maniac napisał(a):Stara prawada: LPG nie instalujemy do aut z silnikami ze zmiennymi fazami rozrządu.

misiekwwl napisał(a):Jak gadałem z takim dalszym znajomym który jest gazownikiem z 20 letnim stażem który twierdzi,że do wszytskiego się da założyć gaz (nawet diesla ) tylko wszystko zależy od ceny.

Fador napisał(a):Jak Cie nie stać na owies, to nie kupuj konia, tyle.

DwColcia napisał(a):Myślę że kwestia bezawaryjności silnika z instalacją gazową ma dużo wspólnego z tym jaką instalację zakładamy,jak i u kogo
szybajker napisał(a):Koszt fabrycznej instalacji (5000 PLN) zwraca się po ok. 25000 km.

szybajker napisał(a):Terminus - raczej ze Szczecina do Wrocławia powinieneś do domu wrócić nawet przy dość mocno zużytym silniku, ale co do zasady i podejścia, to się z Tobą zgodzę

Xiao7 napisał(a):Wiedziałem że prędzej czy później w takim temacie ktoś musi wypowiedzieć tę magiczną formułkę. Instalacja zwraca się po iluś tam kilometrach. Ah jak to ładnie brzmi dla ucha, i pociesza portfel. Tylko nikt nie zastanawia się że to jest tylko „chłyt” marketingowy, który ma zachęcić nas do inwestycji.
Xiao7 napisał(a):Co trzeba zrobić by instalacja się zwróciła??
Xiao7 napisał(a):Dlatego mówienie (pisanie) że instalacja gazowa nam się zwróci po iluś tam kilometrach to jest tylko oszukiwanie samych siebie (nie tylko innych). Na instalacje musieliśmy wydać pieniądze, na eksploatacje (koszty zakupu gazu i serwis) też wydajemy pieniądze, Wiec gdzie tu zwrot?? Bo zaoszczędziliśmy i wydaliśmy mniej za każdy przejechany kilometr?? Też nie bo jednak musieliśmy na niego wydać a to ze wydaliśmy mniej to nie oznacza zwrotu inwestycji. Amen
Xiao7 napisał(a):Osobiście uważam że najefektywniejsze wykorzystanie gazu można uzyskać w silnikach turbinowych, parowych lub stirlinga. W tych ostatnich silnikach gaz jest w obiegu zamkniętym co przyczynia się do minimalnego jego zużycia (ewentualne wycieki)

Xiao7 napisał(a):"Osobiście uważam" oznacza że to jest moje własne zdanie [...].

szybajker napisał(a):Terminus - prawdę mówiąc pierwszy raz o czymś takim słyszę, nikomu nie życzę i współczuję właścicielowi, bo konsekwencje są dla mnie oczywiste :/ Z drugiej strony mógł od razu zamawiać głowicę i zawory od nowego miśka dostosowanego do LPG i problemu by nie powtórzył...

Xiao7 napisał(a):Paliwo płynne jednak jest tłuste
terminus napisał(a):Pisałem czym się różnią: materiałem z którego wykonuje się gniazda zaworowe (zapewne wymienne są) i nóżki zaworów.
Wg moich kalkulacji i cen ASO to bliźej 5000 myślę... Zamienników zaworów i głowicy raczej nie dostaniesz...chyba, że pasują od innego auta bez problemów z LPG. Przy takich kosztach jak przewiduję (obym się mylił) instalacja robi się średnio opłacalna chyba, że na bardzo długo się z miśkiem wiążesz, albo trzepiesz 1000 km tygodniowo.terminus napisał(a):Pewnie jakby była możliwość dokupienia tylko tych elementów to miało by to jakiś sens, ot choćby wymienić je przy instalacji LPG, trochę podniesie to koszty bo trzeba z miejsca wyregulować układ zaworowy (tu się to robi wymieniając szklanki), same uszczelki to 300 złociszy (ceny zamienników z IC, w serwisie chyba wolę nie pytać, nie śpieszy mi się do zawału i na tamten świat), zawory, gniazda, więc trza dodać minimum 600 do kosztów instalacji.
W innym wątku pisałem o koledze i jego Corolli VI - po ponad 300 kkm (przejechane wyłacznie na noPb, stać go na to) pojechał do mechanika i powiedział, że chyba powinien luz regulować, bo od nowości tego nie robił (pierwszy właściciel auta to jego ojciec). Mechanik posłuchał silnika i zaprosił na osłuchanie i ewentualną regulację za kolejne 100 kkm. Japończycy naprawdę precyzyjnie robią te silniki, co jest powodem do radości i smutku zarazem (jak się coś zepsuje, to niestety precyzja kosztuje - i w robocie, i w częściach).terminus napisał(a):Wiesz, ostatnio mój mechanik stwierdził że silnik w moim samochodzie jest bezwstydny, po 160kkm nie pokazuje oznak zużycia, jest suchy, nie klepie (olałem regulację zaworów po 100kkm, była zbędna) i ciągnie jak szatan.
terminus napisał(a):No i kwestia finansowa, on mi pali 5-7 litrów pb95, do tego zwiększone koszty serwisowania na LPG itp. to trzeba na prawdę policzyć

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości