Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.8] 4g93 z tłokami 4g92

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 29 lip 2013, o 13:31

więc jak Edgarowi wyszło 12.5:1 i obróciło panewkę to jaką kompresję uważacie za rozsądną i bezpieczną dla silnika? Standard dla 4g93 to 9.5:1 o ile dobrze pamiętam. Czy gdyby mi wyszło też 12.5:1 i dałbym do tego uszczelkę grubszą niż ori tak żeby kompresja wyszła nie więcej niż 11:1 to silnik zniósł by to ?
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 6
Auto: Proton

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Tovija » 29 lip 2013, o 13:55

Tłok z 4g92 90 km (97 rok).
Obrazek
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez maćku » 31 lip 2013, o 23:38

Bastek napisał(a):więc jak Edgarowi wyszło 12.5:1 i obróciło panewkę to jaką kompresję uważacie za rozsądną i bezpieczną dla silnika? Standard dla 4g93 to 9.5:1 o ile dobrze pamiętam. Czy gdyby mi wyszło też 12.5:1 i dałbym do tego uszczelkę grubszą niż ori tak żeby kompresja wyszła nie więcej niż 11:1 to silnik zniósł by to ?

Swego czasu sam zbudowałem mocy silnik tyle,że daleko odbiegający od mitsubishi . Z tego co wiem, górna bezpieczna granica dla PB 98 to jakieś 12,8 : 1 ale to już z profesjonalnym strojeniem, ja miałem akuratnie 11,8 : 1 i rozrusznik przy samym odpalaniu auta wydaje mi się,że miał ciężko. Z silnikiem nic się nie działo, ale wał był tam wywarzany - choć nie wiem czy to ma aż takie znaczenie w tym temacie.

Jeśli silnik ma ogarniać seryjny komputer to ja więcej jak w 11,5 : 1 bym się nie pchał a może i to okazać się za dużo.

Nie wiem czy to kogoś ruszy czy nie ale moje motoryzacyjne serce podpowiada mi,że muszę to napisać:

JA na przestrzeni kilku lat i jakiegoś tam obycia, dłubania samochodów nie pchał bym się w nie sprawdzone mody to po 1 a po 2 śmiało mogę powiedzieć,że wcale nie drożej a na pewno lepiej byłoby zmienić silnik na mocniejszy seryjny z innego auta.

Ale co to kogo obchodzi..
maćku

Dostał piw: 2

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 1 sie 2013, o 08:33

wyczytałem na forum mivec.co.nz że 4g93 z tłokami od miveca 4g92 daje kompresję powyżej 12.5:1.

Maćku wyważanie to bardzo istotna sprawa bo zmieniając tłoki na inne zmieniasz masę.

Gdyby ktoś umiał to policzyć było by fajnie, bo z tego wzoru to ja nic nie rozumiem :lol:
c/r = (cylinder swept vol + deck vol + gasket vol + head cc - piston dome cc) / ( deck vol + gasket vol + head cc - piston dome cc)

a tu porównanie wykonane przez jednego gościa z forum miveca
well i needed the same info and waited for somebody to reply but nobody did so i did some search and found out some facts :
4G93 has a head volume of 47cc and the same goes for the mivec , deck hight 0.038 inch and i guess the same for mivec also , gasket volume coulden't find it but the thickness is 0.5 mm and it's same in mivec so i did some calculations according to them :
-assuming that 4G93 and 4G92 engines use the same head gasket so the gasket volume is the same , the deck hight is the same and the head volume is the same the differences between them are comp ratio and cylinder cc if we knew that the comp ratio is calculated according to these given values : red ones are the difference between 93 and mivec
c/r = (cylinder swept vol + deck vol + gasket vol + head cc - piston dome cc) / ( deck vol + gasket vol + head cc - piston dome cc)
in mivec it's 11:1 and in 93 it's 9.5:1 so if we put mivec pistons in 93 block all the values will be exactly like the mivec except the swept vol which is bigger in 93 so the c/r in 93 with mivec piston will be more than 11:1 and i roughly calculated it and found out it'll be 12.5:1
on the other hand if we put 93 pistons in mivec block all the values will be exactly like the 93 except the swept vol which is smaller and the c/r will be less than 9.5 and i calculated this also and found out it'll be 8.4:1.
conclusion :
mivec pistons in 4G93 block will give more compression ratio than 11:1 .
4G93 pistons in mivec block will give less compression ratio than 9.5:1 .
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez bonsao » 1 sie 2013, o 08:34

Bastek napisał(a):JA na przestrzeni kilku lat i jakiegoś tam obycia, dłubania samochodów nie pchał bym się w nie sprawdzone mody.

No ale zawsze musi być ten pierwszy raz ,ktoś musi to zrobić pierwszy aby puźniej napisać "to sprawdzony mod kilka już jeździ"
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Ra4al » 1 sie 2013, o 09:11

Kiedyś rosomak zbudował hybrydę 4G93 z tłokami z 4G92, więc on coś więcej powie na ten temat, lecz wydaje mi się iż ten silnik długo nie pociągnął :P.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez maćku » 1 sie 2013, o 19:53

Bastek napisał(a):wyczytałem na forum mivec.co.nz że 4g93 z tłokami od miveca 4g92 daje kompresję powyżej 12.5:1.

Maćku wyważanie to bardzo istotna sprawa bo zmieniając tłoki na inne zmieniasz masę.

Gdyby ktoś umiał to policzyć było by fajnie, bo z tego wzoru to ja nic nie rozumiem :lol:

Bastek wiem,że wyważenie to ważna sprawa ale nie wiem czy aż tak to właśnie brak wyważenia wpływa w takiej hybrydzie na obracanie się panewek. W ,,domowych" modach nie ma możliwości wyrównoważenia układu korbowo-tłokowego na zadowalającym poziomie. W przypadku zmiany tłoków na inne gdzie zmienia sie mocno masa tłoka wyważenie nawet w profesjonalnym zakładzie może okazać się naprawdę ciężkie.

Ów wzór nie jest myślę trudny. Musisz znać objętość komory spalania w 4g93 i pomierzyć ile więcej objętości zajmuje tłok z 4g92 w stosunku do tłoka z 4g93. Do tego seryjny skok wału w 4g93 i dokładną pojemość 4g93.
To chyba wszystko ale,że piszę na szybko to może czegoś zabraknie w tym hehe.

bonsao napisał(a):No ale zawsze musi być ten pierwszy raz ,ktoś musi to zrobić pierwszy aby puźniej napisać "to sprawdzony mod kilka już jeździ"

Masz rację, ale jak już wspominałem sumienie by mi nie dało gdybym się trochę nie powymądrzał i tych z mniejszym portfelem nie powyciągał z przyszłych zbędnych problemów.

Troszkę odbiegając od tematu : Ra4al masz jakieś zdjęcia swojego auta albo może jest na forum? Zapodaj link albo podeślij mi zdjęcie jakieś :D
maćku

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez zubrin » 1 sie 2013, o 20:53

najlepszy sposób to dorobić wzmocnione panewki
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 2 sie 2013, o 09:10

nigdy o tym nie słyszałem :shock:

Zdradzisz sekret jak to zrobić ??
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez zubrin » 2 sie 2013, o 09:38

o wzmocnionych panewkach nie słyszałeś???
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 2 sie 2013, o 09:52

nie e :oops:
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez zubrin » 2 sie 2013, o 09:59

ja kiedyś ojcu kupowałem jak robił remont silnika różnica w cenie była chyba około 90zł zwykłe 500 zł wzmacniane, te górne panewki w które uderza tłok były z innego mocniejszego materiału, ja mam kogoś kto robił panewki mogę się zapytać ile by kosztowało zrobienie takich do Colta

jeszcze możesz poszukać czy pasują od Diesla bo one mają wzmacniane panewki, bo tam jest większe sprężanie
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 2 sie 2013, o 11:26

a po prostu ACL serii "race" nie dadzą rady? bo o takich właśnie myślałem.

jak byś mógł to się dowiedz ile by kosztowało dorobienie takich wzmacnianych i daj mi cynka na PW ;)
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez piorun » 2 sie 2013, o 13:09

ACL seri race są to wzmocnione panewki. cena w irl 160e
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 2 sie 2013, o 13:22

to w takim razie dobrze doczytałem ;p.... to jak już jest gotowy produkt na rynku to chyba nie ma sensu bawić się w dorabiane na zamówienie, które po za tym na pewno będą droższe.
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez maćku » 3 sie 2013, o 22:07

Bastek nie jestem pewien czy sama ,,wzmocniona" panewka coś da.. co ona w ogóle jest twardsza czy co, wogóle kto i z czego miałby je niby dorobić?

Proponowałbym najpierw poczytać co ta są sputtery i tego się trzymać a przede wszystkim zaczął bym od dokładnych pomiarów ciśnienia oleju.

W ogóle Bastek co Ty chcesz dokładnie zrobić z silnikiem?
maćku

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez brccrx » 4 sie 2013, o 00:38

Mivec gen 2 seryjnie kompresje ma 11.0:1 zaraz Wam zdjecia tlokow wrzuce tutaj. Korbowody sa w zasadzie takie same jak kazdy 4G92 (moge potwierdzic na 100% jezeli bedzie trezba)

Edit:
Tobie raczej korbowody z 4G92 nie beda potrzebne :)

Obecnie pracuje nad zlozeniem silnika Mivec z tlokami od GSR (4G93T) i uturbieniem tego.

Bylo tez pytanie o spalanie stukowe i reakcje ECU na to, w serji jest mapa wgrana ktura jest bardziej soczysta i komputer po wykryciu detonacji przelacza sie na ta mape i z niej steruje praca silnika. To na wypadek gorszej jakosci paliwa w zasadzie zeby ochlodzic komore spalania jak ktos z Was mowil.

Edit:

Tloki Mivec:

Obrazek

Obrazek

GSR:

Obrazek

Razem:

Obrazek

Obrazek

Na stockowym ECUmozesz miec troszke problem zeby komputer nadrobil, regulator paliwa albo jakis prosty piggy back powinien wystarczyc.

Musisz, tak jak koledzy mowia obnizyc kompresje jezeli dasz te tloki z Miveca.

Z normalnego 1.6 powinno byc extra :) w 4g93 ale fajnie by bylo jak bys obliczyl jaka komprecje bedziesz mial faktycznie.
Jedyne na swiecie FTO......1.3......turbo ;)

http://www.fto-ireland.com/forum/viewto ... &start=125

Life its Mitsutastic!
brccrx

Dostał piw: 16
Auto: FTO 1.3 turbo (135hp)
Województwo: Nie dotyczy

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 14 sie 2013, o 19:07

no właśnie o tym miałem pisać że seryjny Mivec lata na kompresji 11.0:1 więc i 4g93 to zniesie. Teraz jedynie będzie trzeba dobrze to obliczyć żeby taka właśnie kompresja wyszła.

Maćku nie obraź się bo widzę że masz pojęcie na o mechanice ale pytanie takie z tyłka wytrzaśnięte. No oczywiste że chcę zrobić tyle ile się da żeby mieć najszybsze NA na wsi :D
mam po prostu drugi silnik, od Tresorexa taniutko kupiłem tłoki, mam już od dawna korby z CA18DET i sporo innych części do 4g93 więc czemu nie?
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Bastek » 14 sie 2013, o 22:12

właśnie otworzyłem paczuchę od Tresorexa z tłokami i korbami dla porównania. Na bank tłoki 4g92 nie są tak garbate jak te z miveca. To gołym okiem widać.

Obrazek
Obrazek

korby prawdopodobnie 4g92 i 93 są identyczne więc teraz dla porównania obok korba z CA18DET. Jest grubsza, ma grubszą podstawę i wykorzystuje większe śruby

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

jedynie niemiła niespodzianka to pin tłoka. W CA18DET ma on 20mm a w 4g92 19mm :/ Co sądzicie w takim przypadku o przetoczeniu otworu na pin w tłoku 4g92 na większy?
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

4g93 z tłokami 4g92

Postprzez Kleju » 15 sie 2013, o 00:12

Bastek napisał(a):...Na bank tłoki 4g92 nie są tak garbate jak te z miveca. To gołym okiem widać...

To Ci napisałem, na samym początku :P

Bastek napisał(a):...korby prawdopodobnie 4g92 i 93 są identyczne...

Absolutnie nie są identyczne. Po pierwsze blok 4G93 jest wyższy od bloku 4G92, co też przekłada się właśnie na długość korb.
Masz porównanie:
Obrazek

I tak nawiasem mówiąc, trochę nie rozumiem Twojego toku myślenia pod wzgledem modyfikacji... Próbujesz coś złożyć z innych części, a w większości wiedza opiera się na domysłach, czy częsci podpasują... Marnie widzę ten "projekt". Może zamiast być innowacyjnym i wyważać otwarte drzwi, kup części aftermarketowe do swojego silnika i złóż to jak Bozia przykazała... To wtedy będzie dobrze, ale i kosztownie. Albo tanio i kupa... Albo zobacz jak to inny zrobili, np Edgar. Takie moje zdanie.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum