Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Swap hamulców (co i jak?)

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez dzeras81a » 17 wrz 2013, o 21:04

Witam mam pytanie do was czy tylne zawieszenie od carismy bedzie pasowac do colta ???? czesci od gti napewno ale klopot z dostaniem a wiem ze ktos z was pisal ze to jest to samo, moze ktos z was potwierdzic, chcialbym zrezygnowac z bebnow i zalozyc tarcze....
dzeras81a

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi colt
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez GrzesiekTNT » 17 wrz 2013, o 21:28

Ja na Twoim miejscu tego bym nie robił. Colt nie rozwija takich prędkości żeby były konieczne tarcze na tyle. Ja mam i chyba wolałbym mieć bębny.
GrzesiekTNT
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: Colt 1.6 16V
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Ra4al » 19 wrz 2013, o 19:10

GrzesiekTNT napisał(a):były konieczne tarcze na tyle. Ja mam i chyba wolałbym mieć bębny.

Niestety, ale większość osób upiera się iż dzięki tarczom z tyłu to ich Colcina nagle będzie stawała dęba, a jazda bokiem stanie się łatwa i widowiskowa jak w NFS. Lecz niestety przynajmniej w CA0 system hamulców tarczowych na oś tylną jest wg mnie na tyle nieudany iż mają one bardzo małą skuteczność... Wiecznie się zapiekają i albo ręczny wraz z zasadniczym nie działają, albo co gorsza nie puszczają.
Jeździłem Coltem CA1A z bębnami i tam ręczny był pewny i skuteczny cały czas, niezależnie od warunków i rodzaju nawierzchni, za to swojego CA4A miałem w 4 tarczach [bo miał ABS] i ręczny na suchym asfalcie to była porażka [z resztą na mocno ubitym szutrze też rewelacji nie było], auto ledwo co zwalniało mimo iż hamulce były świeżutko po regeneracji... W dodatku w przeciągu dwóch lat jak go miałem to tylne zaciski regenerowałem z dobre 10 razy, jak i nie więcej, wiecznie się zapiekały, do takiego stopnia że poprzedni właściciel zerwał linkę ręcznego [którą wcale nie jest łatwo dostać].
Lecz niestety ludziom nie przetłumaczysz, ślepo idą w zaparte za swoim tokiem rozumowania nie słuchając innych, którzy już dany problem przerabiali.
Ja rozumiem ten szpan pod dyskotekom iż samochód ma 4 tarcze więc jest to prawdziwe mocne WRC, ale nie w przypadku Colta. Ja rozumiem też, iż w przypadku większości aut, tarcze na tylnym zawieszeniu są o wiele lepszym rozwiązaniem niż bębny, lecz nie w Colcie ;).
I na prawdę zastanówcie się dobre 20 razy a może nawet i 100 czy na prawdę nie lepiej zainwestować w lepsze hamulce z przodu?? Przecież to on odpowiada za hamowanie w głównej mierze, nie tył!!
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Postprzez piorun » 19 wrz 2013, o 21:27

dzeras81a napisał(a):Witam mam pytanie do was czy tylne zawieszenie od carismy bedzie pasowac do colta ???? czesci od gti napewno ale klopot z dostaniem a wiem ze ktos z was pisal ze to jest to samo, moze ktos z was potwierdzic, chcialbym zrezygnowac z bebnow i zalozyc tarcze....

Do swapa tylnich hamulców nie jest wymagane całe zawieszenie . Potrzebne są zaciski, tarcza, braket montażowy zacisków, osłona tarczy i linki ręcznego. Osobiście nie wymieniał bym bębnów tylko zainwestował w lepsze na przodzie.
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez Marung » 20 wrz 2013, o 10:35

Tak jak kolega Ra4al napisał. Bębny z tyłu nie są złe, w moim CA1A mam bębny i rękaw na suchym asfalcie bez problemu blokuje koła na luźnej nawierzchni to już bajka :). Nie ma co się napinać na wymianę tylnych hebli tylko jak już ktoś potrzebuje mocnych hamulców to o przednich mocniejszych trzeba myśleć. Przednia oś przy hamowaniu jest dociążana a tylna odwrotnie tak więc przednie hamulce mają dużo ciężej. Podobnież przednia oś to około 80% siły hamowania(tak mi się o uszy obiło).
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 11
Auto: Cemaks 1,6tdci
Województwo: Lubelskie

Postprzez Schizo » 22 wrz 2013, o 19:00

Lepiej wrzucić sobie tarcze z mini i zaciski z sigmy, a nie tam bawić się w cudowanie, które nic nie da. Sam mam z tyłu bębny i jedyne co zamierzam z nimi robić to wymienić okładziny.
Zamiast pchać się w dodatkowe tarcze, wolałbym dołożyć do lepszych amorów.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez jerrylos » 22 wrz 2013, o 21:28

Kuzyn ma tarcze z tylu i bebny sa milion razy lepsze do ewentualnych szalenstw na recznym ;-) lepiej tak jak ktos napisal, lepiej wieksze tarcze na przod, bo nie oszukujmy sie, nawet te w 1.6 ze 100km/h zatrzymac do zera to o kant dupy ;-)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez Schizo » 22 wrz 2013, o 21:57

Dlatego ja się zawsze wspieram, hamując biegami :)
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez jerrylos » 22 wrz 2013, o 22:19

Mowie tutaj o awaryjnym hamowaniu ;-)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez IceMen » 27 paź 2013, o 20:33

siema ,z jakiego konkretnie modelu pasują heble do przodu ,zaciski ,tarcze i czy jarzma zostają czy tez trzeba zmnienić ? ..po dzisiejszym dniu w KJS-się spaliłem hebel na tyle ze nie miałem na ostniej szykanie hebli wcale ,wiuec trzeba na większe zamienić .z góry dzięki za odpowiedz w razie co numer do mnie 504 217 933 może być sygnał lub sms to oddzwonię Pozdrawiam
IceMen

Dostał piw: 2
Województwo: Pomorskie

Postprzez rapart » 27 paź 2013, o 21:02

Tarcze Mini Cooper 276 mm, zaciski z jarzmami z Sigmy i dłuższe przewody elastyczne - to wszystko. Taki zestaw mam u siebie, ale koledzy jeżdżą też na zaciskach z Galanta (tutaj uwaga, są dwa rodzaje jarzm), ale trzeba szukać tych z rozstawem otworów na jarzmie ok. 130 mm.
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6

Postprzez IceMen » 27 paź 2013, o 21:09

super dziekuje ci za odp. :) będę cos na spokojnie szukał ,ewentualnie pamiętasz może z jakich konkretnie modeli ,czy tylko marka auta mi wystarczy ? :D
IceMen

Postprzez rapart » 27 paź 2013, o 21:25

Na pewno Sigma, takie coś: http://allegro.pl/zacisk-hamulcowy-mits ... 00100.html
Galant przed liftem? Nie pamiętam dokładnie, ktoś pisał na forum już o tym.
Tarcze np. http://allegro.pl/brembo-tarcze-przod-m ... 06170.html

Mi się udało kupić zestaw zacisków z Sigmy za... 100 zł :P A żeby zachęcić bardziej do szukania:
Obrazek

I jeszcze jedna sprawa. 276 mm z Mini jest najprostszym wyjściem, ale moim zdaniem jest jeszcze luz na ciut większą tarczę. W moim przypadku klocek hamulcowy wychodzi lekko poza tarczę i dodałbym jeszcze 4-5 mm, może więcej, żeby było idealnie. Tylko znaleźć taką tarczę... 4x100, jakieś 283?mm... Kleju ma takie, ale sam nie wie, skąd one są ;) Jeśli jeszcze będę miał Colta i przyjdzie czas na zmianę tarcz, przekopię katalogi w poszukiwaniu takiej tarczy.
rapart

Postprzez IceMen » 28 paź 2013, o 07:15

super dzięki to już coś do przodu :D
IceMen

Postprzez RoXall » 28 paź 2013, o 15:45

Z galanta przed lift ja mam takie u siebie.
Nie ma co patrzeć an rocznik tylko szukać dwutłokowych.
Bo u mnie niby był 2001r a miałem dwutłoki. Wszystkie inne hamulce w galach są na jednym tłoku.

Można jeszcze szukać z FTO, Sigmy, Pajero, Evo bodajże I-IV i nie jestem pewien czy z 3000gt.
Rozstaw na jarzmie pomiędzy otworami musi wynosić ok 130mm. Węże pasują.
tyle.

@Rap ale co dadzą te tarcze ponad standardowe 276mm średnicy jak klocek i tak nie obejmie nadwyżki średnicy?
Tyle, że fajnie wygląda za to może pojawić się problem przy niektórych felgach.

Choć jakbym miał wybierać to ze względów estetycznych wybrałbym te 276+5mm.
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Postprzez tresorex » 28 paź 2013, o 15:49

W galantach EA dwa tłoczki były dopiero po 1 lifcie czyli od 99 roku.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Kleju » 28 paź 2013, o 18:18

RoXall napisał(a):...@Rap ale co dadzą te tarcze ponad standardowe 276mm średnicy jak klocek i tak nie obejmie nadwyżki średnicy?...

Yyyy jak klocek nie obejmuje różnicy? Nie kumam... Że niby jak tarcza większa niż 276mm, to klocek nie "dotyka" całej powierzchni większej tarczy?
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Marung » 28 paź 2013, o 18:35

RoXall napisał(a):@Rap ale co dadzą te tarcze ponad standardowe 276mm średnicy jak klocek i tak nie obejmie nadwyżki średnicy?
Tyle, że fajnie wygląda za to może pojawić się problem przy niektórych felgach.

Choć jakbym miał wybierać to ze względów estetycznych wybrałbym te 276+5mm.

Chodzi o to, że instalujesz nie tylko większe tarcze ale i inne (większe) zaciski i też klocki i wtedy to gra, klocek styka się podczas hamowania z taką powierzchnią roboczą tarczy jak powinien. Na większej tarczy przy tym samym nacisku klocka uzyskasz większą siłę hamowania za względu na większe ramię względem osi obrotu, jak dasz jeszcze zaciski od sigmy a one są 2tłoczkowe wtedy uzyskasz jeszcze większą "siłę ściskająca". To tak na chłopski rozum (bynajmniej mój:) nie wnikając w technikalia ).
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 11
Auto: Cemaks 1,6tdci
Województwo: Lubelskie

Postprzez rapart » 28 paź 2013, o 20:48

Łopatologicznie - przy tarczy 276 mm i zacisku 2-tłoczkowym mój klocek wystaje poza obręb tarczy. Gdyby tarcza była ciut większa, byłoby dokładnie tak, jak w każdym aucie, gdzie klocek zbiera tarczę 1-2 mm od krawędzi (robi się rant, tak?). U mnie tak się nie stanie i podejrzewam, że u każdego z takim zestawem. Kleju - Ty masz właśnie ciut większą tarcze i zakładam, że klocek będzie robił rant? Wniosek - tarcza o te kilka mm większa byłaby jeszcze lepsza ;)

Tarcza nie robi problemu dla felgi, to wielkość zacisku go robi ;)
rapart

Postprzez Kleju » 28 paź 2013, o 22:30

rapart napisał(a):...Kleju - Ty masz właśnie ciut większą tarcze i zakładam, że klocek będzie robił rant...

Correct :mrgreen:
Obrazek

rapart, a od jakiego modelu masz klocki?
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum