Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.8] 4g93 z tłokami 4g92

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

[CA0 1.8] 4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 26 lip 2013, o 16:43

Witam,
przymierzam się to podmiany tłoków w moim gti na te z 1,6. Ktoś już przerabiał ten temat na forum ale nie mogę sobie przypomnieć kto to był i dlaczego to tak krótko żyło bezproblemowo.

Proszę Was o rady, na co zwrócić uwagę i czego się przestrzegać przy wymianie.
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 6
Auto: Proton

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Kleju » 26 lip 2013, o 21:33

Chyba rosomak...
Z założenia miało chodzić, w praktyce poległo... Ale nie pamiętam dlaczego...

PS. Jak jesteś na wyspach, to ja bym szukał już tłoków od 4g92mivec
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 26 lip 2013, o 22:03

z tego co mi wiadomo to są to identyczne tłoki.... chyba że porównywałeś je i znalazłeś jakąś różnicę?

w planach mam też użycie korb z CA18DET które pasują "podobno" i czekają na mnie w domu już :D a są o prawie 1,5 raza grubsze od tych z 4g93. Do tego wszystko od nowa będzie trzeba wyważyć i sprawdzić czy jakiejś niespodziewanej kolizji z zaworami nie będzie ;)
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Kleju » 26 lip 2013, o 22:23

Bastek napisał(a):z tego co mi wiadomo to są to identyczne tłoki.... chyba że porównywałeś je i znalazłeś jakąś różnicę?...

Nie są identyczne, z 4g92mivec są dużo bardziej garbate.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 26 lip 2013, o 22:51

acha, więc teraz tylko pytanie czy nie zwiększyło by to kompresji aż za bardzo.
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez ozzy89 » 27 lip 2013, o 02:31

Edgar też chyba wsadzał tłoki z 4G92. Sprawdź w jego temacie albo napisz mu PW ;)
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Edgar » 27 lip 2013, o 12:28

włożyłem tłoki z 4G92 do 4G93 DOHC i silnik bardzo żwawo się kręcił, na seryjnych wałkach wypluło 174KM ale problem był w zbyt dużej kompresji ( ok.17,5 atm. )

silnik po nagrzaniu dał się odpalić tylko "na pych"

do odpalenia możesz użyć seryjnego ECU, ale na 100% będzie stukowe, musiałem wkładać ECUMastera

po zrobieniu niecałych 2 tyś km panewka dostału luzu, wymieniłem już dół na seryjny beż żadnych tuningów i zająłem się porządnie głowicą, do tej pory - odpukać - wszystko śmiga jak należy i ma dobre osiągi

dlaczego obróciło nie wiem, bo razem z tłokami odelżałem cały układ korbowo-tłokowy i po tej operacji wał był źle wyważony - stwierdzili że musiał mi spaść i prostowali go :/ może to była przyczyna... a jeśli nie to to i tak raczej silnik nie strawiłby takiej kompresji na seryjnych wałkach
Polub nas na facebook'u : https://www.facebook.com/JDMRallyRiders
Edgar

Dostał piw: 31

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez rosomak1983 » 27 lip 2013, o 15:37

Bastek nie wiem dlaczego sie nie udało u mnie te panewki poleciały ze 3 razy zarwóno z tokami 4g93 jak i raz z 4g92...
Wtedy składał to moj mechanik nie ja wiec niewiem aczkolwiek gosc ma doswiadczenie.
Myslałem ze ten moj silnik jakis przeklety był, i nakłaniałem Edgara na taki manewr... po czym u niego ... tak samo poleciały panewki... Z tym ze tłoki kupił odemnie wiec moze klawta sie przeniosła. ???
Pozatym na pewno kolizji z zaworami nie ma w takiej konfiguracji. U mnie kompresja była bodajze 15.5 rowno na garnkach podniosła sie o ok o.5 bara.
Teoretycznie nie miało to prawa spowodowac obrócenie panewki, tłoki 4g93 i 4g92 maja identyczna rozmiary poza powierzchnia tloka...

Pozatym nie wkładaj korb z innego silnika, te z 4g93 spokojnie wytrzymaja, wcvzesniej poleca panewki ;-PPPP
rosomak1983

Dostał piw: 12
Auto: Lancer
Województwo: Podkarpackie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 27 lip 2013, o 16:34

no dobra, czyli możemy założyć że to był problem z wałem w obu przypadkach? Na jakich panewkach jeździliście i jakie śruby głowicy kupić przy takiej kompresji? Muszą być to koniecznie ARP czy standard Mitsu OEM wystarczą?

do tego pytanie laickie. Co z tym spalaniem stukowym? Jak to poznać, jak wyeliminować? Strojenie Apexi SAFC coś pomoże czy już inny świniak konkretny musi być?

Rosomak a Ty też odchudzałeś maksymalnie cały układ korbowy? Typu zamach i koła pasowe jak Edgar? Bo też mam zamiar zamach odchudzić od razu.
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez rosomak1983 » 27 lip 2013, o 20:31

sruby seryjne bez przesady...

U mnie odchudzany był tylko zamach. reszty nie ruszałem.
rosomak1983

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 27 lip 2013, o 20:56

no ok.

Tylko mnie teraz uświadomcie jak to jest z tym spalaniem stukowym? Jak to rozpoznać, bo w tym temacie jestem zielony, jak to wyeliminować?

Regulowane kółka rozrządu w tym temacie pomogą choć odrobinę? Bo i tak będę je zakładać jak będzie głowica na wierzchu.
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Kleju » 27 lip 2013, o 22:22

Bastek napisał(a):...Strojenie Apexi SAFC coś pomoże czy już inny świniak konkretny musi być?...

Apexi to bajer, ma ładnie wyglądać a funkcji dużo mniej niż jakaś świnka czy stand alone...SAFC to się nadaje do lansu, gdzie możesz podkręcić zmienne fazy, dolać paliwa, pobawić się dawką, mapą itd.

Bastek napisał(a):...Regulowane kółka rozrządu w tym temacie pomogą choć odrobinę?...

Przy seryjnych wałkach, nie.

Bastek napisał(a):...Tylko mnie teraz uświadomcie jak to jest z tym spalaniem stukowym? Jak to rozpoznać, bo w tym temacie jestem zielony, jak to wyeliminować?...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Spalanie_stukowe

Masz tam w linku opisane, co może powodować spalanie stukowe. Wyeliminować można to poprzez odpowiednie wystrojenie silnika (o ile sprzętowo jest wszystko odpowiednio zestrojone!).

Kleju

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez maćku » 27 lip 2013, o 23:54

Kleju napisał(a):Przy seryjnych wałkach, nie.

Szybciej korekta zapłonu, wałkami nawet seryjnymi da się nieco pokręcić ale to jak walka z wiatrakami, Kleju to zawsze musi mieć de facto rację hehe

Panowie ja mam inne pytanie, czy 4g92 1,6 16v sohc ma czujnik stuku? Jeśli ma to gdzie on się znajduje i jak reaguje na niego ecu?
maćku

Dostał piw: 2

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez rosomak1983 » 28 lip 2013, o 00:17

czujnik jest z tyłu bloku pod kol dolot. ECU jesli dostaje sygnał o stuku opóznia zapłon i chyba podlewa paliwa...
rosomak1983

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez ryba_84 » 28 lip 2013, o 00:50

stukowe wyelimonowac mozna zmniejszeniem kompresji przez zastosowanie wyzszej uszczelki pod glowica lub zastosowaniem paliwa o wyzszej liczbie oktanowej np. mieszanka benzyny z etanolem.
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez ryba_84 » 28 lip 2013, o 00:55

rosomak1983 napisał(a):czujnik jest z tyłu bloku pod kol dolot. ECU jesli dostaje sygnał o stuku opóznia zapłon i chyba podlewa paliwa...

podlanie paliwem ma sens o tyle ze studzi cylinder
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez maćku » 28 lip 2013, o 10:47

rosomak1983 napisał(a):czujnik jest z tyłu bloku pod kol dolot. ECU jesli dostaje sygnał o stuku opóznia zapłon i chyba podlewa paliwa...

Dzieki rosomak za info. Kto jest w stanie potwierdzić wersję o podlewaniu paliwa? Może ktoś od razu powie o jaką maksymalną wartość jest w stanie cofnąć się zapłon w mitsubishi .

p.s. rosomak ja też jestem z Podkarpackiego, konkretnie z pod Sanoka :D

ryba_84 napisał(a):stukowe wyelimonowac mozna zmniejszeniem kompresji przez zastosowanie wyzszej uszczelki pod glowica lub zastosowaniem paliwa o wyzszej liczbie oktanowej np. mieszanka benzyny z etanolem.

Jedno wynika z drugiego. Używa ktoś w ogóle na co dzień mieszanki beny z etanolem? Prościej chyba v-power nitro + racing czy co to tam jeszcze Shell wymysli oraz i znane i lubiane LPG.

Bastek, Edgar i rosomak, czy któryś z Was liczył w ogóle stopień sprężania w takim silniku o jakim tu mowa?
maćku

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Edgar » 28 lip 2013, o 15:12

ja osobiście nie liczyłem, bo się na tym nie znam :p

kolega wyliczył mi 12,5 : 1
Polub nas na facebook'u : https://www.facebook.com/JDMRallyRiders
Edgar

Dostał piw: 31

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez mirc23 » 28 lip 2013, o 21:26

To skoro już temat został poruszony to może i ja podpytam. Czy oriętuje się ktoś jak wygląda sprawa tłoków z 1.6 w CJ0, tu moc zależna od rocznika, czy może tloki w CJ0 nie są inne niż w 1.8 . A może sa one mniej garbate przez co uzyskałbym niższy stopień sprężanie niż w CA0.

Oczywiście mowa o silniki z Cari MSX i zbudowaniu go na tłokach od 1.6 z colta CJ0 :)
mirc23

Auto: CJ1A
Województwo: Śląskie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez rosomak1983 » 29 lip 2013, o 11:31

W Cjotce 1.6 raczej sa płaskie, sadzac po mocy.
rosomak1983

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum