Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ0] Dołożenie sterowania radiem z kierownicy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CZ0] Dołożenie sterowania radiem z kierownicy

Postprzez fil_ftp » 2 lip 2013, o 16:22

Cześć.
Nie wiem czy to dobry dział...
Posiadam Colta w najnowszej budzie, kupiony z oryginalnym radiem Mitsubishi. Chciałbym dołożyć do kierownicy przyciski do jego sterowania. Jako takich części w serwisach nie mają, natomiast pomyślałem, że mógłbym poszukać czegoś na allegro (np. tu mam http://allegro.pl/mitsubishi-colt-kiero ... 63928.html). Przełożyłbym same przyciski - te srebrne plastiki. Mam więc pytanie. Czy jest to możliwe? Czy wystarczy wykręcić przyciski z tej kierownicy i przełożyć do mojego auta plus podłączyć je do radia? Czy jest to bardziej skomplikowana czynność? Na aukcjach ludzie sprzedają samą kierownicę bez wiązki łączącej kierownicę z radiem. Czy da się radę samemu dorobić okablowanie? Czy ktoś widział może firmowe radio z tego colta "od tyłu"? Czy jest tam "puste miejsce na podłączenie przycisków?
fil_ftp

Dostał piw: 0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Dołożenie sterowania radiem z kierownicy

Postprzez Fador » 10 lip 2013, o 16:59

do siebie kupiłem kierownice ze sterowaniem, nie wystarczyło. Trzeba wymieniać taśmę kierownicy, już sama ta obręcz plastikowa pod kierownicą łącząca przyciski w kierownicy. Na odcinku taśma-radio jest fabrycznie poprowadzona wiązka. Problem jest w braku wtyczki do tych przycisków w seryjnej taśmie - do wymiany. Koszt ok 100pln z tego co pamiętam.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez bart99 » 12 lip 2013, o 00:03

Fador rozumiem ze wymieniles kierownice? Oprocz kółka i tasmy cos tam jeszcze potrzeba? Pewnie samemu to ciezko byloby wymienic wiec jeszcze robocizna. I najwazniejsze wiesz moze czy to sterowanie dałoby rade przy niefabrycznym radiu?
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Dostał piw: 6
Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Postprzez fil_ftp » 12 lip 2013, o 17:02

Fador napisał(a):do siebie kupiłem kierownice ze sterowaniem, nie wystarczyło. Trzeba wymieniać taśmę kierownicy, już sama ta obręcz plastikowa pod kierownicą łącząca przyciski w kierownicy. Na odcinku taśma-radio jest fabrycznie poprowadzona wiązka. Problem jest w braku wtyczki do tych przycisków w seryjnej taśmie - do wymiany. Koszt ok 100pln z tego co pamiętam.

Czyli jak rozumiem dłubanie byłoby tylko w okolicach kierownicy? Czy konsolę też trzeba było demontować?
fil_ftp

Postprzez Fador » 14 lip 2013, o 11:46

No właśnie jeszcze nie wymieniłem bo nie mam tego kółka pod kierownicę z odpowiednią wtyczką. Grzebania dużo nie jest. Ściągnięcie poduchy to dwie śruby z boku kierownicy. Odkręcasz i ciągniesz poduche do siebie - oczywiście na odłączonym akumulatorze. Odczepiasz wtyczke i już masz pełny dostęp do taśmy i śruby kierownicy.
Kupiłem używaną kierownice ze sterowaniem obszyta skórą, niby po przebiegu 20tys km, bez żadnych sladów zużycia. Jak tak oglądam allegro to największy problem może być właśnie z tym kółkiem z wtyczką. Od tego kółka do radia podobno jest pociągnięta wiązka, ale to będę mógł potwierdzić dopiero po założeniu. Nie chciałbym musieć tego wymieniać jak sie okaże, że nie ma wiązki bo kupa rozkręcania będzie.
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez fil_ftp » 14 lip 2013, o 19:30

Panowie, mam mały problem... Otóż pogrzebałem w weekend przy kierownicy, odkręciłem poduszkę, odłączyłem ją, aby się temu przyjrzeć, później poskładałem wszystko tak jak powinno być i niestety teraz pali mi się kontrolka od układu SRS, za cholerę nie chce zgasnąć. Sprawdziłem kostki i kabelki, na pewno nic nie uszkodziłem. Ktoś wie co popsułem? :P
fil_ftp

Postprzez zubrin » 14 lip 2013, o 19:50

odłączyłeś akumulator jak odłączałeś poduszke?
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez fil_ftp » 15 lip 2013, o 13:51

To tak, musiało coś pójść nie tak jak kompletny amator w świecie samochodów się za coś bierze... Nie odłączałem, śmiejcie się, ale nie wiedziałem, że trzeba :P. Jest jakiś sposób na "wyzerowanie" tego błędu? Czy serwis mi pozostaje?
fil_ftp

Postprzez zubrin » 15 lip 2013, o 14:23

to się ciesz że ci nie odpaliła w twarz przy odkręcaniu kierownicy :shock:
odłącz na godzinkę akumulator i zobacz czy kontrolka się wyzeruje i zgaśnie
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez fil_ftp » 15 lip 2013, o 14:54

A tak bardzo chciałem coś zacząć sam ogarniać przy samochodzie... No ale nic, nie zrażam się i mam nauczkę na przyszłość :P. Odłączę tak jak piszesz i dam później znać co i jak. A w sprawie dołożenia przycisków, jak coś wykombinuję to będę pisał, może komuś na przyszłość się przyda ;).
fil_ftp

Postprzez bart99 » 15 lip 2013, o 19:52

fil_ftp napisał(a):A tak bardzo chciałem coś zacząć sam ogarniać przy samochodzie...

To Ci powiem że zacząłeś od razu od ciężkiej artylerii próbując coś w samochodzie rozbroić, a mianowicie uzbrojoną minę (czyt. poduchę). Szacunek :D
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Postprzez fil_ftp » 17 lip 2013, o 17:33

No, czymś trzeba zasłynąć na forum :P.

Dobra, zaprzyjaźniony warsztat wykasował mi ten błąd (bo ASO za samo podłączenie komputera zawołało abstrakcyjną kwotę). Teraz pytanie. Jak kolejnym razem będę grzebał przy kierownicy (czy przy innej elektronice) to najpierw odłączam akumulator i od razu mogę śmiało grzebać? Czy po jego odłączeniu muszę jakiś czas odczekać?
fil_ftp

Postprzez zubrin » 18 lip 2013, o 11:30

nie musisz czekać odłączysz akumulator i możesz już odpinać wtyczki
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Fador » 19 lip 2013, o 07:41

nie no... ja tez lubie życie na krawędzi, ale żeby podłączoną poduche odpinać... :D
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 19 lip 2013, o 09:19

Jak z galanta wyciągałem fotele to wystarczyło wyjąć kluczyk ze stacyjki i było można odpinać wtyczki i później żadna kontrolka się nie świeciła, ja nadal żyję i mam wszystkie palce i kończyny więc trochę przesadzacie z tymi poduszkami ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez tomusn » 9 sie 2013, o 21:56

czy już udało się zamontować tę kierownicę ze sterowaniem, bo też zakupiłem, ale taśmy nie mieli...
czekam na wieści

na necie są dwa rodzaje taśm:
MR979369 i MR587756
jak je odróżnić po zdjęciach?
i czy któraś pasuje do sterowania radiem?

Wymiana kierownicy na skórzaną ze sterowaniem radiem/CD w Colcie Z3.A
tomusn - bez zdjęć

Należy zdobyć:

1. Kierownicę skórzaną ze sterowaniem
2. Taśmę AIRBAG dopasowaną do tej kierownicy

Ad. 1. Kierownica skórzana - każdy wie jak wygląda, sterowanie - przyciski znajdują się od
strony zegarów, są niewidoczne od przodu. Należy zwrócić uwagę na zaślepkę wtyczek na dolnym
ramieniu kierownicy, w kierownicy bez sterowania tylny panel jest w jednym kawałku, w nowej
jest tam "prostokątna" zaślepka, czasami sprzedają kierownice bez tego (odpadło przy
demontażu).

Ad. 2. Jak odróżnić taśmę ze sterowaniem radiem od tej bez? Taśma składa się z dwóch
pierścieni, górnego i dolnego. Z górnego wychodzą kable do poduszki powietrznej, a obok jest
prostokątny plastik. W kierownicy ze sterowaniem jest to gniazdko 5 pin, w które wpinamy
przewody wystające z koła kierownicy (wtyczka 5 pin, 2 zajęte). W zwykłej kierownicy nie ma
gniazdka, po prostu nie ma. W dolnym pierścieniu taśmy mamy gniazdo do podłączenia poduszki
powietrznej, zabezpieczone zielonym plastikiem, i drugie gniazdo, które w przypadku
posiadania przez taśmę możliwości podłączenia sterowania radiem ma zajęte 2 z 5 pinów.
Jeżeli taśma sterowania nie posiada - wszystkie piny są puste - ale jest do tego gniazdka
wpięta odpowiednia wtyczka!

Demontaż i montaż.

1. Ustawiamy auto na równym podłożu, koła prosto itp itd.
2. Odłączamy przewód masowy akumulatora.
3. Odkręcamy dwie śruby poduszki powietrznej (z lewej i z prawej strony) i zdejmujemy
poduszkę. Odpinamy przewody, jeden ze specjalnym zabezpieczeniem, więc ostrożnie i odkładamy
poduszkę na bok.
4. Należy odkręcić też obudowę kolumny (trzy śrubki). Można zdemontować.
5. Odkręcamy koło kierownicy, warto jakoś oznaczyć położenie na kolumnie.
6. Taśmę mamy na wierzchu więc odkręcamy dwie śruby mocujące, odpinamy zaczepy od tyłu i możemy wyjąć. Odpinamy dwie wtyczki - z zielonym zabezpieczeniem i tę drugą (sterowanie radiem jest - zajęte 2 piny,
sterowania nie ma - wszystko puste).

Dalej montujemy w odwrotnej kolejności

7. Bierzemy nową taśmę i ustawiamy wg instrukcji na niej napisanej, czyli: kręcimy do oporu
w prawo, a potem odkręcamy około 3 i 3/4 obrotu, aż pokryją nam się znaki - trójkąciki obok gniazdka na sterowanie radiem.
8. Wpinamy wtyczki do taśmy - dolny pierścień i przykręcamy (2 śrubki).
9. Koło kierownicy + wtyczka do sterowania radiem - wpinamy do gniazdka na górnym
pierścieniu.
10. Wtyczki do podłączenia poduszki - wpinamy do poduszki. I montujemy na swoim miejscu (2
śrubki po bokach).
11. Możemy zamontować też osłony kolumny (trzy śrubki).
12. Podłączamy akumulator.
13. Test z bocznego fotela... :D

Cieszymy się nową/lekko używaną kierownicą pokryta skórą oraz zdalnym sterowaniem radiem i
CD.
Tomek
Colt :( Colt :| Colt :)
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Auto: Colt Z34A 6AMT
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez tresorex » 13 sie 2013, o 10:09

A jak wygląda podłączenie do radia? Wszystko już jest?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tomusn » 13 sie 2013, o 14:25

tak , od dolnej strony taśmy są podłączone dwie wtyczki - od poduszki i ta właściwa od radia - podłączasz do nowej taśmy i gra
Tomek
Colt :( Colt :| Colt :)
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Auto: Colt Z34A 6AMT
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez tresorex » 13 sie 2013, o 14:34

A jak to dokładnie podłączyłeś? Ja mam pilota na kolumnę kierownicy z dwoma kablami a przy radiu wtyczkę oznaczoną SWC
Obrazek

Też tak miałeś?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tomusn » 13 sie 2013, o 14:42