Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Zimny nie pali, gwałtowne dodanie gazu muli

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0 1.3] Zimny nie pali, gwałtowne dodanie gazu muli

Postprzez raluk » 19 lis 2013, o 20:01

Witam.
Mitsubishi Colt 1.3 CJ1A 96r 4g13 12v 75km 55kW, wymieniany ostatnio rorząd (rolka+pasek i uszczelniacze zaworów) i od tamtej pory pali jeszcze gorzej czyli wcale nie pali (od samego początku jak zakupiłem auto były takie problemy ale coraz bardziej się powiększały, wcześniej palił na dotyk i zczasem zauważyłem jeśli zimna noc była to trochę ciężej mu się paliło) jak jest zimny trzeba go kręcić aż załapie, czasem zaszarpie silnikiem ale słabo jak już zacznie szarpać to trzeba trzymać aż odpali (póki akumulator się nie rozładuje) jak puszczę to znowu kręci ale żadnego odzewu. Sprawdzałem błędy ecu ale nie wiem czy robię to dobrze, gniazdo 16 pin zwieram 1+4 pin włączam zapłon i check engine cały czas miga. Dodam że jak już odpali to strasznie mozolnie ale zachwile wchodzi na normalne obroty i wszystko niby w pożądku ale gdy wcisnę gaz do dechy to muli go jeśli przytrzymam długo to może zgasnąć. Przy jeździe - delikatne dodanie gazu - działa normalnie chodź trzeba czasem gazem manipulować żeby nie szarpało (dusiło) rozpędza się czasem normalnie mogę wcisnąć gaz do oporu i pojedzie ale żadko a tak to dusi i strzela z tłumika coś. Nowy filtr paliwa, powietrza, oleju, miska olejowa, kable, świece, wyregulowane zawory, pasek rozrządu+rolka, uszczelniacze zaworów, uszczelka pokrywy zaworów, nowy olej, płyn chłodniczy do spryskiwacza też :P nigdy mi paliwa nie zabrakło, rezerwa nigdy nie zaświeciła chodź było już prawie przy niej. Odłączełm akumulator nie raz na jakiś czas i podłączałem znowu żeby zresetować błędy, nie wiem jak się uczy silnika obrotów, jeśli chodzi o to żeby sobie pochodził na wolnych obrotach to zawsze jak odpalam czekam aż się zagrzeje no tyle że już nie pali. Dodam że ja się nie znam na tym, takie większe sprawy robił znajomy mechanik, tylko teraz mieszkam gdzie indziej i musze tak zrobić by mi samochód zapalił w odpowiedni dzień, albo sama diagnoza co to może być konkretnego. Z góry dzięki.

Dodam że sonda lambda też wymieniana była

scalenie postów - Fador
raluk

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

Re: Odp: [CJ1A 1.3] Zimny nie pali, gwałtowne dodanie gazu m

Postprzez robbson » 19 lis 2013, o 20:10

Może kąt wyprzedzenia zapłonu sie przestawił.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

[CJ1A 1.3] Zimny nie pali, gwałtowne dodanie gazu muli

Postprzez raluk » 19 lis 2013, o 20:13

Też o tym myślałem ale nie wiem jak to sprawdzić no i też warunków zabardzo nie mam do tego
raluk

Postprzez ozzy89 » 19 lis 2013, o 21:03

Sprawdź rozrząd czy jest dobrze ustawiony na znakach. Kąt wyprzedzenia zapłonu jakikolwiek mechanik za parę groszy powinien Ci sprawdzić lampą stroboskopową.
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 20 lis 2013, o 10:59

też o tym pomyślałem. żle ustawiony rozrząd może być
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez oko_81 » 20 lis 2013, o 13:43

W pierwszej kolejności do sprawdzenia aparat zapłonowy - cewka może mieć przebicie
Jeśli podmienisz cewkę ewentualnie cały aparat - ustawić kąt wyprzedzenia zapłonu lampą stroboskopową

Jeśli to nie pomoże to sprawdź poprawność ustawienia rozrządu.
Jeśli wszystko dobrze a nie ustawiałeś zaworów po wymianie rozrządu to sprawdź ponownie szczelinomierzem ustawienie zaworów.
Auto ciężko zapala na zimnym silniku jeżeli zawory są poparte ( gaśnie ), po nagrzaniu ten efekt trochę ustępuje .
Pozdr
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt

Postprzez raluk » 20 lis 2013, o 19:11

Zawory były ustawiane. Wczoraj chciałem sprawdzić błędy ecu i coś mnie naszło by zewrzeć każdy pin z każdym żeby sprawdzić może coś pokaże... Mam gniazdo 16 pin to takie \..../ w takim krztałcie, chyba obdII zwarłem piny 1i4 ale ce tylko mrugał cały czas i nic się więcej nie działo. Dzisiaj po południu było dość ciepło wsiadam i przekręcam kluczyk no i coś dziwnego zegarek świeci ale nie wyświetla nic tak samo licznik przejechanych kilometrów no w sumie on świeci jak się światła włączy ale powinien coś pokazywać. Po przekręceniu kluczyka robił takie prykanie jak po resecie ecu (po zdjęciu i założeniu klem akumulatora) myślałem że nie odpali, już przygotowany noga na gazie żeby przycisnąć deczko bo czasem odpali od biedy jak dobrze pokręci... A tu 2 sekundy odpalił i odrazu gaz no i normalnie chodził, pomyślałem że naucze go obrotó ale po 5 minutach trochę mu przygazowałem i strzelił z rury i go przydusiło, no to jazda zawiozłem do mechanika, po drodze szedł jak burza raz go tylko przydusiło i strzeliło z rury a tak to mogłem cisnąć gaz do oporu i jechał jak nigdy wcześniej. Pewnie jakieś zwarcie zrobiłem tym sprawdzaniem błędów bo prędkościomierz też nie działał. Zobaczymy co mechanik powie. Najlepiej jak to naprawi. Dzięki
raluk

Postprzez ludinho1 » 20 lis 2013, o 21:14

raluk napisał(a): Wczoraj chciałem sprawdzić błędy ecu i coś mnie naszło by zewrzeć każdy pin z każdym żeby sprawdzić może coś pokaże...

dobre 8-) ty już lepiej sam nic nie sprawdzaj
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez yxcv11 » 21 lis 2013, o 16:24

napisz jeśli możesz co ci mechanik zrobił z coltem ja mniej więcej mam tez takie problemy z moim ze na początku mi z ledwością chodzi a później całkiem nieźle jak się nagrzeje
yxcv11

Dostał piw: 1
Auto: colt 1.3 CJO

Postprzez raluk » 21 gru 2013, o 13:36

Wyżej napisłaem co było robione. Dodatkowo ostatnio gość zmienił czujnik temperatury i mu palił ale później znowu nie palił jak się wyciągnie czujnik i wsadzi spowrotem zapali. Dałem do jeszcze innego mechanika i mówi że aparat zapłonowy siedzi, mianowicie cewka zapłonowa. Patrzyłem w sklepie online i są dwie różne nie wiem którą kupić...

http://www.iparts.pl/czesc/cewka-zaplon ... e-w-autach

http://www.iparts.pl/czesc/cewka-zaplon ... e-w-autach

Wkońcu problem rozwiązany, wina była cewki zapłonowej. Tyle że gość zamontował ją na zewnątrz i nie wiem czy to od tego auta jakaś boschowska. Podobno tamtą ze środka kopułki ciężko dostać. Może to tak być?
PS. Przynajmniej pali jeździ nie muli nic.

scalenie postów - Fador
raluk

Postprzez jerrylos » 29 gru 2013, o 22:41

tamta olal i zrobil ci na zewnatrz. moze tak byc, chyba ze chcesz wydac z 300zl na regeneracje aparatu ;)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez virusik » 31 gru 2013, o 18:47

ja jak kopiłem swojego cao 1.6 to tez miałem tak zrobione i u mnie byla cewka od poloneza nie wiem kiedy było to robione ale ja jeździłem 3 lata na tym do czasu jak padł mi moduł obecnie mam włożony z carismy 1.6 90 km i działa
virusik

Dostał piw: 1
Auto: Colt cao 1.6 /seat leon 1.9tdi

Postprzez raluk » 12 lut 2014, o 17:29

Ostatnio rozładował mi się akumulator, naładowałem go i samochód mi nie chciał odpalić jak wcześniej, ogólnie coś go podszarpuje i muszę więcej gazu dodać. Wydaje mi się że to wina restartu ecu, jak go ustawić od nowa?
raluk

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum