Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ0] Dołożenie sterowania radiem z kierownicy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Dołożenie sterowania radiem z kierownicy

Postprzez tresorex » 13 sie 2013, o 14:48

No tak, chodzi mi o ogólną zasadę. Czy trzeba ciągnąć jakieś kable, dorabiać wtyczki itp.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez tomusn » 13 sie 2013, o 16:12

nie, jest gotowe okablowanie
Tomek
Colt :( Colt :| Colt :)
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 6
Auto: Colt Z34A 6AMT
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez fil_ftp » 27 sie 2013, o 14:28

tomusn napisał(a):Wymiana kierownicy na skórzaną ze sterowaniem radiem/CD w Colcie Z3.A
tomusn - bez zdjęć

Należy zdobyć:

1. Kierownicę skórzaną ze sterowaniem
2. Taśmę AIRBAG dopasowaną do tej kierownicy

Ad. 1. Kierownica skórzana - każdy wie jak wygląda, sterowanie - przyciski znajdują się od
strony zegarów, są niewidoczne od przodu. Należy zwrócić uwagę na zaślepkę wtyczek na dolnym
ramieniu kierownicy, w kierownicy bez sterowania tylny panel jest w jednym kawałku, w nowej
jest tam "prostokątna" zaślepka, czasami sprzedają kierownice bez tego (odpadło przy
demontażu).

Ad. 2. Jak odróżnić taśmę ze sterowaniem radiem od tej bez? Taśma składa się z dwóch
pierścieni, górnego i dolnego. Z górnego wychodzą kable do poduszki powietrznej, a obok jest
prostokątny plastik. W kierownicy ze sterowaniem jest to gniazdko 5 pin, w które wpinamy
przewody wystające z koła kierownicy (wtyczka 5 pin, 2 zajęte). W zwykłej kierownicy nie ma
gniazdka, po prostu nie ma. W dolnym pierścieniu taśmy mamy gniazdo do podłączenia poduszki
powietrznej, zabezpieczone zielonym plastikiem, i drugie gniazdo, które w przypadku
posiadania przez taśmę możliwości podłączenia sterowania radiem ma zajęte 2 z 5 pinów.
Jeżeli taśma sterowania nie posiada - wszystkie piny są puste - ale jest do tego gniazdka
wpięta odpowiednia wtyczka!

Demontaż i montaż.

1. Ustawiamy auto na równym podłożu, koła prosto itp itd.
2. Odłączamy przewód masowy akumulatora.
3. Odkręcamy dwie śruby poduszki powietrznej (z lewej i z prawej strony) i zdejmujemy
poduszkę. Odpinamy przewody, jeden ze specjalnym zabezpieczeniem, więc ostrożnie i odkładamy
poduszkę na bok.
4. Należy odkręcić też obudowę kolumny (trzy śrubki). Można zdemontować.
5. Odkręcamy koło kierownicy, warto jakoś oznaczyć położenie na kolumnie.
6. Taśmę mamy na wierzchu więc odkręcamy dwie śruby mocujące, odpinamy zaczepy od tyłu i możemy wyjąć. Odpinamy dwie wtyczki - z zielonym zabezpieczeniem i tę drugą (sterowanie radiem jest - zajęte 2 piny,
sterowania nie ma - wszystko puste).

Dalej montujemy w odwrotnej kolejności

7. Bierzemy nową taśmę i ustawiamy wg instrukcji na niej napisanej, czyli: kręcimy do oporu
w prawo, a potem odkręcamy około 3 i 3/4 obrotu, aż pokryją nam się znaki - trójkąciki obok gniazdka na sterowanie radiem.
8. Wpinamy wtyczki do taśmy - dolny pierścień i przykręcamy (2 śrubki).
9. Koło kierownicy + wtyczka do sterowania radiem - wpinamy do gniazdka na górnym
pierścieniu.
10. Wtyczki do podłączenia poduszki - wpinamy do poduszki. I montujemy na swoim miejscu (2
śrubki po bokach).
11. Możemy zamontować też osłony kolumny (trzy śrubki).
12. Podłączamy akumulator.
13. Test z bocznego fotela... :D

Cieszymy się nową/lekko używaną kierownicą pokryta skórą oraz zdalnym sterowaniem radiem i
CD.

Dzięki za opis procedury, teraz nie mam czas, ale jak złapię chwilę wolną to przyjrzę się jak to wygląda w takim razie w najnowszym colcie, ale podejrzewam, że tak samo.
Powiedz mi jeszcze, bo wcześniej wspominałeś o dwóch oznaczeniach seryjnych tych taśm, doszedłeś może do tego, jaki nr ma taśma ze sterowaniem radia z kierownicy?
fil_ftp

Dostał piw: 0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez szybajker » 12 paź 2013, o 16:47

Zdaje się, że napisał coś takiego:
tomusn napisał(a):2. Taśmę AIRBAG dopasowaną do tej kierownicy

Kupując kierownicę najlepiej od razu rozglądać się za taśmą - jeśli kupujesz na szrocie na pewno będą mieli cały zestaw p&p. Podejrzewam, że są 2 rodzaje taśm albo zależne od kierownicy (bez sterowania lub ze sterowaniem), albo zależne od tego, czy ma ona sterowanie tylko radiem, czy radiem i tempomatem.
Wiązki - bo pewnie większość kolegów je ma na myśli pytając o taśmy lub kable - są takie same w każdej wersji wyposażenia i przewidują wszelkie wyposażenie dodatkowe montowane na dany rynek (gdyby właściciel po jakimś czasie zapragnął doposażyć swój samochód) - tak jest w większości modeli samochodów sprzedawanych w Europie od lat 90' XX w.
szybajker

Postprzez tomusn » 13 paź 2013, o 00:28

fil_ftp napisał(a):Powiedz mi jeszcze, bo wcześniej wspominałeś o dwóch oznaczeniach seryjnych tych taśm, doszedłeś może do tego, jaki nr ma taśma ze sterowaniem radia z kierownicy?

sprawdzę przy okazji jaki numer ma taśma bez sterowania
Tomek
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez szybajker » 13 paź 2013, o 09:13

Tomku, a Ty u siebie dokładałeś kierownicę tylko ze sterowaniem radiem, czy też masz przyciski do tempomatu? Mnie kusi ta druga opcja właśnie...
szybajker

Postprzez tomusn » 15 paź 2013, o 15:13

tempomat nie jest w kierownicy:
Obrazek
Tomek
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez szybajker » 15 paź 2013, o 19:06

W Z34A jakim jeździmy jest właśnie w kierownicy. Widocznie oznaczenie Z34A jest zarówno do nowszego (mordka à la lancer), jak i starszego modelu.
Tam jest inna kierownica, po lewej jest sterowanie radiem, a po prawej własnie tempomatem. Zdjęcie poniżej:
Obrazek
szybajker

Postprzez tomusn » 16 paź 2013, o 13:11

z tymi oznaczeniami jest zadyma haha

oznaczenia np C52A wzięły się stąd, że w numerze VIN jest własnie taki ciąg znaków
np mój stary Colt 1990 1,5
JMBMR C52A LU******
stąd mój nowy Colt 2005 1,3
XMCXJ Z34A 5F******
więc nie będę go oznaczał inaczej

opis jaki zamieściłem odnosi się do Colta 2004-2009 - przed liftem - ze sterowaniem w kierownicy od tyłu!!

podaję numer taśmy do Colta 2004-2009 bez sterowania radiem:

MR979369
Tomek
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez szybajker » 17 paź 2013, o 07:17

Oznaczasz zgodnie z konwencją - u nas w dowodzie też jest Z34A, nawet w książce salon wpisał model jako Z34A. Po prostu małe żółte ludki dały to samo oznaczenie do serii przed i po lifcie, stąd zamieszanie. Temat dołożenia sterowania radiem (i tempomatem) z kierownicy nadal mnie interesuje - ma ktoś informacje jak to jest w poliftowych egzermplarzach? Znając obecne realia produkcji pewnie taśma jest taka sama co w przedlifcie, ale to tylko moje spekulacje...
szybajker

Postprzez tomusn » 17 paź 2013, o 11:54

szybajker napisał(a):Temat dołożenia sterowania radiem (i tempomatem) z kierownicy nadal mnie interesuje - ma ktoś informacje jak to jest w poliftowych egzermplarzach? Znając obecne realia produkcji pewnie taśma jest taka sama co w przedlifcie, ale to tylko moje spekulacje...

schemat wymiany pewnie jest identyczny
znajdź kierownicę i taśmę do niej
i najlepiej od jednego sprzedawcy w komplecie - sądzę że powinno grać :D
Tomek
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez szybajker » 17 paź 2013, o 17:33

Ty niedobry, Ty! :) Przecież to moje słowa sprzed paru postów :)

Problemów upatruję gdzie indziej - kierownica z przyciskami i kompatybilna taśma to jakby jedna sprawa. Podejrzewam, że radio bez problemów powinno dać się sterować bez żadnych dodatkowych czarów. Kłopot w tym jak uruchomić ustrojstwo z drugiej strony kierownicy.

Zrobiłem małe badania i na pewno trzeba będzie zakupić czujnik położenia sprzęgła i zapewne inny czujnik świateł stopu (lub jak to nazywają - czujnik wciśnięcia pedału hamulca - jest chyba 3 wersje w tym roczniku). Sugerowali mi jeszcze (w ASO, ale oni w ogóle o tym pojęcia nia mają raczej), że należałoby wymienić komputer silnika (sterownik wtrysku) na taki od wersji z tempomatem - wg mnie bzdura. Na pewno nie obędzie się bez podłączenia komputera, aby tempomat uaktywnić (choć i tutaj może Mitsubishi zaskoczyło - w końcu włącznik tempomatu jest na kierownicy).

Pytanie - co oprócz powyższych może być konieczne, aby cieszyć się niebieską lampką świecącą się na pulpicie :) No i oczywiście samoprowadzącym się pistoletem :)
szybajker

Postprzez kaczoro » 16 sie 2014, o 22:01

Cześć,
Postanowiłem doposażyć auto mojej lubej w sterowanie radiem z kierownicy i oczywiście wymieniłem kierownicę na taką z przyciskami z tyłu oraz taśmę airbag na taką z dodatkową wtyczką od sterowania multifunkcją...sukces jest połowiczny albowiem działa tylko sterowanie z prawej strony kierownicy (głośność i wybór częstotliwości fal radiowych) :roll: Jakieś sugestie? Dodam, że brakowało u mnie kompletnej wtyczki od multifunkcji(od strony kierownicy) i były tylko gołe dwa piny, które wpiąłem w 4 i 5 pin w taśmie...zamieniałem piny miejscami i efektu nie było żadnego, tzn. działa tylko sterowanie głośnością :roll:
kaczoro

Auto: CZ3 1.3
Województwo: Małopolskie

Postprzez szybajker » 18 sie 2014, o 19:23

Skoro od strony auta nic nie miałeś, to raczej za wiele nie zwojujesz. Trzeba po prostu podciągnąć dodatkowe kable i już. Gorzej, że nie za bardzo wiadomo, gdzie je wpiąć. Może ktoś ma schematy elektryki do Twojego modelu Colta i mógłby się podzielić? Kolega Tomek może coś Ci da radę wiecej podpowiedzieć...
Ja ostatecznie temat sterowania i tempomatu na razie odłożyłem, bo Luba kiepsko się zapatruje na moje majstrowania przy poduszce powietrznej...
szybajker

Postprzez kaczoro » 18 sie 2014, o 20:30

Wszystko zrobiłem zgodnie z opisem kolegi tomusn i tak jak wspomniałem działają u mnie tylko przyciski z prawej strony kierownicy (głośność i wybór fal radiowych). Podejrzewam, że mogę mieć uszkodzone po prostu przyciski z lewej strony kierownicy...trzeba rozebrać wszystko jeszcze raz i pobawić się ewentualnie miernikiem. Chyba, że ktoś ma jakieś sugestie to proszę pisać śmiało :D
kaczoro

Postprzez tomusn » 6 wrz 2014, o 12:55

szybajker, to jest właśnie dziwne że jak masz wtykę przy kierownicy to tam jest mniej kabli niż funkcji , a i tak działa wszystko - nic nie trzeba ciągnąć

kaczoro, myślę, że przy demontażu ktoś za mocno pociągnął, a jak nie mógł wyjąć - odciął i nie masz wtyczki i uszkodzony kabel
Tomek
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kaczoro » 10 wrz 2014, o 18:53

kaczoro, myślę, że przy demontażu ktoś za mocno pociągnął, a jak nie mógł wyjąć - odciął i nie masz wtyczki i uszkodzony kabel

Kabel nie jest ucięty. Po prostu piny są wyjęte z wtyczki i wtyczka gdzieś zaginęła :roll: Stawiam na uszkodzony lewy przycisk bo sterowanie działa tylko jak są podłączone oba piny. Jeśli podłączony jest tylko jeden pin (niezależnie który), sterowanie nie działa w ogóle. Póki co kompletny brak czasu żeby się tym zająć :(
kaczoro

Postprzez szybajker » 31 paź 2014, o 08:20

Znaczy sie, że już macie wszystko w autkach multipleksowane (wiele sygnałów biegnie po tych samych kabelkach). Przyczyną zatem może być nie tylko zepsuty przycisk, ale też i np. kiepski styk gdzieś pomiędzy kierownicą a radiem.
szybajker

Postprzez sadek1979 » 26 sty 2017, o 12:26

Witam Szanowne forum
Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z mitsubishi colt rok 2010 lub 2012 . Klient chciał założyć radio ze sterowaniem w kierownicy . Oryginał z colt rok 2012 dawca radia . Autko z 2010 r tam ma być docelowo założone . Podejrzewam że trzeba przełożyć kierownice , osłony pod kierownicą , poduszkę i całego pająka . Czy sterowanie z kierownicy idzie bezpośrednio do radia czy po drodze jest jeszcze jakiś moduł audio czy coś innego . Jeżeli możecie to zerknijcie proszę w jakiś schemat jak idzie sterowanie radia z kierownicy - całą drogę . Proszę o Wasze podpowiedzi . Dziękuję i pozdrawiam

ps świetny opis montażu kolega zamieścił powyżej , proszę o to samo tylko nowszej wersji .
sadek1979

Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez sadek1979 » 1 lut 2017, o 20:32

Dla potomnych napiszę że montaż sterowania radia z kierownicy to bajka . Najpierw oczywiście akumulator ( klucz 10 ), następnie poduszka ( dwa torx po bokach air bag ), odkręcenie kierownicy nasadka 18 , odłączenie kostki taśmy 1 wtyczka i demontaż zwijaka ( 2 wkręty i jeden zatrzask na górze ) . Robota bardzo prosta i bardzo szybka . Instalacja była już oczywiście dociągnięta do samego zwijaka . Potrzebujemy nowa kierownica ze sterowaniem , nowy zwijak . W razie pytan to na pw. Pozdrawiam

dodam że przy przełącznikach doprowadzona jest też instalacją prawdopodobnie do tempomatu . ( 4 przewody ) po prawej stronie kolumny
sadek1979

Województwo: Zachodniopomorskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum