Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Szarpie na ciepłym silniku

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Kasiek » 10 lis 2013, o 12:25

Witam, tematów podobnych już było zrobiłem co trzeba ale problem nie znikł.

Misio 98 cj0 1.3 12v szarpie , nie zawsze na każdym biegu na niższych bardziej wyczuwalne.
na zimnym wszystko ok prawie się nie zdarza, na ciepłym i niskich obrotach (przy ruszaniu i na 2jce bardzo uciążliwe i na drodze niebezpieczne ja cza szybko wyjechać)

160tys przebiegu nowe sprzęgło, palec, kopułka, kable i świece nowe
Reset kompa , wyczyściłem przepustnicę cały dolot wraz z kanalikami, EGR i silniczek krokowy sprawdziłem kable i wtyczki na wtryski wsystko oki.
jakie ciśnienie ma być na pompie moze to ona jest przyczyna co mam jeszcze zrobić

POMOCY :(
Kasiek i Rocky
Kasiek

Dostał piw: 2
Auto: Misio Colt CJ0 98r.
Województwo: Śląskie

Pomocy, szarpie - rozkładam ręce.

Postprzez ozzy89 » 10 lis 2013, o 12:52

sprawdziłeś kąt wyprzedzenia zapłonu ? Przyjrzałbym się jeszcze czujnikowi położenia przepustnicy.
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6

Pomocy, szarpie - rozkładam ręce.

Postprzez ludinho1 » 10 lis 2013, o 14:28

dokłądnie jak kolega zasugerował powyżej. identyczne objawy miałem jak przestawił się kąt wyprzedzenia zapłonu a więc od tego zaczynaj spradzać kolego
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Kasiek » 11 lis 2013, o 21:02

Hej, Dziękuje pojadę to sprawdzić w najbliższym czasie, dzisiaj misia troszkę przepaliłem i tak jakby szarpania ustały poczułem tylko lekkie poszarpywanie przez chwileczkę na 4 biegu ale prawie niewyczuwalne, wiec wydaje mi się ze powodem były kanaliki do zaworu EGR w dolocie, dam foty jak to wyglądało ile syfu tam było :shock:
Obrazek
Obrazek
Kasiek i Rocky
Kasiek

Postprzez Kasiek » 24 lis 2013, o 21:03

Dzięki za poprawkę linków. a doszłem do tego dlaczego szrpie, :)
otóż trzeba wyregulować TPS ;) (potencjometr wychylenia przepustnicy)
temat wiec można zamknąć :)
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Kasiek i Rocky
Kasiek

Postprzez ludinho1 » 24 lis 2013, o 21:51

a może zdasz relację jak ci poszła regulacja tps? bo mi bije ten błąd od dawna i nie miałem chęci jeszcze się tym zająć a jak napiszesz co nieco to może się zdobędę :) gdzieś była instrukcja , kiedyś ją widziałem
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez Szafiq » 25 lis 2013, o 20:13

ludinho1 napisał(a):... gdzieś była instrukcja , kiedyś ją widziałem

http://eurosoftware.com.pl/krzyzak/
wybieramy temat: Wolne obroty 4G13/4G9x , tam jest opis.
Sam u siebie sprawdzałem bo oczywiście szarpie przy małych obrotach,ale jest książkowo, nic nie musiałem zmieniać.
Wyczyściłem przepustnicę,kable,świece,fajki nowe i dalej szarpie.
Szafiq

Dostał piw: 0
Auto: Galant EA2W,Colt CJ0 1,6

Postprzez ozzy89 » 25 lis 2013, o 21:20

W jednym z Coltów ustawiłem sobie TPS-a na oko, bo ksążkowo też nieco szarpało ;) korygowałem go lekko i po tym jazdy próbne, do czasu aż mi odpowiadała praca silnika ;)
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6

Postprzez Szafiq » 26 lis 2013, o 15:30

Może spróbuje się pobawić,oby tylko nie pogorszyć sprawy. W sumie zawsze można sobie zaznaczyć jak było wcześniej. Tu jest szarpnięcie w zakresie 1000-1200obr/min w momencie zmiany biegu z 1 na 2 . Najbardziej upierdliwe w korku kiedy trzeba się toczyć z małymi prędkościami.Przy normalnej jeździe jak się dobrze rozpędze i obroty nie spadną przy zmianie biegu poniżej 1500obr to nie szarpie.
Szafiq

Postprzez Kasiek » 28 lis 2013, o 17:33

No ja narazie ustawiłem na oko :) i jest na granicy błędu silnika, a szarpie tylko na szybkim wciśnięciu gazu. ;) wiec myślę ze magik w serwisie to mi ustawi jak trzeba.
Wiem że w Mikołowie jest gość co specjalizuje się w mitsubishi.
Kasiek i Rocky
Kasiek

Postprzez RoXall » 29 lis 2013, o 14:55

Szafiq napisał(a):http://eurosoftware.com.pl/krzyzak/
wybieramy temat: Wolne obroty 4G13/4G9x , tam jest opis.
Sam u siebie sprawdzałem bo oczywiście szarpie przy małych obrotach,ale jest książkowo, nic nie musiałem zmieniać.
Wyczyściłem przepustnicę,kable,świece,fajki nowe i dalej szarpie.

A docisk sprzęgła w jakiej kondycji?
Jak łożysko ma luzy to przy każdej zmianie biegu lub puszczeniu i ponownym wciśnięciu gazu będziesz czuł szarpanie.
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4

Postprzez Szafiq » 29 lis 2013, o 16:37

Pewnie do wymiany, bo łożysko już słychać jak się rozgrzeje i na puszczonym sprzęgle.
W sumie to zapomniałem napisać najważniejszej rzeczy. Samochód zachowuje się tak tylko na gazie,przy czym wszystko co związane z zapłonem wymienione.
Umówiłem się do gazownika we wtorek,niech się męczy sam,ja już nie mam siły.
Szafiq

Postprzez maniac » 29 lis 2013, o 16:46

RoXall napisał(a):A docisk sprzęgła w jakiej kondycji?
Jak łożysko ma luzy to przy każdej zmianie biegu lub puszczeniu i ponownym wciśnięciu gazu będziesz czuł szarpanie.

Eeeeee... ;) Co to za dziwna teoria? ;)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12

Postprzez RoXall » 2 gru 2013, o 12:42

Jak łożysko ma luzy to przy puszczaniu gazu i wciskaniu czuć szarpanie, zwłaszcza na niskich obrotach (zamach robi mniejsza robotę?). Na wyższych biegach powyżej 3ki jest to praktycznie niewyczuwalne.
Nie chodzi mi o takie szarpanie jakby coś było nie tak z mieszanką tylko jednokrotne szarpnięcie.
To samo dzieje się przy samej zmianie biegu 1-2-3. Problemem nie są tu poduszki tylko właśnie luz na sprzęgle -> docisk, czyli łożysko do wymiany.

Szafiq nie sprecyzował jakie to szarpanie a wszystko praktycznie wymienił z tego co pisał więc podałem jedną z możliwych opcji.

Jeśli problem dotyczy gazu, zimnego silnika, o czym dowiedzieliśmy się po napisaniu mojego posta to rzeczywiście moja teoria jest dziwna :D.
Jednak sprecyzowałem o jaki konkretnie przypadek mi chodzi: zmiana biegów i puszczanie gazu.
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4

Postprzez Maniek » 2 gru 2013, o 17:46

W sumie to zapomniałem napisać najważniejszej rzeczy. Samochód zachowuje się tak tylko na gazie,przy czym wszystko co związane z zapłonem wymienione.

Wykręć o pół obrotu z parownika śrubkę, odpowiedzialną za naprężenie membrany (śrubka z boku parownika), nie ma siły zaciągnąć gazu. Zejdzie z obrotów trochę, to wtedy podnieś o 1/4 (ja robię przeważnie na słuch), śrubką od obrotów (jest ona na górze parownika). Powinno na pewno pomóc.
Maniek

Dostał piw: 7
Auto: Space Wagon
Województwo: Łódzkie
  • Strona WWW

Postprzez Szafiq » 4 gru 2013, o 20:41

Możliwe,że miałeś rację Maniek. Dzisiaj żona odebrała auto od gazownika, zrobił regulację i podobno działa. Sam nim nie jeździłem jeszcze, ale jeśli udało się to wyregulować to super. Strasznie drażniące to było.

RoXall napisał(a):
Szafiq nie sprecyzował jakie to szarpanie a wszystko praktycznie wymienił z tego co pisał więc podałem jedną z możliwych opcji.

Jeśli problem dotyczy gazu, zimnego silnika, o czym dowiedzieliśmy się po napisaniu mojego posta to rzeczywiście moja teoria jest dziwna :D.
Jednak sprecyzowałem o jaki konkretnie przypadek mi chodzi: zmiana biegów i puszczanie gazu.

To było typowo szarpanie takie,jakby wypadał zapłon lub chwilowy niedobór gazu, tylko w bardzo małym zakresie obrotów,powyżej i poniżej nic takiego nie występowało.Ogólnie problem rozwiązany.
Szafiq

Postprzez Maniek » 5 gru 2013, o 01:16

Jak nawet jadąc równo na 5 biegu czułeś pewnie lekkie szarpanki. Ostatnio z tym samym walczyłem w swoim protonie. U mnie było tak że jak delikatnie chciałem ruszyć, to zachowywał się jakby świece lub kable były szmelc.
Po regulacji śmiga git. :)
Maniek

Dostał piw: 7
Auto: Space Wagon
Województwo: Łódzkie
  • Strona WWW

Postprzez Kasiek » 18 gru 2013, o 22:10

byłem u mechanika specjalisty od misiaczków i nie pocieszył mnie :( główna przyczyna szarpania jest aparat zapłonowy, resztę wyregulował i przynajmniej teraz mniej pali i płynnie chodzi, chyba najlepsza teraz opcją będzie poszukać jakiegoś po regeneracji, bo używką nie ufam. :?
Kasiek i Rocky
Kasiek

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum