3 wtryski pracują, a przynajmniej je słychać.
Ostatnio edytowano 8 sty 2014, o 09:34 przez RoXall, łącznie edytowano 1 raz
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez snajper90 » 8 sty 2014, o 01:35

NIe jestem znawcą ale może coś podsunę...

Masz immobiliser? Czasami przez tego dziada auto nie chce palić...
Na Coltmanii od 11.10.2011r.
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 111
Auto: Nissan Silvia S15
Województwo: Małopolskie
  • Strona WWW

Postprzez RoXall » 8 sty 2014, o 09:35

Jak go odłączyć?
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez RoXall » 8 sty 2014, o 22:42

Pożyczony komputer/ecu podpięty ale sytuacja bez zmian.
Czy ktoś z okolic Wawy może użyczyć do sprawdzenia aparatu zapłonowego do 1,6 16v w celu sprawdzenia?

@Harpagan jeszcze raz gorąco dziękuję.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 9 sty 2014, o 08:15

mówiłem że kompa masz ok jak takie wyniki wyjdą , niepotrzebna fatyga była. a po co ci aparat skoro masz iskrę?
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez RoXall » 9 sty 2014, o 17:02

Zastanawiam się czy pomimo iskry nie jest uszkodzony czujnik halla lub moduł zapłonowy i przez to idzie na komputer błędny sygnał a ten odcina dopływ paliwa.
Za dużo jest niewiadomych muszę pozbyć się przynajmniej tych wątpliwości.
W końcu pierwszym objawem był brak iskry a sam aparat to nie tylko cewka ale sporo dodatkowej elektroniki o której wspomniałem wyżej.

Oczywiście w pierwszej kolejności sprawdzę czy paliwo dociera do listwy ale tak czy siak nie mam pewności, że z tym aparatem jest wszystko ok. Reasumując nawet jeżeli paliwo nie będzie dopływać to niekoniecznie w wyniku zatkanego przepływu (tam jest na przelocie ze 4 bary a i nie wierzę, że zapchałyby mi się wszystkie cztery wtryski na raz).
Czas nagli - wolę zorganizować to co jest potrzebne do wyeliminowania usterki wszystko na raz niż borykać się długo.
Zwłaszcza, że idą mrozy.

Mam rację - jeśli nie proszę o wytłumaczenie.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 9 sty 2014, o 17:24

w tym aparacie nie ma czujnika halla tylko tdc1 i położenia wału. wtryski nie są zapchane napewno . a powiedz jaka jest ta iskra? musi być gruba , jasna i zdecydowana a nie jakieś tam fiu bżdziu. ;) bo jak jest iskra licha to nie odpali auto. wiesz jak sprawdzić moduł zapłonowy i cewkę? masz książkę serwisową? ale podmianka aparatu jak najbardziej wyjaśni sprawę najprędzej :) sam potrzebuję ECU od CA 1.3 podłożyć na chwilę ale nikt nie jest pomocny niestety :cry:
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez RoXall » 9 sty 2014, o 19:20

Chodziło mi właśnie o czujnik położenia wału - myślałem że to nazywa się czujnikiem halla.
Iskra jest ok, widać ją w świetle latarni ustawionej naprzeciw samochodu ale czy jest gruba...?
Nie wiem jak sparwdzić cewkę i moduł zapłonowy, sprawdziłem tylko napięcia na wtyczce przed aparatem i a tdci na razie nie. Przegoniła mnie pogoda i problem ze zdrowiem - mam stan zapalny żeber i nawet oddycha mi się ciężko a o wsiadaniu do auta nie wspomnę.

Na wszelki wypadek zamówiłem nową kopułkę aparatu i filtr paliwa, nie zmarnują się... (może ten nowy <Ashika> się zapchał po miesiącu)

Przeraża mnie, że samochód stoi już od połowy grudnia i zaraz zacznie gnić. Już na tarczach <z maja tego roku> pojawiła się ruda... ratunku :(
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 9 sty 2014, o 19:35

Sprawdziłeś czy na listwie dochodzi paliwo?

Trzeba sprawdzać po kolei, a nie gdybać...

Na tarczach zawsze się pojawi ruda, nawet jak auto umyjesz, to wyjdzie ruda :P
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez RoXall » 9 sty 2014, o 21:40

Kleju otóż po napisaniu tego postu wyszedłem to sprawdzić i właśnie wróciłem z parkingu...
Podpiąłem naładowany akumulator kręcił żwawo i nic z tego nie wynikło.

Paliwo dochodzi do listwy, lało się tak jak należy.
Sprawdziłem też wszystkie bezpieczniki wewnątrz auta są ok.
Na zewnątrz, czyli pod maską te cztery 10A bezpieczniki są na 100% ok. 40A wydaje mi się, że nie są przepalone - jak je dogłębniej sprawdzić i czy one w ogóle mają znaczenie jeśli chodzi o pracę silnika (elektryka).

Ponownie sprawdziłem napięcia na wtyczce od aparatu zapłonowego są ok.

Co jeszcze mogę sprawdzić?
Przekaźnik od paliwa wyraźnie słyszę przy kręceniu więc działa zresztą jak pisałem wcześniej paliwo dochodzi do listwy...

Jedna rzecz:
Jak na krótko spinam piny 1 i 3 we wtyczce aparatu zapłonowego to słyszę wtryski (choć na moje ucho ten dźwięk dobiega bardziej z silniczka krokowego). Natomiast przy kręceniu zapłonem już nie słychać nic oprócz rozrusznika.

Więc co jednak aparat <POWER TRANSISTOR>?
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez RoXall » 11 sty 2014, o 23:32

Temat do zamknięcia.
Problem się przed chwilą wyjaśnił, dzięki uprzejmości kolegi GrzesiaTNT.

Oczywiście dobrze strzeliłem miałem uszkodzony aparat zapłonowy a te ..... (tu wstawić odpowiednie słowo) z allegro sprzedały mi uszkodzony zapewniając, że 100% dobry i wykręcony ze sprawnego colta i przed chwilą działającego. Chociaż jeden z coltmaniaców też się nie do końca popisał ale mam nadzieje, że naprawi swój błąd nawet jeśli był nieświadomy. Teraz będę posiadaczem czterech aparatów zapłonowych. Oczywiście, pod warunkiem, że ten który kupię jako kolejny czyli czwarty będzie sprawny.

Eehhh, ręce opadają.

Ogromne podziękowania dla wszystkich, którzy służyli pomocą zarówno w tym temacie jak i poprzez PW.
W szczególności dziękuję Grzesiowi wraz z narzeczoną, który pofatygował się specjalnie 30km aby mi pomóc i udostępnić swój aparat, Harpaganowi, który udostępnił swoje ECU jak i BeWu za godziny spędzone na słuchawce i cennych poradach oraz przesłanych instrukcjach:).

Dziękuję.

PS>Na koniec zapytam czy polecicie kogoś kto jest uczciwy i da się od niego kupić wspomniany aparat zapłonowy. Trawor niestety nie posiada w chili obecnej a szkoda.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez macieekg » 12 sty 2014, o 14:19

Fajnie, że problem rozwiązany. Ten nieszczęsny aparat to pięta achillesowa naszych coltów CA.
NA szczęście jest to jedyna taka poważna usterka która może unieruchomić go.

Ciekawe czy nie da się go naprawić, bo ulega uszkodzeniu cewka albo moduł zapłonowy znajdujący się w aparacie, a cała reszta jest ok.
Aparatu nie da się sprawdzić w inny sposób niż podmieniając na sprawny?
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Postprzez ludinho1 » 12 sty 2014, o 19:49

da się sprawdzić moduł i cewkę. jest instrukcja w książce
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum