Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Felgi szerokość 5,6,7 cali

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez crips » 4 cze 2013, o 22:21

Witam, chciałbym się dopytać o największy realny rozmiar felg do naszego colta. Chodzi mi konkretnie o szerokość. Byłem wczoraj przymierzyć felgi do colta: OZ 15 cali, szerokość 7 cali. Wszystko ładnie pasowało, ale jak się okazało felga przycierałaby o element w tylnych nadkolach, konkretnie o fragment "belki" z tyłu. nie wiem jak to nazwać :P . Jaka szerokość felgi waszym zdaniem jest dobra do colta, chodzi mi o najszerszą opcję?
crips

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 1.3 GLX
Województwo: Mazowieckie

Postprzez marcin1234 » 16 lip 2013, o 20:31

Ja mam 15 i 7" szerokości i jest git.
Wszystko zależy jakie et będzie miała fela.
marcin1234

Dostał piw: 16
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Lubelskie

Postprzez crips » 6 sie 2013, o 11:51

dzisiaj zakladalem 15cali szer 6,5 et 35 i nie pasowala do konca :/

podalbys mi jakie masz et przy twoich parametrach. oszczedziloby mi to zbednego jezdzenia i marnowania czasu.
crips

Postprzez rapart » 6 sie 2013, o 15:33

Temat przerabiany już wielokrotnie na forum, trzeba trochę poszukać ;) Od siebie dodam, że 15stki to idealny kompromis między wyglądem, a jazdą. U mnie jest 7 cali z małym ET 25 (za małym teoretycznie). 35-40 jest dobre bez kombinowania, a do tego opona np. 195/50. W moim temacie masz sporo zdjęć moich kół: colt-ca0/zaczynamy-od-zera-mitsubishi-colt-ca4a-t44-460.html
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

Postprzez crips » 6 sie 2013, o 16:04

duze dzieki, na pewno podesle fotki na nowym obuwiu :)
crips

Postprzez SPAM » 6 sie 2013, o 18:07

crips napisał(a):dzisiaj zakladalem 15cali szer 6,5 et 35 i nie pasowala do konca :/

podalbys mi jakie masz et przy twoich parametrach. oszczedziloby mi to zbednego jezdzenia i marnowania czasu.

Bez przesady, ja mam obniżony zawias, 15cali 7 szer i et 35 na OZ
śmiga idealnie. Niedawno ktoś założył takie wymiary ale na 16 ;]
A jaka tam była opona zamontowana??
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Postprzez crips » 6 sie 2013, o 19:24

chyba 195/50 ale nie daje ręki uciąć
crips

Postprzez Kleju » 6 sie 2013, o 22:27

Opona nie ma nic do tego. 15" przy szerokości 6,5 i osadzeniu 35 powinno pasować jak ulał.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez crips » 7 sie 2013, o 01:38

jednak zgadzam sie z kleju'em ;D

dzisiaj mierzylem felge
15' szer. 7 et 35 i jest to za duzo dla colta. kwestia tylnej belki o ktora felga nie ocierala ale miejsca nie bylo nawet na pol palca, a jeszcze doliczajac opone to bez szans. te parametry to granica dla cj0 niestety.
crips

Postprzez SPAM » 7 sie 2013, o 09:31

W takim razie moj colt to nie colt lub dane zamieszczone na OZ ktoś sobie zmienił :P

Jak to opona nie ma znaczenia??

Obrazek

Jeśli kupił od innego auta felgi z oponami to np mógł mieć szerszy profil opony lub szerokość przekroju opony. Co by przekładało się na większą średnice zewnętrzną koła i możliwość obcierki, ponieważ profil opony to procentowa wartość szerokości przekroju.
nawet sama większa szerokość przekroju opony stworzy możliwość obcierki po przez większy "balon na boki"

Jednak zastanawia mnie jedno, podane zostało bardzo niskie et bo wartość 35. Jest to najmniejsza jaka podobno wchodzi do colta. Obcieranie o wewnętrzne elementy (zawieszenie) powinno stwarzać et powyżej 40.
Natomiast et35 powoduje balansowanie na granicy obierania z nadkolem.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez crips » 7 sie 2013, o 12:15

o ile felga jak zalozylem sie krecila o tyle jasne jest ze trzeba doliczyc opone i tutah obawiam sie ze te "pol palca" nie starczyloby na wspomnianego "balona".
crips

Postprzez Kleju » 7 sie 2013, o 12:41

SPAM napisał(a):...Jak to opona nie ma znaczenia??...

Nie ma znaczenia, jeśli zakładasz opone w granicach tolerancji np +-2% od ogumienia seryjnego. Nie poruszam tematu, jeśli ktoś chce założyć 15" koła np z Vectry, gdzie opona tam jest np 185/60/15 :P Lub 15" koło z terenówki, bo akurat takie ma za pół ceny...

SPAM napisał(a):...Jednak zastanawia mnie jedno, podane zostało bardzo niskie et bo wartość 35. Jest to najmniejsza jaka podobno wchodzi do colta. Obcieranie o wewnętrzne elementy (zawieszenie) powinno stwarzać et powyżej 40.
Natomiast et35 powoduje balansowanie na granicy obierania z nadkolem.

Spokojnie ET44 wejdzie i nic nie będzie o(b)cierać ;) Samo ET to nie wszystko, jest jeszcze szerokość felgi. Ale ogólnie rzecz biorąc, przymierzając już wiele felg, stwierdzam, że felga, feldze nie równa, nawet jak mają te same parametry...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez SPAM » 7 sie 2013, o 14:11

Dlatego właśnie pytałem co on miał na tej feldze. Kolega najpierw odpisał:
crips napisał(a):chyba 195/50 ale nie daje ręki uciąć

A potem
crips napisał(a):o ile felga jak założyłem sie kręciła o tyle jasne jest ze trzeba doliczyć oponę i tutaj obawiam sie ze te "pol palca" nie starczyłoby na wspomnianego "balona".

Proponuje ustalić czy była tam opona czy nie :P a jak była to jaki dokładnie rozmiar ;)
Ocenianie na oko bez gumy ma mały sens. Coś co dla nas wydaje się mało dla mechaniki może wystarczyć.
Ja wiem jedno mam te wymiary i jeździ a duża marka jaką jest O.Z. raczej ma takie same wymiary, różnice szybciej mogą występować między markami.

Ale na siłę oczywiście przekonywać nie będę ;) ja tylko odpowiadam na pytanie bo z tematu może korzystać ktoś inny za jakiś czas i niepotrzebnie od razu zrezygnuje.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez crips » 8 sie 2013, o 00:28

Wystąpiła nieścisłość,
opona 195/50 była na feldze: 15cali, szer. 6,5 ET 35 (felga jak najbardziej jak sie okazało do colta w porządku)
brak opony na feldze: 15 cali, szer. 7, ET 35 (tutaj nie mieścił się przy tylnej belce zawieszenia nawet mały palec)

Ja jestem zdania, że razem z oponą, która mimo wszystko trochę odstaje od felgi (nie mówimy to o cudacznych profilach opon) obcierałoby o wspomnianą "felgę". ALE jak widać SPAM ma takie wymiary i jest WSZYSTKO W PORZĄDKU. Warto dlatego przymierzyć felgę jeśli wybiera się egzemplarze o granicznych dla colta wymiarach.
Wszystko wyjaśnione (;
crips

Postprzez Giszu_Colt » 15 maja 2015, o 00:39

A czy ktoś z Was zakładał 15', szerokość 7 cali i profil opony 195/60 ?
Giszu_Colt

Auto: Colt 1.3i 16V 82KM
Województwo: Śląskie

Postprzez Funner » 21 cze 2016, o 22:54

Trochę odkopuję temat, ale informacja raczej przydatna - felga 7,5J ET38, opona 195/45 Pirelli P Zero Nero - do wahacza z tyłu bardzo blisko, ale się mieści i nie obciera, o rant również jak na razie nic nie obtarło a testowałem po ostrzejszych zakrętach i nierównościach. Przód bez żadnych kłopotów.
Funner

Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez ludinho1 » 22 cze 2016, o 20:12

a średnica felgi ?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez Funner » 22 cze 2016, o 23:16

Gdzieś mi umknęło :) 16 cali.
Funner

Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez hemi112 » 13 lut 2017, o 01:15

Dobra ,czyli jeśli chodzi o CJ0 i 15 szpulę,to 6,5 cala spokojnie ,a 7 to różnie może być,ta?
35-40 optymalne ET ,ta?
A jak otwór centralny?
Bo wiecie ,szukam 15 do swego i im dalej tym ciekawsze oferty ,i pewnie skończy siê na wysyłce ,i co bym zdziwienia nie miał ;)
Jak wygląda kwestia tych wszystkich oplowskich,nissanowskich,czy vw?
Kiedy człowiek naprawdę chce żyć to medycyna jest bezsilna ;)
hemi112

Dostał piw: 21
Auto: Subaru Impreza + żonowy CJ0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez wikol » 13 lut 2017, o 08:12

Ja miałem 15" 7J ET38 opony 195/50/15 i nic nie obcierało, był jeszcze zapas, z resztą mam je na sprzedaż ;) link. Jakbyś był zainteresowany to się dogadamy co do ceny :) A co do otworu to Colt ma albo 56 albo 57mm, także większość felg będzie pasować ;)
"Life is simple. You make choices and you don't look back"
Moja zielona bejbinka CJ4A 1.8 DOHC SWAP
wikol
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 79
Auto: Mitsubishi Lancer Evolution IX
Województwo: Dolnośląskie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum