Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Fotel z v40 a poduszka powietrzna

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Ognok » 5 sty 2014, o 16:13

Mam pytanko. Czy jakbym kupił fotele z v40 ale z elektryczną poduszką, a nie mechaniczną to dało by się jakoś podłączyć ją do "systemu" żeby działała?
Ognok

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 Bistro
Województwo: Śląskie

Fotel z v40 a poduszka powietrzna.

Postprzez Fador » 5 sty 2014, o 17:25

'nie wiem Andrzej, nie wiem' :D
Wiem, że sensory i sam sterownik poduch trzeba wymieniać zawsze na ten sam model, albo po zmianie konfigurować sterownik airbag'a. Tutaj sensor i komp zostaje ten sam, czyli sygnał dojdzie i zostanie przez sterownik już wysłany do fotela. Czy fotelowi wystarczy tylko taki sygnał do odpalenia to już nie mam pojęcia...
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez Ognok » 5 sty 2014, o 17:36

Dzięki za odpowiedź. "Nie wiem Andrzej... na prawdę nie wiem..." :) A może ktoś wie? :D
Ognok

Postprzez kisiello » 6 sty 2014, o 00:00

Trzeba sprawdzić na jakiej zasadzie działa poduszka w takim volvo. Bo jeśli wystarczy jej zwykle podanie 12V to podłączasz ją wtedy do poduszki z kierownicy.
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Ognok » 6 sty 2014, o 12:03

Ja mam podłączenia do poduszek w aktualnych fotelach jak coś :) Poszperam gdzieś za informacjami.
Ognok

Postprzez jabberkonto » 6 sty 2014, o 21:03

A zastanowiliscie sie kiedy taka poduszka sie wlacza.... Bo moim zdaniem tylko podczas zderzenia bocznego. Odpalenie jej przy zderzeniu czolowym moze wam zrobic krzywde.

Poza tym poduszka byla projektowana do volvo. Odpalenie jej w colcie (gdzie moze nie byc odpowiednio duzo miejsca miedzy tapicerka a fotelem) rowniez moze skonczyc sie nieciekawie....

Ja bym zostawil ja w spokoju.

kisiello napisał(a):Trzeba sprawdzić na jakiej zasadzie działa poduszka w takim volvo. Bo jeśli wystarczy jej zwykle podanie 12V to podłączasz ją wtedy do poduszki z kierownicy.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez Fador » 6 sty 2014, o 21:10

napisał, że ma sterownik poduchy na boczną poduche, czyli wybuchnie wtedy, kiedy trzeba
skoro uderzenie będzie tak duże, żeby ją wyzwolić to myśle, że tylko pomoże
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez Przemcio » 6 sty 2014, o 21:10

kisiello napisał(a):Trzeba sprawdzić na jakiej zasadzie działa poduszka w takim volvo. Bo jeśli wystarczy jej zwykle podanie 12V to podłączasz ją wtedy do poduszki z kierownicy.

Własnie, dobre spostrzeżenie!
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Ognok » 6 sty 2014, o 23:01

No ale przecież teraz mam w colcie boczne poduszki, więc wypali tylko przy zderzeniu bocznym, a to że z volvo jest pewnie większa to raczej tylko pomoże jak coś :) Niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie o system wyzwalania poduszki w volvo więc chyba kupie ze zwykłą mechanicznie wyzwalaną przy uderzeniu.
Ognok

Postprzez SPAM » 6 sty 2014, o 23:15

nie ma sensu taka kombinacja. To ma zadziałać i nie ma co przy tym kombinować.
Taka poducha odpala się nie raz od byle czego, słyszałem nawet o przypadkach że ktoś odłączał poduchę i wystrzeliła. Po co dodatkowo przy tym grzebać i tak jak ktoś napisał ona jest obliczona dla volvo a nie dla colta.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Postprzez Kleju » 6 sty 2014, o 23:47

Masakra, jakie ludzie mają pomysły...

Coś co jest przeznaczone pod konkretne auto, nie musi odpowiednio zadziałać w innym aucie... Do tego jeszcze grzebać i sztukować w poduszkach powietrznych...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez ludinho1 » 7 sty 2014, o 00:01

dokładnie tak samo uważam jak ty Kleju.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Ognok » 7 sty 2014, o 09:48

Koledzy spokojnie :) Ja tylko pytam bo szukam foteli z v40 bo mój jeden odpada zupełnie i chce wygodniejsze :D
Ognok

Postprzez alberthus » 19 lut 2014, o 13:33

Ognok napisał(a):No ale przecież teraz mam w colcie boczne poduszki, więc wypali tylko przy zderzeniu bocznym, a to że z volvo jest pewnie większa to raczej tylko pomoże jak coś :) Niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie o system wyzwalania poduszki w volvo więc chyba kupie ze zwykłą mechanicznie wyzwalaną przy uderzeniu.

w Volvo s40/v40 bodajże do '99 roku poduszki nie były podpinane pod kompa, ale miały czujniki w siedzeniach - wystarczyło odpowiednio mocno i celnie kopnąć w nie z boku, żeby poduchy wypaliły...
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum