Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.8] 4g93 z tłokami 4g92

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez rapart » 15 sie 2013, o 00:24

Moim zdaniem - do 93 tłoki od 92 i "sterować" sprężaniem grubszą uszczelką.
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez rosomak1983 » 15 sie 2013, o 11:59

daj spokopj z tymi korbami, nie ma sensu robic takiego Frankensteina... A panewki sa identyczne ???
Zostaw korby od 4g93 sa lzejsze i po wtóre spokojnie wytrzymaja moc silnika NA.
rosomak1983

Dostał piw: 12
Auto: Lancer
Województwo: Podkarpackie

Postprzez Bastek » 15 sie 2013, o 15:00

Kleju mi tylko chodziło o konstrukcję samej podstawy korby i jej grubości. Ze długości są inne to wiem. Nie snuję tego projektu na domysłach tylko na tym co wyczytuję na forach zagranicznych i czerpię z doświadczeń innych ludzi. A wydawanie 350 funtów na same korby do tego chińskie to raczej marny pomysł moim zdaniem kiedy za 30 masz coś oem co pasuje

Rapart mam zamiar właśnie z grubszą uszczelką "uregulować" sprężanie. Wydaje mi się to najrozsądniejszy pomysł, tym bardziej że ani Edgar ani Rosomak nie zrobili tego przy swoich hybrydach i na mój gust wyszła ta kompresja zbyt wielka, dlatego obrociło panewkę.

Rosomak z całym szacunkiem ale te korby nie będą cięższe jak zostanie obrobiona głowa.
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 6
Auto: Proton

Postprzez Kleju » 15 sie 2013, o 16:26

Bastek napisał(a):...A wydawanie 350 funtów na same korby do tego chińskie to raczej marny pomysł moim zdaniem kiedy za 30 masz coś oem co pasuje...

Ale ja myślę podobnie jak Rosomak, bez sensu do silnika NA kupować/zakładać grubsze korby... Jak Ci się uda podnieść moc o +-30-40KM to już będzie mega wyczyn a korby wytrzymają przecież... U mnie są na 99% zwykłe korby jak w 4G92sohc a moc względem glxi jest +50KM
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Bastek » 15 sie 2013, o 18:58

po prostu mam te korby pod ręką i będzie i tak wszystko na wierzchu. Wiem że korby 4g93 są te same w 93turbo i tam dopiero po przekroczeniu 200 koni klękają a ja raczej do 200 nie dobiję więc wytrzymać wytrzyma. Pytanie tylko jak długo? Ja po prostu chcę zbudować silnik tak żeby jak najmniej awaryjny był i żebym nie musiał się martwić jak długo jeszcze pociągnie przy upalaniu.
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rapart » 15 sie 2013, o 21:11

Bastek, ale o ile dobrze pamiętam, korby w 93 nie są problemem - panewki klękają.
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

Postprzez Kleju » 15 sie 2013, o 21:53

Bastek napisał(a):...Pytanie tylko jak długo? Ja po prostu chcę zbudować silnik tak żeby jak najmniej awaryjny był i żebym nie musiał się martwić jak długo jeszcze pociągnie przy upalaniu.

Ale Ty tam nie będziesz miał 300Nm dostępnych od 1000obr :P Poza tym nie dmuchasz w ten silnik, to zostaje zwykłe NA. Szukasz problemu, tam gdzie go nie będzie :P W każdym projekcie zawsze jest ryzyko awarii, nie ma cudów. Zwłaszcza jak chcesz jeszcze upalać auto na torze. Jest kupe innych części które mogą nie wytrzymać intensywnej eksploatacji, a korby to chyba na samym końcu... Więc odpuść te korby z nyski i zajmij się innymi rzeczami.
Chcesz mieć wytrzymałe auto i z większą mocą? Szukaj teraz części wzmacnianych (panewki, śruby itd), do tego sportowe wałki, dolot, wydech, chcesz to pobaw się tłokami... Ale dla mnie to już ryzyko...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Bastek » 15 sie 2013, o 23:51

no dobra panowie.... przekonaliście mnie, przy tym setupie będzie łatwiej wyważyć wał i po pierwsze złożyć to bez rozwiercania otworów na sworzeń korbowodu ;p

korby zostaną oem ale za to polecą panewki z ACL i jak uda się znaleźć to śruby korb z ACL. Śruby głowicy na pewno będą oem Mitsu, głowica na przejdzie porting a wałki jeśli się uda to oddam do Krakowskiego Rawera na napawanie krzywek. Do tego dojdą regulowane kółka rozrządu dolot i wydech który już jest.
Będę na bieżąco informować z postępów, jak komuś przyjdzie jeszcze do głowy jakiś pomysł czemu poświęcić większą uwagę, co wzmocnić to walcie śmiało;).....

jeszcze powiedzcie mi jakiej firmie zaufać przy doborze pierścieni tłokowych?
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez zubrin » 17 sie 2013, o 21:43

Bastek napisał(a): jeszcze powiedzcie mi jakiej firmie zaufać przy doborze pierścieni tłokowych?

napisz do BeWu on sprawe pierscieni przerabiał przy odbudowie silnika, rozpisywał się w swoim temacie to pewnie pomoże
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez BeWu » 26 wrz 2013, o 19:16

Oj... nie znam się aż tak na pierścieniach. Montowałem u siebie 2 komplety i mogę jedynie powiedzieć, że Teikoku Pistons (TP) są w moim odczuciu gorsze od NPR. TP są delikatniejsze: powierzchnia styku pierścieni z cylindrem jest 2-3 razy mniejsza niż NPR i OEM. Pierścień zgarniający (olejowy) TP jest identyczny jak OEM natomiast NPR ma dodatkowo zamek (spinkę) harmonijki pierścienia, co pomaga w montażu i utrzymuje pierścień na miejscu - mi osobiście NPR bardziej przypadł do gustu i subiektywne odczucie jest takie, że jest lepszy.

Dodam jeszcze, że wydawało mi się, że po zmontowaniu tłoków na NPR chodziły one lepiej (ciaśniej ale i płynniej) niż w przypadku TP. Komplety miałem zamontowane oba na dopiero co honowanym (wymiar nominalny) bloku, więc porównanie było dość rzetelne.

Innych nie testowałem.
Było: BW5A czyli podróbka GTI: +2.7 KM i +1.5 Nm
Jest: 20-letnie auto z przebiegiem 36 tysięcy? Nierealne, a jednak prawdziwe.
I would rather loose by a mile because i built my own car, than win by an inch because someone built it for me.
BeWu
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 137
Auto: 1997 Eclipse GS
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez RoXall » 18 lut 2015, o 22:17

Czy są jakieś wieści w tym temacie?
Bastek dokonałeś jakiś zmian?
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Bastek » 20 lut 2015, o 04:34

tłoki leżą w garażu a ja się ciągle zastanawiam nad tym setupem. Wiem że bez problemu by to śmigało z wtryskiem metanolu. Bardzo dużo daje w sprawie zmniejszenia ryzyka spalania stukowego. Jakiś czas temu też dorwałem od kumpla Emanage Blue ale jeszcze nie czytałem nigdzie nic na temat tego czy ta świnka ogarnie taki wtrysk metanolu i do tego nie mam jeszcze do niej wiązki.

wiem że w Malezji i Australii śmigają takie projekty bez zarzutu. Na dodatek na tłokach od miveca, lub od 4g93 gdi. Więc na stockowych tłokach z "92 wydaje się to raczej nie do popsucia. Ale tu z kolei pokazał Edgar i Ross bodajże że się coś spierdzielić da , tylko nikt nie był pewien w 100% co zawiodło....
Dobre panewki, prezyzyjne wyważenie dynamiczne całego układu razem z zamachem i sprzęgłem powinno dać radę.

Mam sentyment do tego silnika ale na zdrowy rozum to nie wiem czy się opłaca cała ta robota dla raptem 30km :/ Moment obrotowy na pewno fajny by wyszedł z tego ale i tak szału nie ma....
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum